Aldi Medion Lifetab MD98382 (E10310) Tablet PC preview

Aldi Lifetab: “Zo veel voor zo weinig geld”?

29
Vanaf woensdag 17 juli 2013 kan je in de Belgische Aldi-vestigingen aan 199,- euro een tablet kopen: de Medion Lifetab MD98382 (E10310). Natuurlijk mag je voor 199,- euro niet hetzelfde verwachten als van een iPad die drie keer zo veel kost. We overlopen even de eigenschappen van deze tablet. Is het “zo veel voor zo weinig geld” zoals de folder beweert?

Goedkopere tablets hebben vaak een kleiner scherm. Niet zo bij deze Medion Lifetab MD98382 (E10310), deze heeft een 25,7 cm /10,1″ HD-multitouch-beeldscherm, zowat het meest voorkomend formaat bij tablets.

Ook met de resolutie van 1.280 x 800 pixels is niets mis, al is het geen full HD – daarvoor zijn minstens 1.920 x 1080 pixels nodig. HD Ready (720 pixels) wordt wel ondersteund. De reclame claimt verder “een briljante weergave en een bijzonder grote kijkhoek”. Laat dat nu net de eigenschappen zijn van de betere maar ook veel duurdere IPS schermen (In-plane switching), maar deze Lifetab MD98382 heeft dat toch niet.Medion_md98382_titel

 
Processor en besturingssysteem

Medion monteerde een ARM Cortex A9 processor in deze tablet. Het is een dual core die werkt aan 1,6 GHz. Hiermee behoort hij tot de snellere processors. Hij kan beroep doen op een werkgeheugen van 1 GB DDR3.

Als besturingssysteem gebruikt de Lifetab MD98382 (E10310) het vrij recente Android Jelly Bean 4.1. Voor al dan niet gratis apps kan je dan terecht bij de Google Play Store.

Een nieuwe feature in Android Jelly Bean 4.1 is “Project Butter”. Dat is een collectie technische aanpassingen die ervoor moeten zorgen dat Android vlotter en vloeiender werkt en je een “zo glad als boter” gevoel geeft.

Medion_md98382_android 41
Met ARM Cortex A9 processor en Android 4.1 Jelly Bean
 
Opslagruimte

De interne opslagruimte is 16 GB groot. Een deel hiervan wordt al opgesoupeerd door vooraf geïnstalleerde apps. Echt riant is dat niet, maar gelukkig kan je het zeer eenvoudig uitbreiden tot 64 GB via een microSD-/SDHC-/SDXC-geheugenkaart. Die moet je je wel afzonderlijk aanschaffen. Je kunt altijd navraag doen in je Aldi-winkel, vrij recent waren die nog in aanbieding en misschien hebben ze er nog eentje liggen.

Medion_md98382_geheugen
16 GB geheugen, uitbreidbaar tot 64 GB via een microSD-/SDHC-/SDXC-geheugenkaart
 
Aansluitingen

Ook op het gebied van aansluitingen is er niets mis met deze tablet: een mini-HDMI uitgang waarmee je je tablet kan verbinden met TV of computerscherm en een micro-USB 2.0 met USB-hostfunctie. Je kunt hier niet alleen een externe USB stick of harde schijf op aansluiten, maar ook een muis of klavier. Verder zitten er nog een micro SD-/SDHC-/SDXC-kaartlezer en een aansluiting voor een koptelefoon op. Op het internet geraak je via WiFi (met de snelle 802.11-n norm) en ook Bluetooth 2.1 is aanwezig.

Medion_md98382_aansluitingen
Aansluitingen
 
Besparingsronde

Tot hier oogt het plaatje wel erg mooi voor 199,- euro, rest dus de vraag waar je op inboet.

Ten eerste ontbreekt een ligplaats voor een SIM-kaart. Je bent voor de Internetverbinding dus aangewezen op je draadloos thuisnetwerk, een publieke hotspot of het WiFi-netwerk in je vakantiehotel. Je kinderen op de achterbank van de auto zoet houden met Facebook is er bijgevolg niet bij. Jawel, wij weten ook dat je daar in sommige gevallen een mouw aan kunt passen via tethering (het gebruik van je smartphone als mobiele hotspot), maar al bij al is dat toch maar een lapmiddel.

Medion_md98382_usb
micro-USB 2.0 met USB-hostfunctie

In deze tablet zit ook geen GPS module. Je Lifetab MD98382 (E10310) gebruiken als vervanger van je TomTom zit er dus niet in, net zo min als het taggen van je vakantiefoto’s met de coördinaten van de opnamelocatie.

Deze tablet heeft twee camera’s, maar die stammen nog uit een vorig tijdperk. De voorste camera is een 0,3 MP, waarschijnlijk 640 x 480 pixels. De meeste (duurdere) tablets hebben al een frontcamera van meer dan 1 MP. Natuurlijk kan je je afvragen of 640 x 480 pixels niet volstaan om te skypen.

Hetzelfde geldt voor de rugcamera: die levert maximaal 2 MP. Dat is voldoende zonder meer voor vakantieherinneringen. Anderzijds, voor echt goede foto’s blijft een fototoestel toch aan te bevelen.

In deze tablet zit ook maar één luidspreker. Dat is bijgevolg mono en we hebben zo het vermoeden dat de geluidskwaliteit niet echt baanbrekend zal zijn.

Medion_md98382_inclusief
De verloopkabels worden bijgeleverd

Nog een woordje over de batterij. Er zit een 6000 mAh Li-polymeer accu in, Medion claimt een autonomie van 6 uur. Ter vergelijking: in de Medion Lifetab MD 99300 (S9714), een tablet die midden december vorig jaar te koop was aan 399,- euro, zat een zwaardere accu die tot 9 uur autonomie bood.

Medion bespaarde ook nog in de accessoires. Gewoonlijk bieden ze totaalpakketten met alles erop en eraan, en inderdaad, je krijgt er een microUSB-Kabel, een microUSB-hostkabel en een netvoedingsadapter bij maar een beschermhoes ontbreekt. Die is in dezelfde periode in aanbieding bij Aldi, maar kost je wel 19,99 euro.

Medion_md98382_beschermhoes
Beschermhoes: afzonderlijk aan te kopen, 19,99 €

Een overzicht van de technische eigenschappen van deze tablet vind je die in deze pdf: technische fiche Medion Lifetab MD 98382.

Wil je eerst de handleiding van de Lifetab MD98382 (E10310) eens doorbladeren, die vind je hier op de website van Medion.

Conclusie
199,- euro voor een 10-inch tablet is niet veel geld. Bij Aldi Duitsland spelen ze het zelfs klaar om diezelfde tablet aan 179,- euro aan te bieden. Dat de Medion Lifetab MD98382 (E10310) dan ook heel wat beperkingen heeft tegenover tablets die meer dan het dubbele kosten is logisch. Zitten er bij die zwakkere punten zaken bij die voor jou essentieel zijn, laat deze tablet dan liever links liggen. Zo niet, dan krijg je bij deze aanbieding toch wel “veel voor weinig geld” zoals de reclame stelt.
Medion_md98382_voor
Medion Lifetab MD98382 (E10310)
Adviesprijs
€ 199
Foto van Aldi België
Website: Aldi België
Categorieën: België, Distributeurs
Naar begin pagina.

29 REACTIES

  • Hoe oud is het toestel? Mogelijk is het nog onder garantie. Het lijkt erop dat de batterij stuk is. Ik vermoed dat Medion support die kan vervangen, maar of dat nog de moeite loont (maw niet te duur is in vergelijking met een nieuwe kopen), is de vraag.

  • Volgens de manual moet je de aan uitknop verschillende seconden ingedrukt houden. Daarna dien je de hardware reset uit te voeren via het instellingenmenu van Android. Maar als je niet voorbij die antivirus raakt… tja dan weet ik het ook niet.

   • j’ai eu le meme soucis que vous voila la reponse que j’ai reçu pour remettre ma tablette en sortie d’usine….Nous avons reçu la procédure suivante de Medion afin de réinitialiser la tablette.

    Éteignez votre tablette.
    Appuyez sur le bouton “Volume +” puis tenez-le appuyé.
    Branchez l’adaptateur AC. Le cable USB ne doit PAS être branché au PC.
    Pour la tablette 7″, le cable USB doit être branché sur l’adaptateur AC, non pas sur le PC.
    Attendez jusqu’à ce que le logo de Medion apparaisse.
    Lachez le bouton “Volume +”.
    Attendez jusqu’à ce que Android apparaisse avec des points d’exclamation.
    Appuyez sur le bouton Power puis tenez-le appuyé.
    Appuyez sur le bouton “Volume +” puis lachez-le.
    Lachez ensuite le bouton Power.
    Le menu de réinitialisation apparait. Utilisez le bouton Volume pour naviguer vers le haut et le bas. Utilisez le bouton POWER pour sélectionner.
    Sélectionnez “Effacer les données/Factory reset.
    Dans le menu suivant, selectionnez “Oui – supprimez toutes les données d’utilisateur”. La réinitialisation se lancera. Cela prendra quelques minutes.
    Dans le menu suivant “Redémarrez le système maintenant” sera sélectionnez. Appuyez Power pour le sélectionner et l’appareil sera redémarré.

 1. Probleem met kaspersky virus nog steeds niet opgelost. Heen en weer gemaild naar Kasperksy zelf en naar medion. Maar beide hebben geen oplossing. Alleen de tablet resetten. Moest dit nu nog werken voor mij goed, maar het werkt niet. En als ik hier lees ben ik nog steeds niet de enige met dit probleem.
  Je moet inderdaad opnieuw een code geven, alleen is het de code niet meer die je in begin eraan gegeven hebt.
  Dus nog steeds geen oplossing.

 2. Na het proberen verwijderen van kaspersky virusscaner. Krijg ik altijd een vraag naar code die ik niet weet. Iemand een idee hoe ik hardware reset doe bij een medion md 98382 ?,,,, het staat niet in de handleiding

 3. heeft er iemand een oplossing hoe ik terug op mijn medion lifetab geraak na het verwijderen van kaspersky antivirus kreeg ik een kader. heb hier ok gedaan gedaan, nadien even zwart beeld en dan mijn ontgrendelingsscherm. alleen kan ik hier mijn eigen code niet meer genbruiken. wie kan mij helpen aub

  • Als je er echt niet meer ingeraakt zul je je tablet moeten “hard resetten” en opnieuw configureren. Je bent dan wel al je niet geback-upte gegevens kwijt. Hoe het hard resetten bij Medion moet, weet ik niet, raadpleeg de handleiding. Het is meestal een toetsencombinatie zoals Stroom-knop en volume-omhoog of volume-omlaag knoppen een tijdje samen ingedrukt te houden. (Zie ook antwoord 3.1.1.1 voor meer informatie.)

 4. Beste
  Ik heb een tabbl. E10310 gekocht en wilde de antivirus Kaspersky verwijderen,jammer genoeg bij het opstarten vroegen ze mij een passwoord in te typen,over welke passwoord gaat het? bestaat er een standaard wachtwoord aub?
  GR

  • Kaspersky is een proefpakket dat je 90 dagen gratis mag uitproberen, als je het nadien verder wilt gebruiken moet je er een licentie voor kopen. Ik vermoed dan ook dat die 90 dagen bij jou voorbij zijn en dat Kaspersky daarom naar een licentiecode vraagt.
   Om het programma te verwijderen moet je het evenwel niet opstarten, wel in tegendeel. Je gaat naar het configuratiescherm en daar zoek je naar “programma’s verwijderen”.

     • Bonjour,j’ai le même soucis,ma tablette est bloquée on me demande le code mais comme c’était 30 jours gratuit je n’ai pas eu de code,j’ai été dans applications pas moyen de le désinstaller,j’ai téléchargé un programme pour désinstaller Kaspersky et la tablette c’est éteinte et quand elle s’est rallumée au lieu du cadenas a desactiver avec l’ecran tactile j’avais des chiffre et une demande de code serait-il possible de l’avoir svp merci d’avance

     • How to uninstall Kaspersky from Android. Als je niet meer in Android geraakt dan zul je de tablet eerst moeten hardwarematig resetten. Kijk in de manual hoe dit moet. Daarna Kaspersky op de hiervoor beschreven manier verwijderen. Let op: na reset ben je wel al je gegevens kwijt die LOKAAL opgeslagen zijn op de tablet. De gegevens die op Google staan (mail etc.) ben je evenwel NIET kwijt. Je moet natuurlijk wel de tablet opnieuw configureren met dezelfde google-inlog als voorheen.

 5. ben mijn oplader vergeten op vakantie,heb contact met medion genomen en daar hebben ze geen oplader voor dit tablet en kan hem ook niet meer inruilen bij aldi binnen 30 dagen want het toestel moet compleet zijn,dus inclussief lader
  ben bij pc winkel geweest en hebben daar ook geen,dus wie kan mij een oplossing bezorgen??????

  • De voeding moet voldoen aan volgende waarden: 5 Volt, 2000 à 3000 mA, de min-pool aan de buitenzijde. Ga met die waarden naar een grotere computerwinkel à la MediaMarkt. Een universele adapter met die waarden vinden zal niet moeilijk zijn, het probleem ligt aan de juiste stekker. Neem dus je je tablet mee om te proberen.

 6. Beste
  Ik heb een tabbl. E10310 gekocht is er misschien een uitleg hoe je de fotos kunt bewerken naar albums en andere alsook hoe kan je alle foto en muziek naar se kaart overbrengen
  Bij de gebruiksaanwijzing staat er niks van beschreven
  Ger.

  • De gebruiksaanwijzing bekijkt eerder het technisch aspect van het werken met een tablet, terwijl jij je eerder vragen stelt over het praktisch gebruik. Waar de handleiding specifiek is voor dat type Medion, is het gebruik van een tablet onafhankelijk van merk en type. Je vindt op het Internet dan ook heel wat uitleg, Google maar eens “werken met een tablet” of iets dergelijks. Een website die ik niet slecht vind is bvb. http://www.walhak.com/professionalisering/hoe_werkt_een_android_tablet.html

 7. […] daarna naar Host en Slave, waar dient een usb host poort voor en wat kun je aansluiten. En scroll Hier naar Besparingsronde Ten eerste ontbreekt een ligplaats voor een SIM-kaart. Je bent voor de […]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.