Aldi Medion Akoya MD 99270 (S6212T) “The Touch 300” laptop preview

Aldi laptop met touchscherm is een vat vol verrassingen

14
Terwijl je op 25 september 2013 in de Belgische Aldi’s een 10 duims netbook met touchscherm kon vinden (The Touch 10, zie bespreking hier), ligt vanaf woensdag 30 oktober 2013 zijn grote broer in de rekken: “The Touch 300”. Kostprijs: 499 euro. Een preview.

Update 31/10/2013: vanaf woensdag 6 november 2013 is deze laptop ook te koop bij Aldi Nederland.

Op gebied van naamgeving zijn ze niet bepaald consequent bij Medion. Waar de “10” in The Touch 10 duidt op het scherm van 10 duim, slaat de “300” bij dit model op het aantal graden dat het scherm over zijn as kan draaien.

Aldi The Touch 300: Medion MD 99270 (S6212T)
Aldi The Touch 300: Medion MD 99270 (S6212T)

Even verduidelijken: bij een doorsnee laptop kan het deksel zo’n 120° openklappen. Het klavier ligt dan voor jou, het scherm helt lichtjes naar achteren. Bij deze The Touch 300 kan je het klavier nog eens 180° verder draaien.

Het scherm blijft dan zowat in dezelfde hoek voor jou staan, maar het klavier ligt nu met de toetsen naar beneden achter het scherm. De toetsen worden hierbij wel gedeactiveerd om valse input te vermijden.

Het idee hierachter is een gemakkelijkere bediening van het touchscreen. In meerdere reviews op het internet (PC Welt, ComputerBild) blijkt dat dat aardig tegenvalt. Het geheel blijkt niet stabiel genoeg zodat het scherm meegeeft bij aanraking. Ook bij het gebruik als “gewone” laptop blijkt het scherm nogal wiebelig.

Het klavier kan over 300°naar achter wegklappen
Het klavier kan over 300°naar achter wegklappen
 
Uiterlijk

Toegeklapt ziet de Medion Akoya MD 99270 (S6212T) “The Touch 300” er heel gewoontjes uit. Hij meet 381 x 277 mm en is bijna 29 mm dik. Inclusief accu weegt hij 2,6 kg, wat behoorlijk veel is.

Hij is uitgerust met een 39,6 cm breedbeeldscherm (15,6 duim) met een voor dit formaat gangbare resolutie van 1366 x 768 pixels.

Het scherm is niet ontspiegeld, bovendien blijkt het zowel horizontaal als verticaal een vrij kleine kijkhoek te hebben. Als je niet mooi recht voor het scherm zit, wordt het beeld donkerder en krijg je kleurverschuivingen. Niet echt logisch voor een toestel dat je als een display kunt opstellen.

Een gewone laptop?
Een gewone laptop?
 
Aansluitingen

Ook op het gebied van aansluitingen (zie details) is The Touch 300 een beetje eigenwijs. Twee USB 3.0- én twee USB 2.0-poorten is mooi natuurlijk, maar een VGA-aansluiting voor een extern scherm of beamer ontbreekt. Je zult hiervoor een oplossing moeten bedenken met de HDMI- en de Mini Display-poort die wel voorhanden zijn.

Ook anders-dan-anders bij Medion is de Audio Combo-poort. Hier kan je dus zowel een koptelefoon of een externe versterker op aansluiten als een microfoon of andere geluidsbron. Maar heel wat headsets hebben twee pluggen, daar ga je toch ook weer creatief moeten mee omspringen.

Intel Core i3 4010U met HD Graphics 4400
Intel Core i3 4010U met HD Graphics 4400
 
Processor

Het hart van deze Medion Akoya MD 99270 (S6212T) “The Touch 300” is een Intel Core i3-4010U processor. Deze dual core is een instapmodel uit de vierde generatie (Haswell) Intel Core processoren. Hij heeft geen Turbo boost-functie die de frequentie zo nodig tijdelijk wat kan opdrijven, zodat hij permanent aan 1,7 GHz werkt.

Intel Hyper-Threading-technologie is wel aan boord, zodat de twee kernen toch vier taken (threads) tegelijkertijd aankunnen. Let op het achtervoegsel “U” in de naam van de processor. Die staat voor Ultra Low Voltage. Deze “U” processoren werken ook trager en zijn daardoor minder krachtig dan de gewone processors uit dezelfde reeks. Zo werkt een Intel Core i3 4000M aan 2,4 GHz.

Natuurlijk heeft dat ook positieve gevolgen. Deze processoren springen veel zuiniger met energie om (15 watt waar de zojuist vermelde 4000M maar liefst 37 watt verbruikt) waardoor de accu het langer uithoudt én het geheel minder koeling behoeft. Dat leidt op zijn beurt dan weer tot een stillere computer.

Normaal worden deze “U” varianten alleen gebruikt in netbooks, maar Medion monteerde er hier dus eentje in een gewone desktop. Je zult intussen al wel begrepen hebben dat deze The Touch 300 geen krachtpatser is.

De technische fiche van de Intel Core i3 4010U in PDF-formaat vind je hier.

Aldi Medion Akoya MD 99270 (S6212T) “The Touch 300”
Aldi Medion Akoya MD 99270 (S6212T) “The Touch 300”
 
Grafisch

Toen de eerste processors van Intels Haswell generatie op de markt kwamen, waren de verwachtingen hoog gespannen. Al bij al vallen de prestaties in vergelijking met de vorige generatie op zuiver rekengebied eigenlijk tegen. Een klein beetje krachtiger en dat was het dan.

De grootste verbetering zit hem echter in de ingebouwde grafische component. Deze Intel Core i3-4010U-processor kreeg hiervoor de HD Graphics 4400 mee aan boord. De Medion Akoya MD 99270 (S6212T) “The Touch 300” heeft dan ook geen afzonderlijke grafische kaart, maar de HD Graphics 4400 kunnen zich perfect meten met ‘echte’ grafische kaarten.

De SSHD biedt het beste van de twee werelden
De SSHD biedt het beste van de twee werelden
 
Opslag en geheugen

Het werkgeheugen bedraagt 4 GB DDR3L SDRAM. Let ook hier weer op de letter “L” achter DDR3, wat duidt op de energiezuinige versie. 4 GB is op dit ogenblik maar net genoeg, zelfs in combinatie met een Intel Core i3 processor, maar is zeker niet toekomstgericht. Het is toch de bedoeling dat zo’n computer enkele jaren meegaat, nee?

De harde schijf is een Seagate van 500 GB en dat is weinig. In zowat alle recent bij Aldi verkochte laptops zat een harde schijf van 1 TB, het dubbele dus. Het is echter geen gewone HD, maar een SSHD. Dat is een mengvorm van een gewone Hard Disk (HD) met een Solid State Disk (SSD), vandaar dus de SSHD.

In deze hybride zit naast de 500 GB harde schijf nog een flash geheugen van 8 GB. Die is niet bedoeld als extra opslagruimte, maar als cache, als snelle tussenstap in het wegschrijven van data.

Je kunt de brander vervangen door een extra accu of HD
Je kunt de brander vervangen door een extra accu of HD
 
Connect XL

Een volgende nieuwigheidje is wat Medion “Connect XL” noemt. Het duidt op de mogelijkheid om het optische station snel en eenvoudig te verwisselen voor een extra accu of een extra harde schijf. Die worden evenwel niet meegeleverd. Je kunt ze aankopen in de Medionshop (we noteren 49 euro voor een extra accu; 115 euro voor een HD van 1 TB).

Toegegeven, zo nieuw is het principe van Connect XL nu ook weer niet. Medion bracht al eerder laptops op de markt waar je de brander kon verwisselen voor een accu, een extra harde schijf of een subwoofer module. Van die laatste mogelijkheid wordt met geen woord gerept. Of dat ook tot de mogelijkheden van Connect XL behoort laten we dan ook in het midden.

De meegeleverde software
De meegeleverde software
 
Software

De Medion Akoya MD 99270 (S6212T) “The Touch 300” wordt geleverd met Windows 8.1 als besturingssysteem. Mét de startknop dus. Meer nog, Medion heeft deze laptop zo geconfigureerd dat hij direct in de desktopmodus opstart – dat is alleszins toch het geval bij de in Duitsland verkochte versie.

Verder is er zoals altijd een aantal softwareprogramma’s vooraf geïnstalleerd: een testversie van Microsoft Office 365 en CyberLink mag MediaEspresso, PhotoDirector, Power2Go, PowerDirector, Power DVD en YouCam leveren.

De gebruikelijke, elkaar overlappende programma’s van Ashampoo, zijn er deze keer niet bij, net zoals de testversie van Kaspersky antivirus. Misschien is dat niet eens een slecht idee bij een computer met een harde schijf van slechts 500 GB.

De technische fiche van de Medion Akoya MD 99270 (S6212T) “The Touch 300” in PDF-formaat vind je hier.

Conclusie
Waar Aldi en Medion hoog oplopen met de draaihoek van 300° van het klaviergedeelte, vinden wij dat een gemiste kans. Het is vis noch vlees; waarom zetten ze er in vredesnaam geen scharnier op die 360° kan draaien? Lenovo – het moederhuis van Medion – heeft de technologie in huis: de Lenovo IdeaPad Yoga kan 360° draaien waardoor je hem als een tablet plat op je schoot kunt leggen. Verder is het een instaplaptop met eerder zwakke prestaties en geen al te geweldig scherm, maar die wel verkocht wordt voor 499 euro. De capaciteit van de HD is gehalveerd ten opzichte van vorige modellen, maar anderzijds is het wel een hybride SSHD. Dit is dan ook zowat het enige echt positieve punt aan dit toestel. Hoe dan ook, wij lopen niet echt warm van The Touch 300.
Adviesprijs
€ 499
Foto van Aldi België
Website: Aldi België
Categorieën: België, Distributeurs
Naar begin pagina.

14 REACTIES

 1. Mijn vragen zijn: 1e Mijn tv met HDMI aansluiting geeft geen beeld als ik hem op de HDMI van deze laptop aansluit als tweede scherm.
  2e. Als ik een twee scherm aansluit via de VGA kabel dan stopt het geluid er mee. Dus als ik bv een beamer aansluit dan heb ik geen geluid meer. Wie weet wat er fout gaat? En instelling?

 2. Bij ons op het dorp staat er nog zo’n laptop bij de Aldi,zit te twijfelen om hem toch nog te kopen omdat m’n huidige (medion) laptop alweer meer dan 4 jaar oud is…
  Wat gaan we er hier mee doen, een beetje op marktplaats, youtube filmpjes kijken en de kinderen spelen nogal eens landleven en wat andere online spelletjes ik neem aan dat ie daar geen moeite mee zal hebben.,het enige waar ik tegen op zie is het windows 8 gebeuren..eigenlijk hoor of lees ik nou nooit eens iemand die er echt blij mee is met windows 8… dat houd me al langere tijd tegen om een vervanger te kopen en windows 7 laptops kom ik nergens meer tegen… moeilijk allemaal.

  • Twee bemerkingen, Cees.Ten eerste: je bent niet alleen met je verzuchtingen over Windows 8. Vandaar dat versie 8.1 (toch een beetje) tegemoet komt aan de wensen van (waarschijnlijk miljoenen) klanten. Daarom: misschien beter een versie met Win 8.1 kopen of kan je zelf de upgrade doen?
   Ten tweede: Pas toch op met toestellen die nu nog in de winkel staan. Is het een niet verkocht exemplaar, dan is er geen probleem natuurlijk. Maar is het een teruggebracht exemplaar, dan is het belang dat je de reden van het terugbrengen achterhaalt: gewoon “is niet wat ik dacht” of is het defect? Is er aan geprutst?

   • Voor alle duidelijkheid: als je al Windows 8.0 gebruikt, kun je gratis upgraden nar 8.1 via de apps-winkel (niet via windows update). Ik heb het ondertussen op twee systemen geprobeerd, een recente Windows 8 tablet en een vijf jaar oude laptop waarop ik eerder al Win 8.0 had geïnstalleerd: in beide gevallen verliep dit zonder problemen.

    • De Aldi laptop is al een 8.1 laptop zag ik, bij nader inzien wacht ik toch maar op een andere met snellere processor, misschien komt er met de sint of kerst nog wat leuks bij de voorbij… de laptop die in de winkel staat is wel een uitgepakte trouwens, had ik nog niet bij nagedacht dat het misschien wel een teruggebrachte is…

   • Zo, aanstaande woensdag heeft Aldi Nederland denk ik wel de juiste notebook in de aanbieding, afgelopen weekend de folder binnen gekregen.
    Volgens de folder:
    Krachtpatser met groot scherm.
    Intel Core i5-3230M processor met 2.6GHz en 3MB Smart Cashe.
    NVIDIA GeForce GT740M.
    17.3″ HD scherm met resolutie van 1600×900.
    1 TB hybride harde schijf met 8 GB Flash.
    6 GB werkgeheugen.
    Bluetooth 4.0
    WiFi b/g/n
    Dolby luidsprekers

    De prijs is 599 euro, misschien een leuk alternatief om te kopen.. ik ben zo’n zemelaar die altijd twijfelt maar met deze notebook kun je denk ik het meeste wel aan, staat niet bij of deze nou op windows 8 of 8.1 werkt… maar ik had begrepen uit onderstaande reacties dat je dit gratis kunt updaten.

 3. Vandaag heb ik dit bericht van Medion gekregen:

  Op dit moment hebben we inderdaad nog geen hardeschijf module voor dit model notebook, of en wanener deze beschikbaar gaan komen is ons op dit moment helaas nog niet bekend.

  Erg hoopgevend klinkt dit dus niet en het zal dus behelpen blijven met externe opslag voor extra ruimte.
  Een toestel aanbieden waarvan de mogelijkheden niet volledig kunnen benut worden vanwege het ontbreken van de nodige randapparatuur is op zijn minst gezegd onbegrijpelijk.
  Ik denk dan ook dat dit wel mijn laatste aankoop bij Medion zal geweest zijn.

 4. Ik heb vandaag een mail gekregen van Medion die mijn vermoeden bevestigt:

  Helaas is deze niet compatible met het S6212 T/MD 99270 type notebook.
  Deze is enkel geschikt voor de E6232/MD 99070.

  Wij hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Mocht u aangaande dit onderwerp nog verdere vragen hebben, dan verzoeken wij u in uw antwoord de tot nu toe gevoerde correspondentie bij te voegen.

  Met vriendelijke groet,
  Medion Service Center

  Er wordt met geen woord gerept over een harde schijf module die dan wel geschikt is voor deze laptop dus blijkbaar is die er gewoon niet. Medion maakt reclame met het Connect XL systeem op deze laptop terwijl er niet eens de nodige randapparatuur voor bestaat! Goede reclame is dit alvast niet.

 5. Inderdaad,volgens de Duitse website zou deze schijf dus connect XL compatibel moeten zijn maar toch heb ik mijn twijfels. Ik heb namelijk de optische drive uit de laptop gehaald om die te vergelijken met het plaatje van die 1 TB schijf module en de onderzijde ziet er bij die optische drive heel anders uit dan bij die module,de pen voor het vastklikken ziet er helemaal anders uit en die kleinere pen op de module ontbreekt bij de optische drive.
  Afgelopen woensdagavond heb ik telefonisch contact gehad met de Medion klantendienst maar ook die medewerker kon mijn vraag niet beantwoorden. Donderdag kreeg ik dan een mail waarin ze het hadden over externe schijven,dus helemaal naast de kwestie.Ik heb mijn vraag dan verduidelijkt maar tot nu nog geen antwoord gekregen.Jammer dat Medion zo onduidelijk is in de beschrijving van sommige producten.

  • Hou ons a.u.b. op de hoogte, Erik, wij zijn ook benieuwd naar het resultaat. Overigens geef ik je groot gelijk met je laatste opmerking. Dat kan toch niet zo moeilijk zijn om typenummer en liefst ook de prijs te vermelden van die accessoires – in hun plaats zou ik dat zelfs met een rechtstreekse link naar de MedionShop doen, in de hoop dat een aantal klanten zouden toehappen.

 6. Een krachtpatser is dit inderdaad niet maar dat kan je ook moeilijk verwachten voor die prijs.Ik heb even een prijsvergelijk gedaan op vergelijkbare modellen met wat meer power en dan betaal je algauw het dubbele van deze hier. Er is sprake van Connect Xl waarbij je de optische drive kan vervangen door een extra harde schijf maar op de website van Medion.be vindt ik enkel deze:
  Artikelnr. 40042996A1

  1 TB harde schijf module voor het MEDION® verwisselbaar station, alléén geschikt voor de laptop E6232 (MD 99070

  Kunt u mij zeggen of deze ook compatibel is met The Touch 300?
  Dit staat nergens vermeld bij Medion.
  Dank u voor deze nuttige preview.

  • Jij verwijst naar het Artikelnr. 40042996A1 ( klik hier voor beschrijving op Medion.BE ). Daar staat inderdaad bij “alléén geschikt voor de laptop E6232 (MD 99070)”. Maar ga je naar de Duitse site van Medion ( klik hier voor beschrijving op Medion.DE ) dan staat bij hetzelfde artikel “1 TB zusätzlicher Festplattenspeicher für Ihr MEDION AKOYA E6232 (MD 99070), P6640 (MD 99220), geeignet für CONNECT XL Laufwerke“. Waarschijnlijk is de tekst van de BE site nog niet aangepast. Maar voor de accu-module blijf ik toch nog in het ongewisse.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.