Grote laptop met multitouchscherm bij Aldi Nederland

22
762
Op woensdag 14 mei legt Aldi Nederland een grote desktopvervangende laptop met aanraakscherm in de rekken. Voor €599 is de Medion Akoya MD 99388 (E7228T) Windows 8-laptop van jou. De moeite of niet? Wij zochten het voor je uit.

Uiterlijk lijkt de Medion Akoya MD 99388 (E7228T) als twee druppels water op de Akoya MD 99310 (E7226T) die je reeds op 8 januari 2014 in de Nederlandse Aldi’s kon kopen.

Het is ook een laptop met een groot multitouch scherm: 17,3″ (44 cm) in een 16:9 breedbeeldformaat met led-backlight en een resolutie van 1.600 x 900 pixels. Of een aanraakscherm (multitouch) bij dergelijk grote laptops nog erg praktisch is laten we in het midden, het is klaarblijkelijk de nieuwe trend.

De Medion Akoya MD 99388 (E7228T) is een forst desktopvervanger met 17,3-inch (44 cm) aanraakscherm.

De Medion Akoya MD 99388 (E7228T) is een forse desktopvervanger met 17,3-inch (44 cm) aanraakscherm. (© ; licentie: )

Een groot scherm gaat uiteraard gepaard met grote afmetingen (42,3 x 28,1 x 3,4-3,7 cm) en een behoorlijk gewicht (3,36 kg, inclusief accu). Als het de bedoeling is je nieuwe computer overal mee naar toe te zeulen, overweeg je beter een kleinere laptop of een tablet.

 
CPU en GPU

De Medion Akoya MD 99388 (E7228T) is gebouwd rond een Intel Core i5-4200M chip, zowel voor de rekenkracht als voor de grafische component. Het is een vrij nieuwe dual core processor, gelanceerd einde 2013. De twee processorkernen werken normaal aan 2,5 GHz, maar zo nodig kan die frequentie dank zij de Intel Turbo Boost Technology opgedreven worden tot 3,1 GHz. Ook Intels Hyper-Threading Technology is aanwezig, wat maakt dat elke kern gelijktijdig twee taken aankan.

Al bij al is dat best een kranige jongen, een prima kern voor een desktop-vervanger. Spijtig dat Medion er slechts 4 GB werkgeheugen in monteerde, dit is echt een absoluut minimum. Daar komt dan nog bij dat de grafische component van de Core i5-4200M (Intel HD Graphics 4600) geen eigen video-geheugen heeft en dus mee gebruik moet maken van die schamele 4 GB.

Intel Core i5-4200M

Intel Core i5-4200M (© ; licentie: )

De Intel HD Graphics uit de beginjaren waren eigenlijk niet veel meer dan een energiezuinig hulpmiddel. Sindsdien hebben de opeenvolgende versies een enorme sprong vooruit gemaakt qua kwaliteit. De versie HD Graphics 4600 die in de Core i5-4200M zit zal ongetwijfeld prima werk leveren in een desktop-vervanger, maar gebruik je de computer als spelconsole, dan zal je al vlug op beperkingen stuiten.

De technische fiche van de Intel Core i5-4200M in pdf-formaat vind je via deze link: Specifications Intel Core i5-4200M (bron: Intel).

 
Opslag

De harde schijf is van het hydride sshd type. Dat is een combinatie van een gewone harde schijf van 1 TB met een flash-geheugen van 8 GB. Je data worden dan bliksemsnel weggeschreven naar het ssd-gedeelte, en wordt pas nadien – terwijl jij al lang met andere dingen bezig bent – rustig weggeschreven naar de grote harde schijf.

De opslagcapaciteit is met 1 TB al vrij riant, maar de Akoya MD 99388 (E7228T) heeft onderaan een luikje waarachter de ligplaats voor een tweede harde schijf van 2,5” zit. In tegenstelling tot de Medion HDDrive2go super speed externe harde schijven die je in combinatie met Medion desktops dient te gebruiken, hoeft deze tweede harde schijf niet van het merk Medion te zijn. Merk, capaciteit en type kan je vrij kiezen. Niets belet je dus om er bijvoorbeeld een extra ssd van 250 GB in te steken.

 
Uitrusting

Verder is de uitrusting van de Akoya MD 99388 (E7228T) volledig, maar zonder verrassingen. Je vindt twee usb 2.0- en twee usb 3.0-aansluitingen voor externe toestellen, een hdmi- en een vga-aansluiting voor je monitor of televisie.

Aansluitingen links

Aansluitingen links (© ; licentie: )

Op het Internet geraak je met een kabel of draadloos via de snelle WiFi 802.11 n-standaard.

Aansluitingen rechts

Aansluitingen rechts (© ; licentie: )

Microfoon en HD webcam laten je toe om te video-chatten. Bluetooth 4.0 is ook voorzien. Cd’s en dvd’s kan je afspelen of opnemen met de ingebouwde Multistandaard dvd-/cd-brander.

 
Software

Op softwaregebied is alles zoals gewoonlijk bij Medion: Windows 8.1 als besturingssysteem, het Medion MediaPack en de Medion Home Cinema Suite.

Het Medion MediaPack is gewoon een nieuwe naam voor de Ashampoo mulitmediasuite en omvat Burning Studio, Photo Commander, Photo Optimizer en Snap.

De Medion Home Cinema Suite is dan weer een andere naam voor de Cyberlink-suite met MediaEspresso, Power2Go, PowerDirector, PowerDVD, PhotoDirector en YouCam.

Meegeleverde software

Meegeleverde software (© ; licentie: )

Verder werd nog een uitgebreid pakket Windows 8.1 apps vooraf geïnstalleerd evenals een testversie van Office 365. Voor deze laatste dien je wel een licentie te kopen wil je ze verder gebruiken na de testperiode van 30 dagen.

Multiformaat brander

Multiformaat brander (© ; licentie: )

Een volledig overzicht van de samenstelling van deze laptop vind je in de technische fiche (pdf-formaat) via deze link: Technische fiche Medion Akoya MD 99388 E7228T.

Conclusie
Voor de Medion Akoya MD 99388 (E7228T) betaal je 599,- euro. Dat is niet echt goedkoop, maar je krijgt er wel een mooi uitgeruste en vrij krachtige desktop-vervanger voor. Om echt te gaan gamen lijkt dit toestel ons de verkeerde keuze, je gaat al vlug de grenzen bereiken van de HD Graphics 4600./span>
Adviesprijs
€ 599
Foto van Aldi Nederland
Website: Aldi Nederland
Categorieën: Distributeurs, Nederland
Naar begin pagina.
Vorig artikelGoedkope en capabele Android-tablet bij Aldi België
Volgend artikelOpslag van tablet en smartphone draadloos uitbreiden
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

22 REACTIES

  1. Volgens het programma Speccy heeft het moederbord 4 geheugenbanken waarvan 2 bezet met in elke bank een 2 GB geheugenstrip. Volgens andere programma’s is het onduidelijk wat er aan gebruikte/bezette geheugenbanken in zit.
    Is er iemand die weet of het mogelijk is het geheugen eventueel te vervangen door grotere geheugenchips (of kan het zijn dat het geheugen vast op het moederbord zit? of nog 2 extra geheugenchips toe te voegen?

  2. Wij hebben deze laptop aangeschaft maar vinden de wifi verbinding erg slecht. De verbinding wordt aangegeven als sterk maar het laden van webpagina’s gaat erg traag. Ook binnen Chrome, die ik uiteraard heb geïnstalleerd.

    Hebben er andere gebruikers ook last van de wifi verbinding ?

    groet en alvast bedankt.

    Peter

  3. Heeft iemand hem al in huis? en doet ie wat ie moet doen? ben benieuwd dit omdat ik die van januari toen met gang terug gebracht heb…

  4. Welk soort werkgeheugen zit er in deze laptop, ik wil die 4gb graag vervangen of uitbreiden. Weet iemand wat het maximum i wat deze laptop aankan?

    • De Intel core i5-4200M ondersteunt DDR3L-1333 en DDR3L-1600.
      Welke juist in de laptop zit en wat het maximum is kan je best nakijken, ik gebruik daar het programmaatje SIW voor (http://siw.nl.softonic.com/). Het maximum kan zeker niet meer dan 32 GB zijn (de core i5-4200M ondersteunt niet meer) maar er kunnen wel meer beperkende factoren zijn. Persoonlijk zou ik er 8 GB insteken.

  5. @ ron020
    Enkele vragen die ik je wil stellen:
    Hoe ervaar jij het dagelijks gebruik ?
    Zie jij het als desktopvervanger of gebruik je hem ook op schoot of mobiel.
    En het toetsenbord werkt dat ok?
    Gebruik je het touchscreen vaak ?
    Ps. in een enkele review werd aangegeven dat het scherm, nogal wat kleurafwijking had, herken je dat ook ?
    Ik wil namelijk morgen ook in de rij gaan staan maar twijfel met name vanwege de grootte/gewicht

    • * Zoals ik in antwoord 1.1.1 vermeld heb heb ik een vergelijkbare uitvoering die begin Januari 2014 verkocht is, met echter een heel andere processor. In het vervolg van dit antwoord noem ik die ‘de mijne’ en de aanbieding waar bovenstaande artikel over gaat ‘deze’.

      * De mijne bevalt me goed in dagelijks gebruik (webbrowsen, mailclient, office documenten, foto’s, muziek en video afspelen, skype, downloaden). De laptop van deze aanbieding bevat een processor die op rekenkracht en grafisch gebied (CPU en GPU) nog eens flink wat sterker is dan de mijne (Passmark score 4159 vs 1932; Geekbench3 score 2562 vs 912), dus ik verwacht dat ook zwaardere taken (zoals videobewerken, wat ik niet doe) amper een probleem zullen zijn. Alleen voor zware gamers zal deze niet voldoende zijn, maar ja, die willen eigenlijk liefst de zwaarste Core i7 met aparte grafische kaart en dan nog overklokken ook… (Voor de 4e generatie Haswell processoren zoals deze, die echt een slag krachtiger en zuiniger zijn dan de vorige generatie Cores i3/5/7 die beginnen met een 3 in het nummer, zijn de eerstvolgende i5-4300M/4330M met Passmark scores 4529 resp. 4742, dan i7-4600M met 5009. Als je nog hoger wilt dan moet je het zoeken in de véél duurdere Ultrabooks en MQ processoren).

      * Ik gebruik hem als desktopvervanger. Door een ergonomische plaatsing net onder ooghoogte gebruik ik hem vaak met een usb-toetsenbord en -muis. Volgens de handleiding kan ik ook een externe monitor aansluiten om de desktop te vergroten, dat is iets dat ik in de toekomst nog wil doen (Op een desktop-pc gebruik ik al wel 2 monitoren -van verschillende resolutie zelfs- tegelijkertijd). Als ik goed begrijp dan zou deze zelfs 3 schermen moeten kunnen aansturen (tegelijk? Het ingebouwde touchscreen + 2 (?) externe monitoren via VGA en HDMI tegelijk? Ook op verschillende resoluties?).

      * Maar ik gebruik hem ook wel op schoot. Met zo’n dienblad-met-kussenzak-eronder (vraag maar bij de Blokker etc. als je dat niet kent) ligt hij lekker stabiel en zo houdt hij voldoende bodemvrijheid, zodat hij de (zeer geringe) warmte goed kwijt kan en de fan in mijn geval zelden gaar draaien (hij is meestal lekker stil).

      Daarentegen heeft de processor van deze wel een TDP van max.37W versus max 7-en-een-half W van de mijne, dus op volle processorkracht moet er meer warmte worden afgevoerd. Aan de andere kant is deze juist zoveel sterker dat bij een taak waar de mijne vollast zou draaien (dat gebeurt mij zelden tot nooit en dan maar kort) deze bij wijze van spreken nog niet op halflast zou draaien. Wat dat voor de fan (geluidsproductie) en accuverbruik uitmaakt (deze heeft 1,5 zoveel cellen als de mijne) zul je zelf moeten ondervinden. Bovendien is dat sterk afhankelijk van of je vaak veel zwaardere software draait dan ik.

      * Ik neem hem zelden buitenshuis mee. Gewicht en formaat staan bij de specs, dus dan kun je zelf inschatten hoe bezwaarlijk dat voor je zal zijn.

      * Qua (verticale) resolutie wilde ik wel iets groters dan 1280 x 800 op mijn voorgaande 15,6″. Om te voorkomen dat de letters mij te klein werden, koos ik voor een 17″. En dan ook niet met full-HD resolutie, om dezelfde reden. Liever 1200×900, dat is nog goed leesbaar. Full-HD kan ik desgewenst wel zien als ik een externe monitor aansluit.
      Een 17″heeft als 2e voordeel dat er genoeg ruimte is voor een nummeriek eiland op het toetsenbord, zonder dat de toetsen te klein hoeven de zijn.

      Die twee redenen deden mij kiezen voor 17″, extra gewicht en portabiliteit speelden een mindere rol.

      * Met het ingebouwde keybord en touchpad is op schoot goed te werken. Maar een diepe aanslag zoals een usb-toetsenbord heeft geen enekele laptop, vanwege de beperkte inbouwdiepte. En persoonlijk vind ik een muis iets makkelijker positioneren dan een touchpad. Al heeft die laatste wel meteen multi-touch, waardoor je kunt zoomen en swipen op zowel het touchpad als op de touchscreen.

      * Het touchscreen gebruik ik afwisselend, er zijn bepaalde handelingen waar het handig voor is. Meteen iets aanklikken zonder de omweg van touchpad-/muis-cursor te bewegen, of zoomen en swipen meteen op scherm ipv touchpad. Maar je zult merken dat je het waarschijnlijk niet lang achter elkaar doet, daarvoor is je arm strekken en hooghouden net iets te zwaar (tenzij je het als spiertraining beschouwt..). Maar omdat ik het afwisselend gebruik vind ik het echt een zinvolle aanvulling, waarvan ik het jammer zou vinden als ik die niet meer zou hebben.

      Ik zie het zo, van zowel de mijne als deze nieuwe aanbieding kun je van andere merken laptops krijgen met dezelfde specs, tegen prijzen die van amper iets lager tot ruim veel hoger zijn. Alleen zit daar voor die prijs nooit een 17″ touchscreen bij. ((1) Uitgezonderd de HP Pavilion 17-e171ed TouchSmart, ook voor 599,- waarvan de AMD processor echter een veel lagere Passmark score haalt van 2692 en een Geekbench3 van 1203).
      Dus ik had hetzelfde kunnen betalen voor een verder vergelijkbare laptop, alleen heb ik daar nu dan wel een ‘gratis’ touchscreen bij.

      De bouwkwaliteit van deze Medion is tot nu toe prima en Aldi geeft ook nog eens 3 jaar garantie, waar 2 jaar gebruikelijk is.

      (Ik had hiervoor een Asus 15,6″ die ook een goede bouwkwaliteit had. Die ging na ruim 5 jaar door een stommigheid kapot, maar was eigenlijk al tijden te langzaam. Deze aanbieding is ruim sterk genoeg voor wat Windows 8.1 vraagt. In tegenstelling tot vroeger vragen nieuwe generaties Windows sinds Vista (Windows 7 en 8) geen steeds hogere systeemeisen meer, dus als dat met volgende Windows versies zo blijft zou je met deze laptop zomaar ineens een hele tijd een voldoende sterke pc kunnen hebben).

      * Het eerste wat ik destijds na aanzetten gedaan heb is het scherm controleren met Dead Pixel Tester. Dat geeft beeldvullende Rood Groen Blauw Wit en Zwart schermen, waardoor je een pixel die 1 van die kleuren niet kan weergeven makkelijk kunt opsporen (alle andere kleuren worden daaruit opgebouwd). Zowel de mijne als die van een kennis van mij hadden 0 fouten. Indien wel, dan had ik ‘m snel teruggebracht naar de Aldi en geprobeerd een andere te kopen, als ze nog niet uitverkocht waren.

      In de vijf genoemde kleuren was het scherm steeds mooi egaal van kleur, dus je vraag naar kleurafwijking herken ik niet. De kleuren calibreren kun je binnen Windows of met een extern programma, bijv. zoals beschreven in dit artikel op ZDNet. In het zwarte scherm kun je ook controleren of er ‘backlight bleeding’ optreedt aan de randen. Goedkopen en middeldure schermen hebben daar allemaal een in meer of mindere mate last van. Bij die van mij en mijn kennis naast elkaar gezet viel mij dat reuze mee, zozeer zelfs dat het met een niet-totaal-zwart schem -in de praktijk dus- mij niet eens opvalt.

      * Dan de vraag van een voorganger van je. Het is een spiegelend scherm en ik had verwacht dat ik daar grote moeite mee zou hebben, omdat ik om die reden 5 jaar geleden ook een laptop heb omgeruild voor een ander merk met een mat scherm. Omdat ik werk met een raam achter mijn rug kan ik dat goed zien, maar door het scherm een beetje meer of minder te kantelen heb ik daar minder last van en valt het mij nu niet meer op als ik geconcentreerd werk (Of het onbewust irritatie of vermoeidheid zou kunnen veroorzaken is mij tot nu toe niet opgevallen). Als je er buiten mee in de zon wilt gaan zitten dan zul je je zo moeten positioneren dat je het minste last hebt. Mocht je alleen een smal balkon hebben dan kan dat wel eens lastig zijn…

      Bij de keuze tussen mat scherm of spiegelend touchscreen, kies ik inmiddels voor touchscreen.

      * Het belangrijkste is wel: Bij de Aldi heb je een maand lang niet goed geld terug garantie, zonder veel vragen. Dus probeer hem in die tijd goed uit zou ik willen aanraden. (Op de verzegeling na kun je de doos zonder sporen openen. Kijk bij het uitpakken wel goed hoe alles in de doos zit en bewaar alle verpakkingsmateriaal. Mocht je hem toch terug doen dan staat in de handleiding beschreven hoe je makkelijk de software kunt terugzetten naar fabrieksnieuw, waarbij meteen al jouw bestanden en andere datasporen worden gewist).

      * Dan het gebruik: Lees eerst in de handleiding hoe belangrijk de eerste 3 op- en ontlaadsessies zijn voor de levensduur van de batterij (In mijn handleiding bovenaan de paragraaf 6.3 ‘Accubedrijf’, maar dat kan in deze handleiding natuurlijk een andere naam of hoofdstuknummer hebben).

      * Maak dan vrijwel meteen 1 account meer aan dan het aantal personen dat van die laptop gebruik gaan maken. Geef dat extra account Beheerdersrechten en de overige accounts voor iedere aparte gebruiker (later) Beperkte rechten. Een uitleg met reden staat op in 2 items op Schone PC. Daarop nog heel veel meer tips, bijv. hoe je alle residente software die Medion (overbodig) mee op laat starten naar keuze kunt uitzetten met MSconfig.

      * Na de eerder beschreven Dead Pixel Test zou ik de beide Stresstests die ik vond meerdere keren een hele tijd laten lopen.
      Vergelijk het krom gezegd met een mens die een verborgen zwakke plek in het hart heeft, die kan er wel 100 mee worden, die kan ergens rondom de gemiddelde levensduur aan iets heel anders komen te overlijden, maar die kan ook een hartfalen krijgen als hij stevig aan het sporten is. Een mens ga je niet bovenmatig belasten om te zien of hij toevallig ergens een zwakke plek heeft (stel dat hij louter vanwege die test geopereerd moet worden of zelfs overlijdt). Maar met elektronica hebben we minder compassie. De stresstest is zo opgezet dat van gezonde componenten de levensduur door die test niet verkort wordt (naar voorgaande analogie, net als bij een heftig partijtje sporten). Ook kunnen sommige componenten al stuk zijn, maar het systeem lijkt het prima te doen omdat die componenten zelden gebruikt worden. Ingeval er al iets bij aflevering stuk was of bij een wat zwaardere belasting alsnog stuk gaat, dan willen we dat graag snel weten zodat we het product kunnen omruilen. (Bij pc’s speelt ook nog eens mee ‘voordat we alle moeite hebben gedaan onze software en data erop te installeren’. En vooral niet op een ongelukkige moment dat we ‘m hard nodig hebben en geen vervanging bij de hand hebben). En zeker niet pas als de al jarenlang aanwezige zwakke plek net voorbij de garantietermijn bij een zwaarder-dan-gebruikelijke-belasting de geest geeft! Een stresstets maakt iets dat ooit toch wel stuk zou gaan hopelijk nu al stuk door een stevige belasting en toont aan wat er al stuk was of nu alsnog stuk is gegaan. Zet het ook in je lange termijn agenda om die stresstests nog een keer te herhalen een tijdje voordat na 3 jaar de Aldi garantie afloopt. (Softwaretitels hiervoor volgen iets verderop).

      * Met een Benchmarktest kun je op basis van kengetallen vergelijken hoe sterk jouw pc is ten opzichte van andere pc-modellen.
      Met een Benchmark Simulatie worden diverse veelgebruikte programma’s gesimuleerd om de snelheid voor diverse real-lifegebruikersgroepen te bepalen.
      Software:
      * Stresstest: Passmark BurninTest
      * Stresstest èn Benchmark: AIDA64 Extreme Edition.
      * Overige getalsmatige Benchmarks: Passmark PerformanceTest, Novabench, Geekbench 3
      * Benchmark Simulaties: Futuremark PCMark 8 (let op de tabbladen met tests voor de verschillende doelgroepen, die iets heten in de trant van ‘webgebruik, zakelijk gebruik, entertainment gebruik’), PC-Wizard (zowel technische info over de aanwezige hardware, alsook benchmarks en een gesimuleerde Windows Performance Index>. Allemaal gratis versies, meestal met wat minder mogelijkheden dan de betaalde versies.

      * Overige aanbevolen software: Installeer een goede Firewall en AntiVirus (als je het meegeleverde pakket na de proefperiode niet wilt kopen) bijv. gratis Comodo. Andere nuttige software vind ik Prey, Flux (eerste paar avonden is wennen, maar dan wil je niet meer zonder>, HitmanPro, Secunia PSI, CCleaner, Sumatra ipv de Adobe Acrobat bloatware. Allemaal gratis.

      * Hardwarematig zijn bij deze pc heel makkelijk toe te voegen een 1 module extra werkgeheugen (kan tot max 32 GB, maar meer dan 4 GB erbij plaatsen is waarschijnlijk overbodig) en veel belangrijker nog een SSD (soort supersnelle harddisk als bootdisk en voor software en de al aanwezige SSHD als dataopslag, dan heb je de kleinste SSD vaak al genoeg). Lees bijv. deze review en ook test van nieuwere producten die nadien nog zijn verschenen.

      Vóór Windows 8.1 kon je aan de hand van Windows Experience Index bepalen welke (van die twee) componenten van je pc het meeste baat had bij upgraden en achteraf hoeveel het uitmaakte. Tegenwoordig moet je iets meer moeite doen om die gegevens te vinden, bijv. met dit programma van Chris PC.

      * Ik zag je vragen te laat. En je ziet wel dat ik even tijd in gestopt hebt in de antwoorden (voor een deel copy-paste-edit van dingen die ik al eerder verzameld had). Ik had het vanmorgen heel vroeg al gepost, maar het werd niet geplaatst.

      (Hopelijk was je er vroeg bij, op=op. Misschien is er nu extra animo door mensen die XP-pc’s willen vervangen).

      (1) op basis van Assortiment- / Prijs-vergelijkers zoals Tweakers, Hardware info of TechZine en het doorpluizen van Medionshop waarvan de zoekfilters lang niet altijd de juiste antwoorden geven. Dan prefereer ik zowel destijds de mijne als nu deze, boven de andere Medion modellen.

  6. @Ron020
    En hoe bevalt jou deze laptop in het dagelijks gebruik ?
    Is het puur een desktop vervanger of kan je er ook mee op schoot werken?
    In een review gelezen dat het scherm wat kleurafwijking had, ervaar jij dat ook ?
    En werkt het toetsenbord fijn ?
    Of gebruik jij meestal het touchscherm ?
    Ik hoor er graag nog van want ik ben van plan in de rij te gaan staan

  7. Bedankt voor de review,
    Ik mis alleen informatie over het scherm. Is dit een glanzend scherm of enigszins mat, zodat je het ook buiten goed kunt bekijken bij daglicht?

    • Ik heb het toestel nog niet in het echt gezien, maar in deze familie zijn dat steevast blinkende schermen – dus dat verwacht ik ook hier.

    • Een plausibel antwoord dat ik eerder eens las luidde:
      “Om een scherm mat te maken, wordt er een “coating” op aangebracht. Die coating vervaagt als je erover wrijft (waardoor het glanzend wordt). Touchscreens en matte schermen zijn daarom, bij mijn weten, nog steeds niet combineerbaar.”

    • Meestal zijn bij Medions geen geheugenbanken meer vrij. In dat geval moet je het geheugen vervangen ipv. er bij te steken, maar veel verschil in prijs gaat dat niet maken. Meer dan 8 GB lijkt me niet echt zinvol.

      • Ik las op internet juist dat Medion vrijwel altijd 1 module van GB gebruikt, waardoor er 1 bank vrij blijft. Dat was zeker weten ook het geval in de in dit artikel aangehaalde Medion Akoya MD 99310, die Aldi begin januari verkocht (die staat hier voor me, zelf gecheckt). Maar die had een lichtere processor en geen bay voor een tweede HHD/SSD.

        • Edit: hierboven bedoeld ik natuurlijk “hoogstwaarschijnlijk is er wederom 1 module van 4GB geïnstalleerd, 2e bank is dan vrij voor nog 1 module van 4GB”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.