Philips 55PDL8908S/12 DesignLine TV review

Philips design TV opgebouwd rond zwevende glasplaat

2
Design televisies zijn lange tijd een exclusiviteit geweest voor Loewe. TP Vision, het bedrijf achter de Philips tv’s, waagt zijn kans om een plaats te veroveren in deze niche markt. De Philips DesignLine valt sterk op omwille van de grote, ‘zwevende’ glasplaat. Het toestel steunt op de grond, maar wordt eigenlijk bevestigd op een beugel. Vernieuwend, mooi of onhandig? Wij zochten uit welke meerwaarde de DesignLine biedt.

Het rommelt in het televisielandschap. Philips sloot een joint venture met het Chinese bedrijf TPV Technology Limited waarbij het aandeel van Philips 30 procent bedraagt. De joint venture TP Vision zal onder meer instaan voor het ontwerpen, produceren en distribueren van Philips tv’s. Hierdoor blijft de merknaam Philips bestaan en werden de werknemers overgedragen aan TP Vision. Ook Loewe kent woelige tijden en vroeg onlangs bescherming tegen schuldeisers.

 
Modellen

De Philips DesignLine bestaat uit twee modellen met een verschillende beelddiagonaal. De 55PDL8908S/12 die wij ontvingen heeft een beelddiagonaal van 55 inch oftewel 140 cm en kreeg een A+ energielabel. Daarnaast is er ook een kleinere variant, de 46PDL8908S/12. Dit toestel beschikt over een 46-inch (117 cm) beeldscherm en kreeg een A energielabel.

Philips DesignLine 55PDL8908S/12
Philips DesignLine 55PDL8908S/12
 
In de doos

In de omvangrijke doos van de Philips 55PDL8908S/12 vinden we naast de televisie zelf ook nog de zogenaamde DesignLine Smart Mount waarmee je de tv tegen de wand kan bevestigen. Ook een boorsjabloon en pluggen en schroeven worden netjes meegeleverd.

Verder vinden we in de doos ook nog twee actieve 3D-brillen, een afstandsbediening, twee AAA-batterijen, een netsnoer, een scart-adapter, een component kabeladapter, een snelstartgids en overige documentatie. Een zeer compleet pakket dus.

 
Plaatsing

De Philips DesignLine televisies werden opgebouwd rond een zwevend glasontwerp. Natuurlijk zweeft het glas niet echt, maar moet je de tv tegen een wand bevestigen via de meegeleverde Smart Mount. Hierdoor hangt de tv vast in een beugel, maar leunt op de grond via de glasplaat. De tv staat daardoor ook een beetje schuin zoals bij het Monolithic Design van Sony.

Zwevend design van de DesignLine tv
Zwevend design van de DesignLine tv

De kantelhoek bedraagt 0 tot 10 graden. Doordat de glasplaat onder het LCD-paneel deels doorzichtig is, mogen de kabels natuurlijk niet in het wilde weg rondslingeren. Om alles (letterlijk) in goede banen te leiden, voorzag de fabrikant een kabelhouder die alle kabels uit het zicht wegleidt.

In onze woonkamer zou deze tv nooit een definitieve opstelling kunnen krijgen, omdat alle bekabeling van ons multiroomsysteem uitkomt op de plaats waar nu ons televisiemeubel staat. Als je nog moet bouwen of verbouwen, hou je dus best rekening met de plaatsing van de stopcontacten en overige contactdozen in functie van het type tv dat je wenst. De DesignLine televisies worden geleverd zonder voet en kunnen alleen aan de wand bevestigd worden.

Philips Perfect Pixel HD Engine
Philips Perfect Pixel HD Engine
 
Technisch

Naast een hoogstaand design is de Philips 55PDL8908S/12 ook onder de motorkap goed voorzien. Het Full HD LED-scherm beschikt over Edge LED-achtergrondverlichting en is mede daardoor erg slank. In combinatie met de Perfect Pixel HD Engine, Micro Dimming en een 1400 Hz Perfect Motion Rate (PMR) kan je genieten van superscherpe actiebeelden.

Het systeem wordt aangedreven door een dual core processor. Het zwevende effect van de DesignLine wordt versterkt dankzij driezijdige XL Ambilight. Hoewel 3D nog steeds niet ‘mainstream’ is, tref je het op bijna elke nieuwe tv aan. De Philips 55PDL8908S/12 is uitgerust met 3D Max, een technologie die gebruikmaakt van actieve shutterbrillen. Het toestel biedt tevens de mogelijkheid om de 3D-diepte aan te passen en 2D-beelden te converteren naar 3D.

Dankzij Philips Smart TV krijg je snel toegang tot sociale netwerken als Facebook en Twitter en kan je vlot communiceren via Skype. Reken daarbij toegang tot een uitgebreid aanbod in online entertainment en online apps en je hebt een heuse ‘computer’ in je huiskamer staan.

TP Vision geeft een jaarlijks verbruik op van 125 kWh en in stand-bystand zou de Philips 55PDL8908S/12 minder dan 0,1 watt verbruiken. Het toestel meet 1191 x 1241 x 41,4 mm (H x B x D) en weegt 42 kg.

Philips 55PDL8908S/12 aansluitingen
Philips 55PDL8908S/12 aansluitingen
 
Aansluitingen

De Philips 55PDL8908S/12 beschikt in totaal over vier HDMI-aansluitingen en één componentingang. Omwille van compatibiliteitsreden is er ook nog één analoge scartaansluiting voorzien. Zowel de component- als scart-ingang kunnen enkel worden aangesloten via de meegeleverde adapters.

De DesignLine TV’s ondersteunen opnemen via USB. De Philips 55PDL8908S/12 beschikt over maar liefst drie USB-poorten. Verbinden met een netwerk kan zowel via een bekabelde Ethernet-verbinding (RJ-45) als via wifi 802.11n.

Verder is het toestel ook nog uitgerust met een IEC75-antenne aansluiting, een Common Interface Plus (CI+) slot, een optische audio-uitgang, een audio L/R in, een hoofdtelefoonuitgang en een serviceaansluiting.

De volgende HDMI-functies worden standaard ondersteund: 3D, Audio Return Channel en EasyLink (HDMI-CEC). Ook qua aansluitingen en uitbreidingsmogelijkheden is de Philips DesignLine 55PDL8908S/12 dus goed bedeeld.

Philips 55PDL8908S/12 afstandsbediening
Philips 55PDL8908S/12 afstandsbediening
 
Afstandsbediening

De meegeleverde afstandsbediening werkt niet via infrarode signalen, maar via Radio Frequency (RF). Dit impliceert dat je de afstandbediening niet langer moet richten op het oogje op het tv-toestel. Je kan de afstandsbediening gewoon gebruiken, zonder te richten. TP Vision voorzag nog wel een IR-oogje, zodat je het toestel ook kan gebruiken met een normale, infrarode afstandsbediening.

De afstandsbediening van de Philips 55PDL8908S/12 beschikt over twee bruikbare zijdes. De voorzijde biedt plaats aan alle gangbare knoppen die een vlotte bediening mogelijk maken. Twee primaire knoppen die respectievelijk toegang bieden tot het ‘Home’-scherm en de Smart TV-functionaliteit kregen een prominente plaats boven de navigatieknoppen.

In deze modus kan je de afstandsbediening ook gebruiken als pointer in de Smart TV apps. De werking is dan eigenlijk hetzelfde als die van een computermuis. Om de aanwijzer te gebruiken, moet je je duim op de OK-toets plaatsen (niet erop drukken) en de afstandsbediening bewegen vanuit je pols.

Is de aanwijzer verdwenen door gebruik te maken van de navigatietoetsen? Geen probleem, plaats je duim opnieuw op de OK-toets en schud de afstandsbediening kort heen en weer. Deze functionaliteit werkt prima, maar houd er rekening mee dat de aanwijzer niet in alle Smart TV apps functioneert.

De achterzijde van de afstandsbediening biedt plaats aan een volwaardig qwerty-toetsenbord met voor elke hand een toetsenblok en een lege ruimte in het midden. Het idee om het toetsenbord in twee te splitsen is goed gevonden en resulteert in een ergonomische vormgeving.

Tegelijk was er een vrije ruimte om het batterijencompartiment te plaatsen. De afstandsbediening werkt op twee AAA-batterijen. Een slimme sensor zorgt ervoor dat je alleen de toetsen kan gebruiken op de zijde die boven ligt. Het toetsenbord is zeer handig en verhoogt het gebruiksgemak aanzienlijk in de Smart TV apps.

Philips MyRemote app
Philips MyRemote app
 
MyRemote-app

Met de Philips MyRemote-app kan je je smartphone of tablet gebruiken als afstandsbediening voor deze tv. Bovendien kan je ook foto’s, muziek en video’s op andere apparaten in je thuisnetwerk delen met de Philips DesignLine 55PDL8908S/12.

De MyRemote-app is gratis beschikbaar voor iOS en Android. Om de app te kunnen gebruiken, moeten je tv, tablet en/of smartphone verbonden zijn met je thuisnetwerk. Of je daarbij de tv bekabeld, dan wel draadloos aansluit, maakt geen verschil.

Met de functie ‘SimplyShare’ in de MyRemote-app kan je mediabestanden van een apparaat in je thuisnetwerk overbrengen naar een ander apparaat. Tijdens onze test konden we zeer eenvoudig videobeelden van onze NAS tonen op de Philips DesignLine 55PDL8908S/12. Ook vanaf onze smartphone konden we probleemloos mediabestanden overdragen naar de tv.

Met de functie ‘Control’ kan je de Philips DesignLine 55PDL8908S/12 bedienen vanaf je tablet of smartphone. Om te schakelen tussen ‘SimplyShare’- en de ‘Control’-functie is maar een druk op de knop nodig. Via www.philips.com/support kan je controleren of jouw apparaat geschikt is voor bediening via de MyRemote-app. We hebben de app getest met een Samsung Galaxy SIII mini en deze werkt feilloos en zeer intuïtief.

De beelden zijn haarscherp, zeer helder en erg natuurgetrouw
De beelden zijn haarscherp, zeer helder en erg natuurgetrouw
 
Beeld- en geluidskwaliteit

De Philips DesignLine 55PDL8908S/12 biedt een zeer mooie beeldkwaliteit. De beelden zijn haarscherp, zeer helder en erg natuurgetrouw. Kenmerkend is ook het diepe contrast en de vloeiende weergave van bewegende beelden. Dit alles is natuurlijk te danken aan de Perfect Pixel HD Engine in combinatie met Micro Dimming, lokaal contrast en de 1400 Hz Perfect Motion Rate (PMR).

Ook de audioweergave is ontzettend goed, zeker voor een dergelijk slanke televisie. TP Vision rustte de Philips DesignLine 55PDL8908S/12 uit met 2 x 15 watt luidsprekers. Deze brengen een volle warme klank voort, zodat een optioneel luidsprekersysteem eigenlijk overbodig is. Zelfs op een hoger volume treedt er geen vervorming op.

 
Beschikbaarheid

De Philips DesignLine 55PDL8908S/12 wisselt van eigenaar voor 2.999 euro. De kleinere 46-inch versie kost 2.199,99 euro. Alle prijzen zijn inclusief BTW. Standaard geniet je, conform de Europese regelgeving, van twee jaar garantie op deze toestellen.

Conclusie
De Philips DesignLine 55PDL8908S/12 is zowel qua design als technisch een bijzonder toestel. Designliefhebbers kunnen hun hartje ophalen met het ‘zwevende’ glaspaneel waarin het LCD-paneel verwerkt is. Dat je de TV alleen kan plaatsen met behulp van de meegeleverde wandbeugel is een nadeel aangezien niet elke woning hiervoor geschikt is. De mogelijkheden qua Smart TV zijn legio. De gebruiksvriendelijke MyRemote-app voegt een extra dimensie toe aan deze televisie. Het toestel biedt erg veel mogelijkheden die we helaas niet allemaal konden bespreken in deze review. Wat uiteraard nog steeds het belangrijkste is voor een televisietoestel is de beeld- en geluidskwaliteit. Hiermee wist TP Vision ons echt te overtuigen. En het design? You love it or you hate it…
Adviesprijs
€ 2.999
Foto van Philips
Website: Bezoek Website
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.

2 REACTIES

  1. En wederom wordt er met geen woord gerept over de ondersteuning, de beschikbaarheid van software updates en welke codexen het toestel allemaal aankan; Philips heeft bijvoorbeeld tot voorheen nooit MP4 ondersteund, omdat daar rechten voor betaalt dienen te worden (Apple).

    Samsung en LG bijvoorbeeld, staan bekend om hun frequente updates en het beschikbaar stellen van nieuwe functionaliteit.

    Als eigenaar van een (drie jaar oud) minder recente TV van Philips, kan ik je verzekeren dat het wat dat betreft echt triest gesteld is bij Philips qua ondersteuning en opvolging.

    Service is alles.

    Omdat ik echter een enorme fan ben geworden van Ambilight wil ik als mijn volgende TV eigenlijk toch weer een Philips. Deze 55″ lijkt me geweldig… Maar toch denk ik dat ze het af moeten gaan leggen tegen de Samsung Smart TV…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.