Multifunctioneel werkpaard voor intensief printen, scannen en kopiëren

0
235
Xerox introduceert met de nieuwe WorkCentre 6605, een krachtige multifunctionele printer voor grotere KMO’s/MKB’s. Volgens de fabrikant vinden bedrijven in deze afdruksystemen het ideale evenwicht tussen afdrukkwaliteit, prijs, betrouwbaarheid en gebruiksgemak. Of Xerox deze beloftes ook waarmaakt, zochten wij voor jou uit.

Xerox is geen onbekende in de wereld van Business Proces Management en documentbeheer. Het beursgenoteerde bedrijf stelt meer dan 140.000 mensen te werk in 160 landen en heeft haar hoofdkantoor in Norwalk, Connecticut in de V.S.. Het bedrijf beschikt over een ruim gamma afdrukoplossingen voor een uiteenlopend publiek, gaande van kleine, zakelijke klanten tot drukkerijen.

 
In de doos

In de extreem grote doos vinden we naast de Xerox WorkCentre 6605V/DN ook nog een stroomsnoer, een Belgische fax-kit en documentatie. De documentatie bestaat uit een installatiegids en een beknopte gebruiksaanwijzing. Beide gidsen zijn uitgevoerd in verschillende talen waaronder ook het Nederlands.

Xerox WorkCentre 6605

Xerox WorkCentre 6605 (© ; licentie: )

De vier toners werden reeds in de fabriek in het toestel geplaatst. Tot slot behoort ook een software-cd tot de standaard levering. Om het toestel volledig te kunnen testen leverde Xerox ons ook de optionele, draadloze netwerkadapter mee.

 
Doelgroep

Wanneer je het toestel voor het eerst ziet, weet je meteen dat dit geen apparaat is voor kleine ondernemingen. Met een maximale maandelijkse werklast van 80.000 afdrukken per maand is het toestel ideaal voor grotere KMO’s / MKB’s en drukke werkgroepen. Die hebben tevens baat bij de grote invoercapaciteit van 700 vellen A4-papier.

Het hele bedieningspaneel kan lichtjes naar beneden gekanteld worden

Het hele bedieningspaneel kan lichtjes naar beneden gekanteld worden (© ; licentie: )

 
Uitrusting

De Xerox WorkCentre 6605V/DN is uitgevoerd in een combinatie van wit en donkerblauw. De bovenzijde biedt plaats aan de Reverse Automatic Document Feeder (RADF) waarmee je automatisch dubbelzijdige documenten kan scannen en kopiëren. Gelukkig kan je ook dikkere documenten scannen op de glasplaat onder de RADF.

Net voor de scannereenheid vinden we het bedieningspaneel met een kleurenaanraakscherm van 109 mm. In tegenstelling tot de eerder besproken HP Officejet Pro 276dw beschikt de Xerox WorkCentre 6605 alleen over fysieke knoppen. De meest opvallende knop is de groene startknop. Het hele bedieningspaneel kan lichtjes naar beneden gekanteld worden via het grijze ontgrendelknopje eronder. Links naast dit knopje vinden we een USB-poort.

De vier toners (cyaan, magenta, geel en zwart) zijn vlot toegankelijk via de grote klep op de voorzijde van het apparaat. In deze klep is ook een multifunctionele invoer voorzien voor 150 vellen. Jammer genoeg voelt de klep zelf een beetje fragiel aan en dit verwacht je eigenlijk niet bij een apparaat in deze prijsklasse.

Xerox WorkCentre 6605 achterzijde

Xerox WorkCentre 6605 achterzijde (© ; licentie: )

Helemaal onderaan vinden we een papierlade met een capaciteit van 550 vellen A4-papier. Gelukkig voelt deze papierlade zeer stevig aan en is ze eenvoudig uitneembaar. De uitvoerlade heeft een capaciteit van maximaal 250 vellen standaardpapier.

Een klep op de rechterzijkant van het apparaat geeft toegang tot de ‘waste toner box’ (opvangbak voor tonerafval). Ook de aan/uit-knop vinden we op de rechterzijde. De linkerzijde biedt dan weer plaats aan een vastgeschroefde klep die toegang geeft tot het moederbord van de WorkCentre 6605V/DN.

Het moederbord beschikt over een vrije module voor ram-geheugen en een vrije poort voor een harde schijf. Doe zelf echter geen aanpassingen aan de hardware, maar laat dit over aan een specialist met kennis van zaken.

Op de achterzijde vinden we de voedingsaansluiting, een RJ-45 Ethernetpoort, een USB-poort, een speciale poort voor de aansluiting van de optionele wifi-adapter en twee RJ-11 faxaansluitingen (tel en line). Mocht er onverhoopt papier vastlopen in het apparaat, kan je dit eenvoudig verwijderen via de klep op de achterzijde. Deze klep voelt gelukkig wel stevig aan en geeft toegang tot de verwerkingseenheid.

Het toestel meet 430 x 528 x 560 mm en weegt maar liefst 32,5 kilo.

 De vier toners zijn vlot toegankelijk via de grote klep op de voorzijde die wel fragiel aanvoelt

De vier toners zijn vlot toegankelijk via de grote klep op de voorzijde die wel fragiel aanvoelt (© ; licentie: )

 
Technisch

De Xerox WorkCentre 6605V/DN is een multifunctionele printer waarmee je dubbelzijdig kan scannen, kopiëren en afdrukken. Daarnaast heeft het toestel ook een fax aan boord, maar helaas specificeert de fabrikant niet hoe snel die is. De WorkCentre 6605V/DN kan faxen doorsturen naar fax of e-mail en servers (FTP, SMB). Ook een junk fax filter tegen ongewenste faxen is voorzien.

Met een opgegeven afdruksnelheid van 35 pagina’s per minuut (ppm) in zwart en 35 ppm in kleur moet je niet lang wachten op je documenten. Of het apparaat deze snelheden ook echt haalt, kom je verderop in deze review te weten.

Afdrukken doet de WorkCentre 6605V/DN in een maximale resolutie van 600 x 600 x 4 dpi (tot 1200 x 1200 verbeterde beeldkwaliteit).

Om een snelle en correcte verwerking van de taken te garanderen, beschikt het apparaat over een 533 MHz processor en 512 MB ram-geheugen. Optioneel kan je dit geheugen uitbreiden tot maximaal 1 GB. Volgende printertalen worden ondersteund: PCL 5, PCL 6, PDF emulatie, True Adobe PostScript 3 en XPS. Xerox voorzag ook ondersteuning voor Apple AirPrint.

Kopiëren doet het apparaat in een maximale resolutie van 600 x 600 dpi. Scannen van documenten kan in drie verschillende bestandsformaten: JPEG, PDF en TIFF. Je kan scannen naar USB-geheugens, naar een computer via SMB, naar e-mail met LDAP-ondersteuning, naar FTP en WSD.

De Xerox WorkCentre 6605V/DN is compatibel met Mac OS X 10.5 en later, verschillende Linux en Unix distributies en Windows XP en later. Tot slot kan je het toestel aansluiten via de 10/100/1000 Base TX Ethernetpoort, via USB 2.0 of optioneel via wifi 802.11 b/g/n.

Wanneer het toestel is opgestart, moeten we de gewenste taal kiezen

(© ; licentie: )

 
Ingebruikname

We geven de Xerox WorkCentre 6605V/DN een geschikte plaats en verwijderen alle transportbeveiligingen als tapes en mousses. Vervolgens voeren we de meegeleverde cd-rom uit en kiezen het juiste model. Wanneer we klikken op installatievideo, opent een internetpagina met verschillende instructievideo’s voor de installatie van de WorkCentre 6605V/DN. Helaas zijn alle video’s Engelstalig.

Voordat we het apparaat van stroom voorzien, pluggen we eerst de optionele wifi-module in het apparaat. Xerox voorzag hiervoor, wellicht bewust, geen standaard USB-poort, maar een eigen interface. Achtereenvolgens pluggen we de stekker in het stopcontact en schakelen we het toestel in. Wanneer het toestel is opgestart, moeten we de gewenste taal kiezen. We kiezen ‘Nederlands’ en drukken op ‘Next’ op het aanraakscherm van de WorkCentre 6605V/DN.

Vervolgens vraagt het toestel om de juiste tijdzone en datum en tijd in te voeren. In een volgende stap vraagt de machine of je de fax wil instellen. Ten behoeve van onze test slaan we deze stap over. Het apparaat vraagt ook of we e-mail willen instellen. We slaan ook deze stap over omdat het apparaat momenteel nog geen actieve, draadloze verbinding heeft. Dit kunnen we later via de webinterface alsnog instellen.

We voltooien de installatie en de printer herstart zichzelf. Tot slot drukt de WorkCentre 6605V/DN een startpagina af met een samenvatting van de instellingen.

In de installatieopties kunnen we kiezen welke driver we wensen te gebruiken

In de installatieopties kunnen we kiezen welke driver we wensen te gebruiken (© ; licentie: )

 
Configuratie wifi

De optionele wifi-module is reeds gemonteerd op het apparaat, maar uiteraard moeten we de draadloze verbinding nog configureren. Hiervoor verwijst de meegeleverde installatieposter naar de uitgebreide gebruikershandleiding. Deze vinden we op de meegeleverde cd-rom en is tevens uitgevoerd in het Nederlands.

Het komt erop neer dat je via het aanraakscherm in de beheerdersinstellingen de draadloze verbinding moet configureren. Daartoe drukken we op de toets ‘Apparaatstatus’. Vervolgens verschijnt een scherm met drie tabladen: ‘Informatie, ‘Verbruiksartik’ en ‘Extra’. We drukken op de tab ‘Extra’ en kiezen hier voor ‘Beheerdersinstellingen’.

We selecteren achtereenvolgens ‘Netwerk’ en ‘Wifi’. We starten de Wifi-instellingwizard en selecteren ons eigen netwerk uit de lijst met beschikbare netwerken. We voeren vervolgens ons wachtwoord in en bevestigen de invoer.

Vervolgens vraagt de wizard om de printer even uit te schakelen en daarna opnieuw in te schakelen. Hiermee zijn de instellingen toegepast. Nadat de WorkCentre 6605V/DN herstart is, drukt het apparaat opnieuw een configuratiepagina af. Op het aanraakscherm zien we als status ‘Gereed’ met daaronder het ip-adres (192.168.1.117).

Installatie van de Xerox WorkCentre

Installatie van de Xerox WorkCentre (© ; licentie: )

 
Installatie drivers

De Xerox WorkCentre 6605V/DN heeft nu een actieve wifi-verbinding en dus kunnen we de installatie van de meegeleverde software en drivers uitvoeren op ons Windows 8 (64-bit) testsysteem. We voeren opnieuw de meegeleverde cd-rom uit en klikken dit keer op ‘Installeer de drivers’.

In een volgende stap kiezen we voor ‘Printer- en scannerdrivers installeren’. Voordat we kunnen verdergaan, dienen we eerst akkoord te gaan met de gebruiksrechtovereenkomst. De wizard zoekt nu naar beschikbare printers, maar lijkt het toestel niet te vinden in ons netwerk. Gelukkig kan je ook zoeken op ip-adres. Wanneer we dat doen, wordt het apparaat wel direct gevonden.

We selecteren de WorkCentre 6605DN uit de lijst en klikken op ‘Volgende’. In de installatieopties kunnen we kiezen welke driver we wensen te gebruiken: PostScript (aanbevolen) of PCL 6. Verder kan je ook aanduiden dat de wizard de bestanden moet downloaden van het internet. We raden zeker aan om dit te doen, zodat je zeker beschikt over de nieuwste software.

We klikken op ‘Installeren’ en de wizard start meteen met het downloaden van de nieuwste software. Enkele ogenblikken later krijgen we een bevestiging dat de installatie voltooid is. Het bevestigingsvenster biedt ook de kans om de printer in te stellen als standaard, een testpagina af te drukken en de printer te delen.

 
Afdrukkwaliteit

Een van de criteria waarop we de Xerox WorkCentre 6605V/DN beoordelen is de afdrukkwaliteit. Hiervoor drukken we verschillende soorten documenten af, gaande van brieven tot brochures en foto’s. De brieven die we hebben afgedrukt, vertoonden geen afwijkingen en waren haarscherp. Ook brochures worden haarscherp afgedrukt.

Om de kleurweergave te beoordelen, hebben we ook enkele foto’s afgedrukt. De Xerox WorkCentre 6605V/DN maakt natuurgetrouwe, levendige kleurenafdrukken die niet onder hoeven te doen voor fotoprinters op basis van inkjettechnologie. De Xerox WorkCentre 6605V/DN is dus bij uitstek geschikt voor het afdrukken van brochures en andere publicitaire documenten.

De installatie is voltooid

(© ; licentie: )

 
Afdruksnelheid

Aan de hand van een aantal snelheidsmetingen hebben we op objectieve wijze de prestaties van de Xerox WorkCentre 6605V/DN beoordeeld. Bij het afdrukken van een zakelijke brief met zwart wit logo maten we een gemiddelde afdruksnelheid van 23,6 pagina’s per minuut (ppm). De eerder geteste Oki MC562dn scoorde hierin iets beter met 27 ppm. Toch presteert het apparaat lang niet slecht.

Een zakelijke brochure bestaande uit vier pagina’s dubbelzijdig afdrukken vroeg om 55,78 seconden geduld vanaf het moment dat we de afdruktaak gaven tot de brochure op de printer lag. Dit neemt meer tijd in beslag, omdat het een PDF-bestand is met afbeeldingen en tekst gemengd en bovendien vraagt ook het dubbelzijdig afdrukken iets meer tijd.

Volgens onze berekeningen kost een afgedrukte pagina 11 eurocent, exclusief BTW en dat bij gemiddeld vijf procent bedekking. We houden in onze berekening rekening met alle kosten, ook de aanschafkost van de MFP zelf. Voor onze berekening maakten we gebruik van de high capacity toners. Bij gebruik van de standaard toners kan de kostprijs dus nog oplopen.

Ter vergelijking: de Oki MC562dn maakt, volgens onze berekeningen, afdrukken aan 10,7 eurocent per pagina. De Xerox WorkCentre 6605V/DN is dus niet de goedkoopste, maar is wel voorzien op maximaal 80.000 afdrukken per maand, terwijl dit bij de Oki MC562dn ‘slechts’ 60.000 afdrukken zijn.

De webinterface kan je eenvoudig bereiken via het ip-adres van de WorkCentre

(© ; licentie: )

 
Webinterface

De webinterface kan je eenvoudig bereiken via het ip-adres van de WorkCentre 6605V/DN. Wanneer we de beginpagina zien, schrikken we een beetje. De pagina ziet er oubollig uit en is weinig uitnodigend om te verkennen. We verwachten deze lay-out eerder op een toestel van tien jaar geleden.

Links zien we een statusvenster met gegevens van ons testtoestel en rechts zien we enkele knoppen: ‘Status’, ‘Jobs’, ‘Address Book’, ‘Properties’ en ‘Support’. De knop ‘Status’ geeft toegang tot iets uitgebreidere informatie over het toestel en de supplies.

Via ‘Jobs’ krijg je een overzicht voorgeschoteld van de huidige en afgewerkte taken. Via het ‘Address Book’ kan je e-mail adressen en groepen invoeren, computers en servers toevoegen en een faxadreslijst aanmaken.

De instellingen van het apparaat kan je aanpassen via het tabblad ‘Properties’. Het laatste tabblad ‘Support’ of ondersteuning spreekt voor zich en laten we verder buiten beschouwing. Kort samengevat is de webinterface functioneel, maar weinig aantrekkelijk.

Status van de toners

Status van de toners (© ; licentie: )

 
Verbruik

Aangezien de WorkCentre 6605V/DN een krachtig toestel is, verwachten we ook een dito verbruik. Tijdens het afdrukken schommelde het verbruik ergens tussen 103 en 1.089 watt. Het maximale verbruik klokte af op 1.130 watt. In stand-by maten we nog 22,3 watt en in spaarstand slechts 6,1 watt. Uitgeschakeld maten we helemaal geen verbruik.

 
Beschikbaarheid

De Xerox WorkCentre 6605V/DN kost 966 euro en wordt geleverd met vier toners om mee te starten. De meegeleverde kleurentoners hebben een capaciteit van respectievelijk 2.000 pagina’s en de zwarte toner heeft een capaciteit van 3.000 pagina’s.

De high capacity kleurentoners kosten respectievelijk 186,14 euro en bieden een capaciteit van maar liefst 6.000 pagina’s. De high capacity zwarte toner biedt een capaciteit van 8.000 pagina’s en kost 135,34 euro.

Een extra papierlade voor nog eens 550 vellen gaat over de toonbank voor 315 euro en de optionele wifi-adapter kost 109 euro. Alle prijzen zijn exclusief BTW. Standaard beschik je over één jaar on-site garantie op de WorkCentre 6605.

Conclusie
De Xerox WorkCentre 6605V/DN is een krachtig toestel dat goed presteert en mooie afdrukken levert. Qua afdrukkost scoort de eerder besproken Oki MC562dn net iets beter, maar daartegenover staat de hogere maximale maandelijkse werklast van de WorkCentre 6605. Het toestel biedt nog heel wat uitbreidingsmogelijkheden en is erg gebruiksvriendelijk. Nadelen zijn de ouderwets ogende webinterface en de fragiele tonerklep. Los daarvan is dit verder een prima toestel voor intensief gebruik.
Adviesprijs
€ 966 excl. BTW
Foto van Xerox
Website: Xerox
Categorieën: Hardware, Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelFord test zijn wagens voortaan met robotbesturing
Volgend artikelDraadloze apparatuur in huis bedienen met smartphone en tablet

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.