Yaba X Speaker met Surface Sound review

Piepkleine luidspreker, tevens gitaarversterker zoekt juiste ondergrond

2
De Yaba Speaker met Surface Sound is een minuscuul apparaatje dat van zowat elke ondergrond een luidspreker maakt om muziek af te spelen van mobiele toestellen. Er bestaat ook een Yaba X(treme) versie die tevens kan fungeren als zeer draagbare gitaarversterker. Die laatste hebben we getest.

De Yaba en Yaba X Surface Sound Speaker zijn ontwikkeld door PLX Devices uit de Verenigde Staten en waren eerder dit jaar een succesvol crowdfunding-project op KickStarter. Wij tekenden in op de X(treme)-versie die je ook kan gebruiken als gitaarversterker.

De Yaba meet slechts 61 x 71 x 22 mm en weegt 167 gram. Toch mag je je niet laten misleiden door deze kleine afmetingen volgens de makers. De Yaba draagbare luidspreker is volgens hen geschikt voor het produceren van luid en levendig geluid.

Yaba Surface Speaker
Yaba Surface Speaker

Door zijn minuscuul formaat is de Yaba gemakkelijk mee te nemen en door zijn speciale Surface Sound technologie bijna overal op te gebruiken om muziek te laten weerklinken. We probeerden de Yaba X uit als luidspreker voor laptop en tablet en als gitaarversterkertje.

 
In de doos

In het doosje treffen we naast de Yaba X Surface Sound Speaker nog een 3,5 mm audio-kabel aan, een 3,5 mm audio-naar-usb-kabel en een 1/4-inch-naar-3,5 mm-gitaaradapter. Ook een stoffen draagzakje en een summiere Engelstalige handleiding worden meegeleverd.

 
Design

De Yaba X heeft een stervormachtige behuizing gegoten in zink die bovenaan is afgewerkt met gelakt metaal. Door het gebruik van zink voelt het kleine luidsprekertje zwaar en stevig aan. Op de bovenzijde zit een grote aan-uitknop met een led die blauw oplicht als je hem indrukt. De led kleurt rood als je de Yaba oplaadt en knippert paars als de luidspreker volledig is opgeladen.

De Lithium Polymeer batterij van de Yaba X volledig opladen duurt ongeveer drie uur. Opgeladen is de accu goed voor acht uur muziekplezier.

Verkrijgbaar in diverse kleuren
Verkrijgbaar in diverse kleuren

Op de achterzijde van Yaba X zit een standaard 3,5 mm Audio Jack-aansluiting. Je kan de luidspreker daardoor gebruiken met zowat alle smartphones, tablets, mp3-spelers of andere apparaten met een hoofdtelefoonaansluiting.

De Yaba X kan je zowel met muziekspelers als met een gitaar gebruiken. Op de zijkanten zitten twee kleine knopjes waarmee je tussen beide instellingen kan switchen. De gitaarinstelling gebruiken bij het afspelen van muziekbestanden is geen goed idee: het volume wordt hierdoor zo luid dat het signaal meteen overstuurd wordt.

De Yaba X heeft een 2,4 watt Class G versterker. Onderaan de luidspreker zit een cirkelvormige opening met daarrond een verende ring.

 
Muziekkwaliteit

We probeerden de Yaba X eerst uit als muziekspeler met een HP laptop en een tablet. Het speakertje geeft geen geluid weer als je hem in je hand houdt. Je dient hem op een oppervlak te plaatsen om muziek te laten weerklinken. En welk oppervlak je kiest is bepalend voor de geluidssterkte en kwaliteit van de weergegeven muziek.

De onderkant van de Yaba Surface Speaker
De onderkant van de Yaba Surface Speaker

Op ons bureaublad klonk het speakertje verrassend luid voor zijn kleine afmetingen, zij het wel dat het geluid ‘plat’ klinkt. De hoge tonen vonden we veel te scherp, maar de Yaba produceerde een redelijk flinke bas die we ook voelden met onze hand op het bureaublad. De verende ring zorgt ervoor dat het basgeluid kan ontsnappen langs de opening aan de onderkant, want door de Yaba naar beneden te drukken, verdwijnt het basgeluid.

Vervolgens probeerden we de speaker uit op het doosje (circa 11 x 10 x 2,5 cm) waarin de Yaba X werd geleverd. Meteen ging het volume een stuk de hoogte in en werd de muziek ruimtelijker. De holle ruimte van het doosje zorgt voor resonantie. We moesten het volume wel verlagen, want er traden krakende bijgeluiden op.

Een grotere doos (circa 35 x 35 x 5,5 cm) – een nog groter exemplaar hadden we helaas niet tot onze beschikking – gaf weer een beter resultaat: meer ruimtelijkheid en een dieper basgevoel. Het is wel zoeken naar het juiste volume, want de Yaba heeft de neiging bij een hoog volume een krakend bijgeluid te laten horen. Ook heeft het speakertje moeite bij muziek met diepe bassen. Maar het geluid is veel luider en rijker dan het geluid dat de speakertjes van de HP laptop produceren.

Ook bruikbaar als draagbare gitaarversterker
Ook bruikbaar als draagbare gitaarversterker
 
Gitaarversterker

We sloten een Richwood RE-129 elektrische gitaar aan op de Yaba X met de 3,5 mm audiokabel en de meegeleverde gitaarplug. We zetten de toch wel erg petieterige schakelaar op de Yaba X om van muziekspeler naar de gitaarversterkersstand.

We gebruikten dezelfde grote doos als ondergrond voor de Yaba X als bij onze test als muziekspeler. In deze combinatie is het nog van veel groter belang dat je het volume juist krijgt, want bij het bespelen van de bassnaren produceert het speakertje al snel storende bijgeluiden bij een te hoog volume. Op ons bureaublad was de Yaba X trouwens onbruikbaar door te veel bijgeluiden.

Toch vinden we het resultaat beter dan verwacht als je de juiste ondergrond gebruikt. De Yaba is zeker bruikbaar als gitaarversterkertje dat je uit je broekzak kan toveren om op plekken zonder stroomaansluiting toch elektrische gitaar met versterkt geluid te spelen op voorwaarde dat je de geschikte ondergrond vindt en het volume afstelt. Uit onze testen blijkt een gesloten doos van hard karton het beste resultaat te leveren.

Conclusie
De Yaba Surface Speaker produceert een luider en rijker geluid dan je zou verwachten van een dergelijk kleinood, maar het is wel experimenteren met ondergronden – niet elke ondergrond is geschikt, zoals de makers claimen – om er het beste geluid uit te halen. Als draagbaar gitaarversterkertje moet je van de Yaba X geen wonderen verwachten. De Yaba X Speaker heeft wat ons betreft eerder een groot gadgetgehalte waarmee je vrienden kan verbazen. 
Adviesprijs
Yaba Speaker Blue: $ 69,99
Yaba X Speaker Blue: $ 89,99
Andere kleuren: $ 10 extra

PLX Devices

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.