HTC One vergeleken met Samsung Galaxy S4 en Sony Xperia Z

0
30
Kleinere smartphone-fabrikanten zoals HTC kunnen steeds moeilijker op tegen het marketinggeweld van marktleiders Apple en Samsung. Misschien dat de One, HTC’s nieuwe Android-topmodel, daar verandering in kan brengen? DiskIdee vergelijkt de HTC One met de huidige topmodellen van Samsung (Galaxy S4) en Sony (Xperia Z).

De HTC One, Samsung Galaxy S4 en Sony Xperia Z lijken sterk op elkaar: zelfde besturingssysteem (Android ‘Jelly Bean’), processor (Qualcoom Snapdragon 600 met Adreno 320 GPU), werkgeheugen (2 GB), schermresolutie (1920 x 1080 pixels), netwerkondersteuning (met ook 4G), video-uitgang (via USB MHL) en vorm (platte rechthoek).

Er zijn natuurlijk ook verschillen, waarvan prijs de belangrijkste is: de Samsung Galaxy S4 is ongeveer 100 euro duurder dan de HTC One en de Sony Xperia Z zit daar ongeveer midden tussen. 600 à 700 euro is overigens een smak geld, maar dit zijn dan ook de huidige topmodellen in de Android-markt.HTC One

Een ander verschil is de eigen UI (User Interface)-schil die deze fabrikanten rond de standaard Android-interface voorzien: Sense bij HTC, TouchWiz bij Samsung en Xperia bij Sony. ‘Jelly Bean’ (Android 4.1/4.2) heeft nochtans een flink verbeterde interface tegenover voorganger ‘Ice Cream Sandwich’ (Android 4.0).

 
Android-“verbeteringen”

De Android UI werkt vlotter dan voorheen. De nieuwe Google Now-zoekapp slaagt er aardig in om proactief relevante informatie te tonen op basis van het gedrag van de gebruiker. Als je bijvoorbeeld een afspraak hebt, zal Google Now (mits je de nodige toestemmingen verleent) automatisch informatie tonen over de route en de verkeerssituatie. Als je wil, kun je direct de snelste route berekenen.

Overigens is Google Now sinds kort ook beschikbaar op iPhone en iPad en dus niet langer een Android-exclusiviteit, maar dit terzijde.

Jelly Bean versie 4.2, dat in deze test alleen door de Samsung S4 wordt gebruikt maar ook beschikbaar zou komen voor de HTC en de Sony, voegde nog enkele interfaceverbeteringen toe, zoals een beter “lock”-scherm met widget-ondersteuning (zodat je bijvoorbeeld met een veegbeweging vanuit de slaapstand direct de camera kunt starten), eenvoudigere en logischere plaatsing van widgets op de thuisschermen en een verbeterd overzichtscherm van alle waarschuwingen.

Je roept dit statusscherm op door van boven naar beneden over het scherm te vegen. Je kunt onmiddellijk acties ondernemen op notificaties.

Het virtuele Android-toetsenbord ondersteunt nu ook veegbewegingen van letter naar letter waardoor je sneller zinnen kunt typen. (Dit bestond al in de apart verkrijgbare Swype-app.)

De Android-interface is vanaf versie 4.2 overigens identiek tussen smartphones en tablets. Wel is het zo dat de nieuwe multi-user functionaliteit alleen op tablets werkt.

Maar de extra SELinux-beveiligingslaag die nodig was om Android multi-user te maken, is ook op smartphones aanwezig. Voortaan kan een Android-smartphone een strikte scheiding opleggen tussen het professionele en het privégedeelte, zoals bij BlackBerry 10. Deze optie is vandaag alleen verkrijgbaar op de Samsung S4 in de vorm van Samsung KNOX, maar op ons testapparaat was deze voor grotere bedrijven bedoelde add-on niet aanwezig.

Nog een interessante nieuwigheid in Android 4.2 is de ondersteuning voor Miracast (draadloze schermen via een “Wi-Fi Direct”-verbinding, een open source alternatief voor Apple’s AirPlay). De HTC One en en de Sony Xperia Z, die nog Android 4.1.2 gebruiken, ondersteunen Miracast overigens ook al.

Omwille van de verbeterde Android 4.1/4.2 UI ergeren we ons persoonlijk meer dan ooit aan interface-“verbeteringen” zoals Sense, TouchWiz en Xperia. Van deze drie “verbeteringen” vinden we Sense van HTC het minst ingrijpend, het overzichtelijkst en het eenvoudigst. Samsung TouchWiz grijpt het meest in op de standaard Android-ervaring en is zo uitgebreid dat het zeker voor beginnende gebruikers verwarrend zal overkomen. Xperia van Sony zit tussen deze twee in.

 
Hardware-verschillen

Ook voor wat betreft de hardware zijn er kleine, maar niet onbelangrijke verschillen tussen deze drie smartphones.

Sony Xperia Z

Sony Xperia Z (© ; licentie: )

Het 4,7-inch scherm van de HTC One is iets kleiner dan de 5-inch schermen van de Samsung Galaxy S4 en de Sony Xperia Z. Omwille van de gelijke resolutie, heeft de HTC One een hogere pixeldichtheid (469 ppi tegenover 441 ppi voor de twee andere).

Subjectief bekeken vinden we het scherm van de Galaxy S4 veruit het beste (zelfs beter dan dat van de iPhone 5), gevolgd door dat van de HTC One en daarna dat van de Xperia Z. Maar de verschillen zijn weinig dramatisch: het zijn drie uitstekende schermen; de subtiele verschillen zie je pas als je ze naast elkaar bekijkt.

De smartphones van HTC en Sony voelen steviger gebouwd aan dan de nogal plastic-achtig aanvoelende Samsung. Dat is overigens een subjectieve waarneming: het is helemaal niet zeker dat de plastics van Samsung in de praktijk minder stevig of duurzaam zijn dan het aluminium van HTC. Wel is de Galaxy S4 met zijn 132 gram lichter dan de andere twee (143 gram voor de HTC One en 146 gram voor de Sony Xperia Z).

De HTC One is ook enkele millimeters dikker (9,3mm tegenover 7,9mm), maar door het slimme, afgeronde chassis merk je dat in de praktijk nauwelijks. Je kunt ze alledrie met één hand vasthouden en bedienen.

Sony’s Xperia Z heeft IP55- en IP57-erkenningen: dit toestel is bestand tegen stof, spatwater en onderdompeling in maximaal 1 meter water gedurende 30 minuten. Als je het onderdompelt in water, moet je er natuurlijk wel voor zorgen dat alle poortdichtingen gesloten zijn. We kunnen rapporteren dat onderdompeling in een glas water in elk geval geen negatieve invloed had op de werking.

Samsung’s S4 beschikt over extra sensoren voor temperatuur, luchtdruk en aanraakloze bediening en schermmanipulaties met handschoenen. We konden het scherm inderdaad bedienen met handschoenen aan. De aanraakloze bediening werkt via de camera op de voorzijde. De werking vergt enig gewenning en belast de cpu en de batterij extra. Standaard zijn deze snufjes uitgeschakeld. Maar in specifieke omstandigheden zoals tijdens presentaties of reparatiewerkzaamheden waarbij je de smartphone als naslagwerk gebruikt, kunnen ze wel nuttig zijn.

Met je ogen kunnen scrollen in websites of video’s pauzeren, komt ook nogal eens van pas en werkte bij ons zelfs met onze bril op. Snel een overzicht van statusmeldingen opvragen? Enkele keren met je handpalm over het scherm zwaaien volstaat.

Samsung heeft op zijn S4 zoveel apps voorgeïnstalleerd dat er van de geadverteerde opslagruimte van 16GB in de praktijk nauwelijks 9GB overblijft! Gelukkig kun je de meeste apps de-installeren. Een alternatief is de opslagruimte uit te breiden met een sd-kaartje. Ook bij de Xperia Z kun je het geheugen uitbreiden. Bij de HTC One kan dit niet, maar van de 32GB opslagruimte is er met de standaardinstellingen nog ruim 23,27 over, tegenover 11,8 van de 16GB bij de Xperia Z. HTC geeft je bij de One trouwens gratis 25 GB Dropbox cloudopslag gedurende een jaar.

De Galaxy S4 en HTC One kun je gebruiken als infrarode afstandsbediening. De benodigde apps worden meegeleverd en toveren je smartphone om in een vrij krachtige universele remote. Xperia Z heeft deze voorziening niet.

Nog een extraatje bij de Galaxy S4: je kunt er twee Micro SIM-kaarten in kwijt, tegenover maar één in de smartphones van Sony en HTC.

Samsung Galaxy S4

Samsung Galaxy S4 (© ; licentie: )

De smartphones van Samsung en Sony hebben een camera met een resolutie van 13 megapixels. Bij HTC is dit slechts 4 megapixels. Maar de camera van de HTC One heeft wel gevoeligere pixels die in slechte lichtomstandigheden betere resultaten kunnen leveren.

 
Prestaties

Hoewel deze drie smartphones vrijwel identieke chipsets gebruiken, zijn ze niet even snel geklokt. De Xperia Z heeft een kloksnelheid van 1,5 GHz. Bij de HTC One is dit 1,7 GHz. De Samsung Galaxy S4 is met 1,9 GHz op papier het snelst.

Inzake benchmarkprestaties zijn de HTC One en Samsung Galaxy S4 vrijwel aan elkaar gewaagd. De Sony Xperia Z is iets, maar niet veel trager. In de praktijk merkten we daar weinig of niks van en voelden ze alledrie “snel” aan.

De autonomie van een smartphone is heel moeilijk te meten en hangt van vele factoren af. In onze “worst case” leeglooptest (gemeten via Futuremark Peacekeeper Battery Benchmark) hield de Samsung het het langst uit, gevolgd door de HTC en dan door de Sony.

De detailcijfers van alle testen vind je in onderstaande tabel:

Merk Sony Samsung HTC
Type Xperia Z Galaxy S4 One
AnTuTu 3.3 Total 20883 25303 23970
RAM 3514 4140 3824
CPU integer 4474 5239 4913
CPU float point 4142 6837 6146
2D graphics 1560 1577 1630
3D graphics 6292 6606 6550
Database IO 555 560 560
SD card write (tested on internal memory) 150 150 150
SD card read (tested on internal memory) 196 194 197
Futuremark 3DMark Ice Storm 1.1 (OPenGL ES 2.0)      
Ice Storm score 9053 11522 11447
graphics score 10554 11387 11261
physics score (cpu) 6044 12020 12148
Ice Storm Extreme score 5991 6869 6756
graphics score 5453 6099 5971
physics score (cpu) 6135 12314 12512
Web benchmarks      
HTML5TEST
Score (max 500 pts) 415 415 430
Bonus points 11 11 13
Futuremark Peacekeeper      
Score (landscape mode) 520 510 723
Autonomy (min) 336 370 345

Rekening houdend met deze benchmarkcijfers en met andere criteria zoals bouw- en schermkwaliteit, zakelijke beveiliging, bedieningsgemak, reactiesnelheid en precisie van het aanraakscherm, extra mogelijkheden, prestaties en onze algemene indruk geeft dit een DiskIdee prestatiescore van 90/100 voor de Samsung Galaxy S4 en Sony Xperia Z en 88/100 voor de HTC One.

Conclusie
De HTC One, Samsung Galaxy S4 en Sony Xperia Z zijn helemaal aan elkaar gewaagd, zeker als je rekening houdt met hun prijs. De HTC One heeft een iets beperktere uitrusting, vooral dan wat de camera betreft, maar moet qua prestaties niet onderdoen voor de andere twee. De Samsung Galaxy S4 is wellicht op de keper beschouwd het beste toestel voor gevorderde gebruikers, terwijl de Sony Xperia Z door zijn stof- en waterbestendigheid wellicht de wat slordige gebruikers kan aanspreken. Maar voor ons geld zouden we de stevig aanvoelende HTC One kopen, ook al omdat die het minst wijzigt aan de standaard Android-interface en daardoor net wat vlotter aanvoelt dan de andere twee, al blijkt dit niet uit de objectieve benchmarkcijfers.
Straatprijzen
€599 (HTC One); €629 (Sony Xperia Z); €699 (Samsung Galaxy S4).
Foto van HTC
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.

Foto van Sony
Website: Bezoek Website Website: Visit Website
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.

Foto van Samsung
Website: Visit Website Website: Visit Website
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelNieuwe zakelijke laptops in Toshiba’s Satellite Pro serie
Volgend artikelMultifunctionele kleurenprinters met led- en cloud-technologie van Brother
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.