Aldi Medion Akoya MD 99430 (P2214T) hybride laptop

Betaalbare hybride laptop bij Aldi Nederland

1
Vanaf woensdag 17 september 2014 ligt er een “Hybride Laptop” in de rekken van de Nederlandse Aldi-winkels. Zelf noemen ze het een “Multimode-Touch-Notebook” – what’s in a name – het is een laptop waarvan je het schermgedeelte kunt losmaken van de basis (het deel met het klavier). Dat scherm kan je vervolgens gewoon verder gebruiken als een tablet. Bovendien is er ook nog een opstelling tussenin mogelijk: je kunt het scherm 300° naar achter draaien, zodat het scherm vooraan komt te staan (staande modus). Dat kan wel eens handig zijn voor presentaties en dergelijke. Voor 399,- euro krijg je dus drie toestellen: een gewone laptop, een presentatie-laptop én een tablet.

Bij een gewone laptop zit er in het scherm meestal niet veel meer dan een glasplaat, de achtergrondverlichting ervan en een camera. Al de rest zit dan in de basis, onder het klavier. Omdat bij deze hybride het scherm ook zonder zijn basis moet kunnen werken, zit er in het scherm één van de twee accu’s, een deel van de opslagcapaciteit, de processor en alles wat daar bij hoort, inclusief een aantal aansluitbussen. Zo zit er in de basis een harde schijf van 500 GB, terwijl in het scherm 64 GB Flash-geheugen zit.

Het spreekt voor zich dat wanneer je met de Akoya MD 99430 (P2214T) in tablet-modus werkt, je geen toegang hebt tot de harde schijf. Het 64 GB flashgeheugen kan overigens gemakkelijk uitgebreid worden met microSD-/SDHC-/SDXC-geheugenkaarten.

Het scherm losgemaakt – zo is het een tablet

Het scherm losgemaakt – zo is het een tablet (© ; licentie: )

Ook de voeding bestaat uit twee Li-polymeeraccu’s (één in de basis, één in het scherm). De reclame stelt een autonomie van wel 10 uur voorop, maar dat geldt alleen voor het gebruik van de Akoya MD 99430 (P2214T) als laptop. Naar de autonomie van het tablet op zich hebben we het raden.

 
Consequenties van hybride constructie

De hybride constructie van de Akoya MD 99430 heeft nog andere consequenties. Zo heeft dit toestel een multi-touch AHVA (Advanced Hyper Viewing Angle) scherm van 29,5 cm (11,6 inch) met een Full HD resolutie in van 1.920 x 1.080 pixels. Bijna 30 cm – dat is wel erg groot voor een tablet en bovendien is het een 16:9 verhouding, een normale verhouding voor laptops maar afwijkend voor tablets.

Dat grote scherm resulteert dan weer in vrij forse buitenafmetingen: 29,9 x 19,4 x 1,0 cm (in tablet-modus). Dat is ongeveer zo groot als een A4-tje, maar dan 1 cm dik. Ook het gewicht van 790 gram is meer dan bij de meeste tablets. Als laptop wordt de Akoya MD 99430 (P2214T) eens zo dik en weegt hij 1,7 Kg.

Aansluitingen in de basis

Aansluitingen in de basis (© ; licentie: )

Misschien toch één nadeel: net als een gewone laptop, heeft de Akoya MD 99430 (P2214T) slechts één camera, gericht naar de gebruiker. Skypen of een selfie maken in HD lukt wel, maar gewoon foto’s maken van de omgeving wordt wel problematisch.

 
Processor

Maar zijn er ook een aantal niet onbelangrijke voordelen. Zo werkt deze hybride laptop met een Intel Celeron N2940 processor. Dit is een zeer recente quad-core (derde kwartaal 2014) waarvan de kernen werken aan een snelheid van 1,83 GHz. Die snelheid kan zo nodig nog opgevoerd worden tot 2,25 GHz. Het werkgeheugen bedraagt 4 GB – zowat alle tablets moeten het met minder stellen.

Gebruikt in staande modus voor presentaties

Gebruikt in staande modus voor presentaties (© ; licentie: )

Het besturingssysteem is dan weer Windows 8.1 (+ Update). Android Apps kan je dus niet gebruiken, je bent aangewezen op Windows 8.1 Apps. Of dat een voor- dan wel een nadeel is, laten we in het midden. Het is in ieder geval wel gemakkelijk om je normale Windows-programma’s op je tablet te kunnen gebruiken, inclusief Windows-spelletjes. De echt zware mag je wel vergeten, daarvoor is de Celeron N2940 een maatje te klein.

Dat geldt ook voor de grafische component van de Celeron (Intel HD Graphics): prima voor foto, film, internet, kantoortoepassingen en zelfs spelletjes van een vorige jaargang als je ze grafisch niet op maximum zet, maar de echt zware kleppers die recent op de markt kwamen kan je beter niet met dit toestel spelen.

De technische fiche van de Celeron N2930 in PDF formaat vind je via deze link: Specifications Intel Celeron N2940.

 
Aansluitingen

Qua aansluitingen vinden we niets wereldschokkends. Het tabletgedeelte bevat een multikaartlezer voor microSD-, SDHC- of SDXC-geheugenkaarten, één micro-USB 3.0-aansluiting en een mini-HDMI waarmee je het beeld kunt weergeven op een televisie of een extern scherm. Verder nog een Audio-combo (microfoon in en lijn uit) aansluiting. In de basis zitten nog eens twee gewone USB 2.0 aansluitingen.

Aansluitingen in het tablet gedeelte

Aansluitingen in het tablet gedeelte (© ; licentie: )

Een CD/DVD speler ga je tevergeefs zoeken, net als een ligplaats voor een 3G of 4G sim-kaart. Vreemd genoeg ontbreekt ook een RJ-45 aansluiting om via een kabel op het internet te gaan. Je zult het dus met WiFi moeten stellen. Gelukkig is deze laptop compatibel met de nieuwste snellere draadloze IEEE 802.11ac-standaard technologie. Voorwaarde is natuurlijk dat je router deze norm ook ondersteunt.

De technische fiche van de Medion Akoya MD 99430 (P2214T) in PDF formaat vind je hier: Technische fiche van de Aldi notebook Medion Akoya MD99430 P2214T.

 
Software

Een hybride laptop mag dan al iets speciaal zijn, de software is de gewone van de Medion computers.

Zo ziet hij er uit als een gewone laptop

Zo ziet hij er uit als een gewone laptop (© ; licentie: )

Het meest belangrijke is uiteraard het besturingssysteem, hier Windows 8.1 inclusief Update. Microsoft geeft je een voorsmaakje van Office 365, de op de laptop geïnstalleerde versie is slechts een testversie van 30 dagen.

Er staat nog een testversie van 30 dagen voorgeïnstalleerd: McAfee LiveSafe.

Meegeleverde software

Meegeleverde software (© ; licentie: )

Verder krijg je het Medion MediaPack met drie producten van Ashampoo (Photo Commander, Photo Optimizer en Snap) en de Medion Home Cinema Suite, met vier producten van Cyberlink (CyberLink PowerDirector, PowerDVD, PhotoDirector en YouCam).

Conclusie
Is de Medion Akoya MD 99430 (P2214T) hybride laptop nu vis-noch-vlees of het beste van twee werelden? Dat is dezelfde vraag als “is het glas half vol of half leeg?”. Het hangt van je uitgangspunt af. Het is best handig wanneer je lui in je zetel ligt en alleen het scherm op je schoot hoeft mee te nemen. Het is zeker interessant wanneer je je dagdagelijkse Windows-programma’s ook vlotjes op je tablet kunt draaien. Anderzijds is het vervelend dat er geen CD/DVD speler in het toestel zit (en al zeker omdat Medion wel een herstel-dvd meelevert) of dat er geen back-camera op het tablet zit. En ja, een Apple MacBook plus een iPad Air zijn sierlijker, maar dan ben je iets meer dan 399 euro kwijt.
Adviesprijs
€ 399
Foto van Aldi Nederland
Website: Aldi Nederland
Categorieën: Distributeurs, Nederland
Naar begin pagina.

1 REACTIE

  1. Als ik mijn hdmi stekker in de tv steekt en ik doe de dingen die ik moet doen dan krijg ik geen beeld op mijn tv.
    Zou iemand mij kunnen zeggen wat ik nog meer zou kunnen doen als wat in het boekje staat

    Dank martin

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.