Huawei Android smartphone met een maatje meer

1
218
Bijna alle fabrikanten van smartphones brengen toestellen op de markt die groter uitvallen dan de reguliere mobieltjes, maar die toch handzamer zijn dan tablets. Ook Huawei biedt met de Ascend Mate een dergelijke ‘phablet’ die is uitgerust met een 6,1-inch multi-touch scherm. Een test.

Huawei (spreek uit “hoe-aa-wei”) is een Chinees bedrijf dat wereldwijd actief is in de ICT-sector. Naast oplossingen voor de zakelijke markt is de fabrikant ook steeds actiever in de consumentenmarkt. Zo lanceerde het begin dit jaar de Huawei Ascend W1 een eerste Windows Phone 8 smartphone die we hier eerder al testten. Ook heeft het bedrijf diverse Android toestellen in de aanbieding, waaronder deze Ascend Mate.

De Huawei Ascend Mate (model MT1-U06) is een smartphone met een kloek 6,1-inch (15,49 cm) HD scherm. Door zijn afmetingen van 163,5 (H) x 85,7 (B) x 9,9 (D) mm schaart de Mate zich onder de toestellen die het midden houden tussen een smartphone en tablet en die worden aangeduid met de term phablet.

Persoonlijk vinden we het woord phablet – een samenvoeging van het Engelse woord phone en tablet – raar klinken en wat overbodig. In wezen blijven deze toestellen met een groot touchscherm door de telefoonfunctionaliteit immers mobiele telefoons. We gebruiken daarom toch liever smartphone voor deze fors uitgevallen mobiele toestellen.

Huawei Ascend Mate

Huawei Ascend Mate (© ; licentie: )

 
In de doos

Naast de Huwaei Ascend Mate smartphone bevat de verpakking nog een usb-kabel, een usb-stroomstekker en een set oortjes. Ook een Quidck Start Guide wordt meegeleverd. Ons testtoestel was Crystal Black van kleur, maar de smartphone is ook te koop in Pure White.

 
Technisch

De Huawei Ascend Mate (model MTI1-U06) draait op een 1,5 GHz quad-core Hi-Silicon K3V2 processor en 2 GB RAM. Bij zijn aankondiging begin dit jaar op de CES beurs claimde Huawei dat de Ascend Mate de smartphone met het grootste scherm ter wereld was. Inmiddels hebben onder meer Samsung en Sony smartphones met een grotere schermdiagonaal gelanceerd: de Samsung Mega 6.3 heeft een 6,3-inch scherm en de Sony Xperia Ultra een 6,4-inch scherm.

Het scherm van Sony’s Ultra smartphone biedt een Full HD-resolutie (1920 x 1080 pixels). De Huawei Ascend Mate is uitgerust met een HD resolutiescherm (1280 x 720 pixels). Het IPS+ touchscreen wordt beschermd door Corning Gorilla glass.

De Huawei Ascend Mate heeft geen fysieke toetsen op de voorzijde

Video kijken op het grote scherm van de Huawei Ascend MateDe Huawei Ascend Mate heeft geen fysieke toetsen op de voorzijde (© ; licentie: )

De Mate smartphone heeft geen fysieke toetsen op de voorzijde. Boven het scherm zitten een oortelefoon, een statuslampje, een afstandssensor en een 1 megapixel HD camera. Bovenop de smartphone bevinden zich de sleuf voor de microSIM-kaart, een microfoon met ruisonderdrukking en een hoofdtelefoonaansluiting.

Rechts op de behuizing zijn de aan-uitknop en de volumeknoppen verwerkt. Links bevindt zich een sleuf voor een microSD-geheugenkaart.

De Ascend Mate heeft zelf een intern geheugen van 8 GB.

Onderaan zit een microfoon en een micro-usb-aansluiting. Achter op het toestel is een 8 megapixel HDR autofocuscamera geïntegreerd.

Huawei rustte de Ascend Mate uit met een niet vervangbare 4050 mAh Super Large Battery. Samen met de eigen QPC en ADRX slimme stroombesparingstechnologie is het mogelijk om twee dagen te werken op één batterijlading volgens Huawei.

Vier mogelijkheden om de Mate te ontgrendellen

Vier mogelijkheden om de Mate te ontgrendellen (© ; licentie: )

 
Android en Emotion UI

De Huawei Ascend Mate draait op Android 4.1.2 Jelly Bean waar de fabrikant de eigen Emotion UI gebruikersinterface heeft aan toegevoegd. Andere fabrikanten leveren Android smartphones ook met interface-‘verbeteringen’, zoals HTC met Sense, Samsung met TouchWiz en Sony met Xperia. Sommige, zoals Samsungs TouchWiz, grijpen erg in op de standaard Android-ervaring en zijn zo uitgebreid dat het zeker voor beginnende gebruikers verwarrend zal overkomen.

Bij Huawei is de ingreep redelijk groot. Je krijgt de keuze uit heel wat thema’s, het ene al mooier dan het andere. In veel menu’s biedt de ontgrendelknop na het opstarten vier mogelijkheden: met een veeg van je vinger krijg je toegang tot het hoofdscherm en bijvoorbeeld de telefoonfunctie, de camera of een andere app, want je kan dit menu aanpassen naar je voorkeur.

Ook het instellingenmenu is aangepast en bestaat uit twee tabbladen. Je kan kiezen uit veelgebruikte instellingen of alle instellingen bekijken.

Huawei's Emotion UI met Zwevende toets

Huawei’s Emotion UI met Zwevende toets (© ; licentie: )

In het menu kan je kiezen om de schermtoetsen voor navigatie te verbergen. Er verschijnt dan een pictogram in de vorm van een neerwaarts wijzend pijltje links in de navigatiebalk naast de terugkeertoets. Je kan zo het volledige scherm gebruiken in toepassingen en video’s op volledig scherm bekijken. Met een simpele veegbeweging haal je het navigatiemenu terug.

Ook kan je een zwevende sneltoets inschakelen die je naar een willekeurige positie aan de randen van het scherm kan verslepen. Je kan er snel de Notes, Rekenmachine, TPlayer videospeler en berichten apps mee openen. Maar we vragen ons af of veel mensen deze sneltoets blijvend zullen gebruiken. Wij schakelden ze al snel uit…

Huawei heeft ervoor gekozen om de apps niet te verzamelen in een één overzichtsmenu, maar ze te verdelen over de verschillende hoofdschermen. Je kan de apps ook onderbrengen in folders. Dat kan verwarrend overkomen voor wie eerder Android-smartphones heeft gebruikt .

Huawei Ascend Mate achterzijde

Huawei Ascend Mate achterzijde (© ; licentie: )

 
Gebruikservaring

Je hebt best niet al te kleine handen als je de Huawei Ascend Mate vlot wil kunnen gebruiken. Doordat de achterzijde een beetje bol staat ligt de smartphone wel goed in de hand en door de coating op de plastic behuizing schuift hij ook niet weg. Toch vergt het enige behendigheid om de smartphone met één hand te bedienen en wij zagen onszelf toch vaak de andere hand gebruiken om een app te openen. Mogelijk dat mensen met langere duimen er beter in slagen.

Telefoneren met zo’n flink uit de kluiten gewassen smartphone zal je wel wat bekijks opleveren. We waren aanvankelijk wat sceptisch om het grote scherm tegen ons oor te drukken. Maar het went snel en de gesprekken zijn duidelijk verstaanbaar, evenals de ontvangst bij je gesprekspartner. Als je iemand bent die veel telefoneert, dan vormen de grootte en het gewicht van deze smartphone mogelijk een struikelblok. Ben je een minder fervent beller, dan biedt het grote scherm van de Mate uiteraard een meerwaarde.

Video kijken op het grote scherm van de Huawei Ascend Mate

Video kijken op het grote scherm van de Huawei Ascend Mate (© ; licentie: )

Voordeel van het groot formaat scherm van de Huawei Ascend Mate is dat het goed leesbaar is en dat onder meer video en games beter tot hun recht komen. Het scherm heeft wel geen Full HD resolutie. Maar het is helder en heeft een brede kijkhoek. Ook buiten is het goed te gebruiken. In de instellingen kan je de optie ‘Handschoenmodus’ kiezen om het zelfs met handschoenen aan te bedienen. Ook kan je er de kleurtemperatuur van warm naar koud aanpassen.

We maakten ook enkele foto’s en video’s met de Huawei Ascend Mate. Bij foto-opnames kan je de volgende scènes kiezen: Normaal, Slim, Actie, Portret en Liggend. Enkel bij Normaal kan je waarden voor onder meer ISO en Witbalans zelf kiezen. Bij de andere modi gebeurt het automatisch. Je kan tevens kiezen tussen enkele opnamemodi: Panorama, Groep, HDR, Zwak licht en Mooi maken.

De opnamen zijn voldoende natuurgetrouw van kleur, maar gestoken scherp zijn ze zeker niet en aan de randen zijn ze wazig als je ze op ware grootte bekijkt op een computerscherm. Ze zijn bruikbaar om het occasionele kiekje te delen met familie en vrienden. Video kan je opnemen in Full HD 1080p met 30 beelden per seconde.

Het grootste probleem is om deze lijvige smartphone stabiel te houden terwijl je fotografeert of filmt. Ook heeft de smartphone geen fysieke sluiterknop, maar moet je de virtuele sluitertoets op het scherm even aanraken om een foto te maken.

 
Prestaties

Al bij al scoort de flink uit de kluiten gewassen Huawei Ascend Mate smartphone goed in de benchmarks. Rekening houdend met de benchmarkcijfers en met andere criteria zoals bouw- en schermkwaliteit, zakelijke beveiliging, bedieningsgemak, reactiesnelheid en precisie van het aanraakscherm, extra mogelijkheden, prestaties en onze algemene indruk geeft dit een DiskIdee prestatiescore van 85/100.

Ter vergelijking: in onze test van enkele recente smartphones met ‘normale’ afmetingen scoorden de 5-inch Samsung Galaxy S4 en de 5-inch Sony Xperia Z 90/100, terwijl de 4,7-inch HTC One 88/100 scoorde. De detailscijfers van alle testen vind je in onderstaande tabel

Merk Huawei Sony Samsung HTC
Type Ascend Mate Xperia Z Galaxy S4 One
AnTuTu 3.3 Total 16134 20883 25303 23970
RAM 2713 3514 4140 3824
CPU integer 3984 4474 5239 4913
CPU float point 3033 4142 6837 6146
2D graphics 865 1560 1577 1630
3D graphics 4644 6292 6606 6550
Database IO 550 555 560 560
SD card write (tested on internal memory) 150 150 150 150
SD card read (tested on internal memory) 195 196 194 197
Futuremark 3DMark Ice Storm 1.1 (OPenGL ES 2.0)
Ice Storm score 4329 9053 11522 11447
graphics score 4043 10554 11387 11261
physics score (cpu) 5755 6044 12020 12148
Ice Storm Extreme score 2250 5991 6869 6756
graphics score 1993 5453 6099 5971
physics score (cpu) 4095 6135 12314 12512
Web benchmarks
HTML5TEST
Score (max 500 pts) 379 415 415 430
Bonus points 3 11 11 13
Futuremark Peacekeeper
Score (landscape mode) 478 520 510 723
Autonomy (min) 481 336 370 345

Naast het grote scherm is de grootste troef van de Huawei Ascend Mate zijn goede autonomie. Zelfs met redelijk intens gebruik is de 4050 mAh batterij in staat om je twee dagen te laten werken met de smartphone zonder dat je hem aan de lader moet hangen.

Conclusie
De opvallend grote Huawei Ascend Mate smartphone zal niet bij iedereen in de smaak vallen en zeker niet bij mensen met kleine handen. Spendeer je veel tijd aan telefoongesprekken, dan is deze groot uitgevallen smartphone minder vlot te gebruiken. Is de telefoonfunctie minder belangrijk voor jou en hecht je meer belang aan vlotte multimediabeleving, dan is het 6,1-inch (15,49 cm) grote scherm – ook al biedt het geen Full HD kwaliteit – een verademing, evenals de grote autonomie die de accu biedt. Al bij al koop je niet alleen letterlijk veel smartphone voor de schappelijke prijs van 349 euro.
Adviesprijs
€ 349
Foto van Huawei
Website: Huawei
Categorieën: Hardware, Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelTrio slanke Bluetooth Soundbars van Pioneer
Volgend artikelSchetsen, tekenen en schilderen op iPad
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.