Laptop zonder aanraken bedienen dankzij ingebouwde Leap Motion controller

0
De HP Envy 17-j190eb laptop heeft een ingebouwde Leap Motion controller. Daarmee bedien je het scherm van deze desktopvervanger zonder iets aan te raken. Althans, in theorie, want uit onze test blijkt dat je toch heel wat moet oefenen voor je de werking van Leap Motion onder de … euh… knie hebt.

Leap Motion is een Amerikaans bedrijf dat een hardwaresensor maakt waarmee je computers kunt bedienen via hand- en vingergebaren, zonder dat je het scherm of iets anders hoeft aan te raken. Leap Motion verspreidt en verkoopt ook apps die speciaal aangepast zijn voor zijn controller via de Airspace app store. Die bevat momenteel ongeveer 150 apps, vooral games en multimediatoepassingen, maar ook een speciaal aangepaste versie van Google earth.

Je kunt de Leap Motion Controller voor $94,98 (verzendkosten en btw inbegrepen) via het internet kopen en hem via usb 2.0 aansluiten op bestaande computers (Mac of PC). De computer moet dan wel minstens een AMD Phenom II of Intel Core i3 processor hebben met 2 GB RAM en een snelle, recente videokaart.

HP ENVY 17 Leap Motion Laptop

HP ENVY 17 Leap Motion Laptop (© ; licentie: )

Leap Motion sluit ook overeenkomsten met hardwarefabrikanten om zijn controller direct in te bouwen in bijvoorbeeld laptops of toetsenborden. De HP Envy 17-j190eb Leap Motion SE Notebook PC die wij hier testen is de eerste laptop die bij ons op de markt komt met zo een geïntegreerde controller.

De Leap van Leap Motion

De Leap van Leap Motion (© ; licentie: )

 
Technisch

De HP ENVY 17-j190eb Leap Motion SE Notebook PC heeft een quad core Intel Core i7-4702MQ processor die draait aan 2,2 GHz en met 6 MB cache. Dit is een high-end processor voor laptops gebaseerd op de 22nm Intel Haswell-architectuur. Die vier processorkernen kunnen tot acht parallelle “threads” behandelen. De processor kan zijn kloksnelheid dynamisch verhogen tot 3,2 GHz wanneer slechts 1 processorkern gebruikt wordt.

Deze zilverkleurige laptop heeft 8 GB werkgeheugen, verdeeld over twee DIMM-sleuven en een 1 TB SATA-harde schijf met een omwentelingssnelheid van 5.400 tpm. Een Super Multi dvd-brander is ook van de partij. Besturingssysteem van dienst is de 64-bit versie van Windows 8.1.

De geïntegreerde Intel HD Graphics 4600 is geklokt aan 400 MHz met een Turbo Boost tot 1150 MHz en is daardoor tot dertig procent sneller dan Intel HD Graphics 4000. Maar de HP ENVY 17 heeft daarnaast ook nog een DirectX 11-compatibele Nvidia GeForce GT 750 M videochip met 4 GB gereserveerd GDDR3 videogeheugen.

Het ontspiegeld LED-verlichte Full HD 17,3-inch (43,9-cm) scherm biedt een resolutie van 1.920 x 1.080 pixels. Op de voorzijde is een HP TrueVision HD-webcam geïntegreerd.

Het scherm is niet aanraakgevoelig, maar je kunt Windows 8.1 wel met handgebaren bedienen via de ingebouwde Leap Motion Controller, waarover straks meer. Daarnaast zit er onder het ruime toetsenbord, dat een apart numeriek klavier heeft, nog een groot HP Imagepad aanraakvlak met ondersteuning voor mult-touch bewegingen. Deze laptop heeft ook een geïntegreerde HP SimplePass vingerafdrukscanner.

Wat aansluitingen betreft, mag je rekenen op 1 x hdmi, 4 x usb 3.0 (met 1 boost-poort met extra stroom), 1 Gigabit Ethernet-poort, 1 multiformaat sd-kaartlezer en 1 hoofdtelefoon/microfoon combo. Het draadloze gedeelte ondersteunt WiFi 802.11b/g/n (dus nog geen ac) en Bluetooth.

De HP ENVY 17 is uitgerust met vier luidsprekers en twee subwoofers die Beats Audio ondersteunen. Deze desktopvervanger meet 41,6 x 27,44 x 3,06 cm en weegt 2,8 kg.

 
Leap Motion Controller

De zilverkleurige kast van de HP ENVY 17 is gemaakt van versterkt glasvezel, terwijl de achterkant van de schermklep vervaardigd is van licht, maar stevig aluminium. Het ruime toetsenbord heeft “chiclet”-toetsen met opstaande randen waartussen enige ruimte is, zodat ze er als stukje kauwgum uitzien. Persoonlijk vinden we de ergonomie van dit toetsenbord maar matig. De toetsen geven te weinig tactiele feedback om er zeer snel op te kunnen typen.

Leap Motion Controller callibratie

Leap Motion Controller callibratie (© ; licentie: )

De Leap Motion Controller zit rechts naast het aanraakvlak en is in feite een zwarte plastic streep waarachter zich infrarode sensoren bevinden die je hand- en vingerbewegingen omzetten in schermbewegingen. Je ziet niets van de infrarode lichtstralen die de bewegingen opvangen. Als je goed kijkt, zie je wel twee zwak oplichtende rode leds in de controller. Naast de controller zit een klein wit ledje waaraan je kunt zien of de Leap Motion Controller ingeschakeld is.

Om de Leap Motion Controller in te schakelen, druk je de Fn-toets en spatiebalk tegelijk in. Op dezelfde manier schakel je de controller weer uit.

Drie Leap Motion apps zijn geïnstalleerd. Met het Leap Motion Control Panel regel je de werking van de controller. De Leap Motion Visualizer is een visuele demo van mogelijkheden van de controller. En in de Leap Motion Airspace app winkel kun je speciaal voor de controller aangepast apps en games downloaden en kopen.

Leap Motion Airspace

Leap Motion Airspace (© ; licentie: )

Enkele apps zijn al geïnstalleerd: ArcSoft Family Paint, een tekenprogramma; Kyoto, een “visuele ervaring”; Dropchord, een muziekprogramma; en de games Boom Ball, Jack Lumber, Sugar Rush Speedway en Jungle Jumper. Met deze apps kun je je in het werken met de Leap Motion Controller bekwamen. Want oefening is zeker nodig om deze nieuwe manier om een computer te bedienen te leren.

Om te beginnen moet je je hand mooi in het midden boven het toetsenbord houden, anders wordt ze niet herkend. Afhankelijk van je houding, gaat dat al snel vermoeien. En dan moet je de verschillende vingerbewegingen nog onder de knie krijgen waarmee je allerlei zaken in de apps bedient.

In de meeste apps zie je een virtuele weergave van je hand, die je een beetje op weg helpt bij de plaatsbepaling. Maar de vinger- en handbewegingen verschillen van app tot app en moet je dus telkens opnieuw instuderen.

Het is vaak moeilijk of het werkt traag om je vinger juist op het scherm te positioneren. Met de muis gaat dit meestal veel sneller.

En als je met twee handen moet werken, zoals in het spel Sugar Rush Speedway, moet je erg goed oppassen dat je beide handen in het zicht van de controller blijven, want anders geeft dit onvoorspelbare reacties. Op die manier een spel spelen wekt meer ergernis op dan iets anders.

De Leap Motion Controller lijkt ons eerder een leuke gimmick waarmee je je vrienden kunt verbazen dan een nuttige toevoeging aan de manier waarop je  een computer bedient. We voorspellen dat de meeste gebruikers snel zullen teruggrijpen naar de klassieke muisbediening via het aanraakgevoelige multi-touch vlak. En zich snel zullen beklagen dat hun HP geen aanraakscherm heeft… Voor de €200 die de Leap Motion Controller aan de prijs van deze laptop toevoegt, zou HP wat ons betreft even goed een nuttiger aanraakscherm hebben kunnen voorzien.

 
Prestaties

In de benchmarks die we loslieten op de HP ENVY 17 presteert  deze laptop meer dan behoorlijk. De Futuremark PC Mark 8 Home 3.0 Accelerated Score bedraagt 2813 punten. De Work Score is 3666, terwijl de Creative Score uitkomt op 3418. De Windows Experience Index bedraagt 5,9 (op een maximum van 9,9). In de Futuremark 3D Mark Professional Cloud Gate test scoort deze laptop 8587 punten. De meer veeleisende Futuremark 3DMark Professional Fire Strike benchmark levert toch nog 1.555 punten op, wat betekent dat je op deze laptop ook vrij intensieve grafische games en toepassingen kunt gebruiken.

Dit is een waardige desktopvervanger, wat je helaas ook merkt aan de beperkte autonomie, die in de Futuremark PCMark Work Battery Score niet verder reikt dan 155 minuten. We maten overigens een maximaal verbruik van 138 Watt.

Rekening houdend met alle testcijfers en met de wegingen die we erop toepassen, krijgt deze HP ENVY 17-j190eb Leap Motion SE Notebook PC van ons een DiskIdee Prestatiescore van 61/100 en een DiskIdee Waar-voor-je-geld Score van 56/100. De bijna identieke HP ENVY 17-j030eb (het model zonder Leap Motion Controller) krijgt van ons een een DiskIdee Waar-voor-je-geld Score van 62/100.

Conclusie
De HP ENVY 17 is een goed presterende desktopvervangende laptop met matig toetsenbord en met een beperkte autonomie. De geïntegreerde Leap Motion Controller drijft de prijs helaas fors omhoog, zonder veel toe te voegen aan het gebruiksgemak. Het is natuurlijk ook een kwestie van smaak, maar de Leap Motion Controller verbetert de gebruikservaring wat ons betreft niet. Geef ons maar een aanraakscherm, in combinatie met een multi-touch aanraakvlak. Gelukkig verkoopt HP voor een lagere prijs van €1.299 de bijna identieke HP ENVY 17-j030eb (het model zonder Leap Motion Controller), die zelfs 16 GB in plaats van 8 GB werkgeheugen heeft, maar helaas geen aanraakscherm.
Adviesprijs
€ 1.499
Foto van HP
Website: Visit Website Website: Visit Website Website: Visit Website
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.