Aldi blijft desktop-computer trouw

2
471
Nogal wat waarnemers voorspellen een sterke terugloop van het aantal desktop-computers, ja zelfs het complete verdwijnen van dit type pc. Maar Aldi blijft wel geloven in desktops: vanaf woensdag 25 juni vind je in de Nederlandse Aldi de Medion Akoya MD 8395 (P5235 D): intussen al de vierde Aldi-desktop in 2014.

Aldi verkoopt de Medion Akoya MD 8395 met de slogan: “Net even een tandje beter dan een instap-PC”. Qua prijs hebben ze alvast gelijk. Herinner je het laatste model Aldi-desktop, de MD 8349 (E4000E) van begin deze maand. Dat was een instappertje, waarvoor je €399,- moest neertellen. Eind april daarentegen verkocht Aldi de MD 8839 (P5395 D), een stevig uitgeruste desktop die je wel €599,- kostte. De nu aangeboden MD 8395 (P5235 D) zit met zijn prijskaartje van €499,-daar keurig tussenin. Wat krijg je voor dat geld?

 
Processor

De Akoya MD 8395 (P5235 D) is gebouwd rond een Intel Core i3-4150-processor. Het is een Dual Core, maar dank zij de Intel Hyper-Threading-technologie simuleert hij toch vier kernen. De kernen werken permanent aan 3,5 GHz. Een Turbo Boost functie is er niet bij. Het is, traditiegetrouw bij Medion, een zeer recente processor, want hij is slechts enkele weken op de markt.

Intel Core i3-4150, een dual core

Intel Core i3-4150, een dual core (© ; licentie: )

Op de benchmark-site van PassMark vinden we hem terug op plaats 272 met een score van 5182. Kijken we even naar de scores van de twee eerder vermelde desktops: de goedkoopste (MD 8349 (E4000E) met een AMD A10-7800 processor scoort hoger en staat met 5786 op plaats 226, terwijl de duurste (MD 8839 (P5395 D) met een Intel Core i5-4440) met een score van 6483 op plaats 191 staat.

Dus nee, de slogan “Net even een tandje beter dan een instap-PC” klopt hier niet. Dat wil ook weer niet zeggen dat het een zwakke CPU is, ze zitten alle drie immers in hetzelfde ondersegment van de High-End CPU’s.

De technische fiche van deze processor in PDF-formaat vind je hier: Specifications Intel Core i3 4150.

 
Grafisch

Hoewel de Intel Core i3-4150 een ingebouwde grafische component heeft (Intel HD Graphics 4400), voorzag Medion deze computer toch van een afzonderlijke grafische kaart, een NVidia Geforce GTX 745.

Afzonderlijke grafische kaart met 2 GB geheugen

Afzonderlijke grafische kaart met 2 GB geheugen (© ; licentie: )

Het is dezelfde grafische kaart als in het hierboven al aangehaalde duurdere model MD 8839 (P5395 D). Deze kaart vergelijken met de AMD Radeon R7 uit de MD 8349 (E4000E) is moeilijk, omdat er van deze laatste nog geen benchmark-waarden opgegeven werden.

Afgaande op de technische gegevens zouden we de AMD Radeon R7 een lichte voorsprong geven op de Geforce GTX 745. Toch vestigen we er de aandacht op dat de nu aangeboden desktop Akoya MD 8395 (P5235 D) een werkgeheugen van 8 GB heeft én dat de Geforce GTX 745 ook nog eens een snel videogeheugen van 2 GB aan boord heeft, terwijl de AMD Radeon R7 het moest stellen met een 4 GB werkgeheugen, te delen met de CPU. Dat geeft de Geforce GTX 745 in de praktijk dan weer een fikse voorsprong.

 
Uiterlijk en opslag

Heb je één Medion desktop gezien, dan heb je ze allemaal gezien: blinkend zwart, 180 x 375 x 415 mm en 9 kg zwaar. Bovenaan een dockingstation 3 voor de externe harde schijf, compatibel met de Medion 6,35 cm/2,5″ en 8,89 cm/3,5″ USB 3.0 super speed harde schijven. Hiermee kan je heel eenvoudig de opslagcapaciteit van je PC vergroten, want de ingebouwde harde schijf is slechts 1 TB groot, wat toch maar een heel gewone waarde is. Het is uiteraard geen Solid State Drive (SSD) en ze is al evenmin voorzien van een flashgeheugen van enkele MB wat het lezen en schrijven beduidend kan versnellen.

In vergelijking met de twee vorige aanbiedingen

In vergelijking met de twee vorige aanbiedingen (© ; licentie: )

Eigenlijk hadden we dat laatste toch wel verwacht in een “Net even een tandje beter dan een instap-PC”. Hoe dan ook: met een benchmark van 2194 beland deze kaart op plaats 89, zeker geen slechte prestatie.

 
Aansluitingen en uitrusting

De Geforce GTX 745 videokaart biedt achteraan aansluitmogelijkheden voor DVI-I en HDMI. Heb je een monitor met enkel VGA dan kan je een (meegeleverde) verloopplug gebruiken.

Nog altijd merkwaardig: er zit wel een USB 3.0 aansluiting vooraan (en ook het dockingstation is USB 3.0), maar achteraan vind je alleen maar vier USB 2.0 aansluitingen. Verder nog een RJ-45 aansluiting voor wie met een kabel op het Internet wil, draadloos Internet (IEEE 802.11 n standaard) is ook voorzien.

Tot slot zijn erachteraan nog 3 combi-audio aansluitingen voor 6-kanaals High Definition Audio.

De aansluitingen achteraan

De aansluitingen achteraan (© ; licentie: )

Vooraan vind je zoals gewoonlijk een multikaartlezer voor SD/MS/MMC/XD-geheugenkaarten en een multistandaard dvd/cd-brander met DVD-RAM en dual-layer-ondersteuning (maar nog altijd geen Blu-Ray).
In de online reclame staat nog een raar zinnetje: “Door de fantastische werkingsduur op accu kunt u op elk moment productief zijn”. Vermoedelijk een copy/paste foutje uit een vorige laptop-aanbieding, tenzij het een toch wel heel bijzonder feature is.

 
Software

Ook hier geen verrassingen. Het besturingssysteem is zoals verwacht Windows 8.1, inclusief Update 1. Microsoft mag ook nog een testversie van 30 dagen van Office 365 leveren. Verder is er ook nog Power2Go, MediaEspresso, PowerDVD, PhotoDirector en PowerDirector van CyberLink.

De meegeleverde software

De meegeleverde software (© ; licentie: )

In het Medion MediaPack vind je Burning Studio, Photo Commander, Photo Optimizer en Snap van Ashampoo. Het geheel wordt afgerond met een heleboel Windows 8 Apps en Games.

Een overzicht van de eigenschappen van de Medion Akoya MD 8395 (P5235 D) in PDF-formaat vind je hier: Technische fiche Aldi MEDION AKOYA MD 8395 (P5235D).

Beter dan gewoonlijk: 8 GB werkgeheugen

Beter dan gewoonlijk: 8 GB werkgeheugen (© ; licentie: )

Conclusie
De Medion Akoya MD 8395 (P5235 D) is een instap-pc voorzien van een daarbij passende processor, een goede videokaart en een basic harde schijf. Punt. Het enige dat Aldi’s slogan “Net even een tandje beter dan een instap-PC” ietwat rechtvaardigt is het 8 GB grote werkgeheugen. Maar om daar dan 100 euro extra voor te vragen, is wel overdreven.
Adviesprijs
€499
Foto van Aldi Nederland
Website: Aldi Nederland
Categorieën: Distributeurs, Nederland
Naar begin pagina.
Vorig artikelProfessionele laptops met uitwisselbare componenten
Volgend artikelSnel presterende ssd’s voor M.2 PCIe sleuven
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

2 REACTIES

  1. Hallo, Ik heb deze PC zelf ook. Ik vind het een zeer prettige werk computer voor school. Ik heb er twee beeldschermen, beiden 24 inch, op aangesloten. Dit maakt het pakket helemaal compleet. Hij werkt dus goed met Office 2013. Ik heb er ook een Microsoft Surface naast. Dit apparaat maakt het plaatje helemaal compleet. Als ik naar school ga neem ik mijn tablet mee en als ik thuis kom staan alle documenten die ik op school heb gemaakt (word, oneonte etc) ook op mijn PC. Dit komt door de integratie van Windows 8.1. Met de Medion PC is ook goed te gamen, ik heb er Battlefield 4 (een van de zwaarste games die er zijn)op gespeeld met high settings. Dit kon de PC makkelijk aan. De Ultra settings houdt hij niet altijd vol (lag), vandaar dat ik hem op high settings heb staan. Ik heb er ook F1 2014 op gespeelt met ultra settings, dit kan hij makkelijk aan. De opstartsnelheid vanuit de slaapstand is ook zeer snel en vanuit de sluimerstand is hij ook niet traag. Kortom: niks te klagen en een prima PC.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.