What Jane Saw website

Digitaal in de voetsporen treden van schrijfster Jane Austen

0
De website What Jane Saw maakt het mogelijk om een tentoonstelling, die in 1813 in Londen liep, tweehonderd jaar later te bezoeken in de voetsporen van Jane Austen, schrijfster van onder meer Pride and Prejudice.

Op 24 mei 1813 bezocht Jane Austen (1775-1817) de British Institution for Promoting the Fine Arts in the United Kingdom aan de Pall Mall in Londen. Daar liep de eerste overzichtstentoonstelling van de Engelse portretschilder Sir Joshua Reynolds (1723-1792). Ter ere van 200 jaar Pride and Prejudice, Jane Austens wereldberoemde roman, reconstrueerden medewerkers van de universiteit van Texas in Austin in de V.S. haar bezoek aan de exhibitie in 3D.

What Jane Saw
What Jane Saw

De website What Jane Saw reconstrueert de tentoonstelling aan de hand van de oorspronkelijke catalogus “Catalogue of Pictures” die bezoekers in 1813 voor een shilling konden kopen als gids doorheen de drie grote kamers waar 141 schilderijen van Reynolds hingen. Ook gebruikten ze verslagen uit negentiende-eeuwse kranten en boeken, evenals nauwkeurige bouwkundige plattegronden van de tentoonstellingsruimte in de British Institution dat in 1867 werd gesloopt.

De makers van de website merken op dat de namen van de personen die geportretteerd worden in de schilderijen van Reynolds vaak opduiken in Jane Austens werk. En de schilder zelf maakt een cameo-optreden in Pride and Prejudice dat in 1813 verscheen. In de roman leidt ene Mrs. Reynolds hoofdpersonage Elizabeth Bennet rond langs enkele portretten in het fictieve landgoed Pemberley.

Een Engelstalige YouTube video vertelt hoe de website What Jane Saw tot stand kwam:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.