Home Internet / Diensten

TweetGenie raadt leeftijd en geslacht twitteraars

0
47
Aan de hand van het taalgebruik kan het computerprogramma TweetGenie de leeftijd en het geslacht bepalen van Nederlandse twitteraars.

TweetGenie werd ontwikkeld door onderzoekers van het Meertens Instituut en de Universiteit Twente. Het programma slaagt erin aan de hand van het taalgebruik in de 200 meest recente tweets de leeftijd en het geslacht van Nederlandstalige twitteraars te raden.

TweetGenie

TweetGenie (© ; licentie: )

Het programma kijkt alleen naar het taalgebruik in de tweets en gebruikt geen andere informatie, zoals de naam, foto en profiel van de twitteraar. TweetGenie heeft aan de hand van voorbeelden automatisch woorden, of combinaties van woorden, geassocieerd met man en vrouw, oud en jong. Deze informatie gebruikt het programma om een voorspelling te maken.

In 85 procent van de gevallen raadt het programma het geslacht van twitteraars correct. Bij de inschatting van de leeftijd zit de computer er gemiddeld minder dan vier jaar naast. Hiermee is de inschatting van de computer al iets nauwkeuriger dan die van mensen.

Elke gebruiker heeft een eigen karakteristieke manier van twitteren. Toch zijn er voor groepen allerlei wetmatigheden te vinden. Zo praten jongeren op Twitter vaker over zichzelf en over onderwerpen als school. Ook gebruiken ze meer smileys dan oudere twitteraars. De oudere twitteraars gebruiken dan weer meer langere woorden, langere zinnen, links en hashtags in hun tweets.

De onderzoekers hopen, op basis van de feedback die mensen geven, het programma verder te verbeteren. Zo is het op het moment bijvoorbeeld nog erg moeilijk om de leeftijd van twitteraars ouder dan 35 goed in te schatten. Dat lijk te kloppen, want in ons geval raadde TweetGenie het geslacht wel correct, maar zat het er wat leeftijd betreft tien jaar naast.

Via deze link kan je uitproberen of TweetGenie jouw leeftijd correct raadt. Je kan op de website trouwens in een spelletje proberen om het beter te doen dan TweetGenie.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.