Een Medion laptop met enkele sterke kanten bij Aldi Nederland

0
709
Voor 499 euro koop je vanaf woensdag 18 september 2013 in de Nederlandse Aldi-vestigingen een laptop, de Medion Akoya MD 99221 (P6640). We overlopen de eigenschappen in deze preview.

Met zijn 40 cm scherm (15,6 inch) en een gewicht van 2,8 kg is hij nog perfect draagbaar en een mooi compromis tussen de grote, zware desktopvervangers en de ultralichte, maar kleine netbooks. Bij een diagonaal van 40 cm hoort zowat standaard een HD-ready resolutie van 1366 x 768 pixels en dat is ook hier het geval.

Aldi Medion Akoya MD99221

Aldi Medion Akoya MD99221 (© ; licentie: )

Het scherm is ontspiegeld. Op de website van Medion maakt men momenteel reclame voor een laptop met touchscreen, maar deze Medion MD 99221 (P6640) heeft een gewoon kijken-en-afblijven scherm.

 
Processor

De Medion Akoya MD 99221 (P6640) is gebouwd rond een Intel Core i3-3120M processor. Dat is een dual core die werkt aan 2,5 GHz.

Geen turbo-boostfunctie die de snelheid zo nodig kan opdrijven, maar wel Hypertrading zodat elk van de twee kernen toch twee taken tegelijkertijd aankan.

Vooraanzicht rechts

Vooraanzicht rechts (© ; licentie: )

“Spetterende prestaties en sensationele visuals beginnen hier” orakelt de reclame op de website. Kom nou, de Intel Core i3-3120M is het instapmodelletje van Intels Core i3, i5, i7 reeks. Wel leuk dat Medion deze CPU een werkgeheugen van 8 GB DDR3 SDRAM meegeeft, dat maakt het geheel al heel wat verteerbaarder.

De technische fiche van deze Intel i3-3120M Processor vind je hier (bron: Intel).

 
Grafisch

Een Intel Core i3-3120 processor heeft ook een ingebouwde grafische component, de HD Graphics 4000. Energiezuinig is die wel, maar voornamelijk bedoeld voor bureautoepassingen, internet en film.

Vergelijking van de Geforce 740M met de HD Graphics

Vergelijking van de Geforce 740M met de HD Graphics (© ; licentie: )

Medion monteerde echter nog een bijkomende grafische kaart in de Akoya MD 99221 (P6640): een Nvidia Geforce GT 740M Directx 11 videokaart met 1024 MB geheugen. Om je een idee te geven van de prestaties van deze kaart gingen we naar de website van PassMark G3D. Zowat alle gangbare videokaarten worden daar getest en krijgen een waarde (benchmark) mee.

Van de 843 geteste kaarten staat de HD Graphics 4000 op plaats 313 met een score van 465, de Geforce GT 740M staat op plaats 154 met een score van 951. Bekijk je de resultaten in detail, dan zal je merken dat heel wat recente spelletjes, zoals bijvoorbeeld Battlefield 3, nog best speelbaar zijn met de settings op “High” (28 fps).

Een technische fiche van deze grafische kaart vind je hier (bron: Nvidia).

De grafische chip, Nvidia Geforce 740M

De grafische chip, Nvidia Geforce 740M (© ; licentie: )

 
Autonomie

Dank zij de Nvidia Optimus technologie kiest de computer altijd de meest geschikte grafische kaart: de energiezuinige HD Graphics 4000 of de krachtigere Geforce GT 740M. De keuze heeft uiteraard een invloed op de autonomie van deze Akoya MD 99221 (P6640).

Hij kreeg een Li-ionaccu met zes cellen mee, maar wat dat nu in werktijd betekent, is blijkbaar een moeilijke vraag. Een zeer gelijkaardige Medion laptop werd in april verkocht in de Duitse Aldi’s. Zowel PC-Welt als Computerbild hebben die getest. Volgens de ene gaat deze accu 6 uur en 15 minuten mee, volgens de andere 3 en een half uur. Wat er ook van zij, de autonomie is oké tot zeer goed.

 
Opslag

Een harde schijf van 1 TB is nog altijd riant, heel wat laptops moeten het met minder stellen. Maar hier is iets bijzonders aan de hand. Dure computers hebben naast de gewone harde schijf (HD, Hard Disk) ook nog een SSD (Solid State Drive) omdat die veel sneller werkt dan een gewone HD.

Met een hybride harde schijf (SSHD)

Met een hybride harde schijf (SSHD) (© ; licentie: )

In deze Medion Akoya MD 99221 (P6640) zit echter een SSHD (Solid State Hard Disk), naar alle waarschijnlijkheid een Seagate Momentus. Een SSHD combineert de hoge snelheid van een SSD met de opslagcapaciteit van een ‘gewone’ 2,5 inch HD.

Seagate heeft namelijk 8 gigabyte aan MLC NAND flashgeheugen toegevoegd aan deze 1 TB harde schijf. Zo presteert een SSHD stukken beter dan een conventionele hard disk drive.

 
Connect XL

Medion pakt in de reclame ook uit met het “CONNECT XL verwisselbaar station”. Hiermee duidt Medion op de mogelijkheid om de Multistandaard cd/dvd-brander eenvoudig te vervangen door een tweede harde schijf (die je je wel afzonderlijk moet aanschaffen: 109 euro voor een 1 TB model in de Medion Shop).

De CD/DVD brander kan vervangen worden door een extra harde schijf (foto: PC Welt)

De CD/DVD brander kan vervangen worden door een extra harde schijf (foto: PC Welt) (© ; licentie: )

Of dit nog echt zinvol is nu de zeer snelle USB 3.0-geheugensticks met grote capaciteit met de dag goedkoper worden, laten we in het midden. Eerder zagen we bij Medion al laptops waarbij je je optisch station kon vervangen door een extra batterij of door een subwoofermodule. Die lijken ons beide toch een stuk nuttiger.

 
Verdere uitrusting

Zoals altijd rust Medion zijn laptops erg volledig uit. Geschikt voor bedraad of draadloos internet, Bluetooth 4.0, multikaartlezer, webcam en microfoon, klavier met afzonderlijk numeriek gedeelte en een clickpad.

De aansluitingen links en rechts

(© ; licentie: )

Wat we deze keer niet in het lijstje terugvinden is WiDi (Wireless Display). Je zult je tv-toestel met een HDMI-kabeltje moeten verbinden met je laptop. Ook met de aansluitingen is alles oké: twee USB 3.0, twee USB 2.0, een HDMI out en een VGA plug.

Een volledige lijst met de kenmerken van de Medion Akoya MD 99221 (P6640) vind je hier.

De meegeleverde software

De meegeleverde software (© ; licentie: )

 
Software

De meegeleverde software biedt ook al geen verrassingen:
• Microsoft levert Windows 8, een 30 dagen testversie van Office 2013 en Windows Essentials.
• Cyberlink geeft je zowat alles wat je nodig zou kunnen hebben met MediaEspresso, PhotoDirector, Power2Go, PowerDirector, PowerDVD en YouCam.
• Een vrij analoog pakket krijg je van Ashampoo: Burning Studio, Photo Commander, Photo Optimizer en Snap.
• Kaspersky levert het (overbodige) proefpakket Internet Security 2013.
• Tot slot wordt nog een aantal “Windows 8 apps en games” voorgeïnstalleerd.

Conclusie
Ondanks het instap-model CPU is de Medion Akoya MD 99221 (P6640) samengesteld uit prima onderdelen: 8 GB werkgeheugen, een vrij sterke grafische kaart, een grote en snelle hybride harde schijf. Recent kon je in zowel in de Belgische als in de Nederlandse Aldi’s een budgetlaptop kopen aan 399 euro. Deze Akoya MD 99221 (P6640) kost 499 euro, maar die 100 euro extra lijken ons goed besteed.
Adviesprijs
€ 499
Foto van Aldi Nederland
Website: Aldi Nederland
Categorieën: Distributeurs, Nederland
Naar begin pagina.
Vorig artikelVideo toont hoe vrouw oud wordt in minder dan 5 minuten
Volgend artikelLichtgewicht Full HD sportcamera van JVC
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.