Anthropics Technology Portrait Professional 11 Studio fotobewerkingssoftware review

Portretfoto’s eenvoudig en snel meer allure geven

2
De meeste foto’s die de covers van glossy magazines sieren zijn vaak in meer of mindere mate ‘bewerkt’. Dat gebeurt met fotobewerkingssoftware, zoals Adobe Photoshop. Portrait Professional is een toepassing om portretten op een snelle manier te retoucheren. Het claimt professionele resultaten te leveren in een paar minuten. We deden de test met de laatste versie.

Foto’s retoucheren is in het digitale tijdperk vanzelfsprekend geworden. Omdat het meestal gebeurt in het bekende softwareprogramma Adobe Photoshop wordt van het bijwerken van foto’s ook wel gezegd dat ze ‘gephotoshopt’ zijn.

We spreken van retoucheren als het gaat om het wegwerken van bijvoorbeeld een puistje op iemands gezicht, maar de ijver van de fotobewerker kan soms wat al te groot zijn en dan wordt het eerder het manipuleren van een foto. Dat kan soms hilarische resultaten opleveren.

Portrait Professional Studio 11
Portrait Professional Studio 11

Zo stond er in de Playboy ooit een model zonder navel. Niemand van de lay-outafdeling had de fout blijkbaar opgemerkt, want 600.000 exemplaren van het blootblad gingen met een navelloze dame de deur uit.

Toch is het retoucheren van portretten niets nieuws. In de schilderkunst werden personen vaker mooier afgebeeld dan ze in werkelijkheid waren. Zo wordt van Hendrik de Achtste verteld dat hij ontzet was toen hij Anna van Kleef, zijn vierde echtgenote, in het echt zag en de vrouw in niets geleek op het portret dat hij had gezien voor hun trouw. Het huwelijk hield niet lang stand, want Hendrik liet zich al na zes maanden van haar scheiden.

Portrait Professional is een softwareprogramma van het Londense bedrijf Anthropics Technology Ltd dat specifiek bedoeld is voor het retoucheren van portretten. Het wil dat iedereen die klus eenvoudig en snel kan uitvoeren door het eenvoudigweg verschuiven van schuifregelaars.

 
Versies

Er zijn drie versies van Portrait Professional: Standard, Studio en Studio 64.

Portrait Professional versies
Portrait Professional versies

De eerste versie is voor amateurfotografen en kan overweg met JPG of 24-bit TIFF bestanden.

De twee andere versies zijn bedoeld voor amateur- en professionele fotografen die willen werken met bestanden in de RAW bestandsindeling of met hogere kwaliteit TIFF-bestanden met 48-bit kleuren. Deze edities kan je ook gebruiken als een plug-in in Photoshop.

De laatste, Studio 64, is geoptimaliseerd voor 64 bits Windows en Mac en heeft geen limiet wat het bestandsformaat betreft. Ze is bedoeld voor fotografen die met extra grote bestanden willen werken. De 32 bits versies van Portrait Professional kunnen overweg met beelden van maximum 30 megapixel.

Portrait Professional interface
Portrait Professional interface
 
Interface

Portrait Professional Studio 11 heeft een eenvoudige interface. Het opent met een groot “Working and Viewing Window” met rechts ernaast het Control Panel waar je met de knop “Upload photo” een foto kan selecteren die je wil bewerken.

Meteen nadat je de portretfoto hebt opgeladen, zoekt de software naar de contouren van het gezicht, de ogen, de neus en de mond en geeft die met lijnen en punten weer. Je moet selecteren of het een vrouwelijk of mannelijk figuur is.

Geüploade foto met outlines
Geüploade foto met outlines

Vervolgens wordt de foto in twee vensters getoond: Voor en Na. In het Control Panel kan je nu aan de slag om het portret te retoucheren. Je kan meteen al kiezen uit presets.

We wilden een portret van een ‘al wat oudere’ man bewerken en kozen voor de preset ‘Man 50+ Natural’. Meteen kan je zien dat de foto in het Na-venster aangepast wordt.

Portrait Professional: het slidermenu
Portrait Professional: het slidermenu
 
Bewerken

Wil je de portretfoto nog verder finetunen dan staan er schuifregelaars tot je beschikking voor de verschillende delen van het portret: het gezicht zelf, de huid, de ogen, de mond, de neus en het haar kan je met parameters in meer of mindere mate retoucheren.

Bij elke wijziging krijg je in de foto in het Na-venster het resultaat te zien, zodat je meteen kan beslissen of je de wijziging ongedaan wil maken of behouden.

Met de software kan je niet alleen (de tegenwoordig nog weinig voorkomende) rode ogen verwijderen, maar ook licht laten reflecteren in de pupillen. De kleur van de lippen kan je aanpassen en je kan ze zelfs een ‘natte look’ geven. Ook de tanden ‘witten’ is mogelijk of een minder mooi ogend gebit digitaal corrigeren zodat een lachend portret de allure van
een filmster krijgt.

Portrait Professional Voor en Na
Portrait Professional Voor en Na

Met een digitale borstel waarvan je de grootte kan wijzigen, kan je in een portret oneffenheden wegwerken, zoals puistjes, wratten, rimpels enzovoort.

Met Portrait Professional 11 kan je zo goed als alle gezichtsdelen ‘behandelen’. Enkel voor de oren heeft de software geen opties voorzien: iemand met uitstaande oren kan hier dus geen digitale behandeling voor krijgen. Wil je eerst proberen of Portret Professional iets voor jou is, dan kan je de software gratis uitproberen.

Conclusie
Door te werken met schuifregelaars biedt Portret Professional 11 een andere benadering dan de meeste fotobewerkingspakketten voor het retoucheren van portretten. Het zorgt ervoor dat je een portret eenvoudig en snel een mooiere look kan geven. Toch is enige tempering aan te raden bij het retoucheren met Portret Professional. Bij al te grote ingrepen krijgen portretten al snel een wasachtig uitzicht. De kans is dan groot dat mensen raar opkijken als ze je in het echt ontmoeten, omdat ze vaststellen dat die glamourfoto van je op het internet wel heel erg afwijkt van het hoofd voor hen. Een karakteristieke kop, daar is niks mis mee.
Adviesprijs

– Portret Professional Standard: normaal € 45,90; momenteel € 22,95
– Portret Professional Studio: normaal € 89,90; momenteel € 44,95
– Portret Professional Studio 64: normaal € 151,90; momenteel € 75,95

Portret Professional website

2 REACTIES

  1. Ik zou de gebruiker toch aanraden de portretfoto tegen een effen achtergrond te nemen. Op de onderste foto “Voor en Na” kreeg de zuil op de achtergrond een bedenkelijke deuk en de gordijnkast zakt vervaarlijk door.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.