OKI MC342dnw multifunctional review

Veelzijdige draadloze OKI multifunctional is budgetvriendelijk

1
OKI breidt zijn productportfolio uit met drie nieuwe instapmodellen desktopkleuren-MFP’s: de 3-in-1 MC332dn, de 4-in-1 MC342dn en de MC342dnw. Deze toestellen zijn specifiek ontworpen voor kleinere KMO’s/MKB’s, maar zijn gebaseerd op OKI’s high-performance systemen. Volgens de fabrikant krijgt de gebruiker hierdoor een uiterst productief toestel aan een vriendelijke prijs. Hoe de MC342dnw echt presteert, zochten wij voor jou uit.

OKI spitst zich niet alleen toe op grote, professionele toestellen, maar wil ook kleinere gebruikers voorzien van degelijke afdrukoplossingen. OKI Europe werd opgericht in 1990. Vandaag stelt het bedrijf ongeveer 1100 mensen in 21 productiesites en verkoopskantoren te werk. Voor de overkoepelende multinational OKI Electric werken wereldwijd zelfs meer dan 20.000 mensen.

 
In de doos

In de doos vinden we naast de OKI MC342dnw zelf ook nog een stroomsnoer, telefoonkabels (internationaal, Frankrijk en Duitsland), documentatie en een dvd met drivers, software en gebruiksaanwijzingen. De installatiegids toont aan de hand van duidelijke tekeningen hoe je het toestel in gebruik moet nemen.

OKI MC342dnw multifunctional
OKI MC342dnw multifunctional

De vier meegeleverde toners bieden een capaciteit van 750 pagina’s en werden reeds in het toestel geplaatst tijdens de productie. Een netwerk- en USB-kabel behoren niet tot de leveromvang en moet je dus nog apart aanschaffen.

 
Doelgroep

OKI richt zich met de MC342 MFP’s specifiek op kleinere bedrijven met 1 tot 5 werknemers. De maximale maandelijkse werklast klokt af op 30.000 pagina’s, maar de aanbevolen maandelijkse werklast ligt met 2000 pagina’s beduidend lager.

In tegenstelling tot de eerder besproken OKI MC562dn is de MC342dnw dus wel geschikt voor eenmanszaken. Hou er wel rekening mee dat de levensduur van het toestel drastisch zal afnemen wanneer de duty cycle systematisch overschreden wordt! Je geniet van drie jaar Carry-in garantie als je het toestel online registreert.

 
Uitrusting

De OKI MC342dnw is net als de eerder besproken MC562dn uitgevoerd in een combinatie van wit en grijs. Een zakelijk toestel dient immers vooral functioneel te zijn; het design mag wat ons betreft sober blijven.

Boven de printerunit vinden we de Reverse Automatic Document Feeder (RADF) die een capaciteit biedt van 50 vellen. Net daaronder is uiteraard ook een glasplaat voorzien, zodat je ook boeken of gebundelde documenten kan scannen en kopiëren.

Het bedieningspaneel is uitgerust met alle noodzakelijke knoppen voor een vlotte bediening
Het bedieningspaneel is uitgerust met alle noodzakelijke knoppen voor een vlotte bediening

Het bedieningspaneel is uitgerust met alle noodzakelijke knoppen om een vlotte bediening toe te laten. OKI rustte de MC342dnw uit met een grafisch LCD-scherm met witte achtergrondverlichting. Het scherm beschikt over een resolutie van 320 x 128 en is duidelijk afleesbaar.

Rechts onder het bedieningspaneel vinden we een USB 2.0-poort die direct printen van en scannen naar USB-stics toelaat, zonder tussenkomst van een pc. Wat we wel missen is het volwaardige qwerty-klavier waarover de MC562dn beschikte.

Wanneer je de scannereenheid omhoog kantelt, krijg je toegang tot het printerdeksel. Met een druk op de knop klikt het deksel open en kan je de toners eenvoudig verwisselen. OKI heeft ervoor gezorgd dat de constructie in essentie gelijk is aan die van de high-performance systemen.

Ook qua papierverwerking zit het goed met de OKI MC342dnw. De uitschuifbare lade biedt plaats aan 250 vellen 80g/m² papier. De multifunctionele papierlade is ook nog eens goed voor 100 vellen 80g/m² papier. In totaal kan de machine dus maximaal 350 vellen standaardpapier bevatten.

Wanneer je de scannereenheid omhoog kantelt, krijg je toegang tot het printerdeksel
Wanneer je de scannereenheid omhoog kantelt, krijg je toegang tot het printerdeksel

De aan/uit-knop vinden we rechts naast de multifunctionele invoerlade. Op de rechterzijkant van het toestel vinden we een afneembaar deksel dat toegang geeft tot de USB 2.0-poort waarmee je het toestel kan aansluiten op een pc. Voorts zien we hier ook een RJ-45 10/100 Ethernetaansluiting.

Bovendien beschikt de door ons geteste MC342dnw ook over draadloze wifi-connectiviteit. OKI wil hiermee tegemoet komen aan de wensen van de eindgebruikers. Hierdoor kan het toestel flexibeler worden ingezet in kleinere bedrijven en aangezien wifi zo ingeburgerd is, kon OKI naar ons inziens niet anders dan draadloze functionaliteit in te bouwen in de instapmodellen.

De twee RJ-11 faxaansluitingen (Line & Tel) werden ingewerkt in de achterzijde van de scannereenheid. Het toestel weegt ongeveer 29 kg en meet 444 x 427 x 509 mm.

De OKI MC342dnw wordt gezocht in het netwerk
De OKI MC342dnw wordt gezocht in het netwerk
 
Technisch

De OKI MC342dnw levert volgens de fabrikant uitstekende resultaten en afdrukken in (maximaal) 1200 x 600 dpi dankzij de ProQ2400 multileveltechnologie. Het toestel is uitgerust met een 533 MHz processor en 256 MB ram-geheugen. Het werkgeheugen kan je optioneel uitbreiden tot maximaal 768 MB.

Met printsnelheden tot 20 ppm in kleur en 22 ppm in monochroom is het een krachtig toestel voor kleine tot middelgroe bedrijven. Dubbelzijdig afdrukken is standaard voorzien, zodat er sterk op papier bespaard kan worden.

De scanner biedt een optische resolutie tot 1200 x 1200dpi en scant tot 20 ppm in kleur en tot 30 ppm in monochroom. Dankzij de Reverse Automatic Document Feeder kan het toestel bovendien volautomatisch dubbelzijdig scannen.

Kopieren doet de OKI MC342dnw aan een maximale resolutie van 600 x 600 dpi. Het toestel biedt ondersteuning voor volgende printertalen: PCL6 (XL3.0), PCL5c, PostScript 3 emulatie, SIDM (IBM-PPR, Epson-FX). De OKI MC342dnw is compatibel met Windows XP, Server 2003, Server 2008 (+ R2 (64-bit)), Vista, Windows 7, Windows 8 en Mac OS X 10.3.9 – 10.8.

Zelfs deze instapper uit het OKI-gamma biedt ondersteuning voor LDAP adreslijstservers, zodat je eenvoudig toegang krijgt tot contact- en e-mailgegevens van een bestaande directory server.

OKI levert de MC342dnw met nuttige software tools voor het beheer van uw printers, de controle over het printergebruik en vermindering van tussenkomst van de gebruiker. Deze software tools omvatten PrintSuperVision om eventuele printerproblemen op te sporen in je netwerk, Print Job Accounting waarmee je het printergebruik kunt controleren en Template Manager voor het zelf creëren van verschillende documenten.

De printer selecteren
De printer selecteren
 
Milieuverantwoord afdrukken

OKI besteedt erg veel aandacht aan ecologie. De MC342dnw beschikt immers standaard over een automatische duplex-eenheid en gebruikt toners die in hoge mate gerecycleerd kunnen worden. Volgens de fabrikant kunnen ze 97 % van de materialen recycleren via een eigen recyclage programma.

Faxen kunnen worden opgeslagen in het geheugen of doorgestuurd worden naar een e-mailadres, zodat je deze niet moet afdrukken. Bovendien kunnen spam faxberichten geblokkeerd worden. Handig als je weet dat veel ondernemingen toch regelmatig spam ontvangen via fax.

Omdat het toestel gebaseerd is op LED-technologie verbruikt de MC342dnw sowieso minder energie en OKI voorzag tevens een Power Save modus. Het typische verbruik van de MC342 ligt vast op 500 watt. Het maximale verbruik ligt met 1170 watt een stuk hoger. In wachtstand verbruikt het toestel nog steeds 100 watt, maar in de Power Save modus daalt dit tot minder dan 20 watt.

Je kan de Power Save modus activeren via de knop op het bedieningspaneel of wachten tot het toestel zelf overgaat in deze modus. Standaard gaat de OKI MC342dnw na één minuut over in Power Save modus, maar die wachttijd kan je gelukkig zelf aanpassen via de instellingen van het apparaat.

In diepe slaapmodus verbruikt het toestel volgens de fabrikant minder dan 1,2 watt. Uitgeschakeld zou het verbruik blijven steken op 0,5 watt. Of deze beweringen kloppen, lees je verderop in deze review.

De installatie is oké
De installatie is oké
 
Ingebruikname

Voordat we de OKI MC342dnw uitpakken, kiezen we eerst een geschikte plaats voor het toestel. Vervolgens verwijderen we alle transportbeveiligingen zoals tapes en mousses, niet alleen langs de buitenzijde maar ook intern.

Vergeet zeker niet de toners te vergrendelen voordat je het toestel in gebruik neemt. Via een simpele schuifbeweging vergrendelen we de vier toners, sluiten de printerklep en kantelen de scannereenheid terug op het toestel.

Achtereenvolgens plaatsen we A4-papier in de hoofdlade, voorzien het apparaat van stroom en schakelen het in. We verbinden geen netwerkkabel, omdat we het toestel willen testen via wifi. Wanneer je gebruik wenst te maken van de fax, moet je de meegeleverde telefoonkabel verbinden met een wandcontactdoos en de Line-aansluiting op de achterzijde van de OKI MC342.

De machine start op en controleert alle onderdelen op hun werking. We krijgen tevens in het Engels de vraag of we de draadloze verbinding willen instellen. We gaan akkoord en worden gevraagd om het administrator wachtwoord in te voeren. Standaard is dat ‘aaaaaa’. Daarna krijgen we de keuze tussen een automatische installatie via Wifi Protected Setup (WPS) of een manuele installatie.

We kiezen voor deze laatste optie. De MC342dnw vraagt vervolgens om het SSID van uw netwerk. We voeren onze netwerknaam in en drukken op de OK-knop. Qua gebruiksvriendelijkheid zou het beter zijn dat de gebruiker zijn netwerk kan selecteren uit een lijst. Het toestel is immers bedoeld voor kleine bedrijven die normaal niet over een systeembeheerder beschikken.

Vervolgens vraagt de machine welke beveiliging ons netwerk gebruikt. We selecteren WPA2-PSK en drukken opnieuw op “OK”. In een volgende stap moeten we aangeven of onze draadloze router gebruik maakt van TKIP of AES (Rijndael) encryptie. We selecteren TKIP en drukken op “OK”.

Tot slot voeren we onze netwerksleutel in en vraagt de OKI MC342dnw bevestiging voor de door ons ingevoerde gegevens. De verbinding maken is gelukt en de machine geeft daarom volgende boodschap weer: ‘Connection successful, Wired Communications disabled’. Nu de draadloze verbinding is gelegd, kunnen we de meegeleverde driver dvd uitvoeren.

Een duidelijke en eenvoudig configureerbare webinterface
Een duidelijke en eenvoudig configureerbare webinterface
 
Installatie driver

We installeren de OKI MC342dnw op ons Windows 8 (64-bit) testsysteem. Wanneer we de meegeleverde dvd uitvoeren, start een fris ogende wizard die vraagt welke taal we willen gebruiken tijdens de installatie.

We kiezen voor Nederlands en vervolgens vraagt de wizard welk model MFP we willen installeren. OKI levert immers dezelfde dvd mee bij verschillende types multifunctionals. We kiezen de MC342 uit de lijst en klikken op “Volgende”. We gaan akkoord met de licentievoorwaarden en lezen het omgevingsadvies voor gebruikers.

We klikken opnieuw op “Volgende” en kunnen nu aanduiden welke drivers en software we wensen te installeren. Ten behoeve van onze test installeren we de PCL-driver, de scanner-driver en alle software tools. Tijdens de installatie van de driver verschijnt een pop-up die op zoek gaat naar een lokaal verbonden multifunctional.

Voor apparaten die met een netwerk verbonden zijn, moeten we klikken op de knop “netwerk”. De wizard speurt vervolgens op ons netwerk naar de OKI MC342dnw. Enkele ogenblikken later zien we dat het apparaat werd gevonden en gaat de installatie van de software verder.

Tot slot schotelt OKI ons een installatierapport voor waarin we de bevestiging krijgen dat alle geselecteerde software succesvol geïnstalleerd werd. De gehele installatie nam ongeveer vijf minuten in beslag.

De OKI MC342dnw beschikt tevens over een duidelijke en eenvoudig configureerbare webinterface. De gehele webinterface is immers opgedeeld in een informatief gedeelte en een via wachtwoord afgeschermde beheerderssectie.

 
Afdrukkwaliteit

Ondanks dat de MC342 een instapmodel is, gaat OKI prat op de afdrukkwaliteit van deze machine. We onderwierpen de MC342dnw aan een grondige test en drukten onder andere enkele HD fotobestanden af.

Het toestel kan afdrukken in een hoge resolutie van maximaal 1200 x 600 dpi dankzij de ProQ2400 multileveltechnologie. Bovendien claimt de fabrikant dat hun toners bijdragen aan deze kwaliteit en dat het gebruik van andere toners het toestel kan beschadigen en de afdrukkwaliteit wellicht zal afnemen.

Dubbelzijdige documenten kan de OKI MC342 afdrukken op A4-papier tot 176 g/m². Enkelzijdig drukt de MC342 af op papier tot 220 g/m². De fotobestanden die we hebben afgedrukt, zijn van uitstekende kwaliteit en ook zakelijke brochures zijn ‘af’. De kleuren zijn levensecht en de afdrukken hebben een mooie glanzende afwerking.

Ook de zakelijke brief die we afdrukten, oogde zeer scherp en vertoonde geen afwijkingen qua afdrukkwaliteit. Bij OKI moet je dus duidelijk niet inboeten aan kwaliteit als je kiest voor een instapmodel MFP.

Alle afdrukken werden gemaakt in OKI’s in ProQ/hoge kwaliteit. De zakelijke brief hebben we afgedrukt in standaardkwaliteit.

OKI MC342dnw webinfo
OKI MC342dnw webinfo
 
Prestaties

Om de prestaties van de OKI MC342dnw objectief te beoordelen, hebben we verschillende snelheidsmetingen uitgevoerd. Bij het afdrukken van een zakelijke brief met zwart-wit logo vanuit Power Save modus duurde het 14,5 seconden vooraleer de afdruk op de printer lag.

Vanuit de wachtstand duurde dit net iets minder dan 10 seconden. Volgens onze metingen haalt de OKI MC342dnw een gemiddelde snelheid van 17,9 pagina’s per minuut. OKI geeft zelf een snelheid op van 22 ppm in monochroom en 20 ppm in kleur.

Een foto in 10 x 15 formaat afdrukken, nam 19,74 seconden in beslag vanaf het ogenblik dat we de afdruktaak gaven tot het blad op de printer lag. Wanneer we dezelfde foto afdrukten op een volledige A4-pagina nam dit 24,09 seconden in beslag.

Een afgedrukte pagina kost volgens onze berekeningen 13,1 eurocent bij gemiddeld 5 % bedekking. Hierbij houden we rekening met alle kosten, ook de aanschafkost van de MFP zelf. We hebben uiteraard de prijzen genomen van originele OKI toners.

OKI heeft voor dit toestel geen (in verhouding) goedkopere high capacity toners voorzien. Het toestel maakt dus iets duurdere afdrukken dan zijn grotere broer, maar is ook een stuk goedkoper in aanschaf. Vooral de lagere aankoopwaarde kan voor veel kleine bedrijven de doorslag geven.

OKI MC342dnw multifunctional
OKI MC342dnw multifunctional
 
Verbruik

Met behulp van onze wattmeter hebben we het verbruik van de OKI MC342dnw nagemeten. Uitgeschakeld verbruikt deze multifunctionele printer circa 0,6 watt. Tijdens het opstarten, verbruikte het toestel maximaal 1148,7 watt.

Tijdens het afdrukken fluctueerde het verbruik tussen 164 en 1164,8 watt. Natuurlijk zijn deze metingen momentopnames en geven ze slechts een indicatie qua verbruik.

 
Beschikbaarheid

De OKI MC342dnw heeft een adviesprijs van 405 euro. De drie kleurentoners zijn respectievelijk goed voor 1500 pagina’s en kosten 51,65 euro. De zwarte toner biedt een capaciteit van 2200 pagina’s en wisselt van eigenaar voor 49,17 euro. Alle prijzen zijn exclusief BTW en eventuele verzendkosten.

De OKI MC342dnw verlaat de fabriek met 256 MB ram-geheugen aan boord. Optioneel kan je dit uitbreiden naar maximaal 768 MB. De prijzen van het geheugen werden ons helaas niet meegedeeld. Je geniet van drie jaar verlengde Carry-in garantie na registratie binnen dertig dagen na aankoop.

Conclusie
De OKI MC342dnw is een zeer complete MFP voor kleine bedrijven. Draadloze netwerkconnectiviteit is standaard voorzien, maar uiteraard kan je het toestel ook bekabeld aansluiten op je bedrijfsnetwerk. De afdrukkost per pagina ligt iets hoger dan bij zijn grotere broer, de MC562dn die we eerder al bespraken. Gelukkig is het toestel goedkoop in aankoop, erg veelzijdig en maakt het high-end afdrukken. De afdrukkwaliteit is werkelijk zeer goed. Het grote nadeel van dit toestel is het hoge stroomverbruik.
Adviesprijs
€ 405 excl. BTW
Foto van OKI
Categorieën Producenten
Naar begin pagina.

1 REACTIE

  1. In bovenstaande review lees ik voornamelijk over de printer mogelijkheden, terwijl dit toch echt een MFP betreft…
    Waarom geen woord over de scanner of de copier? Gemistte kans.
    En als het dan alleen over de printer moet gaan, waarom lees ik dan niets over de duplex mogelijkheden?
    Ook lees ik wel wat het apparaat verbruikt, maar niet hoeveel het verbruikt in slaapstand. Toch de stand waarin het apparaat de meeste tijd doorbrengt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.