Snelle Linksys AC-router met beamforming-technologie

3
WiFi evolueerde de laatste jaren sterk, waardoor de snelheid en stabiliteit van draadloze verbindingen op een hoger niveau werden getild. De huidige standaard 802.11n is om die reden stilaan aan vervanging toe. Nieuwe toestellen gebaseerd op de 802.11ac standaard – die overigens nog niet officieel is goedgekeurd – duiken steeds meer op in de winkelrekken. Linksys introduceerde een hele reeks 802.11ac routers en stuurde ons het topmodel, de Linksys EA6700 Smart Wi-Fi Router. Wij hebben deze router getest.

Linksys gebruikt in zijn marketing een nieuwe vergelijkingstabel om potentiële klanten te helpen bij de aanschaf van een nieuwe router. De fabrikant gebruikt hiervoor klasses die worden toegekend op basis van het aantal (gelijktijdig werkende) toestellen en de omvang van je woning. Er zijn vier klasses: A, B, C en D. De Linksys EA6700 is een klasse D router en dus geschikt voor meer dan 7 (HD) apparaten en grote woningen.

 
In de doos

Naast de Linksys EA6700 Smart Wi-Fi Router zelf levert de fabrikant ook nog enkele accessoires mee. We vinden in de omvangrijke doos ook nog een 100 – 240V stroomadapter, een Cat.5e netwerkkabel en een cd-rom met documentatie. Gelukkig levert Linksys ook nog een gedrukte snelstartgids in meerdere talen (ook Nederlandstalig) mee. Tot slot vinden we in de doos ook nog een SimpleTap-kaart.linksysea6700

 
Netwerk aanpassen

Wanneer je je bestaande netwerk nu al wil upgraden naar de 802.11ac specificatie zorgt dat natuurlijk voor een aantal bijkomende kosten. Eerst en vooral zijn er momenteel weinig of geen client-apparaten die de ac-specificatie vanuit de fabriek ondersteunen. Een notebook of desktop pc kan je gelukkig eenvoudig uitbreiden, zodat deze compatibel wordt met de nieuwe 802.11ac (draft) specificatie. Linksys leverde ons een Wireless-AC Mini USB adapter, type AE6000. Deze adapter is bedoeld voor gebruik met notebooks, maar kan uiteraard ook gebruikt worden om een desktop pc te upgraden naar wifi 802.11ac. De Linksys AE6000 ondersteunt snelheden tot 430 Mbps op de 5 GHz band en tot 150 Mbps op 2,4 GHz band (AC 580). We vonden de Linksys AE6000 op internet voor 39,99 euro inclusief BTW.

Voor desktop pc’s en andere bekabelde apparaten heeft Linksys een andere oplossing. De Wireless-AC Universal Media Connector WUMC710, die we eerder testten, kan immers tot vier bekabelde toestellen voorzien van draadloze 802.11ac wifi-toegang. Het apparaat is hiervoor uitgerust met vier Gigabit Ethernet-poorten en 3 interne antennes ( 3 x 3 zenden / ontvangen). Verder ondersteunt de Linksys WUMC710 Quality of Service (QOS) en theoretische snelheden tot 1300 Mbps. Opgelet, dit toestel is alleen werkzaam op de 5 GHz band. We vonden de Linksys WUMC710 op internet voor 119,00 euro inclusief BTW.

Linksys EA6700 Router Setup Start

Linksys EA6700 Router Setup Start (© ; licentie: )

 
Design Linksys EA6700

De Linksys AC-routers kregen een nieuw uitzicht dat verder bouwt op het design van de eerder besproken Linksys EA4500. De Linksys EA6700 is echter een stuk groter (256 x 40 x 184 mm) en weegt met 501 gram ook aanzienlijk meer. Het concept van het zwevende voorpaneel bleef behouden, maar de zilverkleurige rand in het midden loopt niet meer door over de volledige breedte van het toestel. Op de zilverkleurige rand van ons testtoestel prijkt nog steeds het Cisco logo, maar hoelang dat nog zal duren na de overname door Belkin is nog maar de vraag.

Onderaan op dezelfde band zien we ook de opdruk ‘Linksys EA6700’. De zilverkleurige rand is zo ingewerkt dat ook warmte kan afgevoerd worden via de fijne ventilatieopeningen. De gehele onderzijde en de zijkanten (met uitzondering van de achterzijde) zijn voorzien van ventilatieopeningen om de gegenereerde warmte af te voeren.

De onderzijde biedt tevens plaats aan twee uitsparingen voor wandmontage. Op de achterzijde vinden we een Wi-Fi Protected Setup-knop, een USB 3.0 poort, een USB 2.0 poort, vier Gigabit Ethernet-poorten en wan-poort, een resetknop, een 12V voedingsingang en een aan/uit-knop.

Linksys EA6700 Router Setup Password

Linksys EA6700 Router Setup Password (© ; licentie: )

 
Technisch

De Linksys EA6700 Smart Wi-Fi Router is compatibel met de nieuwste 802.11ac specificatie en is ook nog compatibel met 802.11 a/b/g/n toestellen. Deze simultane dual-band router biedt theoretische snelheden tot 450 Mbps met de huidige N-standaard en tot 1300 Mbps op 5 GHz (AC).

De Linksys EA6700 Smart Wi-Fi Router is uitgerust met 6 interne antennes ( 3×3 zenden / ontvangen). Voor bekabelde toestellen werden vier Gigabit Ethernet-poorten voorzien. Ook de wan-poort is een Gigabit poort.

Via SimpleTap kunnen Near Field Communication (NFC) apparaten eenvoudig verbinden met je thuisnetwerk.

Daarnaast maakt het toestel ook gebruik van ‘beamforming’-technologie waarbij een geconcentreerd wifi-signaal direct naar draadloze apparaten wordt gezonden. Dit zorgt voor minder storingen, een hogere snelheid en een groter bereik.

Linksys EA6700 Router Setup Assign Router

Linksys EA6700 Router Setup Assign Router (© ; licentie: )

Tot slot biedt de Linksys EA6700 Smart Wi-Fi Router (uiteraard) ook ondersteuning voor Quality of Service (QoS), het delen van bestanden vanaf een USB-stick of externe schijf of printer via een ingebouwde printserver en native IPv6 en 6rd. Voor de volledige specificaties verwijzen we je naar de website van de fabrikant.

 
Installatie router

We zullen de Linksys Smart Wi-Fi Router EA6700 aansluiten op onze bestaande Telenet-internetverbinding. We voorzien de Linksys EA6700 van stroom en schakelen deze in. Vervolgens verbinden we de meegeleverde netwerkkabel met de wan-poort van de Linksys EA6700 en onze Telenet-modem. Vanaf dat moment is het wachten tot het Linksys logo ononderbroken oplicht.

Vervolgens moeten we verbinden met het beveiligde netwerk dat we terugvinden in de snelstartgids. De netwerknaam en het wachtwoord kan je later tijdens de installatie aanpassen. We verbinden met het draadloze netwerk ‘Linksys00935’ en voeren het wachtwoord in. We vinken daarbij aan dat onze computer automatisch mag verbinden met dit netwerk in de toekomst.

Linksys EA6700 Router Setup Wifi

Linksys EA6700 Router Setup Wifi (© ; licentie: )

Als je niet draadloos kan of wil verbinden, kan je je computer ook aansluiten op de Linksys EA6700 via een netwerkabel. We openen nu een webbrowser om de configuratie-instructies voor de Linksys Smart WiFi Router te starten. De instructiewizard verschijnt automatisch. Mocht dit niet het geval zijn, voer dan linksyssmartwifi.com in de adresbalk van je browser in.

We gaan akkoord met de licentievoorwaarden en klikken in het welkomstvenster op ‘Volgende’ om de installatie te starten. Desgewenst kan je vanuit dit venster ook kiezen voor een manuele installatie. Ten behoeven van onze test kiezen we voor een normale installatie. De Linksys EA6700 start vervolgens de configuratie en gaat op zoek naar software updates. We kunnen ervoor kiezen om updates in de toekomst automatisch ’s nachts uit te voeren. We klikken opnieuw op ‘Volgende’. De router start nu met het bijwerken van de firmware en zal tijdens de update automatisch opnieuw worden opgestart.

Na de herstart, krijgen we een blanco wizard te zien. Uit de adresbalk leiden we af dat dit de installatiepagina is voor de radio-instellingen. We refreshen en krijgen nu gelukkig wel de pagina te zien waarin we een naam en wachtwoord kunnen opgeven voor ons draadloze netwerk. We vullen alles in en klikken op ‘Volgende’. De router wordt meteen bijgewerkt en enkele ogenblikken later vraagt de wizard om met het kersverse, draadloze netwerk te verbinden.

Eenmaal verbonden, gaat de wizard automatisch verder en worden we gevraagd om een wachtwoord in te voeren voor de routerinstellingen van de Linkys EA6700. We klikken wederom op ‘Volgende’ en krijgen een overzicht voorgeschoteld met de gekozen instellingen. De installatie is geslaagd.

Een volgend venster vraagt ons of we een Linksys Smart Wi-Fi account aan willen maken. Het daaropvolgende venster toont ons een registratieformulier, maar gelukkig is er ook de mogelijkheid om in te loggen met een bestaande account. We loggen in op onze bestaande account en koppelen de router door eenmalig het routerwachtwoord in te voeren. Tot slot verschijnt de welkomstpagina van onze Smart Wi-Fi account en is de installatie voltooid.

Linksys EA6700 Router Setup Complete

Linksys EA6700 Router Setup Complete (© ; licentie: )

 
Installatie 802.11ac netwerk

Nu de installatie van de Linksys EA6700 AC-router is afgerond, kunnen we onze test-pc’s voorzien van 802.11ac netwerktoegang. Onze desktop met Gigabit-netwerkinterface zullen we verbinden met de meegeleverde Linksys WUMC710 Wireless-AC Universal Media Connector. Wanneer deze is aangesloten, brengen we de draadloze verbinding tot stand via Wi-Fi Protected Setup (WPS). Hiertoe drukken we op het WPS-knopje van de Linksys WUMC710 en binnen twee minuten drukken we eveneens op het WPS-knopje op de achterzijde van de Linksys EA6700. Het WPS-lampje op de Linksys WUMC710 knippert tijdens het maken van de verbinding en gaat continu blauw branden zodra de verbinding is gemaakt. Vanaf dat moment is onze test-pc draadloos verbonden met de Linksys EA6700.

Onze zakelijke HP 620 laptop zullen we draadloos verbinden met de Linksys EA6700 via de eveneens meegeleverde Linksys Wireless-AC Mini USB Adapter AE6000. Om de Linksys AE6000 succesvol te installeren, moet je de meegeleverde cd uitvoeren. Een gebruiksvriendelijk wizard loodst ons door de installatie en laat ons meteen verbinden met het gewenste netwerk. Allemaal zeer gebruiksvriendelijk…

Linksys EA6700 Router Smart Wifi

Linksys EA6700 Router Smart Wifi (© ; licentie: )

 
Prestaties

De 802.11ac wifi-prestaties hebben we gemeten met JPerf 2.0.2 tussen een bekabelde (Gigabit) desktop en een desktop die draadloos is verbonden met de Linksys EA6700 via de Linksys WUMC710 Wireless-AC Universal Media Connector. De desktops stonden hierbij opgesteld op ongeveer vier meter van de router met een stenen muur ertussen. De desktop die draadloos is verbonden, stellen we in als ‘server’ en de bekabelde desktop als ‘client’.

In deze testopstelling behaalden we met tien parallelle streams gedurende 100 seconden een snelheid van 235 Mbps op 5 GHz.

Het wifi-bereik maten we met behulp van de signaalmeter van Wifi Analyzer en onze Samsung Galaxy SIII mini. Op de bovenverdieping van onze woning varieerde de sterkte van het wifi signaal van zeer goed tot behoorlijk. Op de benedenverdieping hadden we een zwak tot geen signaal. De dekking op de 2,4 GHz band is beter, maar ook niet fantastisch goed. Boven hadden we overal een voldoende sterk signaal, maar beneden was dit een stuk minder. We wensen hierbij wel te vermelden dat al deze tests slechts een indicatie geven aangezien deze werden uitgevoerd in een reële testopstelling met naburige netwerken en dus niet in een labomgeving. Ook de gebruikte bouwmaterialen in een woning hebben invloed op het wifi-signaal.

Linksys EA6700 Router Performance 5GHz

Linksys EA6700 Router Performance 5GHz (© ; licentie: )

 
Beschikbaarheid

We vonden de Linksys EA6700 Smart Wi-Fi Router op internet voor 165,00 euro, inclusief BTW. Conform de Europese wetgeving geniet je van twee jaar garantie op dit toestel.

Conclusie
De Linksys EA6700 Smart Wi-Fi Router presteert beter dan de eerder besproken Linksys EA6500. De installatie is erg gebruiksvriendelijk, maar vertoonde enkele haperingen tijdens onze test. Even het browservenster verversen en het probleem was gelukkig opgelost. Zolang je router niet te ver van je werkplaats staat, kan je zeer mooie snelheden behalen met wifi 802.11ac-verbindingen. Als je grotere afstanden wil overbruggen, maak je nog steeds best gebruik van de druk bezette 2,4 GHz band. Gelukkig is de Linksys EA6700 Smart Wi-Fi Router een simultane dual-band router. Tot slot hou je best rekening met de (hoge) upgradekosten om je bestaande netwerk op te waarderen naar de wifi 802.11ac draft specificatie. Je moet naast je router immers ook alle andere apparaten upgraden…
Adviesprijs
€ 179
Foto van Linksys
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.

3 REACTIES

  1. Linksys 6700 is niet aan te bevelen. Update verwerking levert telkens weer problemen op zodat ik dan toch meer terug ga na de “”oude” configuratie. (Ik had voorheen een Linksys Wrtn350.)
    De service via de website en responsiviteit daar wordt je niet blij van.
    Hen nog een oude Dlink 635 (8 of 9 jaren oud) en die gaat door alles heen en werkt veel betrouwbaarder zelfs met hogere snelheden (op ander kanaal) bij hetzelfde 2.4 MGHZ signaal. De volgende nieuw koop wordt dus een Dlink.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.