Toshiba Chromebook Google Chrome OS laptop

Toshiba lanceert eerste Google Chromebook

1
Na Acer, HP en Samsung pakt nu ook Toshiba uit met een Chromebook, een minilaptop met Google’s Chrome OS-besturingssysteem. Gegevens bewaar je in principe in de cloud op Google Drive en met de Chromebook kun je er op elke locatie aan. Een permanente internetverbinding is uiteraard een must, al kun je in noodgevallen ook het ingebouwde flashgeheugen of een sd-kaartje gebruiken.

De Toshiba Chromebook heeft een 13,3-inch led-scherm met een resolutie van 1366 x 768 pixels, een Intel Celeron ULT-processor en -gpu, 2 GB werkgeheugen, 16 GB flashgeheugen en 100 GB cloudopslag via Google Drive (gratis gedurende twee jaar).

De Chromebook start in enkele seconden op. Het besturingssysteem en de apps worden automatisch bijgewerkt zonder dat de gebruiker iets hoeft te doen.

Chromium OS komt gebundeld met verschillende Google web-apps: Gmail voor e-mail, Calendar voor agenda, Scratchapd voor notities, Docs, Sheets en Slides voor kantoordocumenten, Files voor het beheren van lokale en cloudbestanden (en voor fotobewerking), Google+ Hangouts en Google Talk voor chatten en telefoneren (elke Chromebook heeft een webcam en microfoon), Google Play Music voor het organiseren en afspelen van muziek, Google Cloud Print voor afdrukken en Chrome Remote Desktop voor het op afstand gebruiken van software en bestanden op uw andere computers. Bijkomende apps installeer je via de Chrome Web Store.

Toshiba Chromebook
Toshiba Chromebook

Een aantal van de gebundelde webapps werkt ook offline: Gmail, Google Docs, Calendar, Scratchpad en Files voor het afspelen van lokaal mediabestanden of het bekijken en beperkt bewerken van foto’s.

Via jouw Google Account en Chrome Sync worden bookmarks, browsergeschiedenis, thema’s, extensies en instellingen automatisch tussen al jouw apparaten gesynchroniseerd.

Google heeft ook aan de beveiliging gedacht. Elke Chromebook heeft een ingebouwde tpm (trusted platform module)-beveiligingschip. De eigenaar van de Chromebook bepaalt of er andere gebruikers toegelaten zijn op het systeem, maar alle gebruikersdata wordt versleuteld opgeslagen.

De accu gaat tot 9 uur mee. Je verbindt de Toshiba Chromebook met het internet via de ingebouwde WiFi a/g/n-kaart. Bluetooth 4.0 is eveneens van de partij. De Toshiba Chromebook heeft verder nog een HDMI- en USB 3.0-poort en een SD-kaartsleuf. Het apparaat weegt 1,5 kg en meet 328,6 x 227 x 13,75/20,2 mm.

Eind februari ligt de Toshiba Chromebook in de winkels voor €299.

Foto van Toshiba
Categorieën Producenten
Naar begin pagina.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.