Aldi Medion Lifetab MD 98282 (E7316) Android-tablet preview

Quad-core Android-tablet voor minder dan 100 euro

2
Vanaf woensdag 5 maart 2014 kan je je opnieuw in de Belgische Aldi-vestigingen een tablet aanschaffen voor minder dan 100 euro – je krijgt dan nog 1 centje terug. Zoals gewoonlijk bij Aldi is het een Medion, de Medion Lifetab MD 98282 (E7316).

In vorige paragraaf schreven we “opnieuw”, omdat je op 27 november vorig jaar (16 november in Nederland) ook al een mini-tablet bij Aldi kon kopen tegen dezelfde prijs, 99,99 €. Dat was toen de Medion Lifetab MD 98488 (E7312).

De nu in België aangeboden Lifetab MD 98282 (E7316) is grotendeels hetzelfde toestel als zijn voorganger. Waar de meeste tablets een scherm van ongeveer 10 inch (25 cm) hebben, is dit een mini-versie: 7 inch of 17,8 cm. Daardoor zijn ook de totale afmetingen klein: 192 x 122 x 10,8 mm, en hij weegt ongeveer 310 gram.

medion_md98282_scherm
Mini-tablet: 7 inch
 
Scherm

In de folder lees je: “Het haarscherpe 7“ HD-multitouch-beeldscherm straalt met een weergave (1.024 x 600 pixels), comfortabele afmetingen en een bijzonder grote kijkhoek”. Los van het feit dat deze zin taalkundig een miskleun is, klopt ook de inhoud niet. Zo is het met verticaal slechts 600 pixels helemaal géén High Definition. Het Duitse Computerbild heeft het toestel reeds in handen en schrijft dat het beeld licht onscherp is, niet helder genoeg zodat je in zonlicht amper iets kunt zien en met een vrij sterke kleurafwijking. Wij hebben al lovender kritieken gelezen.

Ander punt van kritiek volgens Computerbild zijn de camera’s (0,3 megapixel webcam vooraan, 2,0 megapixel camera achteraan) die van bedenkelijke kwaliteit zijn.

medion_md98282_aansluitingen
Aansluitingen
 
Processor

Op één punt heeft deze nieuwe versie een belangrijke verbetering ondergaan: er zit een sterkere processor in. Waar de oude Lifetab MD 98488 (E7312) het moest stellen met een dualcore processor, zit er nu een ARM Cortex A9 (1,6 GHz) quadcoreprocessor in. Die moet zorgen voor een snellere verwerking van de data en een soepeler respons op het touchscreen.

Dat is een positieve evolutie – de eindprijs is immers dezelfde gebleven – maar jammer genoeg heeft Medion het nagelaten het werkgeheugen mee aan te passen. Er zit nog altijd, net als in vorig model, slechts 1 GB DDR3 in. Het staat in de sterren geschreven dat dit een flessenhals wordt.

 
Geheugen

De vaste interne opslagruimte bedraagt 8 GB, maar je krijgt daarvan als eindgebruiker slechts 5,2 GB ter beschikking. De rest wordt ingenomen door het besturingssysteem (Android 4.2.2) en een aantal voorgeïnstalleerde apps. Gelukkig is het opslaggeheugen zeer eenvoudig uitbreidbaar tot maximaal 64 GB met microSD-/SDHC-/SDXC-geheugenkaarten. Er is trouwens bij Aldi in dezelfde periode een MicroSDHC-geheugenkaart van 32 GB in aanbieding tegen 19,99 euro.

medion_md98282_klavier
De (virtuele) toetsen staan wel héél dicht bij elkaar
 
Autonomie

Waar de folder net als vorige keer weer gewag maakt van een “Li-polymeeraccu die tot 4 uur lang meegaat”, blijkt dat uit de waarnemingen van Computerbild meer dan 10 uur te zijn, voorwaar een puike prestatie.

 
Wat we missen

Natuurlijk heeft een tablet van net geen 100 euro heel wat beperkingen. Zo zit er geen GPS module in, er is ook geen ligplaats voor een sim-kaart dus een rechtstreekse toegang tot het 3G (of 4G) netwerk zit er niet in. Alleen WiFi blijft dan mogelijk. Er is ook geen (mini-)HDMI aansluiting om het beeld op een extern scherm of televisie te tonen. Bluetooth 2.1 en USB 2.0 met USB hostfunctie zijn wel aanwezig.

medion_md98282_md98282
medion_md98282_md98282

De technische fiche van deze tablet vind je hier: Technische fiche Medion Lifetab MD 98282 (E7316).

Conclusie
Natuurlijk heeft een Apple iPad Mini een veel beter beeld en veel meer mogelijkheden. Hij kost dan ook een veelvoud van de 99,99 euro die Aldi voor de Medion Lifetab MD 98282 (E7316) Android-tablet vraagt. Voor wie de minpuntjes van dit toestelletje op voorhand juist inschat en oordeelt dat daarmee best te leven valt, kan deze mini-tablet een leuk én goedkoop hebbeding zijn. Naast de reeds hoger vermelde MicroSDHC-geheugenkaart van 32 GB tegen 19,99 euro is in dezelfde periode overigens ook een passende cover in aanbieding voor 14,99 euro.
Adviesprijs
€ 99,9
Foto van Aldi België
Website: Aldi België
Categorieën België, Distributeurs
Naar begin pagina.

2 REACTIES

  1. Normaal past de kaart maar in 1 richting in de sleuf, dus zeker niet forceren. Het uitsteekseltje is er juist om te vermijden dat ze er in de verkeerde richting ingaat. Normaal staat er een pictogram op de sleuf die toont in welke richting het kaartje erin moet. Zorg er ook voor dat je het juiste type kaartje gebruikt. In dit geval heb je denk ik een adapter nodig: eerst het microkaartje in de sd-adapter en dan die adapter in de sleuf steken. Normaal wordt zo een adapter meegeleverd met het microsd-kaartje, maar indien niet zul je die nog te pakken moeten krijgen.

  2. Goedemiddag

    Heb dit tablet aangeschaft voor mijn dochtertje, en ben momenteel aan het uittesten, en wil wat apps toevoegen op externe card. Echter, hoe exact dient men de micro-SDHC card in de sleuf te stoppen? Het lukt mij niet, daar er een uitsteeksel op de card zit, waardoor hij niet echt kan doorglijden in de sleuf. Dient de card niet vast te klikken? Ben bang de SD card of tablet te beschadigen. Gaarne uw feedback aub. Misschien heeft er nog iemand problemen mee? Met dank bij voorbaat voor uw hulp.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.