Philips Hue Personal Wireless Lighting led-verlichting review

Philips maakt sfeerverlichting intelligent met Hue led-lampen

2
Philips lanceerde met Hue Personal Wireless Lighting een draadloos systeem waarmee je de verlichting digitaal kan afstemmen naar eigen voorkeur en dat je kan bedienen met je smartphone en tablet. We ontvingen het Hue starterspakket en gingen ermee aan de slag.

Philips associëren we met lampen. Het waren de eerste producten die het Nederlandse concern fabriceerden toen het eind 19de eeuw werd opgericht. De fabrikant doet inmiddels veel meer met licht, denk maar aan Ambilight, het achtergrondverlichtingssysteem dat tv-kijken een intensere beleving maakt.

Philips heeft ook een compleet assortiment lichttherapieproducten ontwikkeld waarin de gezonde effecten van licht worden toegepast.

Een tijd geleden bracht Philips met Hue Personal Wireless Lighting een draadloos en aanpasbaar verlichtingssysteem met led-technologie op de markt. Dit is voortaan ook bij ons verkrijgbaar.

Philips Hue Personal Wireless Lighting

Philips Hue Personal Wireless Lighting (© ; licentie: )

 
In de doos

In de doos met het starterspakket vinden we drie Hue lampen, een Hue bridge, een stroomadapter en een LAN-kabel. Aan het ontwerp van de  doos werd veel zorg besteed: de kleur van de afgebeelde lamp op de voorzijde kan je wijzigen met een draaischijf en de binnenzijde toont zo ook hoe je in drie stappen het Hue verlichtingssysteem installeert.

 
Technisch

De Philips Hue lampen zijn 8,5 watt led-lampen van 600 lumen, wat het equivalent is van een traditionele 60 watt lamp. Ze hebben ook een Edison-schroefdraad zoals traditionele gloeilampen en werken dus met bestaande fittingen.

De Hue led-lampen zijn uitgerust met vijf groene, vier rode en twee blauwe leds. Ze dekken alle schakeringen van wit en bieden tevens een breed kleurenpalet. Je kan daardoor verschillende sferen creëren met het systeem. Volgens Philips verbruiken de lampen 80 percent minder stroom dan een klassieke lamp.

Philips Hue bridge<

Philips Hue bridge< (© ; licentie: )

De Hue lampen gaan volgens de fabrikant 15.000 uren mee. Als je ze 2,5 tot 3 uur per dag laat branden, is dat goed voor een levensduur van ongeveer 15 jaar.

De Philips Hue lampen zijn uitgerust met draadloze technologie en communiceren met de Hue bridge die je via de LAN-kabel met je router dient te verbinden.

De Hue bridge is een cirkelvormig apparaatje uitgevoerd in witte plastic met een diameter van 10 cm. Het heeft een Ethernet- en stroomaansluiting. De Hue bridge en lampen werken via 2,4 GHz draadloze technologie.

Het systeem gebruikt het ZigBee LightLink draadloze protocol. ZigBee is een open standaard voor draadloze communicatie tussen apparaten. Met de Hue Bridge kan je tot 50 Hue lampen verbinden.

Eenmaal de bridge verbonden met het stroomnet en je netwerk, lichten vier blauwe leds op. Als ze continue branden, is je Hue netwerk klaar. Vanaf dat moment kan je de Hue lampen overal bedienen via een browser en de Hue app. Die is zowel beschikbaar voor iOS als Android toestellen. Installatie van het Hue verlichtingssysteem is eenvoudig en vergt geen technische kennis.

Nieuwe scène maken in Philips Hue app

Nieuwe scène maken in Philips Hue app (© ; licentie: )

 
Apps

We hebben de Android App gedownload op een Lenco Android tablet en Apple iPad mini. De app werkt op alle smartphones en tablets met Android 2.3 of hoger. Voor iOS toestellen is de app beschikbaar vanaf iOS 4.3. Je moet je mobiele toestel aanmelden bij het Zigbee draadloze netwerk door de middelste knop van de Hue brigde in te drukken.

Met de App kan je de Hue lampen individueel aansturen. Je kan de helderheid en de kleur van elke lamp bepalen en die instellingen bewaren als scène. Je kan dat doen aan de hand van het kleurenpalet in de app, maar je kan ook een foto, al dan niet genomen met de camera van je mobiele toestel vanuit de app, gebruiken om de kleuren in te stellen. Daarnaast kan je kiezen uit een aantal lichtscènes die Philips al heeft geïnstalleerd.

Philips Hue app zoekt naar bridge

Philips Hue app zoekt naar bridge (© ; licentie: )

De app is voor Apple al verder doorontwikkeld dan voor Android. Zo kunnen iOS-gebruikers Timer- en Wekker-functies gebruiken, maar Android-gebruikers nog niet. Als je op een iOS mobiel toestel een lichtscène opent, bevindt er zich een extra knop in het menu.

Daarmee kan je een voor elke dag van de week een tijdstip instellen waarop de verlichting moet branden of doven. Heb je een of meerdere Hue lampen in je slaapkamer in gebruik, dan kan je op die manier laten wekken door het licht. Je kan het licht zelfs laten opgloeien in 3 of 9 minuten zodat het je langzaam wekt.

Ook kan je met de Timer-functie  instellen wanneer een lichtscène geactiveerd of uitgeschakeld moet worden. Of met de ‘geofencing’-functie, die gebruikmaakt van locatiegegevens, de verlichting laten branden als je aankomt bij je woning, wat handig kan zijn als het donker is. Of je kan instellen dat de verlichting wordt uitgeschakeld als je vertrekt, zodat je altijd zeker bent dat de lichten zijn gedoofd.

Philips Hue kleurig interieur

Philips Hue kleurig interieur (© ; licentie: )

iOS gebruikers kunnen op deze manier verschillende scènes creëren voor diverse omstandigheden en zo het verlichtingssysteem aanpassen aan hun voorkeuren. Voor Android zijn de Alarm-, Timer- en My Location-functies nog niet actief en ontbreekt deze menu-knop in de Hue app. Philips liet ons weten dat deze functies zullen worden geïntegreerd in de Android Hue app. Ze zullen beschikbaar zijn in de loop van de volgende twee maanden.

Philips heeft ook een aantal licht-‘recepten’ al vooraf geïnstalleerd: Relax, Concentrate, Energize en Reading. Met deze instellingen creëer je de beste lichtomstandigheden om je te relaxen, je te concentreren op een (studie)werk, je een energie-‘boost’ te geven of te lezen.

 
Browser

Je kan nog meer uit je Hue verlichting halen als je een account aanmaakt op de Hue website. Zo kan je van op afstand de verlichting in- of uitschakelen via de webbrowser. Als je niet zeker weet of je de lampen hebt laten branden toen je naar je werk vertrok, kan je dat op kantoor controleren en de lampen doven. Ben je op reis, dan kan je door de lampen een tijdje te laten branden de indruk wekken dat er toch iemand aanwezig is.

Philips Hue website

Philips Hue website (© ; licentie: )

Je kan ook scènes die je gecreëerd hebt, delen met de ‘Hue community’. Of scènes van anderen downloaden. Op de website kan je wel geen nieuwe lichtscènes creëren, daarvoor dien je de app te gebruiken.

Op de website vind je ook een link naar de IFTTT website. Het acroniem staat voor “IF This Than That”. Met deze dienst kan je een gebeurtenis definiëren die automatisch een bepaalde actie in gang zet.

Op die manier kan je bijvoorbeeld instellen dat één of alle Hue lampen moeten knipperen als er van een opgegeven persoon een e-mail of een bericht op je sociale netwerken binnenkomt. Of alle lampen blauw laten oplichten als er regen wordt voorspeld.

Recepten kiezen op de iFTTT website

Recepten kiezen op de iFTTT website (© ; licentie: )

De software die het Hue systeem gebruikt is open source. Ontwikkelaars kunnen dus andere toepassingen bouwen voor het verlichtingssysteem. Je vindt betalende apps in de App Store en ook op Google Play die meer functionaliteit bieden. Zo vind je in de App store apps waarmee je de lampen kunt aansturen met muziek en op die manier je eigen feestje extra opluisteren of je woonkamer omtoveren in een heuse disco.

 
Verbruik

De led-techologie zorgt ervoor dat het Hue verlichtingssysteem energievriendelijk is. Het stroomverbruik fluctueert naarmate je verschillende lichtscènes gebruikt. We sloten een Voltcraft Plus Energy Monitor 3000 aan om het stroomverbruik van een individuele lamp te meten. De lamp schroefden we in een spot.

Philips Hue Energize lichtrecept

Philips Hue Energize lichtrecept (© ; licentie: )

We kozen de vier licht-‘recepten’ die Philips heeft geïnstalleerd. Ze hebben alle vier een andere witverhouding: zo is het witte licht bij ‘Relax’ erg warm van tint en bij ‘Concentrate’ erg koel. We zetten de helderheid op het maximum en maten het verbruik:

– Concentrate: 6,1 watt
– Energy: 6,0 watt
– Reading: 5,1 watt
– Relax: 4,0 watt

Vergeleken met een traditionele lamp die 60 watt verbruikt is een Hue lamp inderdaad tachtig percent zuiniger met energie. Maar ze is wel flink wat duurder dan een dimbare led-lamp die eveneens energie bespaart. Die koop je voor de helft van de prijs.

Het Hue starterkpakket met de drie lampen is goed als kennismaking met het slimme verlichtingssyteem. Je kan er een klein vertrek mee uitrusten om er verschillende sferen te creëren, of je kan in grotere ruimtes of op bepaalde plekken in huis speciale lichtaccenten aanbrengen. Om een hele living te verlichten met het systeem heb je wel meer Hue lampen nodig dan de drie exemplaren in het starterpakket.

 
Beschikbaarheid

Het starterpakket van het Philips Hue Personal Wireless Lighting systeem met drie lampen en de bridge heeft een adviesprijs van 199 euro. Een extra Hue lamp heeft een adviesprijs van 59 euro.

Conclusie
Philips maakt van de verlichting in huis of kantoor een intelligent systeem met de Hue led-lampen die je kan bedienen met een app op je smartphone of tablet of via je webbrowser. Het systeem is eenvoudig te installeren en te bedienen. Bovendien is led-verlichting energiezuinig. Gebruikers van iOS smartphones of tablets hebben momenteel nog een streepje voor op Android gebruikers, want ze beschikken over meer functies. Wil je heel je huis uitrusten met Hue lampen, dan wordt het wel een flinke investering.
Adviesprijs
Philips Hue Starterspakket € 199
Philips Hue lamp: € 59
Foto van Philips
Website: Bezoek Website
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.

2 REACTIES

  1. Jammer dat Philips je weer zoveel laat betalen voor het merk, een losse lamp voor 60 euro is wel heel overdreven. De concurrenten zijn veel goedkoper, zie bijv. Applamp. Vreemd ook dat Apple gebruikers voorrang krijgen op anderen. Dat er een samenwerking is snap ik, maar dat ze meer functies krijgen is gewoon unfair.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.