Desktopvervanger bij Aldi Nederland zoekt baasje

100
548
Vanaf woensdag 4 december 2013 kan je in de Nederlandse Aldi-vestigingen een laptop kopen voor 599 euro. Een fiks bedrag dat laat vermoeden dat deze Medion Akoya MD 99280 (P7628) het niveau van de instaplaptop overstijgt. Een vooruitblik.

De uitdrukking “waar voor je geld” kan je hier in ieder geval letterlijk opvatten. De Medion Akoya MD 99280 (P7628) laptop behoort namelijk tot de categorie desktopvervangers. Hij heeft een scherm van maar liefst 17,3 duim, wat overeenkomt met 44 cm.

Aldi Medion Akoya MD 99280 (P7628)

Aldi Medion Akoya MD 99280 (P7628) (© ; licentie: )

De behuizing is navenant: de laptop meet 42,3 x 28,1 cm en is 3,1 – 3,4 cm dik. Om je een idee te geven: dat zijn zowat de afmetingen van een blad A3. Inclusief accu weegt dit apparaat net geen 3 kilogram. Vlot verplaatsbaar, maar toch is hij niet meer echt geschikt om onder je arm overal mee naar toe te sleuren.

Hij beschikt over een breedbeeldscherm met LED-backlight en een HD-ready resolutie van 1.600 x 900 pixels. Jammer, in de schermen van 17,3 duim vind je intussen ook exemplaren met een full-HD resolutie van 1920 x 1080 pixels.

 
Processor

De Medion Akoya MD 99280 (P7628) is gebouwd rond een Intel Core i5 3230M processor. Hoewel deze nog altijd tot de derde generatie Intel Cores behoort (Ivy Bridge), is het toch een vrij recente processor, gelanceerd in het eerste kwartaal van 2013.

Enerzijds is het spijtig dat er geen processor van de huidige (vierde) Haswell-generatie inzit, anderzijds is dat niet zo belangrijk, omdat de prestatiewinst van de vierde generatie ten opzichte van de derde nu ook weer niet zo groot is.

Op de website van CpuBenchmark haalt deze Intel Core i5 3230M een score van 3.997, de Intel Core i5 4200M van de vierde generatie haalt 4.433. De meeste gebruikers zullen dat niet eens merken. Je kunt het een beetje vergelijken met de topsnelheid van je auto: of die nu 180 dan wel 200 Km/u is zal voor de meeste gebruikers niet veel uitmaken.

Webcam en microfoon: klaar voor videoconferenties

Webcam en microfoon: klaar voor videoconferenties (© ; licentie: )

De Intel Core i5 3230M is een dual core, twee kernen dus. De Intel Hyper-Threading technologie zorgt ervoor dat deze twee kernen toch vier taken tegelijkertijd kunnen uitvoeren. De kernen werken normaal aan 2,6 GHz, de Turbo Boost technologie 2.0 kan dat tijdelijk opdrijven tot 3,20 GHz.

Deze processor krijgt 6 GB DDR3L SDRAM werkgeheugen ter beschikking, een eerder ongewone hoeveelheid. Gewoonlijk is het werkgeheugen 4, 8, 16 of 32 GB, maar dat is geen “must”.

De technische fiche van de Intel Core i5 3230M processor in PDF formaat vind je hier (bron: Intel).

NVidia GeForce GT 740M

NVidia GeForce GT 740M (© ; licentie: )

 
Grafisch

Als er al een merkbaar verschil is tussen de Intel Core i5’s uit de Ivy Bridge en deze uit de nieuwe Haswell generatie, dan is het in de grafische component die in de CPU zit. Een Haswell heeft de HD Graphics HD 4600 aan boord, de Ivy Bridge moet het stellen met de HD Graphics 4000.

Niet getreurd, Medion monteerde een afzonderlijke grafische kaart in de Akoya MD 99280 (P7628), een NVidia GeForce GT 740M DirectX 11 met 1.024 MB geheugen. Om je een idee te geven wat deze kaart waard is, raadplegen we de website van Passmark Software.

De NVidia GeForce GT 740M vind je daar terug in de categorie “High End Videocards” en haalt daar een G3D Mark score van 918, terwijl zowel de HD Graphics 4000 als de HD Graphics 4600 (uit de Haswell-processors) nog in de lagere categorie “High Mid Range Videocards” zitten met een score van respectievelijk 459 en 612.

De NVidia GeForce GT 740M scoort precies het dubbele van de HD Graphics 4000 uit de Intel Core i5 3230M, niet slecht dus. Een echte krachtpatser is het nu ook weer niet, maar zelfs spelletjesfanaten zullen er leuke dingen mee kunnen doen.
De technische fiche van de NVidia GeForce GT 740M in PDF formaat vind je hier.

Multi-standaard brander

Multi standaard brander (© ; licentie: )

 
Opslag

In de Akoya MD 99280 (P7628) zit een harde schijf van 1 TB, een mooie capaciteit voor een laptop. Het is een hybride harde schijf (SSHD) met een flash-geheugen van 8 GB. Ze combineert de snelheid van een SSD met de opslagcapaciteit van een normale HD.

Verder heeft dit toestel nog een Multi-standaard dvd-/cd-brander aan boord net als een multi-kaartlezer voor sd-, sdhc-, sdxc- en mmc-geheugenkaarten.

Aansluitingen: 2 x USB 3.0, 2 x USB 2.0, 1 x VGA, 1 x HDMI Out, 1 x LAN (RJ-45) en 1 x Audio-combo

Aansluitingen: 2 x USB 3.0, 2 x USB 2.0, 1 x VGA, 1 x HDMI Out, 1 x LAN (RJ-45) en 1 x Audio-combo (© ; licentie: )

 
Verdere uitrusting

Traditiegetrouw is deze Medion erg volledig uitgerust, met geïntegreerde HD-webcam, microfoon en twee luidsprekers. Je kunt draadloos of met draad op het internet, USB 3.0 en Bluetooth 4.0 zijn ook van de partij.

In de Akoya MD 99280 (P7628) zit een Lithium-ionaccu met 8 cellen. Dat is heel wat, maar met dat grote scherm verwachten we geen wonderen op gebied van autonomie.

De technische fiche van deze laptop in PDF formaat vind je hier.

De meegeleverde software

De meegeleverde software (© ; licentie: )

 
Software

Het besturingssysteem is Windows 8. De reclame belooft de kandidaat-koper “Gratis update naar Windows 8.1”. Die upgrade had Medion intussen al wel zelf mogen installeren, bovendien is die altijd en voor iedereen gratis.

Verder weer overweldigend veel elkaar overlappende programma’s, met een volledig pakket van Cyberlink (MediaEspresso, PhotoDirector, Power2Go, PowerDirector, PowerDVD en YouCam) en van Ashampoo (Burning Studio, Photo Commander, Photo Optimizer en Snap).

Op het gebied van burotica moet je het stellen met een 30-dagen testversie van Microsoft Office 365. In het verleden heeft Medion één keer een volwaardige versie van Microsoft Office “voor Thuisgebruik en Studenten” geïnstalleerd. We hadden toen heimelijk gehoopt dat dat de nieuwe standaard zou worden maar niet dus. Wil je Office na die 30 dagen verder gebruiken, zal je moeten betalen.

Conclusie
Is je desktop aan vervanging toe en zoek je in de richting van een stevige laptop, dan kan je je de aanschaf van deze Medion Akoya MD 99280 (P7628) overwegen. 599 euro lijkt ons een eerlijke, maar niet echt uitzonderlijke prijs. Het is een goed uitgerust stevig baasje. Wij hadden liever een processor van de vierde generatie gezien en een scherm met Full HD-resolutie, maar de grote en snelle hybride harde schijf maakt dan weer veel goed.
Adviesprijs
€ 599
Foto van Aldi Nederland
Website: Aldi Nederland
Categorieën: Distributeurs, Nederland
Naar begin pagina.
Vorig artikelStille NAS dankzij ventilatorloos ontwerp van QNAP
Volgend artikelPhilips beeldscherm zorgt voor betere ergonomische houding
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

100 REACTIES

  1. Heb deze laptop dec 2013 gekocht, nog altijd dik tevreden.
    Geen problemen mee gehad tot nu toe… nog een jaartje en dan mag ik weer een nieuwe kopen.
    Heb er 599 voor betaald en met 6gb en de 740 kaart is dit een mooie prijs zeker met hybride kaart.

  2. Ik heb sinds een paar dagen geen internetverbinding meer(wifi). Geeft steeds aan dat het beperkt is. Aan modem ligt het niet, heb provider al gebeld. Ook getest elders…daar geeft die hetzelfde aan. Wie weet hiervoor een oplossing?

    • Is een bekend probleem bij Windows 8. Probeer eens het volgende:

      – Naar Desktop modus gaan
      – Rechtsklikken op het WiFi-symbool rechts onder naast de tijdsweergave
      – Problemen oplossen klikken
      – Laat wizard zijn werk doen: zou WiFi adapter moeten resetten en verbinding herstellen
      – Mogelijk moet je ook nog herstarten.

      Andere, moeilijkere methode, is in het apparatenbeheer de wifi-adapter de-installeren en vervolgens uitschakelen. Herstarten, hem opnieuw via apparatenbeheer inschakelen, herstarten en verbinding proberen te herstellen. Mogelijk moet je dit een aantal keren herhalen vooraleer de adapter weer gewoon werkt. Hopelijk lost de Windows 8.1 update die er binnenkort aankomt deze wifi-bug op.

    • Jozef gaf al een tip (hoewel een laptop herstart hetzelfde effect geeft).
      Je hebt het modem als oorzaak uitgesloten (je andere wifi apparaten hebben geen problemen!).
      Je hebt geconstateerd dat het inderdaad a/d laptop ligt (bij kennissen op hun wifi geprobeerd!).
      Dan heb je, mijns inziens, maar enkele opties:
      – Drivers bijwerken (heb hier ooit een posting van gezien).
      – Terugbrengen in W8 aankooptoestand (en kijken wat het effect daarvan is, ook na hernieuwde upgrade naar W8.1).
      – Wifi dongle (oid) kopen en op de usb aansluiten.
      – Laten repareren / terugsturen.
      Meer kan ik nu even niet verzinnen.
      Suc6.

        • Ik heb weer internet. Heb herhaaldelijk de verbinding in/uit geschakeld. Toen de sleutel opnieuw ingevoerd en voila ik ben er weer. Mij een raadsel, want had dit gisteren ook gedaan. Toch bedankt voor jullie reacties.
          Groetjes Annie

          • Toch ben ik nog steeds blij dat ik hem terug gebracht heb, ik vind dat de notebook gewoon moet doen wat ie moet doen en niet iedere keer van “zus en zo” bij mij had ik die euveltjes ook..aangezien ik een een leek ben op dit gebied was ik er klaar mee… hopelijk kun je er nu echt gewoon gebruik van maken Annie.

          • Maar dit is nu net het kenmerk van de Win 8 WiFi bug: dat je soms meerdere keren deze handelingen moet uitvoeren voor het “magisch” weer functioneert. Hopelijk verhelpt Microsoft deze fout snel.

        • @Cees….dat vind ik dus ook, maar wacht eerst nog eens af.

          @Jozef…dan de vingers maar gekruist houden.

          @Marcel…bedankt ga ik meteen downloaden.

          Fijn weekend.

  3. Ik vroeg mij af of het iemand al is gelukt, om deze laptop te doen opstarten vanaf de optische drive?

    Om af en toe ook een offline virus scanner te draaien, had ik vanaf http://www.avg.com/nl-nl/avg-rescue-cd-download een iso gedownload en gefikt op een CDrw schijfje.

    Onze desktop PC start prima vanaf genoemde CD, maar het lukt me niet om op deze laptop de boot/opstart-volgorde dusdanig aan te passen dat ‘ie opstart van het schijfje…

    Als ik met F2 de bios in duik, lukt het wel op de “Boot option Priorities” aan te passen naar:
    Option #1 UEFI: IP4 Realtek PCIe GBE Family Controller.
    Option #2 UEFI: IP6 Realtek PCIe GBE Family Controller.
    Option #3 Windows Boot Manager.

    Maar opstarten vanaf het schijfje… ho maar!
    (En de optische drive staat er vreemd genoeg ook niet tussen.)

    • Hey Gordon,
      Het is mij ondertussen gelukt om van DVD/USB op te starten.
      1) Ga naar de BIOS, bij opstarten druk op [F2]
      2) ga naar de tab: [security] en disable Secure boot manager
      3) Ga naar de tab: [boot] en enable “launch CSM”
      en “Fast boot” moet disbled (standaard)
      druk op [F10] en kies [YES]
      De laptop start nu opnieuw op en druk op [F10].
      Hier kan nu gekozen worden uit de aanwezige opstart media (bv. USB of DVD of CD).

      Nu nog mijn SSD zo gek krijgen dat deze Windows 8 gaat slikken…. Deze wordt ondertussen door bovenstaande wel herkend, alleen W8 erop gaat nog niet.

      • Zo Marcel, da’s knap gevonden. Mijn complimenten.
        De laptop staat nu lekker, mbv een bootable CD, een virusscan uit te voeren (wél mbv een netwerkkabeltje (=geen wifi in deze linux-modus)).
        Dankjewel voor het delen.

  4. De laptop vorige week aangeschaft, in Wijchen nog steeds op voorraad en voor dit geld is de laptop qua specs nog niet te evenaren. Algemene ervaring: De laptop zit goed in elkaar en voelt degelijk aan. Ik heb wel betere laptops in handen gehad, maar niet in deze prijsklasse. De Update zijn hier zonder probleem verlopen, geen BSOD’s en 8.1 met nieuwe WIFI en BT drivers draait prima.
    Ik heb alleen nog problemen met hardware update in booten van USB/DVD, maar daar zullen de meeste geen gebruik van maken.

  5. Nogmaals bedankt voor de info. Ik heb zelf ook een medion, maar die is het nu na zo’n 6 jaar aan het begeven ( harde schijf ) Hij word ook loei warm. Dus ik moet echt een nieuwe. Ik heb toevallig ook bij Dell gekeken, maar vond daar de garantie erg kort.Ik ga eens kijken of ik hem kan kopen zondag. En mocht hij niet bevallen kan hij altijd nog terug.
    Van de Medion die ik nu heb is het toetsenbord prima en lekker stevig. Dus maar even kijken wat ik van deze vind.

  6. Dankjewel voor je reactie. Maar het is toch eigenlijk geen game laptop, die zijn toch veel duurder. Wat is er minder aan het toetsenbord?? Ik ben blij om te lezen dat het wel goed gelukt is om windows 8.1 erop te zetten.

    • De 740M grafische kaart gamed best aardig (voor een 15jarige jongen). Normaal gesproken kost een laptop met zo’n kaart vanaf 700 euro.

      Het toestenbord is niet heel slecht maar mijn werk Dell (>1200 euro) tikt veel beter. (maar daar wek ik dan ook veel te veel mee).
      Ook de Inspiron 17R laptop van m’n vriendin tikt beter.
      Maar die heeft geen extra grafische kaart, langzamere processor, en was 1 jar geleden toch een stuk duurder.
      En, bij medion 3 jaar garantie, bij Dell 1 jaar.

      Dus voor de 449,- helemaal niet slecht, ook een redelijk stevige behuizing voor deze prijs.
      En, ook bij heftig gamen wordt de laptop niet warm of luidruchtig, er zijn best wel wat laptop die daar vervelend lawaaierig worden en/of heet.

      Voordeel van Aldi is dat je de laptop eerst een maand kan proberen, en dan zonder problemen kunt terugbrengen.
      Voor de 600 euro zou ik deze niet aanraden, maar voor 449, is het een goede koop. (tot nu toe 🙂

    • Oja toetsenbord, dat veert een beetje mee, dat zie je best vaak bij goedkope laptops.
      (Ja ik ben een beetje verwend). Dus gewoon zelf proberen of je dat vervelend vind en anders terugbrengen.

  7. De laptop is nog steeds in gebruik (nu bij een 15 jarige gamer) hij is er erg blij mee, gamed goed :-).

    Het toetsenbord vinden we wat minder, maar voor 449 euro is er moeilijk een betere laptop te vinden voor gaming.

    Upgrade naar windows 8.1 was voor mij geen probleem. (wel even de nieuwste drivers voor WLAN geinstalleerd).

  8. beste kenners, morgen gaat bij Aldi de md99280 notebook in de verkoop tegen gereduceerd tarief (€449).
    Dit lijkt dezelfde als waar jullie in december al over schreven, met gemixte ervaringen. Ik ben een absolute leek en op zoek naar een huis/tuin en keuken laptop als vervanger van een oude toshiba.
    Waarschijnlijk draait de notebook nogsteeds standaard op windows 8?
    Ik vraag me af of het nu wel of geen goede aanrader is…..? Als ik allerlei moeilijke trucs moet gaan uithalen om er mee op wifi ed te komen, dan haak ik al snel af. Of kan windows 8 afdoende zijn?
    Ik hoop dat iemand me raad kan geven.

    Overigens las ik ergens dat het een mat scherm betreft? Dat zou mooi meegenomen zijn!

    • Als je deze laptop kunt krijgen aan 449,- € is dat zeker en vast een koopje! Hoogst waarschijnlijk zal die nog in Win 8 staan. Aan de reacties te lezen zijn er problemen met de upgrade naar Win 8.1 – misschien kan je hem dan id. beter in Win 8 laten. Win 8 is nogal vreemd in het begin, maar het went wel hoor.

    • Morgen is het zondag… Hoe dan ook, ik zie ‘m niet staan. Maar als je ‘m kan krijgen voor 449… wow, da’s zeker een koopje.
      Inderdaad het scherm is mat.
      Mijn advies zou zijn: gewoon zsm upgraden naar W8.1. Mocht ‘ie ’t begeven dan kan je kiezen: terugbrengen (binnen 1 maand dacht ik) of herstellen in de aankooptoestand.
      Wij hebben in elk geval geen problemen met deze laptop.
      Suc6!

      • Ik heb gisteren de P7628 gehaald in Nijmegen voor 449 euro.

        Geen chrashes en windows 8.1 upgrade uitgevoerd.

        Enige nadeel vind ik het toestenbord dat veert wat mee, vooral veel aan de linkerkant, de rechterkant is steviger, is dat een een slecht exemplaar of hebben ze dat allemaal?

        • Bij ons exemplaar ontdek ik geen verschil in stevigheid tussen links en rechts.
          Dus OF ik merk het verschil niet, OF er is inderdaad wat a/d hand bij jouw exemplaar. Gelukkig heb je 3jaar garantie (of je brengt ‘m meteen terug)!

  9. @Rianne. Vervelend dat de laptop niet doet wat het zou moeten doen… De terubbrengperiode is ook al afgelopen.
    Ik ben allang blij dat ons exemplaar (nog?) geen problemen geeft (ook na de upgrade naar W8.1).

    “Vastlopers” (BSOD’s) horen – bizar genoeg – een beetje bij Windows. Maar een BSOD zou – volgens mij – geen reden moeten zijn om de laptop terug te brengen naar de aankooptoestand (ik neem aan dat je dat bedoelt met “fabrieksinstellingen”). Misschien pas als ‘ie écht niet meer start.
    Maar zelfs in de veilige modus zou je toch bij je eigen bestanden moeten kunnen komen.
    Je had geen backup van je foto’s?! Weer een les, moet je maar denken.

    Vwb je vraag: “Wanneer denkt Medion zelf hier een oplossing voor te vinden?”, dit is geen Medion forum (als ze er al 1 hebben), maar slechts een reactie-mogelijkheid op de reviews van diskidee.nl. Je zal hier dus geen reactie van Medion aantreffen.
    Je zal dus zelf je ongenoegen richting Medion moeten spuien. Laat alhier maar ’s weten hoe ze reageren.

    Suc6 verder!

  10. Wat je hierboven leest van DJW zal wel heel makkelijk zijn maar voor mij is het Russisch.

    Mijn laptop is sinds december nu al 2x vastgelopen. 1x met een blauw scherm. en 1x dat hij aan het updaten was en bij 30 procent bleef haken dus niets anders kon dan maar weer naar de fabrieksinstellingen. Nu dus ook vele foto’s kwijt. Het is maar materiaal maar vind dat erg jammer.

    Voor mij was dit een groot bedrag dus verwacht eigenlijk dat het ook goed is.

    Wanneer denkt Medion zelf hier een oplossing voor te vinden?

  11. Hallo allemaal,

    In de doos zit een beugeltje/bracket. Waarschijnlijk met een reden… maar de handleiding rept er met geen letter over.
    Waar zou ‘ie voor zijn? Om de hdd te vervangen door een ssd? Of is er ruimte voor een 2e hdd(ssd)?
    Aan de onderzijde zit wel een klepje met het hdd-symbool, maar die durf ik eigenlijk niet open te maken. Zou de ruimte eronder leeg zijn of zit daar de 1TB hdd in?

    Iemand een idee?

    Vr.gr. Gordon

    • Hey Gordon,

      De laptop heeft inderdaad een 2e plek voor een hardeschijf,en daar is dat extra beugeltje ook voor, ik heb er voor gekozen hier een 128GB ssd( +/- 120 euro )in te zetten en dit maakt de laptop nog completer.

      Mvg Rick

      • Hey Rick,
        Hoe heb jij de SSD werkend gekregen?
        Ik heb een SSD gereed gemaakt in een USB dock. C:boot partitie gekopieerd (met MiniTool Partition Wizard). De SSD ingebouwd en deze wordt herkend in de BIOS, maar niet in Windows. In de USB dock werkt deze wel. suggesties? Welke partities moeten op de SSD gezet worden?

        • Marcel,

          Ik heb er (nog) geen SSD inzitten, maar meedenkend kom ik op:
          1) Als Windows de SSD niet herkent (dan start ‘ie blijkbaar vanaf de HDD), heb je al in Schijfbeheer (diskmgmt.msc) gekeken (misschien een probleem met de letters)?
          2) Heb je al de opstartvolgorde aangepast (naar de SSD) in het bios?
          3) Wat als je de HDD loskoppelt?
          4) Zelf zou ik (en heb ik in mijn PC gedaan) geen partities kopieren, maar een schone installatie doen op een schone SSD (minder problemen en je bent meteen van evt bloatware af).

          Suc6!

          • 1) Ja gestart vanaf HDD. Disk management herkent de SSD niet. Ook niet als deze alleen geformatteerd is via uSB dock.
            2) Lukt niet. geen opstart mogelijkheid in de Bios om te booten vanaf ander HDD of SSD (USB en DVD ook net mogelijk) Ook niet mogelijk via boot menu [F10]
            3) BIOS cycle, geen opstart van een ander medium mogelijk (dus ook geen DVD, USB)
            4) Bloatware is eenvoudig te verwijderen. Heb ik een keer een originele versie…..
            Deze SSD komt uit de vorige laptop, snel ff teruggezet naar oude HDD en draaien op de oude laptop. Deze valt na max 1 uur uit, zelfs na revisie en inbouw andere SSD na reÏnstall. Vandaar de vervaning. Dit is dus niet helemaal de eerste keer dat ik met dit soort werkzaamheden bezig ben. Ik heb 5 SSD hier, Alleen de Medion zit mij dwars. Heb USB boot probleem ook uit staan bij Medion.

  12. Ik had ook het probleem dat de laptop steeds opnieuw bleef opstarten. Dit gebeurde nadat er gisteren 13 nieuwe updates automatisch geinstalleerd werden.

    Gelukkig had ik nog een recent image zodat ik vrij eenvoudig terug kon naar voor de “crash”.

    Ik heb nu alle Windows updates een voor een geinstalleerd, behalve de “NVIDIA driver update for NVIDIA GeForce GT 740M” want ik vermoed dat deze het probleem veroorzaakt. Deze update heb ik dan ook bewust op “verborgen” gezet.

    Tot nu toe nog geen problemen ondervonden met Windows 8.1

    • Ik deel het gevoel van Jantienus dat de problemen veroorzaakt worden door de NVIDIA GeForce GT 740M driver. Toen ik namelijk de laatste versie had gedownload (331.82) kreeg ik een blue screen.

      Op advies van de Medion Hotline heb ik de fabrieksinstellingen hersteld (zucht) en de update van de NVIDIA driver onderdrukt. Dat gaat echter goed zolang je op W8 blijft. Maar na weer de overstap naar W8.1 gemaakt te hebben, kreeg ik automatisch de versie 331.65 en die vertrouw ik ook niet helemaal.

      Wellicht kan Jantienus aangeven welke versie hij nu onder Windows 8.1 gebuikt. Want blijkbaar werkt die versie bij hem goed.

  13. Hierbij een uitleg van hoe ik hem succesvol heb geupdate naar Windows 8.1
    Ten eerste heb ik een nieuwe driver gedownload van de Intelsite voor de WiFi-verbinding. Dit werkt vrij simpel. Ga naar de Intelsite en zoek op de naam van de WiFi-kaart. Download de 64 bits-versie/Windows 8/8.1. Deze staat onderaan de lijst.
    Daarna heb ik alle updates erop gezet voor Windows 8 (dus nog niet Windows 8.1!).
    Daarna de update gedaan naar Windows 8.1. De totale update duurt grofweg zo’n 45 minuten. Systeem werkt nu goed.

    Wat aandachspunten voor aan de zijlijn:
    – Ik heb niet de Firewall van Windows gebruikt, maar gewoon AVG Free. Ik had er een ‘skin’ overheen gezet (in Windows 8.0), zodat hij er uitzag als Windows 7. Verder heb ik tussen alle bovenstaande stappen steeds de laptop uitgeschakeld.
    Ik ervaar geen verbindingsproblemen meer die ik in het begin wel had (WiFi-update via de site van Intel loste dat op) en ik draai dus normaal op Windows 8.1.
    Ik vermoed zelf dat het probleem met de update zit in het niet volledig ge-update hebben van Windows 8.0 of de Inteldrivers voor de WiFi-kaart.
    Mocht het bij jou nu ook op deze manier goed gaan, meld het dan hier even. Dan hebben we misschien de oplossing gevonden.

  14. Ik ga vandaag m’n derde notebook terug brengen want hij maakt constant geen verbinding met het internet, sluit ik de pagina wanneer ik de melding krijg dat ik geen verbinding heb dan is er weer verbinding totdat ik dus weer een pagina open… ik ben er ook klaar mee, ik wacht tot er nieuwe aanbieding komt en hoop dan dat deze wel in orde is….helaas,zucht…

    • Just for the record: had je die intussen toch geüpdatet naar Win 8.1 of stond die nog altijd in Win 8 ? (ik refereer naar je reactie 22.1.1)

      • Nee deze draait nog op 8 en opzich doet hij het prima op het verbinden met internet na (af en toe) maar ik heb er nog eens over na zitten denken en het moet toch mogelijk zijn om hem ook op windows 8.1 te laten draaien, daar adverteren ze ook mee met “gratis update 8.1” en dat gaat dus niet.
        Bij het afsluiten geeft de notebook ook regelmatig aan “windows onderdelen configureren” en dat gaat ie dan doen maar dat duurt ook eeuwen, begint bij 1% en zo natuurlijk naar 100% maar blijft zeker een kwartier tot een half uur vast staan op 30%… zo al met al bij elkaar genomen geeft het niet zo’n fijn gevoel meer, straks is de maand voorbij en dan zit je met een notebook die misschien wel af en aan opgestuurd moet worden omdat er problemen mee zijn, ik was net bij de Aldi en helaas was er nog niet genoeg geld in kas dus kan ik vanmiddag pas terecht maar ik was volgens de medewerker al niet de enige die hem terug gebracht heeft, ik vertelde hem nog dat ik wel degene ben die er al twee terug gebracht heeft… maar ze hadden er meer verkocht en dus terug gekregen, foute serie notebooks heb ik zo het gevoel..

  15. Na update Windows 8.1 zwart beeld en toetsenbord werkt ook niet.
    Extern toetsenbord en scherm aangesloten laptop afgesloten en opnieuw gestart en dan doet hij het weer, totdat hij in slaapstand gaat.
    Iemand hier ook problemen mee?

    • Een in-trieste situatie. Wat een imago-schade voor Medion!
      Hadden die eerst die upgrade eens grondig uitgeprobeerd zouden ze zich heel wat teleurgestelde klanten plus heel wat werk kunnen besparen, want ik neem aan dat die PC’s uiteindelijk bij hen terechtkomen.

      • Ik neem aan dat deze notebook nooit op windows 8.1 kan draaien… ligt het nou aan de notebook of aan de update windows 8.1? want er schijnen veel meer problemen te zijn met die update niet alleen bij medion notebooks…
        Mijn notebook draait nu goed maar wel op windows 8, maar ja, updaten gaat dus misschien wel nooit, geeft wel een rotgevoel.

  16. Aanvullend: dit is de driver die ik van de Intelsite heb gehaald. Dus zoeken op de naam van de WiFi-kaart en dan de 64 bits/Windows 8 versie (laatste in het rijtje) selecteren.

    Intel® PROSet/Wireless Software and Drivers for Windows 8*
    Recommended for end-customers. Includes download options for both driver-only and driver-with Intel® PROSet/Wireless WiFi Software.

  17. Het downloaden via Intel heb ik gedaan door de naam van de WiFi kaart in te voeren bij Google. Vervolgens op de Intelsite de versie voor dit type kaart gedownload (versie 64 bits/Windows 8.1/8/7). Weet de naam niet precies meer, maar als je de bovenstaande handeling uitvoert, vind je het direct terug. Daarna kwamen de verbindingsproblemen met WiFi niet meer voor. Het heeft dus niet met de problematiek met het ‘blauwe scherm’ te maken. Ik draai op Windows 8.1.
    Samengevat vind ik Windows 8.1 onstabiel overkomen ten opzichte van voorgaande besturingsprogramma’s. Het zit totaal niet logisch in elkaar. Samenvoeging van een telefoonstuurprogramma en Windows 7. Ik overweeg nog om Windows 8 eraf te halen en er 7 op te zetten. Kijk het nog even aan.

  18. Heb vanmorgen gebeld met medion support.Probleem schijnt meer voor te komen.ze zijn er mee bezig om een oplossing te zoeken. Voorlopige oplossing is Laptop aanzetten en F11 indrukken in menu nederlands kiezen, laptop wordt dan teruggezet naar fabrieks instellingen. Daarna kun je wel weer upgraden naar 8.1. Advies van Medion, Als je nieuwe programmas overzet naar je nieuwe laptop kijken of er bij updates iets fout gaat , dan graag direct melden bij Medion met welke software dit gebeurt. Kan per mail of telefonisch.
    Groeten, Rieks

  19. Ik zag op een bepaald moment een melding over het opwaarderen naar 8.1.
    Beste mensen: NIET doen! Het geeft een groot aantal problemen. Bij mij was geen internetverbinding meer mogelijk en waren ander progs niet meer te bereiken. Het heeft me veel tijd en gezweet gekost om versie 8 weer terug te krijgen. Daarbij moest ik ook een flink aantal programma’s opnieuw installeren en een groot aantal persoonlijke instellingen opnieuw erin zetten zoals bijv. de oude vertrouwde startknop.
    Als je gaat zoeken op internet dan zie je nog veel meer problemen die die 8.1-versie veroorzaakt. Had ik dat die reacties maar vooraf gelezen, dan was ik er niet aan begonnen!!

    • Helemaal mee eens, bij mij begonnen de problemen ook na het instaleren van 8.1, op windows 8 heb ik totaal geen problemen, ik wacht wel tot er een goede oplossing is en anders laat ik hem lekker op windows 8 staan, er is maar weinig verschil….

  20. Beste mensen,

    Ook hier het Driver Power State Failure probleem. Opnieuw installeren wekt de laptop tot leven, wel zoder 8.1 en Microsoft updates vooralsog. Als Medion niet van de week met een bericht komt waarin ze dit probleem erkennen, gooi ik hem ook terug naar de Aldi.

    Heeft de auteur van het artikel enig idee waarom hetzelfde probleem bij meerdere mensen gelijktijdig kan plaatsvinden?

    Job

    • Nee, ik heb geen enkel idee. Ik meen intussen uit jullie reacties te kunnen afleiden dat het probleem zich alleen voordoet bij de upgrade naar Win 8.1 (laat ons weten als ik hier verkeerd ben), in welk geval ik (voorlopig) die upgrade zou uitstellen. Het zou interessant zijn mocht iemand de pc in safe mode opstarten (zie mijn reactie 13.1) en de drivers één voor één kon laden om zo een idee te krijgen waar het probleem juist zit. En heeft er al iemand contact opgenomen met Medion Support ( 0900 – 2352534), zo ja: wat is hun reactie?

  21. Indien je problemen ervaart met de wifi, dien je de laatste software te downloaden van de website van Intel zelf. Dus 64 bits, Windows 8.1. Auto herstel geeft namelijk niet het gewenste resultaat. Daarna heb ik geen problemen meer ervaren.

    • Kan je daar iets meer detail bijgeven, Djw ? Heeft dat te maken met het blauwe scherm dat nogal wat lezers ervaren, of bedoel je een ander WiFi probleem? En wat download je dan precies van de download-website van Intel ( https://downloadcenter.intel.com/ ), daar staan nogal wat drivers/software programma’s/patches op ?

  22. Ook ik kreeg vanmiddag de melding Driver Power State Failurë
    Nadat ik druk bezig was mijn oude bestanden over te zetten.Hij doet nu niets anders meer dan konstant opnieuw opstarten.
    Gelukkig heb ik nog mijn oude Vista desktop.
    Dus ook maar terug naar de ALDI.

    Groeten,
    Rieks

  23. Nou moe, ook hier wifi problemen tijdens de upgrade naar W8.1
    We zullen het in de gaten houden. En anders gaat ‘ie terug (kan, dacht ik, binnen 2 maand (zonder opgaaf van reden)).

  24. Ik heb ook vervelende zaken gehad vandaag, de notebook deed het niet meer.
    Wat gebeurde er, hij starte op en er kwam een blauw beeld met “Driver Power State Failure” en dan ging hij weer opnieuw opstarten en dit bleef zo doorgaan, je kon niets meer doen dus terug naar de Aldi gegaan en een nieuwe meegekregen…
    Dus weer opnieuw aan de gang maar nu heb ik er een met een scherper lichtpuntje in het beeld… vooral op een wit scherm valt het erg op (bij bv google)… verdomme wat een pech… deze dus morgen ook maar terug brengen en ik had al te horen gekregen dat deze notebook de laatste is bij dit filiaal… helaas dus, erg jammer want voor de rest vond ik het een fijne notebook.. voor twee dagen dan..

      • Ik ben nu met de derde notebook bezig… die tweede was inderdaad echt kapot.
        Wat de eerste notebook betreft,ik heb er dermate weinig verstand van om die Driver Power State Failure op te lossen, daarbij is mijn Engels ook niet echt goed, misschien als het nog een keer gebeurd dat ik het dan maar eens moet proberen..
        Nu bij deze werkt alles 100% alleen ik durf hem niet naar windows 8.1 te updaten, bij mij deden alle twee de notebooks apart na de update,bv via internet explorer een simpel spelletje zoals landleven dan gaf hij op vol beeld een half zwart scherm, ik heb dat nog bekeken voordat ik de update deed, bij windows 8 doet hij dat niet, na de update dus wel… en gewoon ze liepen niet meer zo lekker na de update.. ook inderdaad af en toe geen verbinding met internet en gewoon wat trager..misschien zit dat tussen de oren dat van het tragere maar dat is mijn gevoel.
        En misschien ben ik wel een aparte want ik zie ook het verschil niet tussen windows 8 en 8.1… ik heb nu die werkbalk gedownload van de link die Ruud hier geplaatst heeft en het werkt uitstekend dus ik denk dat ik het maar zo laat om problemen weer te voorkomen.
        Die Driver Power State Failure kreeg ik trouwens na het opnieuw opstarten toen ik net 6 updates binnen had gekregen.

        • Dat is een heel aanvaardbare redenering. Windows 8.1 op zich is tenslotte geen “must”, zoals bepaalde veiligheidsupdates. Dus als jij je er goed bij voelt, waarom zou je dan veranderen?

          • Ik zou graag willen weten wat nou uiteindelijk de verschillen zijn tussen 8 en 8.1? ik zie het niet.
            Ik dacht eerst van “ik moet dat doen die update omdat je anders achterblijft” maar dat is dus niet het geval.

  25. Ik heb enkele vervelende zaken:
    1. Het duurt erg lang om op het bureaublad te komen. Het zwarte medionscherm blijft een eeuwigheid staan, dan moet ik vervolgens nog inloggen met een wachtwoord en dan komt na enige tijd eindelijk het bureaublad…
    Mijn pc zonder ssd start sneller op. Doet die ssd eigenlijk wel wat?
    2. Kan ik die aanmeldprocedure met gebruikersnaam en wachtwoord ergens verwijderen? Ik ben de enige gebruiker…
    3.Als je naar INSTELLINGEN gaat dan moet je CTRL-ALT-DEl / TAAKBEHEER gebruiken om daar uit te komen. Is er geen andere manier?

  26. Goedenavond,

    de computer aan het verrijken met Windows 8.1. en in eens geeft hij aan dat er geen internetverbinding is. Sterker, dat hij geen verbinding kan vinden. Een andere lap top er naast gezet, ook draadloos uiteraard, en die geeft geen problemen. wat moet ik doen met de Medion lap top om de verbinding weer voor elkaar te krijgen?

  27. Ideaale laptop, Er is een 2 HDD plek om een 2e hdd (of SSD ) te plaatsen, de laptop is niet waar maar wel erg degenlijk gebouwd.
    Touchpad is goed maar niet fantastiche, toetsenbord is matig maar goed genoeg om op te text verwerken ook voor gamen voldoet deze.
    De grafische kracht is zeer goed, WoW LoL draaid hij op high/ultra.

    Ik kon om en nabij de 2.5 uur WoW spelen met de laptop op performance mode voordat hij om de lader mekkerde.

      • In de paragraaf “Verdere uitrusting”. De laatste zin luidt “De technische fiche van deze laptop in PDF formaat vind je hier”, waarbij het woordje “hier” een hyperlink bevat naar die fiche. Precies dezelfde techniek passen we toe in de zinnen “De technische fiche van de NVidia GeForce GT 740M in PDF formaat vind je hier” en “De technische fiche van de NVidia GeForce GT 740M in PDF formaat vind je hier”. Telkens kan je op het woordje “hier” klikken om de fiches te openen.

  28. Moet ik deze notebook nou eigenlijk nog voorzien van een extra virusprogramma? iemand die dat weet? hij geeft niets aan dat je bv niet beveiligd bent net zoals op bv windows 7, daar heb ik norman op zitten maar deze kan ik niet instaleren op deze notebook….

    • Windows 8 komt standaard met Microsofts eigen antivirus ingebouwd, Windows Defender. Die slaat pas aan als er geen concurrerend pakket met geldig abonnement is. Geen zorgen (en geen kosten) maken dus.

  29. Hij heeft ongeveer een uur op het zelfde scherm vast gestaan, ben gaan eten en kom terug en kreeg de melding dat het niet gelukt was, de notebook ging weer terug naar windows 8.
    Ben overnieuw begonnen en toen ging hij netjes alle voorbereidingen af en na ongeveer 3 kwartier stond er windows 8. op.
    Ik ben maar eerlijk ik ben een leek op computergebied.
    Waar ik nu mee bezig ben is om te kijken of ik mijn oude e-mail adres kan gaan gebruiken, een “pop3” mailbox, windows mail maar volgens mij is het niet mogelijk.. dat zou ik wel jammer vinden.. maar misschen is het wel mogelijk, ik heb hem pas net.
    Het is gewoon erg wennen.

  30. Hoi,

    Ik ben een leek en vraag me af of deze laptop geschikt is voor “normale spellen” zoals cycle manager en tour de france. En is er genoeg capaciteit voor een simpele DJ mixer aan te sluiten.

  31. Wat ik helaas niet terug kan vinden of ik naast windows ook Linux kan gaan installeren.
    Dat kan namelijk niet bij alle nieuwe laptops en pc’s dus wie verschaft raad.

  32. Ik had eigenlijk ook op een wat positievere recentie gerekend.

    Ik ben aan het vergelijken geweest, en ik kan geen enkele latop vinden met een 17″ scherm, 1TB SSHD en 3 jaar garantie voor deze prijs.

    Een soortgelijke Lenovo kost toch zo 200 meer, en met extra garantie kan dit uitlopen.

    Een laptop voor 600€ heeft meestal een grafische kaart (de 720m is de helft zo snel) en al zeker geen SSHD.

    my 2 cents

    • Komt die preview zo negatief over? Dat is nochtans niet de bedoeling. Maar ja, de positieve dingen worden sowieso al wel bejubeld in de reclame, dus proberen wij uit te vissen wat de reclame niet zegt of kreten als “haarscherp” en “adembenemend” in het juiste perspectief te plaatsen door ze te vergelijken met andere onderdelen of toestellen. Mocht ik op zoek zijn naar zo’n grote laptop zo ik dit toestel zeker overwegen. In de Medion Shop ga je voor die prijs niet veel beter vinden.

      • Dank voor de reactie Rene,

        Ik heb em vandaag aangeschaft en ben er tot nu toe erg tevreden mee.
        Het is een mat scherm en de resolutie is voor de grootte van het scherm perfect. Bij een FullHD zijn de iconen vaak te klein.

        Er zit een windows 8 dvd bij (zeldzaamheidje) waardoor ik gelijk een schone installatie kon doen zonder alle extra programma’s.

  33. En ik hoopte dat een nieuwe Medion laptop nu eens eindelijk alleen maar positieve vermeldingen zou krijgen. Elke keer blijkt het op een of andere manier weer op oude wijn in nieuwe zakken, met slechts een lokkertje als nieuwigheid. Het ontbreken van een full HD en een processor van de 4e generatie had wellicht een wat hogere prijs ook kunnen rechtvaardigen.
    Ik heb ook gezien dat men een eerder uitgebrachte laptop na een tijd weer opnieuw aanbiedt bij de ALDI.
    Dus ja, wat is wijsheid? Ik moet toch een nieuwe laptop hebben: wachten op (weer) een volgende of wegwijs proberen te worden in het woud van andere merken en aanbieders in nog meer soorten en maten laptops….?

  34. Ik hoop dat deze notebook op voorraad is aanstaande woensdag, ik heb er m’n zinnen opgezet.
    De andere notebook met touchscreen van vorige week terug zag ik niet zo zitten vanwege de zwakke processor, ik ben benieuwd of deze aan onze wensen gaat voldoen.

      • Ik heb hem vanmorgen gekocht,is een erg mooie notebook en erg stil vergeleken met degene waar ik nu mee zit te werken (ook een medion maar deze is al weer meer dan 4 jaar oud).
        Ik ben momenteel bezig om hem te updaten naar windows 8.1, daar is ie wel even zoet mee zo te zien.
        Ik ben benieuwd of hij aan m’n verwachtingen gaat voldoen,ik heb eerst even op windows 8 gewerkt vanmorgen.. is erg wennen, ik hoop dat 8.1 zometeen wat fijner is,met startbalk dacht ik…/hoop ik.

        • Mijn enthousiasme is denk ik van korte duur… tijdens het downloaden naar windows 8.1 ging alles nog goed… toen ging hij weer opstarten maar nu zit de notebook al vast vanaf 11.15 uur en het is nu 12.05 uur… hij reageerd nergens op… wat zal ik nu moeten doen??

          • opgelost, hij draait nu op 8.1 en inderdaad weer een startbalk, heerlijk, loopt perfect nu, lekker snel, nu het een en ander gaan ontdekken.

          • Ik mag blijkbaar geen links plaatsen,

            google even op “classic shell” daarmee kun je een windows 7 mene weer terug krijgen.

            klein gratis proggrammatje

          • Dag Ruud, berichten met links moeten eerst goedgekeurd worden door ons, omdat er anders toch nog teveel spam doorkomt, ondanks alle filters en beschermingsmaatregelen die we op de site hebben ingesteld. Je bericht met link is ondertussen vrijgegeven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.