Legendarische Linksys open source-router keert terug met nieuwste technologie

0
30
Linksys introduceert in april een nieuwe 802.11AC WiFi-router die geïnspireerd is op de legendarische Linksys WRT54G uit 2002. Gebruikers kunnen de firmware van de WRT1900AC Dual Band Wi-Fi Router zelf aanpassen dankzij dezelfde ondersteuning voor open-bronsoftware die de WRT54G zo populair maakte. De nieuweling heeft wel alle moderne technologie aan boord, waaronder snelle 802.11AC-verbindingen.

De Linksys WRT54G-reeks uit 2002 (lees onze test van toen) is de router waarvoor wellicht de meeste firmware-varianten zijn uitgebracht. Deze “open source”-router blijft daarom populair tot op de dag van vandaag. Het is ook de bestverkopende router die Linksys ooit uitbracht.

Belkin, dat Linksyys in januari 2013 overkocht van Cisco, probeert opnieuw aan te knopen bij dit succes met de Linksys WRT1900AC Dual Band Wi-Fi Router, die op de Amerikaanse technologiebeurs CES wordt voorgesteld en bij ons dit voorjaar in de winkels zal liggen. Ook bij WRT1900AC zullen hobbyisten de firmware zelf kunnen wijzigen, aanpassen en verbeteren, terwijl deze nieuwe router wel alle moderne technologie aan boord heeft die in de originele WRT54G uiteraard ontbreekt.

Linksys WRT1900AC Router

Linksys WRT1900AC Router (© ; licentie: )

De Linksys WRT1900AC Dual Band Wi-Fi Router heeft een dual core processor met een kloksnelheid van 1,2 GHz, 128MB flash-geheugen en 256MB DDR3 ram-geheugen. Deze router haalt draadloze snelheden tot 1,3 Gbps in de 5 GHz frequentieband en tot 600 Mbps in de 2,4 GHz frequentieband.

Net zoals bij alle AC1900 routers wordt data verstuurd over drie datastromen. Vier verwisselbare en aanpasbare antennes zorgen ervoor dat de router de beste drie signalen van vier antennes kan gebruiken om data zo efficiënt mogelijk te verzenden en te ontvangen.

De Linksys WRT1900AC Dual Band Wi-Fi Router is verder goed voorzien van allerlei aansluitingen. Naast 1 Gigabit wan-poort en 4 Gigabit LAN-poorten heeft het apparaat ook 1 usb 3.0 poort en 1 eSATA-poort die dubbele dienst doet als usb 2.0-aansluiting.

OpenWRT-ontwikkelaars kunnen hun eigen versie van de firmware ontwikkelen voor de WRT1900AC. Linksys zal de hardware- en sdk/api-details van deze router vrijgeven. Een OpenWRT-firmware voor de WRT1900A zal in de lente van 2014 kunnen worden gedownload van de Linksys-website.

De Linksys WRT1900AC Dual Band Wi-Fi Router heeft een adviesprijs van 279 euro en ligt dit voorjaar in de winkels, al is de precieze lanceringsdatum nog niet bekend.

Foto van Linksys
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelKleine, goedkope Acer-tablet heeft IPS-scherm
Volgend artikelTegra K1 brengt desktop-prestaties naar tablets
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.