Google Chromecast hdmi-streamer review

Goedkoop hdmi-staafje streamt eenvoudig video en muziek naar HDTV

0
Sinds 27 mei is Google Chromecast ook bij ons verkrijgbaar. Nadat je dit stickje in een vrije hdmi-poort van je hdtv steekt, kun je er draadloos online video en muziek naar streamen vanaf pc, smartphone of tablet. En dat voor maar €35. Wij hebben de Chromecast getest.

Google Chromecast is al sinds juli vorig jaar verkrijgbaar in de V.S. en andere landen, maar wij moesten tot eind mei van dit jaar wachten op de officiële introductie. Tegelijk met deze compacte hdmi-streamer komt ook Google Play Movies bij ons op de markt, twee maanden later dan bij onze Noorderburen.

In de Belgische versie van Google’s online filmwinkel kun je videomateriaal huren vanaf €2,99 voor de sd-versie en €3,99 voor de hd-versie. Nieuwe films kosten telkens €1 méér. Je kunt de films ook kopen, vanaf €9,99 voor een oude sd-film. Tel bij die prijs €1 voor de hd-versie en nog een keer €1 als het om een nieuwe film gaat. Een gekochte film kun je herbekijken; een gehuurde film moet je binnen de 48 uur uitkijken en je hebt 30 dagen de tijd na betaling om hem op te starten.

Het aanbod bestaat uit in het Nederlands ondertitelde films en tv-series van de grote Amerikaanse filmstudio’s zoals NBCUniversal, Paramount Pictures, Sony Pictures Home Entertainment, 20th Century Fox en Warner Bros. Je kunt die films overigens ook rechtstreeks bekijken op je smartphone, tablet of computer. Lokaal Belgisch aanbod is momenteel overigens niet aanwezig.

Via Google Chromecast kun je dit materiaal op je tv bekijken. Eerder opende Google ook al zijn Play Music online-muziekwinkel voor Belgische en Nederlandse luisteraars. Ook dat aanbod kun je via Chromecast naar je hdtv (en via die omweg naar je hifi-installatie) streamen.

Google Chromecast dongle

Google Chromecast dongle (© ; licentie: )

Behalve de duimgrote Chromecast bevat het stijlvolle doosje nog een korte hdmi-verlengkabel en externe usb-voeding. Een handleiding zit er niet bij, maar op de binnenkant van het doosklepje zie je in drie stappen een visuele weergave van de installatieprocedure.

 
Ingebruikname

Je steekt de Chromecast in een vrije hdmi-poort en de usb-voeding in een vrij stopcontact. De usb-voedingskabel kun je uit de voeding trekken en eventueel in een vrije usb-poort van je hdtv steken als die voldoende stroom levert. Meestal zal dat echter niet het geval zijn en dien je dus de meegeleverde usb-voeding te gebruiken.

Op je tv verschijnt dezelfde installatieprocedure die op de binnenkant van het doosje staat afgedrukt. Het komt erop neer dat je met behulp van tablet, smartphone of pc naar chromecast.com/setup surft en daar de app voor jouw besturingssysteem downloadt en installeert. Als je een computer of laptop gebruikt, moet die wel een eigen wifi-chip hebben om de procedure te kunnen voltooien.

Zonder wifi kun je de installatie van de Chromecast niet uitvoeren

Zonder wifi kun je de installatie van de Chromecast niet uitvoeren (© ; licentie: )

Het is dus wellicht handiger om een tablet, smartphone of laptop te gebruiken. Na enkele seconden wordt de Chromecast door de app gevonden en kan je een verbinding gaan leggen met je draadloze netwerk. Tijdens die procedure is de internetverbinding van je apparaat tijdelijk niet beschikbaar.

Verbinding maken met je draadloze netwerk

Verbinding maken met je draadloze netwerk (© ; licentie: )

Zodra de app de Chromecast verbonden heeft, verschijnt een code op het installatiescherm van je tv. De app vraagt je om de ingang van je tv te wijzigen totdat je die code ziet. Bevestig dit door op “Dat is mijn code” te klikken in de app. Nu kun je een wifi-netwerk selecteren om met je Chromecast te gebruiken. Je dient uiteraard het wachtwoord van je wifi-netwerk in te vullen. Je kunt tegelijk de naam van je Chromecast wijzigen.

Wifi instellen op Chromecast

Wifi instellen op Chromecast (© ; licentie: )

Kijk vervolgens naar het scherm van je tv. Chromecast zal de nieuwste update downloaden en dan herstarten. Pas als op het tv-scherm de boodschap “Klaar om te casten” verschijnt, mag je in de app op “Doorgaan” klikken.

 
Werking

Op een pc krijg je nu de kans om de Cast-extensie voor Google Chrome te downloaden en te installeren. Met die extensie kun je ook vanop je pc willekeurige audio’s en video’s streamen naar de Chromecast. Je kunt ook een Chrome-tabblad naar je tv-scherm sturen. Dit werkt alleen met Chrome en alleen onder Windows 7 of hoger, Mac OS X 10.7 of hoger en Chrome OS. Het werkt ook alleen als je pc een eigen wifi-chip heeft.

Je kunt een willekeurige Chrome-tablet naar Chromecast sturen

Je kunt een willekeurige Chrome-tablet naar Chromecast sturen (© ; licentie: )

Het kan naar keuze in standaardresolutie 480p of HD Ready-resolutie 720p (eventueel met hogere bitrate).

Google Chromecast

Wanneer op je tv “Ready to cast” verschijnt, is Chromecast geïnstalleerd en gebruiksklaar. (© ; licentie: )

Vanop je tablet of smartphone kun je uiteraard ook video’s naar de Chromecast sturen. Verschillende mobiele apps, waaronder Google Play, Google+ Foto’s, Plex, Youtube en Netflix, kunnen rechtstreeks met Chromecast werken. Een overzicht vind je op chromecast.com/apps. Je hoeft dus niet op elke tablet of smartphone de Chromecast-app te installeren om video te kunnen streamen; die app dient alleen om de stick te configureren.

De vermelde apps herkennen Chromecast automatisch en hebben een extra knop die je toelaat om inhoud naar je Chromecast-voorziene tv te streamen. Pauzeren, spoelen etc. doe je met je mobiele telefoon, maar video en geluid worden naar je tv gestuurd. Je zet het geluid harder of stiller met de geluidsknop van je mobiele apparaat of pc; daarnaast kun je natuurlijk ook nog de geluidsknop van je hdtv gebruiken. Een aparte afstandsbediening heb je niet nodig en wordt trouwens ook niet meegeleverd.

Eens geconfigureerd kun je Chromecast verplaatsen van hdtv naar hdtv en bijvoorbeeld meenemen naar een andere kamer. Wil je de stick met een andere router gebruiken, dan dien je hem te resetten via de Chromecast-app of door de knop op de stick 25 seconden ingedrukt te houden (tot het ledje begint te knipperen) en dan opnieuw in te stellen met de nieuwe router.

 
Prestaties

Streamen of “casten” van video of audio vanaf officieel ondersteunde apps werkt vrijwel perfect, zelfs op de hoogste 720p videokwaliteit en onafgezien van het gebruikte apparaat (wij testten dit met verschillende pc’s, smarthones en tablets, onder Android, iOS en Windows 7/8).

Wij testten dit ook in een “reële” opstelling waarbij de wifi-router een tiental meters verwijderd in een andere ruimte was opgesteld dan de Chromecast en HDTV. Maar zelfs in die omstandigheden traden ook bij langdurige kijksessies nauwelijks haperingen op.

De reden is dat de inhoud van officieel ondersteunde apps zoals Youtube niet wordt gestreamed vanaf je pc of mobiele apparaat, maar rechtstreeks door Chromecast wordt binnengehaald. Het mobiele apparaat of de pc waarop je de inhoud kiest, dient gewoon als afstandsbediening voor Chromecast.

Andere webinhoud die je beluistert of bekijkt via de Chrome-extensie (die overigens ook op mobiele apparaten met de recentste versie van Chrome werkt), wordt wel direct vanaf het apparaat waarop je de extensie gebruikt gestreamed. Dit werkt veel minder goed dan het “casten” vanaf officieel ondersteunde apps.

Niet alleen treden er dan wél af en toe haperingen op, afhankelijk van de gebruikte website en/of het gebruikte apparaat van waaraf je “cast”. Vervelender is dat zelfs op een recente Android 4.4 “KitKat” tablet (zoals de onlangs door ons geteste Samsung Galaxy Tab Pro SM-T900) hinderlijke storingen optreden bij het weergeven van sommige webvideo’s op de tablet zelf, zelfs wanneer je niet “cast”. Het gaat dan om strepen en haperingen bij het afspelen van “full-screen” video’s. Speel je de webvideo’s op je mobiele apparaat niet full-screen af, dan treden deze haperingen en storingen niet op.

Op dit vlak is er voor de ingenieurs van Google nog wat werk aan de winkel. Helemaal erg is dat je de Chromecast-extensie niet kunt verwijderen of uitschakelen op een tablet of smartphone. Die wordt blijkbaar automatisch geactiveerd zodra Chrome een Chromecast-dongle in je wifi-netwerk detecteert. Chrome zou je minstens moeten toelaten om de Chromecast-extensie tijdelijk te de-activeren voor webinhoud die gestoord wordt wanneer je mobiele apparaat een Chromecast-dongle in je wifi-netwerk detecteert. Momenteel is het uitschakelen van de dongle de enige oplossing om van die hinderlijke storingen verlost te raken.

Iedereen binnen hetzelfde wifi-netwerk kan “casten” naar de Chromecast. De ene gebruiker kan dus de video van de andere stoppen en de hare of zijne in de plaats afspelen. Het zou handiger zijn als je een of andere code zou kunnen ingeven, zodat alleen gebruikers die deze code kennen, kunnen “casten” naar een bepaalde Chromecast.

Je kunt meerdere Chromecast-dongles in één wifi-netwerk gebruiken. In de app of de extensie kies je simpelweg de naam van de dongle waar je inhoud naartoe wil streamen.

Conclusie
Google Chromecast is een goedkope plug-and-play video- en audiostreamer voor je hdtv die perfect werkt met ondersteunde apps zoals Youtube, Netflix, Hulu, Google Play, Google+ Photos, RealPlayer Cloud en Plex. De Chrome-extensie is handig, maar werkt nog niet helemaal perfect, vooral niet in de mobiele versie van Chrome.
Adviesprijs
€35 in de Google Play Store.
Foto van Google
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.