Gunstig geprijsde HP instaplaptop met touchscherm

3
122
Met de Pavilion 11 TouchSmart Notebook lanceerde HP zijn meest compacte en meest betaalbare laptop met ondersteuning van multi-touch. We hebben deze 11,6-inch netbook met AMD-technologie getest.

De introductie van Windows 8 ligt aan de basis van een nieuw laptopsegment waarbij het scherm aanraakgevoelig is zodat je het net als bij een tablet kan bedienen met de typische vinger- en veegbewegingen van Microsofts recentste besturingssysteem. Bovendien hebben deze multi-touch laptops ook over een fysiek toetsenbord en muispad, zodat je er ook op een traditionele manier op kan werken.

De multi-touch bediening is vooral handig bij de bediening van Windows 8 met de typische tegels en bij multimediatoepassingen, zoals het bladeren door fotoalbums, het scrollen door websites of sociale mediaberichten of het spelen van games met aanraakondersteuning. Maar in bureautoepassingen, zoals tekstverwerker en rekenbladen, of het schrijven van langere (e-mail)berichten zijn toetsenbord en muispad nagenoeg onmisbaar.

HP Pavilion Touchsmart 11

HP Pavilion Touchsmart 11 (© ; licentie: )

De HP Pavilion 11 TouchSmart Notebook is bedoeld voor mensen die een betaalbare laptop zoeken met multi-touchbediening die ze gemakkelijk overal kunnen meenemen. De laptop meet 29 (B) cm x 21,6 (H) cm, wat net iets kleiner is dan een vel A4 en is 3,58 cm dik. Het gewicht bedraagt 1,4 kg.

 
In de doos

Naast de HP Pavilion TouchSmart 11 Notebook PC bevat de verpakking nog een stroomadapter, een vel papier met installatie-instructies en een korte handleiding “Basiskennis van Windows 8”.

 
Technisch

De HP Pavilion TouchSmart 11 is uitgerust met een AMD dual-core A4-1250 APU met 1 GHz kloksnelheid en 1 MB cache. Het is een processor uit het recent (eind mei 2013) gelanceerde Temash platform van AMD waarmee fabrikanten tablets en ook netbooks kunnen bouwen.

Onlangs lag er trouwens bij Aldi België een 10-inch netbook met touchscherm in de rekken die ook gebruik maakte van dit AMD platform. Die Medion laptop had een AMD A4-1200 APU die met een verbruik van slechts 3,9 watt erg energiezuinig is. De AMD A4-1250 APU in de HP Pavilion Touchsmart 11 verbruikt 8 watt.

De aansluitingen aan de rechterkant

(© ; licentie: )

Bij een APU zit de grafische component op de chip en het betreft hier een Radeon HD 8210. Het ontspiegeld HD scherm van de TouchSmart 11 heeft een diagonaal van 11,6 inch (29,4 cm) en een resolutie van 1366 x 768 pixels. Het ondersteunt 10-punts multi-touch. De netbook heeft een 500 GB 5400-rpm SATA harde schijf.

Wat aansluitingen betreft voorzag HP de TouchSmart 11 van 1 x VGA, 1 x HDMI, 1 x USB 2.0, 2 x USB 3.0, een geheugenkaartlezer voor SD-kaartjes, een hoofdtelefoonuitgang/microfooningang en een LAN-aansluiting. Draadloze ondersteuning is er voor WiFi 802.11b/g/n en Bluetooth.

Een HP TrueVision HD webcam met activiteit-LED en geïntegreerde digitale microfoon is verwerkt in het frame boven het touchscherm. De Touchsmart 11 is uitgerust met DTS Sound+ met twee luidsprekers.

Het toetsenbord is wat kleiner dan een standaard toetsenbord en heeft chicklet toetsen

(© ; licentie: )

 
In de praktijk

De HP Pavilion TouchSmart 11 Notebook heeft een behuizing in zilver en zwart en voelt stevig aan. Het toetsenbord is wat kleiner dan een standaard toetsenbord en heeft “chiclet”- toetsen (opstaande toetsen die lijken op stukjes Chiclet-kauwgum). Voor mensen met grote handen kan dit een probleem vormen om vlot tekst te kunnen typen. Het touchpad ondersteunt ook multi-touchbewegingen.

Ben je het niet gewoon om te werken met de aanraakinterface van Windows 8, dan vormt de combinatie van een aanraakscherm en een toetsenbord/touchpad wellicht wat aanpassing. Aanvankelijk zal je wellicht minder de neiging hebben om het touchscherm te gebruiken, maar eenmaal je ontdekt hoe handig het is om Windows 8 via het scherm te bedienen, zal je snel omschakelen.

In de benchmarks die we loslieten op de HP Pavilion Touchsmart 11 breekt deze laptop geen potten

(© ; licentie: )

 
Prestaties

In de benchmarks die we loslieten op de HP Pavilion TouchSmart 11 breekt deze laptop geen potten, wat begrijpelijk is omwille van de specificaties. De PC Mark 7 score bedraagt slechts 1085. In de 3DMark v100 haalt deze Touchsmart 11 een score van 14.182 in de Ice Storm test, 1168 in de Cloud Gate test en 214 in de Fire Strike test. Ook de harde schijf is vrij traag. De Windows Experience Index (WEI) komt uit op een erg gemiddelde 3,1.

Al bij al lage scores, maar de Pavilion TouchSmart 11 is dan ook het instapmodel van HP’s serie laptops met aanraakscherm. Voor gewone computertaken, internetbezoek en een eenvoudig game is hij wel geschikt. Bovendien biedt hij met slechts een 3-cellen batterij aan boord toch een vrij goede autonomie. In de Futuremark Peacekeeper Battery benchmark haalt deze Pavilion laptop een autonomie van 251 minuten. Afhankelijk van je gebruik en de instellingen kom je er wel een werk- of schooldag mee door.

Conclusie
Ben je op zoek naar een draagbare en betaalbare laptop met een touchscherm zodat je de aanraakinterface van Windows 8 kan gebruiken, dan is de HP Pavilion TouchSmart 11 Notebook het overwegen waard. Deze netbookachtige instaplaptop is geen vlotte multitasker, maar wel geschikt voor gewone computertaken, een occasioneel game spelen en het internet afschuimen. Bovendien is deze laptop goed uitgerust en is de autonomie meer dan behoorlijk voor een laptop met touchscherm die een prijskaartje heeft van 449 euro.
Adviesprijs
€ 449
Foto van HP
Website: Visit Website Website: Visit Website Website: Visit Website
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelDunne laptop en Ultrabook in XPS-serie van Dell
Volgend artikelAcer lanceert 11-inch Chromebook
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

3 REACTIES

  1. Ik kijk al uit naar uw review van de Medion Touch 300 die op 02-10-2013 aangeboden wordt bij Aldi voor 499 Euro.
    Op het eerste zicht heeft die heel wat meer te bieden dan deze HP.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.