Aldi Medion Lifetab MD 98488 (E7312) Android tablet preview

Kleine tablet met (te) veel beperkingen bij Aldi Nederland

13
Vanaf zaterdag 16 november 2013 kan je in de Nederlandse Aldi winkels een Medion tablet kopen aan een spotprijs: 99,99 euro. Maar is dat wel een koopje? Een preview.

Eén van de redenen waarom de Medion Lifetab MD 98488 (E7312) die Aldi Nederland verkoopt zo goedkoop is, is zijn formaat. De meeste tablets zijn zowat 10 duim groot (25,6 cm), het scherm van deze Medion Lifetab MD 98488 (E7312) is maar 7 duim (17,8 cm).

Aldi Medion Lifetab MD 98488 (E7312)
²Aldi Medion Lifetab MD 98488 (E7312)

Dat heeft natuurlijk ook zijn voordelen. Zo past hij met zijn 19,2 x 12,2 x 1,1 cm (bijna) in je broekzak en aan zijn gewicht van 305 gram ga je je zeker niet vertillen.

De achterzijde is van geborsteld metaal, maar de plastic afdekking van het scherm aan de voorzijde blijkt net iets te gemakkelijk mee te geven bij aanraking.

 
Scherm

Wat het scherm betreft hebben de reclamemakers bij Aldi/Medion zich ook deze keer weer overtroffen. Zo lezen we: “Het haarscherpe 7“ HD-multitouch-beeldscherm straalt met een briljante weergave (1.024 x 600 pixels)”.

Dat is een combinatie van leugen en onzin. Voor High Definition heb je verticaal minstens 720 pixels nodig (vroeger las je bij televisies dan vaak “HD Ready”) en voor Full HD zijn er 1080 pixels nodig, bijna het dubbele van de 600 pixels op dit scherm.

Bovendien is 1.024 x 600 pixels weinig. De standaard bij kleine tablets is tegenwoordig 1280 x 800 pixels. “Haarscherp” zal het beeld dus zeker niet zijn. Het Duitse blad Computerbild kon het tablet al aan de tand voelen en omschrijft het beeld als “blass und schwammig”, flets en wazig. Woorden waar je toch niet direct aan denkt bij de “briljante weergave” in de reclame.

Processor: de Rockchip RK 3066 ARM Cortex A9 Dual Core, getakt op 1,4 GHz
Processor: de Rockchip RK 3066 ARM Cortex A9 Dual Core, getakt op 1,4 GHz
 
Processor en geheugen

Dit tablet is gebouwd rond een 1,4 GHz ARM Cortex A9 Dual Core-processor, de RK 3066 van Rockchip. Daarmee ga je geen snelheidsrace winnen. En het feit dat hij een werkgeheugen van maar 1 GB DDR3 meekreeg, zal dat zeker niet verbeteren.

Maar goed, voor de meeste hedendaagse apps zal dat nog net volstaan, het gaat hier tenslotte over een tablet van 100 euro. Wil je meer, dan ga je toch wat dieper in je geldbuidel moeten tasten.

Het intern geheugen bedraagt 8 GB. Ook dat heet in de reclame “Royale speelruimte…voor video’s, foto’s, muziek, apps, documenten en nog veel meer”. Toch niet, 8 GB is weinig. Vergeet niet dat daar al een grote hap uitgenomen wordt door het besturingssysteem en door een groot aantal vooraf geïnstalleerde apps.

Gelukkig heeft de Lifetab MD 98488 (E7312) een kaartlezer aan boord om dat geheugen uit te breiden met microSD-, SDHC-, SDXC geheugenkaartjes tot maximaal 64 GB.

Als besturingssysteem installeerde Medion Android 4.2 “Jelly Bean”, dus dat zit wel goed.

Besturingssysteem: Android 4.2 Jelly Bean
Besturingssysteem: Android 4.2 Jelly Bean
 
Accu

De reclame is hier nogal vaag over. Op meerdere plaatsen lees je alle lof over de “lange gebruiksduur van de accu”.

De gebruiksaanwijzing (die vind je hier) schept meer duidelijkheid: “2500 mAh Li-polymeer accu met een werkingsduur tot 4 uur*”. Het sterretje verwijst naar de tekst onderaan: “afhankelijk van de apparaatinstellingen en het gebruiksgedrag tijdens het bedrijf”.

Maximaal vier uur dus, in de praktijk is het nog een pak minder want je koopt een tablet toch om er mee te werken. Zelfs 4 uur is kort, erg kort, en heel wat anders dan de lange gebruiksduur die de reclame je voorspiegelt.

Aansluitingen: beperkt tot micro-USB 2.0, een microSD-/microSDHC-/microSDXC-geheugenkaartlezer en audio out
Aansluitingen: beperkt tot micro-USB 2.0, een microSD-/microSDHC-/microSDXC-geheugenkaartlezer en audio out

 
Aansluitingen

Gewoonlijk zijn de toestellen van Medion ruim voorzien van allerhande aansluitingen. Deze Lifetab MD 98488 (E7312) bezit alleen een micro-USB 2.0-aansluiting met USB-hostfunctie, een aansluiting voor koptelefoon en de reeds eerder vermelde microSD-, microSDHC-, microSDXC-geheugenkaartlezer. Je zult tevergeefs zoeken naar een HDMI-aansluiting om je tablet te verbinden met een televisietoestel.

Op het internet kan je alleen via WiFi. Een ligplaats voor een SIM-kaartje voor toegang tot een 3G-netwerk ga je niet vinden. In de praktijk wil dat zeggen dat internetten alleen mogelijk is bij jou thuis of op plaatsen waar je op een hotspot kunt inpikken.

De tablet heeft wel Bluetooth 2.1 aan boord, zodat tethering (verbinding maken met het internet via je GSM en dit signaal doorsturen via Bluetooth naar het tablet) mogelijk moet zijn, maar dat is in onze ogen toch maar een lapmiddel.

Een tablet aan 99,99 euro…
Een tablet aan 99,99 euro…

 
Uitrusting

Volgens de reclame bevat de Medion Lifetab MD 98488 (E7312) een “ingebouwde stereo luidspreker voor een levendige film”. Er zit evenwel maar één luidspreker(tje) in – hoe je daar stereo mee maakt is ons een raadsel.

Dit tablet heeft zoals de meeste tablets twee camera’s. De frontcamera (naar jou toe gericht) heeft een resolutie van 0,3 megapixel, net genoeg voor videogesprekken zoals Skype.

De rugcamera is krachtiger (2 megapixel). Je kunt daar zelfs filmpjes mee opnemen, maar die zijn wel beperkt tot maximaal 640 x 480 pixels bij een framerate van 8 fps (beelden per seconde) wat veel te traag is voor een vloeiend beeld.

Mocht je overwegen om dit tablet als GPS te gebruiken, vergeet dat ook maar: er zit geen GPS-module in dit toestel.

De technische fiche in PDF formaat van de Medion Lifetab MD 98488 (E7312) vind je hier.

Conclusie
100 euro is erg goedkoop, maar daarvoor krijg je met de Medion Lifetab MD 98488 (E7312) een tablet met toch wel erg veel beperkingen. Misschien past het desondanks perfect met wat je in gedachten had voor dit kleinood, bijvoorbeeld als e-reader met nog wat extra’s. In zo’n geval kan je er een zaak mee doen. Maar wie nog geen tablet bezit en dit goedkoop toestelletje overweegt als eerste kennismaking, raden we de aankoop absoluut af. De kans op teleurstellingen is veel te groot.
Adviesprijs
€ 99,99
Foto van Aldi Nederland
Website: Aldi Nederland
Categorieën Distributeurs, Nederland
Naar begin pagina.

13 REACTIES

 1. Zever, werkt goed naar behoren!
  Geen problemen en prijs kwaliteit super!

  Mensen verwachten hier precies super deluxe prestaties die je kan verwachten bij een tablet van 400 euro.

  Deze kost maar 99 euro en doet het heel goed voor zijn prijs 😉

  sterke processor vind ik

 2. Bij het aansluiten van een SD kaart of USB stick worden alle gegevens (foto’s) automatisch overgeplaatst naar de tablet
  in map DCIM-thumbnails met als gevolg geheugen verlies
  Hoe komt dat?
  Kan men deze bewerking uitschakelen?
  Doei

 3. Heb hem vanmorgen gekocht maar heb er geen geluid op. Bij instellingen geluid aan gezet en alles staat op vol maar nog steeds niets.Iemand een idee ?

 4. Merci voor deze recensie. Had mijn wekker al gezet om op tijd bij Aldi voor de deur te gaan liggen. Dat hoeft nu even niet. Feestelijk bedankt, nogmaals. Joop schepers
  Eindhoven.

 5. “De tablet heeft wel Bluetooth 2.1 aan boord, zodat tethering (verbinding maken met het internet via je GSM en dit signaal doorsturen via Bluetooth naar het tablet) mogelijk moet zijn, maar dat is in onze ogen toch maar een lapmiddel”

  Waarom zou je tetheren via het trage Bluetooth, als tegenwoordig zowat elke smartphone zijn 2G/3G/4G-verbinding met deze tablet kan delen via WiFi-tethering (bvb in Android mogelijk vanaf Android 2.2)?

  • Eerlijk gezegd: ik heb dat nog nooit uitgeprobeerd, ik weet niet of dat sneller gaat. Maar de boodschap blijft: dit tablet kan niet autonoom op een 3G/4G netwerk.

   • Oei René, met alle respect: WiFi tethering wordt tegenwoordig behoorlijk veel gebruikt, en werkt meestal snel en probleemloos. Ik gebruik het zelf ook op mijn Nexus 7.

    Mijn punt is trouwens dat je een tablet van maar €100 moeilijk kan ‘verwijten’ geen 3G aan boord te hebben, gezien er nog veel duurdere tablets op de markt zijn die het ook niet hebben (bvb iPad heeft ook Wifi-only versie).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.