Aldi Medion Akoya MD 99076 (P7816) preview

Desktopvervangende laptop bij Aldi Nederland

3
Op woensdag 22 mei 2013 leggen zowel Aldi België als Aldi Nederland weer een laptop in de rekken. Misschien krijgen onze Nederlandse lezers een ‘déjà vu’-effect, en dat klopt wel een beetje. Op 23 januari en een maand later, op 27 februari, lag er in hun Aldi-vestigingen de Medion Akoya MD 99095 (P7818): dat is overigens dezelfde laptop die in de Belgische vestigingen te koop is.

Beide laptops zitten in dezelfde kast, hebben eenzelfde scherm van 17,3 duim met een resolutie van 1600 x 900 pixels en hebben dezelfde processor (een Intel Core i5-3210M ).

Aldi Medion Akoya MD99076 (P7816)
Aldi Medion Akoya MD99076 (P7816)

Toch kost de Nederlandse Medion Akoya MD 99076 (P7816) slechts 599 euro, terwijl de Belgische Medion Akoya MD 99095 (P7818) 679 euro kost. We bekijken beide. Hier de bespreking van de Nederlandse laptop. Voor de bespreking van de Belgische verwijzen we je naar het desbetreffende artikel.

 
Uiterlijk

17,3 duim komt overeen met 44 cm, dat is behoorlijk groot voor een laptop. Hiermee hoort hij thuis in de categorie “desktopvervangers”. De volledige kast meet 42 x 28 cm, dat komt overeen met twee velletjes A4 naast elkaar. Het voordeel van dit formaat is dan weer dat er genoeg plaats is voor een afzonderlijk numeriek klavier.

verbonden met de TV via WiDi
verbonden met de TV via WiDi

Het scherm is volledig ontspiegeld, je gaat dus weinig last hebben van hinderlijke reflecties, maar anderzijds gaat dat ten koste van het contrast. De kast zelf is mat antracietkleurig.

Achteraan zit een krachtige Lithium-ion accu met 8 cellen, een zware jongen – letterlijk en figuurlijk. De complete laptop weegt dan ook 3 kg, en dat is nog zonder de lader, de muis en een stevige draagtas.

 
Processor

Het hart van deze Akoya MD 99076 is een Intel Core i5-3210M processor. Deze processor uit de middenklasse kom je de laatste tijd regelmatig tegen bij de Medion laptops. Hij behoort tot de derde generatie Intel Core processors (de Ivy Bridge serie).

Nu is het wel zo dat over enkele dagen (8 juni) de vierde generatie (de Haswell serie) gelanceerd wordt, maar dat wil nu ook weer niet zeggen dat de vorige generatie dan onmiddellijk als verouderd mag bestempeld worden.

Met Intel Core i5-3210M
Met Intel Core i5-3210M

Gekoppeld aan de 8 GB werkgeheugen die Medion installeerde zal de Core i5-3210M nog geruime tijd borg staan voor puike prestaties. Het is een Dual Core, de Hyper-Threading zorgt er dan weer voor dat de twee kernen elk twee taken tegelijkertijd aankunnen. Hij werkt aan 2,5 GHz, maar bij zware belasting stijgt die frequentie tot 3,1 GHz dank zij de Turbo Boost functie.

De technische fiche van de processor Intel Core i5-3210M in PDF-vorm vind je hier.

 
Grafisch

Hier vind je een eerste verschil met de in België verkochte Akoya MD 99095 (P7818). Uiteraard maken beide laptops voor het dagdagelijkse werk gebruik van de Intel HD Graphics 4000, die grafische chip zit ingebouwd in de Intel Core i5-3210M processor.

Grafische chip: een NVidia GeForce GT 645M
Grafische chip: een NVidia GeForce GT 645M

Voor het betere werk monteerde Medion in de Belgische laptop een NVidia GeForce GT 730M, terwijl in de Nederlandse versie een NVidia GeForce GT 645M zit. Buiten het feit dat de GT 730M vrij recent op de markt kwam, terwijl de GT 645M toch al een jaartje meedraait, is er weinig verschil tussen die twee, op het gebied van prestaties zijn beide kaarten quasi gelijk. Ze behoren tot de middenklasse en hebben beide 2 GB grafisch geheugen.

Op meerdere websites waar deze kaarten besproken en getest werden, lezen we positieve beoordelingen, ook spelletjesfanaten komen ermee aan hun trekken. Op de website van Futuremark staat de GeForce GT 730M op plaats 103 met een 3DMark Graphics Score van 1860, terwijl de GeForce GT 645M op plaats 107 staat met een score van 1880.

We zetten beide grafische kaarten naast elkaar in een technische fiche in PDF formaat.

Multi-standaard cd/dvd-brander
Multi-standaard cd/dvd-brander
 
Opslag

Hier zit dan het grootse verschil tussen de twee laptops en tegelijk de oorzaak van het prijsverschil van 80 euro. In de Nederlandse Akoya MD 99076 (P7816) zit een harde schijf van 1 TB. Voor een laptop is dat mooi, daar niet van.

In de Belgische Akoya MD 99095 (P7818) zit er slechts eentje van 750 GB, maar er zit nog een ssd in van 32 GB. Die is niet zomaar bedoeld als uitbreiding van de 750 GB – 32 GB ten opzichte van 750 GB zou overigens niet echt de moeite lonen.

De Intel Smart Response-technologie zorgt er voor dat de toegangstijd tot de grote harde schijf sterk gereduceerd wordt, wat resulteert in een veel snellere computer. In de Nederlandse laptop ontbreekt die ssd dus, maar één troost: onderaan de laptop zit een luikje waarin eventueel een tweede harde schijf kan gemonteerd worden. In de Belgische versie is die natuurlijk bezet door de ssd.

Aansluitingen op de zijkant
Aansluitingen op de zijkant
 
Aansluitingen en verbindingen

Op een beeldscherm van 1600 x 900 pixels kan je geen Full HD weergeven, maar een extern beeldscherm of HD televisie verbind je met VGA, HDMI of WiDi – als je televisietoestel daar tenminste op voorzien is, anders moet je je een WiDi TV-adapter aanschaffen. Op het internet geraak je met of zonder draad en dat alles volgens de meest recente standaarden.

Vooraanzicht
Vooraanzicht

Andere toestellen sluit je aan op één van de vier USB-aansluitingen waarvan er twee van het type 3.0 zijn. Met de ingebouwde webcam en microfoon heb je alles bij de hand voor Skype, Google+, Hangouts en dergelijke. Ook Bluetooth 4.0 is aanwezig.

Met de geïntegreerde kaartlezer kopiëer je probleemloos foto’s en filmpjes op je laptop. Een multi-standaard cd/dvd-speler/brander zit er ook op, alleen Blu-ray ontbreekt in het lijstje. Kortom: op het gebied van aansluitingen en uitrusting heeft deze laptop veel te bieden.

De technische fiche van de Medion Akoya MD 99076 (P7816)in PDF formaat vind je hier.

De meegeleverde software
De meegeleverde software

 
Software

Naar aloude gewoonte wordt meer dan voldoende, eigenlijk overdadig veel software meegeleverd. Het besturingssysteem is uiteraard Windows 8, uitgebreid met een uitgebreid pakket Windows 8-apps. Microsoft levert ook nog een testversie van Office 2013, maar als je het langer dan 30 dagen wilt gebruiken moet je je wel een sleutel aanschaffen.

Van Cyberlink krijg je CyberLink PowerDirector, MediaEspresso, PowerDVD, PhotoDirector, Power2Go en YouCam.
In het Medion MediaPack vind je Ashampoo Burning Studio, Ashampoo Photo Commander, Ashampoo Photo Optimizer en Ashampoo Snap.

Verder is er ook een probeerversie van Kaspersky Internet Security 2013 geïnstalleerd, na 90 dagen is het hier ook betalen geblazen (of beter nog: vervangen door een gratis anti-software pakket).

Conclusie
De Medion Akoya MD 99076 (P7816) is een echte desktopvervanger. Krachtig en snel, maar ook groot en zwaar. Hij is erg volledig uitgerust waardoor de vraagprijs van net geen 600 euro niet overdreven lijkt. Toch zullen heel wat Nederlanders een beetje jaloers over de grens kijken, want de daar aangeboden Medion laptop kost weliswaar 80 euro meer, maar daarvoor krijg je een extra ssd, wat resulteert in een merkbaar snellere computer.
Adviesprijs
€ 599
Foto van Aldi Nederland
Website: Aldi Nederland
Categorieën Distributeurs, Nederland
Naar begin pagina.

3 REACTIES

 1. Superlaptop, schermverhouding is iets te breed tov. de hoogte, snelheid is magnifiek, gewicht is goed hanteerbaar. Aan te bevelen, ware het niet dat je op het slechtste bedrijf van Nederland aangewezen bent als het om service of ondersteuning gaat.Hun leuze uw tevredenheid is onze maatstaf is te beschouwen als een zeer cynischde grap.

 2. Ik heb deze laptop , en ben daar heel blij mee.
  Al is de laptop niet traag , er komt wel een Samsung ssd in van 120 GB voor ongeveer 85 euro.
  Daarom is deze laptop dan ook beter kwa prijs als de Belgische.
  De 32 GB ssd die als smart response voor de harddisk gebruikt wordt is wel sneller voor de meest gebruikte programma’s als een normale hd, maar een aparte ssd is vele malen sneller.
  Dus meer opslag ruimte en sneller voor ongeveer dezelfde prijs.

 3. Prachtige recensie, heb er een hoop aan gehad. die gaan we dus mooi gewoon aanschaffen :P, nieuw met deze opties krijg je ze echt niet voor dit geld lijkt me :)!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.