Aldi Medion Akoya MD 8310 (E4090 D) preview

Budget-desktop bij Aldi Nederland

12
De multimedia aankoopdienst van Aldi Nederland is beduidend actiever dan die van Aldi België, want de Nederlandse lezers vinden vanaf 05 februari 2014 alweer een nieuwe computer in hun Aldi filiaal. Deze keer is het de Akoya MD 8310 (E4090 D), een instap desktop aan een budgetprijs van 399,- euro.

Een “computer uit de Aldi” herken je al van ver: uitwendig zijn ze immers allemaal identiek, met hun zwarte kast van 18 x 37,5 x 41,5 cm en bovenaan het Medion-dockingstation 3 voor een HDDrive2go super speed externe harde schijf.

Soms zijn deze harde schijven in dezelfde periode in de aanbieding, maar dat is deze keer niet het geval. Als je er zo eentje wil zal je de reclamefolders van Aldi goed in het oog moeten houden, of een exemplaar bestellen op de webshop van Medion.nl. Wel opletten, Aldi biedt soms externe harde schijven aan die niet van het merk Medion zijn en dus niet compatibel zijn met het dockingstation.

 
Processor

Uiterlijk mogen Aldi-computers nogal eenheidsworst zijn, veel belangrijker is natuurlijk wat er in de kast zit. Deze Akoya MD 8310 (E4090 D) is gebouwd rond een AMD A10-6700 Accelerated-processor. Deze APU (AMD gebruikt de naam APU in de plaats van CPU voor zijn processors met ingebouwde grafische component) heeft 4 kernen. Die werken aan 3,7 GHz, maar de turbo functie kan de snelheid opdrijven tot 4,3 GHz.

medion_md8310_amd a10 6700

De AMD A10-6700 is een telg uit de AMD Richland reeks, de opvolger van Trinity. Deze Richland reeks is bedoeld als tegenzet voor Intel’s 4de generatie (alias Haswell) Core i3 en Core i5 processors. Op papier is AMD niet helemaal gelukt in dat opzet, want op de website van CPU-Benchmark staat de AMD A10-6700 op plaats 261 met een PassMark CPU Mark van 4753, dat is zowat op dezelfde hoogte als de Core i3-4130, het absolute instapmodel van Intel Core i3. Zelfs die doet het net iets beter, hij staat op plaats 249 met een score van 4899.

Een technische fiche met de gegevens van de AMD A10-6700 in PDF vorm vind je hier (bron: CPU World): AMD A10 6700 specifications.

 
Grafisch

Inzake rekenkracht mag de Akoya MD 8310 (E4090 D) dan wel geen krachtpatser zijn, op grafisch gebied kan hij wel zijn mannetje staan. In de AMD A10-6700 processor zit als interne grafische component de AMD Radeon HD 8670D DirectX 11.

Normaal gezien zijn de geïntegreerde grafische componenten uit CPU’s of APU’s goed; maar geen hoogvliegers. Voor een stuk ligt dat aan het feit dat die zelf geen snel videogeheugen aan boord hebben, in tegenstelling tot een “echte”, afzonderlijke videokaart die meestal 1 of 2 GB DDR5 meekrijgen. De geïntegreerde videochips doen dan beroep op een stuk van het gewone werkgeheugen dat ze moeten delen met het rekengedeelte van de CPU.

Tot daar de theorie, maar het moet gezegd dat wat AMD hier aanbiedt met de Radeon HD 8670D vrij indrukwekkend is. Deze videochip vindt terecht een plaats in de categorie High End grafische kaarten.

 
Geheugen en opslag

De vorige paragraaf brengt ons vanzelf bij de zwakke plek van de Akoya MD 8310 (E4090 D).

Recent kon je bij Aldi nog desktops kopen met 8 en zelfs 16 GB werkgeheugen, plus nog eens een afzonderlijke videokaart met 1 GB of meer videogeheugen. Niets daarvan in de nu aangeboden Akoya MD 8310 (E4090 D): die moet het stellen met 4 GB werkgeheugen. Die is dan nog te verdelen tussen Windows 8.1 plus alle toepassingen waar je mee bezig bent en de toch wel stevige ingebouwde grafische chip.

Waarschijnlijk zijn er (traditiegetrouw) geen vrije geheugenbanken meer in deze desktop. De twee banken zijn dan bezet met 2 latjes van 2 GB. Je moet deze dan vervangen door 2 x 4 GB als je je PC wilt upgraden naar 8 GB.

De harde schijf biedt met 1 TB voldoende capaciteit zonder meer. Er zit zoals verwacht geen snelle ssd in: er staat niet voor niets “budget-desktop” in de titel van dit artikel. Is 1 TB onvoldoende voor jou, dan kan je dat altijd nog uitbreiden met een HDDrive2go super speed externe harde schijf waarover je reeds eerder kon lezen.

Multistandaard DVD-/CD-brander
Multistandaard DVD-/CD-brander
 
Verdere uitrusting

Tot onze verbazing heeft Medion recent enkele desktops verkocht waar achteraan geen USB 3.0 aansluitingen zaten, alleen vooraan zat er eentje. Dat is nu terug rechtgezet, de Akoya MD 8310 (E4090 D) heeft achteraan naast 4 USB 2.0 ook 2 snelle USB 3.0 aansluitingen.

Ingebouwde multikaartlezer
Ingebouwde multikaartlezer

Monitor of televisie sluit je aan via VGA of HDMI, verbinden met je netwerk doe je draadloos (WiFi b,g,n) of met een kabel (Netwerk Controller Gigabit LAN, 10/100/1000 Mbit/s). 8-kanaals High Definition Audio, een multikaartlezer en een Multistandaard DVD-/CD-brander maken de uitrusting van deze budget-desktop wel erg compleet.

De aansluitingen achteraan
De aansluitingen achteraan

De technische fiche in PDF formaat van de Medion Akoya MD 8310 (E4090 D) vind je via deze link: Aldi Medion MD 8310 (E4090D) Technische fiche.

 
Software

Ook hier geen verrassingen. Het besturingssysteem is zoals verwacht Windows 8.1. Microsoft mag ook nog een testversie van 30 dagen van Office 365 leveren. Verder is er ook nog Power2Go, MediaEspresso, PowerDVD, PhotoDirector en PowerDirector van CyberLink.

De meegeleverde software
De meegeleverde software

In het Medion MediaPack vind je Burning Studio, Photo Commander, Photo Optimizer en Snap van Ashampoo. Het geheel wordt afgerond met een heleboel Windows 8 Apps en Games.

Kaspersky is ook terug van de partij met een 90 dagen proefpakket van Internet Security 2014.

Dockingstation voor een HDDrive2go super speed externe harde schijf
Dockingstation voor een HDDrive2go super speed externe harde schijf
Conclusie
Aldi biedt je met de Akoya MD 8310 (E4090 D) een interessante computer aan tegen een budget-prijs van 399,- euro. Natuurlijk is dat geen snelheidsmonster, maar grafisch (videobewerking, spelletjes) kan die echt wel zijn mannetje staan. We verwachten wel dat een (relatief kleine) investering in de uitbreiding van het werkgeheugen naar 8 GB wonderen gaat verrichten.
Adviesprijs
€ 399
Foto van Aldi Nederland
Website: Aldi Nederland
Categorieën: Distributeurs, Nederland
Naar begin pagina.

12 REACTIES

 1. Op deze PC is Windows 8.1 geïnstalleerd. Liever wil ik W7 erop maar dat lukt me niet. Is dat door Medion zo ingesteld of doe ik het niet goed. En dan; wat is de oplossing?

  • Windows (en heel wat andere programma’s) zijn zo ingesteld dat je wel kunt upgraden, maar nooit downgraden. De enige mogelijkheid die je dan hebt is met een volledig schone HD te beginnen, m.a.w.: format c:
   Bedenk toch of het sop de kolen waard is – zo erg is Win 8.1 nu ook weer niet. En o ja, voor je begint: kijk goed na of je wel alle drivers voor je pc in versie Win 7 hebt!

  • ik weet niet meer precies wat ik heb gedaan maar ik heb een paar dingen in de bios aan moeten passen. en de drivers heb ik opgezocht via driveridentifier.

 2. Kan er ook een kaart in waarop 2 beeldschermen worden aangesloten? Ik gebruik de PC niet voor spellen oid, alleen voor mailen en het bijhouden van genealogie gegevens. Hierbij is een 2e scherm heel erg makkelijk en hoef ik niet steeds te ruilen van scherm en kan ik zo heen en weer gaan en/of kijken.

  • Dat mag geen probleem geven. Maar heb je al eens geprobeerd of het ook nu niet lukt (1 monitor op de VGA en een 2de op de HDMI)? Ik verwacht eigenlijk van wel.

 3. Ik heb interesse in deze computer maar wil graag de flight simulator gold edition en de train simulator 2014 erop spelen. En uiteraard voldoende ruimte overhouden qua werkgeheugen. Ook wil ik dat de videokaart voldoende is.
  Kan u mij deze computer aanbevelen?

 4. Ik heb nu een Medion MD8383 iets meer dan 9 jaar oud.
  Pentium 4E 3.46Ghz, 4 Mb, Gforce 6610xl 128 Mb, Hd 250Gb, Directx 9.0c.
  Begint opstart problemen te vertonen met soms het onvolledig inladen van opstart programma’s.
  Is deze een waardige opvolger of toch beter iets zwaardere machine.
  Voornamelijk mails, surfen, spreadsheets, fotobewerking, videobewerking (beperkt), veiligheidscamera’s

  • Mails, surfen, veiligheidscamera’s: geen probleem. spreadsheets en fotobewerking: hangt er van af. Als dat professioneel en zware toepassingen zijn: neem een zwaardere PC. Maar als dat alles op een 9 jaar oude PC draait, zal dat ook bij deze MD8310 zeker lukken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.