BlackBerry Q10 smartphone review

Innovatieve BlackBerry smartphone met fysiek toetsenbord

2
BlackBerry introduceert met de Q10 een nieuwe smartphone met volwaardig toetsenbord en een 3,1” aanraakscherm. Wij ontvingen van BlackBerry een azerty-exemplaar en zochten voor jou uit hoe het toestel presteert.

Ondanks een moeilijke periode leeft BlackBerry, voorheen RIM, opnieuw op. Het nieuwe BlackBerry 10 platform waarop de nieuwe Z10 (volledig aanraakscherm) en de hier besproken Q10 (fysiek toetsenbordje) draaien, legt vooral de nadruk op functies die belangrijk zijn voor zakelijke gebruikers zoals sterke beveiliging en doorgedreven integratie met zakelijke diensten.

BlackBerry keert daarmee terug naar zijn roots en probeert niet te concurreren met de multimediasnufjes van smartphones die draaien op Apple iOS of Google Android, hoewel de mediafuncties zeker niet vergeten worden.

 
In de doos

Naast de BlackBerry Q10 zelf vinden we in de doos ook een 100-240V USB-lader, een microUSB-kabel en een BlackBerry Premium Stereo Headset (3,5 mm jack). Verder vinden we ook nog documentatie in de doos. De batterij, type NX1, was reeds in ons testtoestel geplaatst.

Blackberry Q10
BlackBerry Q10
 
Design

De BlackBerry Q10 is uitgevoerd in een combinatie van mat en glanzend zwart met zilverkleurige accenten.

Het 3,1-inch Super Amoled aanraakscherm neemt een belangrijk gedeelte van de voorzijde in beslag. Net boven het scherm, in de zwarte rand, zijn niet alleen de sensoren ingewerkt, maar vinden we ook de speakergrill, de secundaire camera en een statuslampje.

Onder het scherm bevindt zich een volwaardig azerty-klaviertje. (Qwerty is ook beschikbaar.) De toetsen zijn groot genoeg (ook voor mensen met grote vingers) en bovendien voelen ze goed aan.

De rechterzijde van het toestel biedt plaats aan de volume- en mute-toetsen. Aan de linkerzijde kregen de microHDMI- en de microUSB-poorten een plaatsje. Deze smartphone schakel je in en uit met de toets op de bovenzijde. Luidspreker en microfoon bevinden zich aan de onderzijde.

De achterzijde van de Q10 heeft een opvallend patroon dat de smartphone meer cachet geeft. Op de achterzijde bevinden zich ook de 8 megapixel camera en de enkelvoudige LED-flits. Via het afneembare deksel krijg je bovendien eenvoudig toegang tot de batterij, de simkaart-slede en het microSD-kaartslot.

De BlackBerry Q10 meet 119,6 (L) x 66,8 (B) x 10,35 (D) mm en weegt 139 gram, inclusief batterij.

Blackberry Q10 achterzijde
BlackBerry Q10 achterzijde
 
Technisch

De BlackBerry Q10 heeft 16 GB interne opslag. Via een microSD-kaart kan je het opslaggeheugen uitbreiden tot maximaal 32 GB.

Het 3,1-inch Super Amoled aanraakscherm heeft een pixeldichtheid van 330 ppi en een resolutie van 720 x 720.

Deze smartphone wordt aangedreven door een Qualcomm Snapdragon S4-processor met 1,5 GHz dual-core CPU in combinatie met 2 GB ram-geheugen.

De camera op de achterzijde ondersteunt video-opnames in 1080p Full HD. Daarnaast is ook een secundaire 2 megapixel camera voorzien op de voorzijde die kan opnemen in 720p HD. Videobellen in hoge kwaliteit behoort dus tot de mogelijkheden.

De Q10 is een quad-band toestel en kan verbinden met internet via wifi 802.11 a/b/g/n (2,4 & 5 GHz) en 3G-netwerken. Bovendien is het toestel klaar voor 4G mobiele netwerken. De fabrikant voorzag tevens Bluetooth 4.0, een A-GPS en Near Field Communication (NFC) technologie.

Dankzij een verwijderbare 2100 mAh batterij kan je volgens BlackBerry rekenen op een spreektijd tot 13,5 uur (3G) en een stand-bytijd van maximaal 14,8 dagen.

Blackberry Q10 ook in het wit
BlackBerry Q10 ook in het wit
 
Toetsenbord versus aanraakscherm

Het klassieke BlackBerry toetsenbord werd opnieuw ontworpen om de gebruikservaring nog te verbeteren. De toetsen zijn voldoende groot om comfortabel te kunnen typen. Via de alt-toets kan je het numerieke klavier activeren, zodat je vlot cijfers kan invoeren. Symbolen kan je eenvoudig invoeren na een druk op de knop ‘sym’.

Via de instellingen kan je naast de toetsenbordtaal en regio ook woordaanvullingen inschakelen en aangeven dat het toetsenbord nieuwe woorden mag leren.

Dankzij de woordsuggesties kan je een stuk sneller typen. Zelf het persoonlijke woordenboek aanvullen en/of corrigeren kan gelukkig ook.

Het capacitieve aanraakscherm blijkt van zeer goede kwaliteit en zorgt voor een goede wisselwerking met het fysieke toetsenbord.

Klik op de foto om ze te bekijken op ware grootte
Klik op de foto om ze te bekijken op ware grootte
 
Fotokwaliteit

Op een zonnige vooravond trokken we zowel binnen- als buitenshuis verschillende foto’s. De foto’s die we binnenshuis maakten, konden ons niet bekoren. De kleuren waren flets en de foto’s vertoonden ruis en onscherpte. Eerlijk gezegd hadden we voor een toestel uit deze prijsklasse hogere verwachtingen!

De foto’s die we buiten hebben genomen leken op het eerste zicht van erg goede kwaliteit. Wanneer we ze echter op ware grootte bekijken, zien we ook hier een beetje ruisvorming en onscherpte. De natuurgetrouwe kleurweergave zorgt er dan weer voor dat de foto’s wel een goede indruk geven voor het occasionele kiekje.

Klik op de foto om ze te bekijken op ware grootte
Klik op de foto om ze te bekijken op ware grootte

In de camera app kun je de hoogte-breedte verhouding aanpassen tussen 1:1, 4:3 en 16:9. Voorts kan je ook de scène-instellingen wijzigen in ‘actie’, ‘whiteboard’ ‘nacht’ en ‘strand of sneeuw’. Wellicht zal de automatische scène-selectie echter de beste keuze zijn voor de meeste gebruikers. De camera kan foto’s maken in verschillende modi zoals ‘normaal’, ‘stabilisatie’, ‘burst’ en ‘HDR’.

We namen ook enkele video’s op met de primaire camera in 1080p Full HD. Opvallend is dat de beelden die we opnamen met ingeschakelde beeldstabilisatie nogal een golvend effect vertonen. De video’s zonder beeldstabilisatie zijn vreemd genoeg van betere kwaliteit.

De videe- en fotokwaliteit van de Q10 is dus eerder matig te noemen.

Foto van de frontcamera
Foto van de frontcamera

Verwacht ook geen perfecte foto’s van de secundaire 2 megapixel camera op de voorzijde, maar we hebben al slechter gezien.

 
Gebruiksgemak

Over het gebruiksgemak zijn we meer te spreken. Om bijvoorbeeld het scherm te activeren, veeg je simpelweg met je vinger van de onderste schermrand naar boven (optioneel kan dit ook met de stroomknop, zoals bij andere smartphones.)

Om de instellingen te wijzigen veeg je van de bovenste schermrand naar beneden. Rechts vegen geeft toegang tot alle geïnstalleerde apps. Links vegen opent de BlackBerry Hub, waarover dadelijk meer.

Blackberry Link softwareupdate
BlackBerry Link softwareupdate

Als je een app opent, gebruikt die het volledige scherm. Het platform is volledig multitasking. Als je klaar bent met een app, veeg je van de onderste schermrand naar boven. De app wordt dan geminimaliseerd, maar blijft actief als “Active Frame”.

Om de app opnieuw te openen, druk je gewoon op het actieve paneel. Alle actieve panelen worden getoond tussen de BlackBerry Hub en het app-scherm. Je kunt op die manier tot acht actieve panelen open houden.

De BlackBerry Hub is een universele inbox met al je agenda-, e-mail-, chat- en sociale netwerken-berichten. Je bepaalt zelf welke informatie de Hub toont. Via “Active Peek” (van de onderste schermrand naar boven vegen in een omgekeerd L-patroon) kun je snel even kijken naar de Hub terwijl je een andere taak uitvoert. Tijdens een telefoongesprek kun je bijvoorbeeld spieken om je volgende afspraak te zien.

BlackBerry Messenger (bbm) ondersteunt voortaan videochats en het delen van scherminhoud tussen chatdeelnemers.

 

 
Onderscheid privé en werk

Heel innovatief is ook BlackBerry Balance. Deze voorziening scheidt naadloos het privégedeelte van het zakelijke gedeelte van de smartphone.

Zakelijke data blijft binnen een beveiligde bedrijfsperimeter die ingesteld wordt met en beveiligd is door de BlackBerry Enterprise Service 10 server.

De persoonlijke e-mailaccounts, documenten, foto’s, apps etc. van de gebruiker zitten in een apart gedeelte van de Q10.

De Hub en de agenda kunnen overigens tegelijk privé- en zakelijke informatie tonen.

Verlaat iemand het bedrijf dan kan de beheerder alle bedrijfsdata van het toestel wissen, terwijl alle persoonlijke gegevens behouden blijven.

Medewerkers kunnen hun smartphone ’s avonds of in het weekend bijvoorbeeld ook in de privémodus zetten, zodat alle zakelijke communicatie tijdelijk uitgeschakeld wordt.

Installatie Blackberry Link softwareupdate
Installatie BlackBerry Link softwareupdate
 
BlackBerry Link

BlackBerry Link is erg handige software voor het synchroniseren en delen van mediabestanden zoals muziek, foto’s, video’s en documenten tussen BlackBerry 10-apparaten en je computer.

Bovendien kan je met deze software eenvoudig overschakelen van een eerder BlackBerry-apparaat en een back-up maken van je gegevens. Ook software-updates voor je toestel kan je verkrijgen via BlackBerry Link.

Tijdens onze test was er een update beschikbaar voor het besturingssysteem van de BlackBerry Q10. Een simpele druk op de knop ‘Update installeren’ volstaat om de update toe te passen op de Q10. BlackBerry Link beschikt over een erg intuïtieve en vernieuwende interface. Je kan snel navigeren dankzij tabbladen onderaan in de interface.

Voor elk apparaat dat je gebruikt met BlackBerry Link is onderaan een tabblad voorzien, ook voor je computer. Je kan gewoonweg bestanden selecteren en slepen naar het tabblad van een apparaat om deze ermee te synchroniseren.

BlackBerrt Link is erg gebruiksvriendelijke en degelijke software om je apparaten mee te beheren.

 
Beschikbaarheid

Wij vonden de BlackBerry Q10 op internet voor 669 euro, inclusief BTW. Je geniet van twee jaar Carry-in garantie op de BlackBerry Q10. Het toestel is beschikbaar in twee uitvoeringen: zwart en wit.

Conclusie
De BlackBerry Q10 is een zeer degelijke en veilige smartphone voor bedrijfsomgevingen dankzij het BlackBerry 10 platform. BlackBerry Balance zorgt ervoor dat zakelijke en persoonlijke data strikt gescheiden blijft. Gebruikers die het liefst werken met een fysiek toetsenbord kiezen best voor de BlackBerry Q10. Als je voorkeur uitgaat naar een volledig aanraakscherm dan is BlackBerry Z10 een betere oplossing. BlackBerry lijkt ‘back in business’ en doet opnieuw waar het goed in is: zakelijke gebruikers voorzien van gebruiksvriendelijke en veilige smartphones.
Adviesprijs
€ 669
Foto van BlackBerry
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.