Je WiFi-netwerk stabiel versterken via het stopcontact

4
Wanneer het bereik van je draadloze WiFi-netwerk niet ver genoeg reikt, zijn er verschillende mogelijkheden om dat op te lossen. Meestal wordt een range extender gebruikt om het bereik te vergroten, maar ook een extra access point kan een prima oplossing bieden. devolo heeft met de dLAN 500 WiFi Network Kit (09093) een prima alternatief in huis voor een conventioneel access point. Wij zochten uit hoe het werkt.

Devolo biedt verschillende Powerline-oplossingen aan voor zowel particuliere als professionele gebruikers. DiskIdee besprak eerder al de dLAN 200 AV Wireless N Powerline Starter Kit. De nieuwste telgen zijn erg compact en bieden – theoretisch althans – nog hogere snelheden tot 500 Mbps. Bovendien integreerde devolo WiFi Move Technologie. Meer hierover verderop in deze review.

 
In de doos

De devolo dLAN 500 WiFi Network Kit (09093) bestaat uit drie basisonderdelen. Om te beginnen vinden we in de doos de dLAN 500 duo adapter. Deze adapter kan je gebruiken om te verbinden met je router of switch. Verder vinden we in de doos twee dLAN 500 WiFi draadloze adapters.

devolo dLAN 500 WiFi

devolo dLAN 500 WiFi (© ; licentie: )

Tot slot levert devolo ook nog één Cat.5e netwerkkabel, een product-cd en een snelstartgids mee. De geïllustreerde snelstartgids is zeer beknopt wat voor moeilijkheden kan zorgen tijdens de installatie. Gelukkig bevat de cd-rom een volledige, Nederlandstalige handleiding.

 
Doelgroep

Draadloze Powerline adapters zijn veelzijdig inzetbaar. Voorbeelden waar je de devolo dLAN 500 WiFi Network Kit (09093) kan inzetten zijn legio. In ons geval voorziet een draadloze router onze woning van wifi-netwerktoegang.

Op onze zolder hebben we echter geen bereik en ook in de buurt van ons terras zou het bereik beter kunnen. Een typisch voorbeeld waar je de Network Kit prima kan inzetten. Deze opstelling is bovendien uitstekend om na te gaan hoe de Powerlines presteren.

Op de dLAN 500 WiFi draadloze adapters is tevens een Fast Ethernet poort voorzien.

Op de dLAN 500 WiFi draadloze adapters is tevens een Fast Ethernet poort voorzien. (© ; licentie: )

 
Technisch

De devolo dLAN 500 WiFi adapters zijn HomePlug Certified en compatibel met de HomePlug AV standaard. De adapters beschikken over een snelle gegevenstransmissie met een maximale snelheid van 500 Mbps. Op de dLAN 500 WiFi draadloze adapters is tevens een Fast Ethernet poort voorzien, zodat je een bekabeld apparaat kan aansluiten op het netwerk.

Devolo rustte de adapters uit met een automatische fasesprong, zodat het netwerk in elke kamer bruikbaar is, ook bij meerdere fasen. De draadloze adapters zijn uitgerust met een WPS-knopje wat een eenvoudige connectie mogelijk maakt. Bovendien is het dLAN-netwerk versleuteld met AES-encryptie.

De dLAN 500 WiFi Network Kit is compatibel met alle adapters van de devolo 200 en 500 Mbps-serie. De devolo adapters worden bovendien in Duitsland gebouwd, getest en gecertificeerd. Dit alles zorgt ervoor dat de fabrikant standaard maar liefst drie jaar garantie biedt op deze Kit.

Met de dLAN Cockpit software kan je eenvoudig je dLAN-thuisnetwerk configureren via je computer

Met de dLAN Cockpit software kan je eenvoudig je dLAN-thuisnetwerk configureren via je computer (© ; licentie: )

Met de dLAN Cockpit software kan je eenvoudig je dLAN-thuisnetwerk configureren via je computer. De software is compatibel met Windows XP (32-bit), Vista (32/64-bit), Windows 7 (32/64-bit), Windows 8 (32/64-bit), Mac OS X en Linux.

 
WiFi Move Technologie

Devolo WiFi Move Technologie werkt op basis van meerdere devolo dLAN 500 WiFi-adapters en zorgt overal in je woning voor de beste WiFi-ontvangst. Dit verloopt volledig automatisch, maar je hebt minimaal twee dLAN 500 WiFi-adapters nodig.

Dankzij WiFi Move Technologie vindt tussen alle dLAN 500 WiFi-adapters een automatische synchronisatie van de WiFi-instellingen plaats. Het lastige configureren van elke afzonderlijke WiFi-adapter komt hierdoor te vervallen. Kort samengevat is WiFi Move Technology (een soort van) WiFi-roaming.

Zodra de dLAN-knop groen brandt, is de adapter klaar voor gebruik

Zodra de dLAN-knop groen brandt, is de adapter klaar voor gebruik (© ; licentie: )

 
Installatie

We verbinden de dLAN 500 duo adapter via de meegeleverde Cat.5e netwerkkabel met onze router en pluggen deze in een vrij stopcontact. Voordat we de twee Devolo dLAN 500 WiFi adapters inpluggen, noteren we eerst de WiFi-codes op de achterzijde van de adapters. Vervolgens steken we één dLAN 500 WiFi-adapter in een vrij stopcontact op de benedenverdieping.

Zodra de dLAN-knop groen brandt, is de adapter klaar voor gebruik (na ca. 45 seconden). We doen hetzelfde voor de tweede dLAN 500 WiFi-adapter. Nadat alle adapters zijn aangesloten, drukken we eerst één seconde op de coderingsknop van de dLAN 500 duo adapter. Vervolgens drukken we kort (1 seconde) op de coderingsknoppen van de dLAN 500 WiFi-adapters.

Het dLAN-netwerk is nu beveiligd tegen onbevoegde toegang door derden met een (nieuw) willekeurig gegenereerd wachtwoord. Je hoeft dit overigens eigenlijk niet te doen aangezien de set in de fabriek reeds beveiligd werd.

Om je laptop, tablet of smartphone te verbinden met de dLAN 500 WiFi-adapter(s), moet je de eerder genoteerde WiFi-code invoeren als netwerkbeveiligingssleutel. Later kan je de beveiligingssleutel aanpassen via de dLAN Cockpit software op je pc of via de dLAN Cockpit App op je smartphone of tablet. De dLAN Cockpit App is gratis beschikbaar voor Apple iOS en Google Android.

Devolo dLAN 500 Webinterface Start

Devolo dLAN 500 Webinterface Start (© ; licentie: )

 
dLAN Cockpit software

We downloaden en installeren devolo dLAN Cockpit van de website van de fabrikant op onze vaste pc die op zijn beurt bekabeld is verbonden met onze router. De installatie neemt slechts een minuutje in beslag en is zeer eenvoudig.

We zien in het startscherm van devolo dLAN Cockpit initieel slechts twee adapters: de dLAN 500 duo en één dLAN 500 WiFi. Dit wil zeggen dat de derde adapter niet is opgenomen in het dLAN-netwerk. Met behulp van de coderingsknoppen op de adapters voegen we de laatste adapter toe.

Vanaf nu zien we in het overzicht drie actieve adapters. In het overzicht zien we ook de snelheden volgens devolo. We zien op de twee dLAN 500 Wifi adapters respectievelijk snelheden van 185 en 274 Mbps. Tussen de ene dLAN 500 WiFi adapter en de dLAN 500 duo bedraagt de snelheid 276 Mbps en van de tweede draadloze adapter naar de dLAN 500 duo zien we een snelheid van 177 Mbps.

Webinterface Wifi

Webinterface Wifi (© ; licentie: )

Wanneer je nieuwe apparatuur in gebruik neemt, controleer je best of er ondertussen nieuwe firmware beschikbaar werd gesteld. Daartoe klikken we in de devolo dLAN Cockpit software op ‘Updates’. Even later verschijnt een boodschap dat er effectief nieuwe firmware-updates beschikbaar zijn. We bevestigen dat we deze nu willen actualiseren.

Tijdens de firmware-update mag je de dLAN-adapters niet uit het stopcontact verwijderen aangezien dit blijvende schade kan opleveren aan de adapters. We houden niet van de willekeurig gegeneerde WiFi-sleutel. Daarom zullen we na het bijwerken eerst de netwerknaam en het bijbehorende wachtwoord aanpassen via de devolo dLAN Cockpit software.

Hiervoor kiezen we in het menubalkje van een dLAN 500 WiFi-adapter voor het pictogram met een pijltje en tandwieltje (‘Configuratiepagina van het apparaat’). Vervolgens opent de ingebouwde configuratie-interface van de desbetreffende devolo dLAN 500 WiFi-adapter.

 
Ingebouwde configuratie-interface

De ingebouwde configuratie-interface die we opriepen via de dLAN Cockpit software is opgevat in vier tabbladen: ‘Statusoverzicht’, ‘Apparaatconfiguratie’, ‘WLAN-configuratie’ en ‘Beheer’. Het ‘Statusoverzicht’ geeft duidelijk aan dat zowel het dLAN-netwerk als het draadloze netwerk beveiligd zijn. Door te klikken op ‘Informatie over verbonden dLAN-apparaten’ zie je ook meteen de huidige snelheid per adapter.

Instellingen tijd

Instellingen tijd (© ; licentie: )

Via het tabblad ‘Apparaatconfiguratie’ kan je allerlei instellingen aanpassen met betrekking tot de apparaatveiligheid, de netwerkinstellingen, de dLAN-instellingen, de datum en tijd en de LED-instellingen. We configureren meteen een apparaatwachtwoord voor de adapters zoals beschreven in de gebruiksaanwijzing.

De instellingen van het WiFi-netwerk en de bijbehorende beveiligingsinstellingen kan je aanpassen via het tabblad ‘WLAN-configuratie. Zelfs het instellen van een kinderbeveiliging met tijdlimiet is standaard voorzien. Devolo biedt ook de mogelijkheid om het draadloze netwerk uit te schakelen op vastgelegde tijdstippen, per dag van de week.

Standaard synchroniseren alle dLAN 500 WiFi-apparaten die de WiFi Move Technologie geactiveerd hebben alle WLAN-instellingen volledig automatisch met elkaar. Desgewenst kan je dit uitschakelen, maar naar gebruiksgemak toe laat je deze functie best ingeschakeld. Ook gasttoegang is standaard voorzien, zodat bezoekers wel toegang kunnen krijgen tot het internet, maar niet tot je lokale netwerk.

Tot slot kan je via de ‘Beheer’-sectie de configuratie resetten, het configuratiebestand opslaan en de configuratie herstellen. Ook de firmware kan langs deze weg bijgewerkt worden. De ingebouwde configuratie-interface is logisch opgebouwd en biedt alle functionaliteiten die je verwacht op een modern access point voor thuisgebruik.

In ons geval haalden we 72 Mbps in onze woonkamer en dit bij een uistekend zendbereik

In ons geval haalden we 72 Mbps in onze woonkamer en dit bij een uistekend zendbereik (© ; licentie: )

Bezitters van een smartphone of tablet kunnen gebruikmaken van de devolo dLAN Cockpit App om de WiFi, dLAN en LAN-verbindingen van de dLAN 500 WiFi te kunnen controleren en configureren.

 
Betrouwbare verbinding

De devolo dLAN 500 WiFi-adapters bieden een snelle en stabiele verbinding. In ons geval haalden we 72 Mbps in onze woonkamer en dit bij een uitstekend zendbereik. Hoewel de adapters bedoeld zijn voor gebruik in ‘kamers’ reiken ze ver genoeg om bijvoorbeeld enkele kamers of zelfs een volledige (kleine) verdieping in één keer te voorzien van een betrouwbare, draadloze verbinding.

 
Beschikbaarheid

De devolo dLAN 500 WiFi Network Kit (09093) vonden we op internet voor 149 euro. De Starter Kit met slechts één draadloze adapter kost 99,90 euro. Alle prijzen zijn inclusief BTW, maar exclusief verzendkosten.

Conclusie
Devolo heeft met de dLAN 500 WiFi Network Kit een prima product in huis om dode hoeken van je WiFi-netwerk te elimineren. De installatie en configuratie zijn erg eenvoudig en bieden echt een meerwaarde voor minder technisch aangelegde mensen. Uiteraard alleen als je niet de mogelijkheid hebt om kabels te trekken, want alleen deze laatste methode is (zo goed als) vrij van storingen en biedt de hoogste doorvoersnelheden. We zijn zeer tevreden over dit product en kunnen het dan ook ten zeerste aanbevelen.
Adviesprijs
€ 149
Foto van devolo
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.

4 REACTIES

 1. Hmm…
  Heb die devolo dlan en die zogenaamde cockpit hard zitten uittesten…
  hij vond enkel zijn eigen duo adapter. Heb tenslotte de 500 wifi (2 stuks) in eenzelfde stopcontact met de duo gestoken. Zou zo toch moeten werken? Hmm… op de cockpit vindt hij er soms geen, soms één, soms twee. De WPS werkt in dit geval wel… maar als je de wifi500 units dan naar een andere kamer verplaatst daalt de bandbreedte eerst van +400Mbs naar +14Mbs…. om na een tijdje de connectie te verliezen. Alles zit op hetzelfde lichtnet en hoogstens 15m van mekaar verwijderd.
  De WLAN is nog erger. Je ziet de units verschijnen op bvb iphone, je kan zelfs verbinden, maar een internet connectie krijg je niet werkende.
  Dus: mooie theorie, maar bij mij werkt dit helemaal niet. Laat staan de wifi move technologie… 2 kamers op 5m van mekaar zijn niet meer te zien in de wireless verbindingen, en de cockpit vindt ze evenmin…

  Ik ga toch een kabel trekken en er een deftige professionele cisco router op zetten, dit geeft 1x meer werk, wat meer configuratiekennis, maar verder nooit problemen.

  Johan

 2. Met alle respect, maar ik mis nog wel behoorlijk wat zaken in deze review. Dat instellingen voor wifi ‘gesynchroniseerd’ worden is niet nieuw. Veel repeaters die WPS ondersteunen, zeker als je hoofdrouter dat ondersteunt, kunnen dit ook al. Maar gewone repeaters falen jammerlijk op het gebied van prestaties plus dat overgang van het bereik van je hoofdnetwerk naar het repeater netwerk nooit ‘naadloos’ is omdat het in feite meerdere wifi netwerken (AP’s) zijn met toevallig dezelfde instellingen.

  Het unieke verkoopargument voor de “wifi move” technologie van Devolo zou juist moeten zijn dat er 1 groot draadloos netwerk ontstaat met naadloos je bewegen van het bereik van de ene adapter naar de andere. Iets wat normaal apparatuur vergt van duizenden euro’s…..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.