World Press Photo 2013

Is persfoto van het jaar gephotoshopt?

0
De foto die dit jaar door World Press Photo verkozen werd tot beste persfoto van 2012, zou door de fotograaf gemanipuleerd zijn. De organisatie van de wedstrijd laat een onafhankelijk onderzoek uitvoeren op het beeldbestand.

De Zweedse fotograaf Paul Hansen maakte de foto Gaza Burial op 20 november 2012 in Gaza stad voor de Zweedse krant Dagens Nyheter. Ze toont hoe twee kinderen, die gedood werden bij de inslag van een Israëlische raket, naar hun begrafenis worden gedragen door hun ooms. De foto zou een compositie zijn van drie verschillende beelden en ook de belichting van de rouwdragers zou gemanipuleerd zijn.

World Press Photo 2013 © Paul Hansen

(© ; licentie: )

De controverse of de journalistieke foto gemanipuleerd is, nam toe toen bleek dat Hansen het RAW beeldbestand van de foto was ‘vergeten’ mee te leveren als bewijs dat het om de originele foto ging. De forensisch foto-analist Neal Krawetz onderzocht een beschikbaar digitaal exemplaar van de foto.

Uit de metadata blijkt dat het RAW beeldbestand in Photoshop werd geopend op 20 november 2012. Op 4 januari 2013 werd een tweede RAW bestand toegevoegd aan het origineel en een uur later een derde beeldbestand. De inzenddatum voor de World Press Photo wedstrijd was 17 januari. De analist meent ook dat Hansen figuren en de belichting van het beeld manipuleerde. Volgens Der Spiegel zegt de fotograaf dat het licht er tijdens de opname was en dat het niet achteraf gecreëerd is met een computer.

World Press Photo heeft gereageerd op de controverse: “Paul Hansen heeft eerder in detail toegelicht hoe hij het beeld heeft bewerkt. World Press Photo heeft geen reden te twijfelen aan zijn verklaring. Echter, om verdere speculatie tegen te gaan – en met volledige medewerking van Paul Hansen – hebben we twee onafhankelijke deskundigen gevraagd om een forensisch onderzoek van het beeldbestand uit te voeren. De resultaten zullen bekendgemaakt worden zodra ze beschikbaar zijn.”

Wordt vervolgd…

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.