Tv-programma’s bekijken wanneer je wil met bhaalu

2
Het is tegenwoordig niet altijd eenvoudig om je dagelijkse televisie-menu samen te stellen door het grote aanbod aan zenders en programma’s. Een Vlaamse start-up biedt met bhaalu een andere benadering van televisiekijken. Met de bhaalu box neem je continu alle zenders op waar je een abonnement op hebt. Programma’s kan je terugkijken wanneer je wil tot zestig dagen in de tijd. Een test.

Bhaalu – het woord verwijst naar de beer uit Jungle Book – wordt in de markt gezet door de Vlaamse start-up Right Brain Interface dat gevestigd is in Hasselt. Het is een digitale videorecorder die tv-programma’s opneemt en ze opslaat in de cloud. Het gaat om een een gedeelde cloud videorecorder, wat betekent dat alle bhaalu kastjes samenwerken om content op te slaan.

Door deze benadering heb je als televisiekijker de vrijheid om zelf te bepalen wanneer je programma’s bekijkt. Bovendien kan je ook zappen door de programma’s om op die manier ontdekkingen te doen in het grote aanbod.

Bhaalu

Bhaalu logo (© ; licentie: )

Naast de bhaalu box, die eenmalig 300 euro kost, heb je nog een internet- en tv-abonnement nodig. Momenteel werkt Right Brain Interface samen met TV Vlaanderen waar je een Basic Light abonnement van twaalf maanden neemt voor 11,90 euro per maand.

De volgende zenders zitten in het TV Vlaanderen abonnement: VTM, Eén, Canvas, Vier, 2BE, Vijf, Vitaya, Jim, Acht, Ketnet op 12, Nederland 1, Nederland 2, Nederland 3, National Geographic, Discovery Channel, AnimalPlanet, vtmKzoom, KanaalZ, Extreme Sports, TVL/ATV/TV Oost, BBC One, BBC Two, BBC News, CNN en de 18+-zender Hustler.

Of bhaalu dit aanbod zal kunnen uitbreiden is de vraag: andere tv-operatoren gebruiken immers eigen settopboxen en digitale videorecorders. Volgens de start-up zal het met andere operatoren kunnen samenwerken als die een authenticatiesysteem, zoals de smart card, gaan gebruiken, iets waar Europa op aanstuurt.

Zenders van TV Vlaanders

Zenders van TV Vlaanders (© ; licentie: )

 
In de doos

De verpakking bevat naast de Bhaalu smart TV Box een stroomadapter, een WiFi-antenne, een afstandsbediening inclusief twee AA batterijen en een HDMI-kabel. Een beknopte handleiding wordt op een originele manier geleverd in de vorm van acht kaartjes.

Eén van de kaartjes legt in het Nederlands in zes stappen uit hoe je de Bhaalu box activeert, terwijl de andere meer info geven hoe je de box gebruikt. Handig is ook dat er een apart kaartje is met de functies van de afstandsbediening.

bhaalu box

(© ; licentie: )

 
Technisch

De bhaalu-box is een vierkant bakje dat 12,7 x 12,7 x 4,5 cm meet. Het is eigenlijk een Zotac ZBOX nano VD01 mini-pc die is uitgerust met een 1,2 GHz dual-core processor en een 2,5-inch SATA harde schijf. Het pc’tjet draait op het Linux besturingssyteem.

Op de voorzijde van ons testmodel zitten een aan-uitknop, een 6-in-1 geheugenkaartlezer, een hoofdtelefoon- en een microfoonaansluiting, led’s voor harde schijf en WiFi en een infraroodontvanger. Dit is nog het oude model van de bhaalu-box. Het nieuwe model heeft enkel de aan-uitknop en de infraroodontvanger op de voorzijde.

Op de achterzijde zitten de volgende aansluitingen: 1 x HDMI, 2 x USB 3.0, 2 x USB 2.0, 1 x Ethernet. De WiFi-antenne schroef je in de WiFi-aansluiting, terwijl je het toestel van stroom voorziet met de stroomadapter.

bhaalu box achterzijde

bhaalu box achterzijde (© ; licentie: )

 
Installatie

Je dient je bhaalu-box aan te sluiten op je tv met de meegeleverde HDMI-kabel. Wil je de bhaalu-box draadloos gebruiken, dan kies je voor je draadloze thuisnetwerk. Wij sloten de bhaalu-box aan op een 32-inch Samsung Smart-tv en kozen voor de draadloze verbinding.

Je kan de meegeleverde afstandsbediening koppelen met je tv, zodat je het volume kan regelen en je tv kan aan- en uitzetten met de bhaalu-afstandsbediening. De instructies hiervoor zijn te vinden op het kaartje met de functies van de afstandsbediening.

 
Werking

Eigenlijk kijk je met bhaalu in uitgestelde tijd naar televisie als je een programma bekijkt op het tijdstip van uitzenden. Bhaalu werkt op een vergelijkbare manier als een peer-to-peer netwerk. De bhaalu-box is via het internet verbonden met de cloud en met andere bhaalu-boxes. Tijdens onze testperiode stond de content nog wel op cloudservers, maar de bedoeling is dat hiervoor de bhaalu-boxes grotendeels ingezet gaan worden.

Bhaalu zal trouwens ook een abonnementsformule voor tablets lanceren waarbij je de bhaalu-box niet nodig hebt. Je betaalt dan een maandelijks abonnement voor het gebruiken van de cloudinfrastructuur. Op die manier kan je overal, ook in het buitenland, naar de tv-zenders kijken. Eventueel kan je ook de bhaalu box-meenemen om op een andere locatie te gebruiken; het bakje is er draagbaar genoeg voor.

Net zoals bij andere bhaalu-gebruikers downloadt jouw bhaalu-box niet alleen data, maar uploadt die ook. Omdat je in feite programma’s opneemt, zit er bij het bekijken van live-uitzendingen daardoor een vertraging van ongeveer twee minuten op.

Bhaalu afstandsbediening

Bhaalu afstandsbediening (© ; licentie: )

Maar de bedoeling van bhaalu is net dat je niet verplicht bent om live te kijken naar programma’s. Zo hoef je je tv-avond niet te plannen. Omdat het systeem continu alle zenders opneemt, kan je programma’s immers bekijken wanneer dat jou het best uit komt. Je hoeft daardoor ook geen opnames van je favoriete series te programmeren, zoals bij de recorders van Telenet of Belgacom.

Bhaalu bewaart opnames dertig dagen. Als je programma’s met de groene knop op de afstandsbediening markeert als favoriet worden ze zestig dagen bewaard. Ook bewaart bhaalu een volledig seizoen van een serie die je tot 30 dagen (of 60 dagen) na de laatste aflevering kan blijven bekijken.

Bij onze testaccount konden we meteen al terugkijken in de tijd. Maar na de zomer zal dat niet meer mogelijk zijn en is het de bedoeling dat je het terugkijken zelf opbouwt vanaf het ogenblik dat je met de bhaalu-box begint tv te kijken.

Momenteel is het met de bhaalu-box niet mogelijk om content op een extern apparaat, zoals een geheugenstaaf, op te nemen. De bedoeling is dat het systeem wordt uitgebreid met deze mogelijkheid.

Op dit moment geeft bhaalu de beelden weer in SD-formaat of 640 x 480 pixels. Onze recente 32-inch Samsung Smart-tv schaalde dit op tot HD-formaat (1280 x 720 pixels). De beeldkwaliteit is zeker aanvaardbaar, maar kan wellicht minder zijn op grotere tv-schermen. We hadden een enkele keer last van een kleine hapering tijdens het tv-kijken. Het beeld bleef dan enkele seconden ‘hangen’.

bhaalu interface

bhaalu interface (© ; licentie: )

 
Bediening

Met de cijfertoetsen op de afstandsbediening kies je het tv-kanaal of je kan de de Ch+ en Ch- toetsen gebruiken om door de tv-kanalen te scrollen die links op het scherm verschijnen in een verticale navigatiebalk. Als je een programma kiest, verschijnen er twee twee navigatiebalken: een horizontale die onderaan het scherm alle programma’s toont die de voorbije 30 dagen zijn uitgezonden op het gekozen tv-kanaal, en een verticale rechts op het scherm die de eventuele vorige en volgende episodes van je geselecteerde programma toont.

De horizontale balk laat je toe met de pijltjestoetsen door eerder uitgezonden programma’s op de zender te scrollen. Wil je live kijken dan dien je op de home-knop te drukken. Met de pijltjestoetsen kan je hier ook kiezen voor Kalender waarmee je naar een bepaalde dag kan zoeken of voor Favorieten met door jou aangeduide favoriete programma’s.

Interessant is dat je ook kan zappen per genre. Zo kan je alle films op alle zenders opvragen, of specifiek zoeken naar tv-series, documentaires, muziek, enz.

bhaalu verpakking

bhaalu verpakking (© ; licentie: )

 
Reclame

De afstandsbediening heeft ook een pauze-, een voor- en achteruitspoeltoets. Niet alleen kan je hiermee door programma’s spoelen, je kan zo ook tijdens het bekijken van opgenomen programma’s reclame doorspoelen.

Dat laatste is wel beperkt tot 60 minuten. Daarna kan je nog wel tv-kijken, maar zonder dat je de reclame kan doorspoelen. Terwijl je naar reclame kijkt, bouw je opnieuw krediet op (5 minuten kijken is 5 kredietminuten). Het bhaalu-systeem is in staat reclame te herkennen en te registreren wanneer je reclame kijkt.

Het doorspoelen van reclame tijdens uitgesteld kijken zorgt voor controverse. Commerciële zenders verliezen op die manier aan inkomsten omdat adverteerders niet willen betalen voor deze kijkers. Er is door de politiek een decreet opgesteld dat dit moet regelen. Wat dit in de toekomst zal betekenen voor bhaalu, is niet duidelijk. Maar vermits het in feite gaat om een nieuw soort videorecorder (die gebruikmaakt van het internet), zou je net als bij traditionele videorecorders de mogelijkheid moeten hebben programma’s en dus ook reclame door te spoelen.

Bhaalu stelt het zo: “Het is een spijtig misverstand te denken dat dit tegen het huidige of toekomstige media decreet zou ingaan. Een video recorder gaat niet in tegen de letter noch de geest van de wet, maar is net expliciet toegelaten en mogelijk gemaakt door de wet, als een onwrikbaar consumentenrecht. Het media decreet doet geen afbreuk aan dat consumentenrecht. Dat is geen opinie van Right Brain, maar de analyse van professoren-specialisten aan de KU Leuven.”

In ieder geval heeft de start-up een systeem voorzien (dat het ook heeft gepatenteerd) waarbij zenders als ze willen ook een prijs per minuut kunnen doorgeven. Je zal dan als kijker betalen via een portemonneesysteem over het bhaalu-netwerk om niet naar reclame te hoeven kijken.

 
Kijkersprofielen

Bhaalu biedt verschillende kijkersprofielen. Standaard is de box onder toetsen 1 tot 3 op de afstandsbediening ingesteld op een familieprofiel waarbij de functie ouderlijk toezicht altijd actief is. Hierdoor zijn programma’s die ongeschikt zijn voor kinderen jonger dan 16 jaar niet beschikbaar. Deze profielen hebben geen PIN-beveiliging.

Profiel 4 heeft een profiel voor kinderen tot vijf jaar, terwijl profiel 5 bedoeld is voor kinderen ouder dan vijf jaar. Ook deze profielen hebben geen PIN-beveiliging. Vanaf profiel 6 tot 9 kan je alle content bekijken. Deze profielen kan je beveiligen met een PIN-code. Wil je niet op programma’s stuiten met de boodschap “Niet geschikt voor kinderen jonger dan 16 jaar”, dan moet je een van deze laatste vier profielen kiezen om tv te kijken.

Conclusie
Bhaalu van de Belgische start-up Right Brain Interface kan je beschouwen als een videorecorder ‘nieuwe stijl’. Omdat het systeem alle zenders van – voorlopig nog – het Basic Light abonnement van TV Vlaanderen opneemt in de cloud, kan je alle programma’s tot zestig dagen terug bekijken wanneer jou dat het best uit komt, weliswaar in lagere beeldkwaliteit (SD). Daarbij kan je vooruit- en achteruit spoelen en – met een bepaalde tijdslimiet – ook reclame doorspoelen. Door deze benadering heeft bhaalu een interface waar je in eerste instantie aan moet wennen. De initiatiefnemers kondigen nieuwe mogelijkheden aan, waaronder tv kijken op een tablet. Bhaalu is momenteel net uit de bèta-fase. Het is daardoor afwachten hoe het evolueert. Maar dit ‘nieuwe tv-kijken’ vinden we wel een interessant initiatief.
Adviesprijs
€ 300 voor de bhaalu-box (eenmalig)
€ 11,90 abonnemnet TV Vlaanderen (maandelijks)
Foto van bhaalu
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.