Spotty.eu Lost and Found review

Verloren voorwerpen terugvinden dankzij Spotty.eu

0
0
Spotty.eu is een door een Belg opgerichte internationaal opererende webdienst waarmee je snel verloren voorwerpen kunt terugbezorgd krijgen. Je brengt een code aan en registreert die op de website. Als iemand je voorwerp vindt, zoekt die de code op, bijvoorbeeld door ze met een smartcode te scannen. Spotty.eu bezorgt je vervolgens een sms of een e-mail. Je kunt deze dienst ook gebruiken als een beveiligd online repertorium waarin je alle details over jouw waardevolle voorwerpen bewaart. Wij testten of deze dienst ook echt werkt.

Spotty.eu wil je helpen om verloren voorwerpen snel terugbezorgd te krijgen. Het is een combinatie van stickers of plastic kaartjes met unieke codes en een meertalige website waarop je je voorwerpen kunt registreren. Iemand die jouw verloren voorwerp vindt, geeft de code door aan Spotty.eu, dat je vervolgens verwittigt dat je voorwerp gevonden is. Of de vinder kan de qr-code ook scannen met zijn of haar smartphone of tablet.

De vinder hoeft geen moeite te doen om je voorwerp naar gemeente of politie te brengen, maar ziet tegelijk jouw privégegevens niet. De vinder heeft wel recht op een kleine beloning, om hem of haar te motiveren gevonden voorwerpen aan te geven. Die beloning bestaat uit credits voor Spotty.eu zelf.

Spotty kaartje aan sleutelbos
Spotty kaartje aan sleutelbos

Iemand die een voorwerp registreert, kan overigens ook nog een extra beloning voorzien voor de vinder, maar dat moet dan onderling afgehandeld worden, al wordt het wel op de website vermeld. Om je voorwerpen bij de dienst te registreren, moet je zelf ook een kleine vergoeding betalen. Spotty.eu is momenteel actief in België, Nederland en Frankrijk.

Ten slotte is er ook een kleine abonnementskost van 1 credit per jaar per vijf geregistreerde voorwerpen om de registratie actief te houden. Indien je niet meer wenst te betalen wordt de verwittigingsdienst opgeschort, de diefstal opsporing blijft dan nog vijf jaar actief.

 
Beveiliging

Spotty.eu heeft zijn website naar eigen zeggen beveiligd “volgens de nieuwste webstandaarden”, maar verdere details daarover vonden we niet. Verbindingen met de website gebeuren in elk geval via geëncrypteerde ssl-verbindingen, maar hoe sterk de interne database van de dienst beveiligd is, weten we niet.

Dat is uiteraard wel belangrijk, want dergelijke dienst is een magneet voor hackers allerhande.

Drijvende kracht achter Spotty.eu is echter industrieel ingenieur Luc Jacobs, een ervaren rot in het it-vak, die een verleden als product- en development manager bij Siemens en Siemens Enterprise Communications achter de rug heeft. Dat wekt toch enig vertrouwen.

 
Spotty als eigenaar

Spotty.eu stuurde ons enkele voorbeeldstickers en -kaartjes om ons toe te laten de dienst uit te testen. De stickers en harde plastic kaartjes bestaan in verschillende maten en vormen en passen op zowat alle voorwerpen. Sommigen hebben alleen een code, op andere staat daarnaast nog een qr-code die een vinder snel kan inscannen met zijn smartphone of tablet.

Je bent natuurlijk niet verplicht om de stickers te gebruiken. Je kunt de unieke codes ook (laten) graveren op jouw voorwerpen. Op de website kun je trouwens ook de code alleen kopen; een sticker plakken of een codekaartje bevestigen is dus niet verplicht.

Spotty - voorwerpen registrerren
Spotty – voorwerpen registrerren

Daarnaast kun je ook verkorte codes kopen van 1 tot 8 tekens die je bijvoorbeeld in juwelen, horloges of fietsen kunt (laten) graveren. Ook zijn er labels met een nfc-chip die je onzichtbaar kunt bevestigen aan de achterkant van bijvoorbeeld waardevolle schilderijen. Deze zijn leesbaar in het donker of door materiaal heen, maar bevatten ook nog een qr-code.

Elke uiteraard code is uniek. Je verbindt die aan het voorwerp op de website van Spotty.eu. Eerst dien je je te registreren. Naast je persoonlijke gegevens kun je daar ook tot vijf e-mailadressen en even zoveel mobiele telefoonnummers registreren die worden gebruikt om je te verwittigen. Je krijgt een bevestigingsmail met een link die je moet aanklikken om je registratie te voltooien.

Vervolgens kun je voorwerpen registreren. Heb je al een label met een code dan vul je die in. Heb je er nog geen dan kun je een code vragen om die zelf aan te brengen. Vervolgens kies je categorie en type voorwerp en je voorkeur e-mail en telefoonnummer voor het betreffende voorwerp.

Optioneel kun je verdere details over het voorwerp invullen, zoals het merk, type, beschrijving, aankoopdatum, factuurnummer, waarborgdatum, waarde en serienummer. Spotty.eu is dus ook bruikbaar als online inventaris waarin je jouw waardevolle voorwerpen kunt bijhouden.

Ten slotte kun je ook een bedrag opgeven voor een extra beloning die je de eerlijke vinder wil betalen. Je kunt deze gegevens tot tien dagen na de registratie nog aanpassen. Daarna worden ze definitief in de database opgenomen.

Spotty etiket in kledingstuk
Spotty etiket in kledingstuk

Alle geregistreerde voorwerpen kun je beheren op de website. Zo kun je een foto van het voorwerp toevoegen, of aangeven dat het gestolen of verloren is. Je kunt voorwerpen ook wissen, of, bij verkoop, de code overdragen aan een andere gebruiker van Spotty.eu. Ten slotte kun je ook een Excel-rekenblad downloaden met daarin alle details van alle geregistreerde voorwerpen. Dit kun je gebruiken voor verzekeringsdoeleinden.

Voor sommige zaken, zoals het plaatsen van foto’s of scans, het laten versturen van een sms of het belonen van de de vinders moet je als eigenaar ook nog over “credits” beschikken die je ook nog moet kopen. Meer informatie daarover vind je verderop in dit artikel.

 
Spotty als vinder

Stel nu dat je een voorwerp vindt met daarop een sticker, plastic kaartje of gegraveerde code van Spotty.eu. Op alle stickers wordt het webadres van de dienst vermeld. In het Engels is er ook op te lezen dat je een beloning krijgt als je de gegevens doorgeeft op deze website. De website is ook overigens bereikbaar onder de verkorte url http://qr9.eu/ gevolgd door de unieke code.

Je klikt op de knop “Gevonden voorwerpen melden” en vult dan de label-code in. Je krijgt dan alle gegevens over het voorwerp te zien, zodat je kunt controleren of de code overeenstemt met het gevonden voorwerp. De naam van de eigenaar krijg je natuurlijk niet. Als vinder kun je ook aanvinken dat je niet wilt dat jouw naam aan de eigenaar gemeld wordt.

Spotty.eu verzorgt de communicatie met de eigenaar, zodat de privacy van iedereen gewaarborgd blijft. Als vinder krijg je altijd een kleine beloning in de vorm van drie “credits” voor Spotty.eu waarmee je dan zelf je eigen voorwerpen kunt beveiligen. Voor erg waardevolle voorwerpen kan de eigenaar ook nog een eigen beloning voorzien, die dan onderling wordt afgehandeld.

Ken je het systeem al en vind je een voorwerp, kun je op goed geluk ook het serienummer invullen op de gevonden voorwerpen-pagina van Spotty.eu. Het systeem controleert of het voorwerp in zijn database aanwezig is en in voorkomend geval je toelaten om de eigenaar te contacteren.

 
Kosten

Een Spotty.eu Starterspakket kost €11,95 en bevat 5 stickers, 1 sleutelplaatje, 1 bagagelabel met bevestigingslus, 1 kledinglabel en 1 diefstalsticker. Deze laatste sticker kun je bijvoorbeeld zichtbaar naast je deurbel bevestigen om eventuele dieven af te schrikken. Je krijgt ook vijf “credits” (zie verder).

Een vel met 10 stickers (naar keuze gewoon of klein formaat) kost €11,95. Voor 3 sleutelplaatjes betaal je €5,95. Vijf kledinglabels kosten €9,95. Twee bagagelabels kosten €8,90. Drie nfc+qr radiolabels kosten €17. Leverings per post is in deze prijzen inbegrepen.

Spotty - gevonden voorwerp melden
Spotty – gevonden voorwerp melden

Daarnaast gebruikt Spotty.eu ook nog “credits” om kleine aankopen op de site te betalen, zoals registratie van voorwerpen zonder dat je een sticker of kaartje koopt, verzenden van sms, aankopen van een korte code voor gravering, beloning voor de vinder, uploaden van foto’s of scans… Vijf credits kosten €5,5. Voor tien betaal je €8,5.

Conclusie
Spotty.eu is een handig systeem om voorwerpen van een unieke identificatiecode te voorzien, waardoor de kans groter wordt dat je ze bij verlies of zelfs bij diefstal (via de politie) terugvindt. Het systeem staat of valt natuurlijk met zijn bekendheid. Hoe meer mensen het gebruiken, hoe succesvoller het zal zijn. Momenteel worden maar tien procent van alle verloren voorwerpen terugbezorgd. Benieuwd of Spotty.eu dit percentage kan verhogen. Voor de prijs hoef je het alleszins niet te laten. Bovendien kun je Spotty.eu ook gebruiken om een online inventaris aan te leggen van al je waardevolle voorwerpen die je trouwens voor je verzekering kunt downloaden.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in