3D-geprinte batterij niet groter dan een zandkorrel

1
43
Amerikaanse onderzoekers zijn erin geslaagd microbatterijen te ontwikkelen door elektroden te printen met 3D-printtechnologie die niet breder zijn dan een mensenhaar.

Wetenschappers van de Harvard universiteit en de Universiteit van Illinois gebruikten speciaal ontwikkelden inkten met elektrochemische eigenschappen om de elektroden te 3D-printen. Ook de 3D-printer bouwden ze zelf om de lithium-ion batterijen te printen.

Het team ontwikkelde anode inkt met nanodeeltjes van een lithium-metaaloxideverbinding en kathode inkt van nanodeeltjes van een andere lithium-metaaloxideverbinding. De 3d-printer print lijnen van 30 micrometer (0,03 millimeter) breed, die meteen stollen als ze uit de spuitmond komen.

Printproces mini-batterij

Printproces mini-batterij (© ; licentie: )

Over de in elkaar geweven elektroden komt een speciale behuizing van elektrolyt dat de verbinding vormt tussen de twee polen. Onderzoek van het wetenschappelijke team wijst uit dat de microbatterijen vergelijkbare prestaties leveren als commerciële batterijen op het vlak van laden en ontladen, levensduur en energiedichtheid.

De miniscule batterijen zijn bruikbaar in medische implantaten met elektronica, kleine robots en draagbare elektronica waarbij weinig plaats is voor een batterij. Een video laat het printproces zien:

Vorig artikelBlu-ray-speler met WiFi Direct van Pioneer
Volgend artikelEerste operatie uitgevoerd met behulp Google Glass
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

1 REACTIE

  1. Erg indrukwekkend, 3D printen heeft echt de toekomst. Erg benieuwd wat er over 10-20 jaar allemaal geprint wordt met een 3D printer. De aanschaf van een 3D printer is natuurlijk erg hoog, maar iemand een idee wat de kosten van het printen zelf zijn?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.