Internationale standaard voor universele laptop-laders

0
31
Een internationale standaard voor laptop-laders/adapters moet een einde maken aan grondstoffenverspilling en de problemen die veel gebruikers hebben om een geschikte vervanger te vinden voor een kapotte adapter. Naar schatting produceren alle soorten laders voor ict-apparaten elk jaar meer dan een half miljoen ton elektronische afval. Dat is evenveel als 500.000 auto’s!

Jaarlijks worden miljarden externe voedingen voor draagbare computers geproduceerd. Meestal kun je die alleen gebruiken op één type laptop, al zijn er fabrikanten zoals Dell die al enkele jaren adapters produceren die op al hun laptops passen. Maar dat zijn uitzonderingen. Het is een enorme verspilling van grondstoffen en maakt het voor de eindgebruiker moeilijk en duur om een vervanglader te vinden voor een kapotte of verloren laptopvoeding.

IEC universele laptop adapter

Eerste foto van de IEC universele laptop adapter. Verder details zijn nog niet officieel bekend. (© ; licentie: )

De IEC, de internationale standaardenorganisatie voor elektrotechnologie, bereikte op 16 december 2013 eindelijk een akkoord voor een internationale standaard voor een universele laptoplader die een einde moet maken aan een afvalberg die jaarlijks geschat wordt op meer dan 500.000 ton.

De nieuwe IEC-standaard slaat op alle belangrijke aspecten van een externe voeding voor laptops. Ze bepaalt hoe de aansluiting en plug er moet uitzien en aan welke veiligheids-, prestatie- en milieunormen de lader moet voldoen.

Omdat laptops vaak eerder kapot gaan dan de bijbehorende lader, zal de nieuwe universele lader langer meegaan en dus voor minder e-waste zorgen. Bovendien zullen gebruikers gemakkelijker een goedkopere vervanger kunnen kopen als de lader van hun draagbare computer verloren of stuk gaat.

De officiële details van de IEC Technical Specification 62700: DC Power supply for notebook computer worden begin 2014 gepubliceerd.

Eerder al introduceerde de IEC met succes een internationale standaard voor universele gsm- en smartphone-laders, die in de EU intussen verplicht is. Het is nog niet bekend of en wanneer er ook een dergelijke verplichting zal komen voor externe voedingen voor laptops. Het kan nog wel enige tijd duren voor de universele laptopvoeding ook effectief door alle fabrikanten zal worden gebruikt.

Vorig artikelSD-geheugenkaartje met ingebouwde WiFi
Volgend artikelSnelle adsl-router met geïntegreerde dect-telefooncentrale
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.