Telenet Yelo TV review

Digitale tv op elk scherm met frustrerende beperkingen

8
Dankzij Yelo TV kunnen digitale tv en internet-abonnees van Telenet tv en opnames bekijken en hun digicorder programmeren op elk scherm in huis. Klinkt veelbelovend, maar hoe werkt het in de praktijk? DiskIdee testte het uit.

Telenet-abonnees kunnen met Yelo TV op elk scherm in huis live naar tv kijken, hun opnames bekijken, films op aanvraag of via het aparte Prime-abonnement bekijken en opnames plannen en wissen. Yelo TV werkt op je smartphone, tablet en computer en gebruikt overal ongeveer dezelfde interface. Ook je HD Digicorder (recente modellen) krijgt de Yelo TV-interface via de volgende software-update, of heeft die ondertussen al gekregen. Je betaalt er bovendien niets extra voor: het is inbegrepen in je digitale tv-abonnement. Maar hoe (goed) werkt het in de praktijk? Wij zochten het voor je uit.

 
Wat heb je nodig?

De interessantste onderdelen van Yelo TV, namelijk het live tv en opnames kijken op meerdere schermen in huis, werkt alleen als je zowel internet als digitale tv van Telenet hebt. Opnames plannen en wissen lukt ook voor wie digitale tv van Telenet heeft, maar een internetabonnement van een ander bedrijf.

Yelo TV tv-gids
Yelo TV tv-gids in webbrowser

De Yelo TV app is geschreven in html5, maar gebruikt ook Adobe Flash Player 11 én Microsoft’s Flash-equivalent Silverlight voor de videoweergave. Het werkt in recente webbrowsers op je pc. Er zijn ook apps voor iOS (iPhone/iPad/iPod) of Android.

Je hebt ook een Telenet-login nodig. Als je die nog niet hebt dan kun je die aanmaken op www.telenet.be/mijntelenet. Als je Telenet internet-abonnee bent, heb je die login al. Andere gebruikers moeten die mogelijk nog zelf aanmaken en hebben daarbij ook het klantennummer nodig dat ze terugvinden op hun factuur van Telenet digitale tv.

Om Yelo TV op je pc te gebruiken surf je naar www.yelotv.be. Vul je Telenet-login in bij Instellingen, Mijn profiel. Mogelijk moet je Microsoft Silverlight nog installeren. Je krijgt daar als het goed is automatisch een melding van en de installatie zal vanzelf gebeuren.

Om live tv te kijken, dient je pc verbonden te zijn met je Telenet internetmodem. Je moet minstens Windows XP of Mac OS X 10.6 hebben. Als browers kun je IE vanaf versie 8, Firefox vanaf versie 3.6, Chrome vanaf versie 11, Safari vanaf versie 5.33 of Opera vanaf versie 10.0 gebruiken. Verder moeten zowel Adobe Flash Player 11 (of hoger) als Microsoft Silverlight geïnstalleerd zijn.

Windows 8 gebruikers kunnen momenteel live tv kijken in desktop-modus en moeten mogelijk eerst nog Flash 11 en/of Silverlight installeren voor het echt werkt. Op een WindowsRT tablet zoals de onlangs door ons geteste Microsoft Surface RT werkt het niet, omdat die geen Flash en Silverlight-ondersteuning heeft. Pas in mei zal er een Yelo TV app voor Windows 8 uitkomen. Of die wel werkt op Surface RT is onduidelijk, maar in theorie zou dat het geval moeten zijn.

Apple iPad- of iPhone-gebruikers hebben minstens iOS 4.3 nodig. Yelo TV werkt op iPad vanaf versie 1 en iPhone vanaf versie 3GS.

Yelo TV op iPad
Yelo TV op iPad

Android-gebruikers hebben Android 2.2 en Adobe Air 3.1.0.557 of hoger nodig en hun toestel moet een ARM7 of hoger processor hebben.

 
Telemeter-verbruik

Hou ook rekening met een venijnig addertje onder het gras: je Telemeter rekent het verbruik van het tv- of opnames kijken via Yelo TV wel degelijk mee! Elk uur dat je tv kijkt verbruikt gemiddeld 550MB. Maar dit geldt wel voor elke persoon in huis die kijkt. Kijk je dus met drie huisgenoten een uur live tv of opnames dan gaat er 1,65 GB van je verbruikslimiet af.

Abonnees van het goedkopere Basic Internet abonnement van Telenet mogen maandelijks 100 GB volume verbruiken. Dat volstaat nog altijd voor vele uren tv kijken, op voorwaarde dat je niet teveel download van het internet. Hou je Telemeter de eerste dagen dat je Yelo TV gebruikt in elk geval goed in de gaten. Fibernet (XL) abonnees hoeven zich over het volume geen zorgen te maken, want zij mogen vrij downloaden.

 
Interface (nieuwe Digimenu)

Yelo TV heeft op alle toestellen een gelijkende interface. Ook de recentste HD Digicorders van Telenet krijgen dit nieuwe Digimenu, of hebben het ondertussen al gekregen bij de laatste software-update. Dat is het geval voor het grijs model DC-AD2100 en het zwart model. Heb je nog een andere HD Digicorder en wil je het nieuwe menu dan kun je hem omruilen voor €39. Huur je een SD Digibox, SD Digicorder of HD Digibox dan kun je die gratis omruilen. Je oude toestel blijft overigens gewoon werken, maar dan met het oude Digimenu.

Yelo TV Live tv kijken
Yelo TV Live tv kijken

Je HD Digicorder moet overigens wel via een HDMI-kabel met je tv verbonden zijn. Anders krijg je ook nog altijd het oude Digimenu.

De interface is ingedeeld in zes hoofdopties: tv-kijken, opnames, tv-gids, tv-theek, nieuws en instellingen. Heb je meerdere Digicorders dan kun je die allemaal bedienen van op één toestel. Je kunt elke Digicorder een eigen naam meegeven om ze gemakkelijker te onderscheiden. Dat laatste moet wel gebeuren via je Mijn Telenet-account en kan dus niet in Yelo TV, wat enigszins verwarrend is.

De interface is overzichtelijk en werkt vlot, maar is beter geschikt voor pc’s, smartphones en tablets dan voor tv’s. Op het grote scherm van een tv past meer informatie (bijvoorbeeld meer opnames, meer zenderdetails) dan het nieuwe Digimenu toont, waardoor je op een tv veel meer moet scrollen en bladeren. Opnames plannen en beheren gaat daardoor vlotter op je pc, tablet of smartphone.

 
Frustrerende beperkingen

Telenet beschikt niet altijd over de nodige rechten om films en series op alle schermen weer te geven. Wat je op je tv en Digicorder kunt bekijken, is niet noodzakelijkerwijze hetzelfde als wat je op een ander scherm kunt bekijken. Dit is erg frustrerend voor gebruikers, maar mag je eigenlijk niet aan Telenet verwijten. Het zijn immers de rechthebbenden van een film of serie die bepalen wat er met hun bezit mag gebeuren.

Bij Live TV kun je naar een veertigtal zenders kijken, maar er zijn enkele opvallende afwezigen. De zenders van de Vlaamse Media Maatschappij (Vtm etc.) kun je bijvoorbeeld  niet  op je tablet, smartphone of pc bekijken. De BBC-zenders ontbreken ook. En zo zijn er nog verschillende zenders die je alleen op je tv kunt bekijken.

Bij je eigen opnames weet je vooraf niet wat je op andere schermen dan je tv mag bekijken. Yelo TV toont op de andere schermen wel via pictogrammen wat bekijkbaar is: alleen de uitzendingen met een “geel oog” kun je bekijken. Bij de andere krijg je als je ze probeert te openen de melding dat Yelo TV de rechten niet heeft om de opnames uit te zenden. Je kunt dergelijke opnames alleen bekijken via je Digicorder.

Van de 27 opnames op onze twee Digicorders konden wij er bijvoorbeeld slechts vier bekijken op een ander scherm!

Yelo TV geen rechten
Yelo TV heeft niet altijd de rechten om iets op een ander scherm te tonen

Abonnees van Prime opgelet: ook opnames van Prime-films en Prime-series vallen onder deze beperkingen en kun je dus alleen zoals vanouds op je Digicorder bekijken. Je kunt via de TV Theek wél Prime-films en Primes-series bestellen om op andere schermen dan je tv te bekijken.

Film en TV à la carte werken ook op andere schermen. Hierbij heb je het wachtwoord nodig dat de eigenaar van de Digicorder heeft ingesteld voor het uitvoeren van bestellingen. Mocht je een dergelijk wachtwoord nog niet hebben ingesteld op je Digicorder doe dit dan direct, want anders kan iedereen die toegang heeft tot Yelo TV zomaar items uit het à la carte-aanbod bestellen. De rekening hiervoor zou wel eens zeer hoog kunnen oplopen…

 
Praktijk

Technisch werkt Yelo TV behoorlijk goed, zeker na recente updates aan de apps. Draadloos streamen via het draadloos basisstation van Telenet lukte bij ons vlot naar meerdere toestellen tegelijk. We konden probleemloos en zonder haperen drie zenders tegelijk bekijken (op een pc, een iPad mini en een Android 4.1 tablet van Toshiba). Behoorlijk indrukwekkend…

Hierbij viel overigens op dat de beeldkwaliteit op iPad met voorsprong de beste was, gevolgd door die op pc en dan pas die op Android…

Je draadloos basisstation dient wel centraal in huis opgesteld te zijn, want als je toestel er te ver vanaf wordt gebruikt, daalt de beeldkwaliteit of werkt het signaal op den duur helemaal niet meer. Maar dit zal in elk specifieke situatie natuurlijk verschillen, omdat er zoveel variabelen bij komen kijken.

Aanvulling 19/6/2013: Deze app kan niet op een “rooted” Android-apparaat worden geïnstalleerd (omwille van redenen van kopieerbescherming). Hou daar best rekening mee. Sommige Android-tablets en -smartphones uit het Verre Oosten zijn standaard rooted en kunnen deze app dus niet draaien. Momenteel werkt de iOS-app nog wel op een “jailbroken” iPad of iPhone maar ook dat zal binnenkort niet meer mogelijk zijn.

Conclusie
Technisch werkt Yelo TV behoorlijk goed, maar dat Telenet (nog) niet alle rechten heeft om uitzendingen op andere schermen te tonen is erg frustrerend, al is het niet helemaal de schuld van Telenet, maar eerder van conservatieve rechthebbenden die aparte rechten aanrekenen voor elke “uitzending” van hun eigendom. En streamen naar een tablet, smartphone of pc geldt nu eenmaal voor sommigen als extra “uitzending” waarop extra auteursrechten moeten worden betaald…
Foto van Telenet
Website: Visit Website
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.

8 REACTIES

  • Gebruik de yelo app indien mogelijk, want Silverlight wordt niet meer door Microsoft ondersteund en werkt nog maar in weinig browsers (bv. niet in Chrome, niet in Edge). Telenet is momenteel nog contractueel verplicht om Silverlight te gebruiken voor de videospeler omwille van drm (kopieerbescherming)-vereisten maar onderhandelt met de mediabedrijven om die verplichting te kunnen laten vallen. Zij kunnen hier dus ook weinig aan doen momenteel.

 1. Silverlight kan probleemloos netflix streamen met Full HD… en yelo tv kan zelfs met moeite 720p halen. Dat doet het zelfs nooit in mijn ogen. De resolutie doet het hem ook. De resolutie van een Ipad scherm zal natuurlijk altijd veel scherper lijken omdat dit een stuk kleiner is dan dat van een pc monitor. Ik bekijk yelo tv via hdmi rechstreeks van mijn pc. De codering van Yelo is redelijk “crappy” in mijn ogen.

 2. mmm de volgende zin was er teveel aan :
  “Hierbij viel overigens op dat de beeldkwaliteit op iPad met voorsprong de beste was, gevolgd door die op pc en dan pas die op Android…

  Aan de afname van datalimiet neem ik aan dat het gestreamd wordt naar de apparaten…dan hangt de weergave toch af van het toestel niet? dan moet je ook geen merken vergelijken als de specs niet dezelfde zijn…
  mijn nokia 3210 had ook slechter beeld dan mijn huidige S2

  je laat overkomen dat het OS reden is van de slechte weergave en dat vind ik spijtig voor een ‘technische uitleg’…
  en ondermijnt het artikel toch zwaar op geloofwaardigheid…

  • Ik rapporteer alleen wat ik zie. De onderliggende code en streaming verschilt op al die platformen, dus kwaliteitsverschillen zijn logisch. De test gebeurde over hetzelfde netwerk en op hetzelfde moment, dus het verschil zit hem in de apparatuur.

   • het verschil zit in het scherm btw, de rest werkt hetzelfde en heeft geen meerwaarde aan de weergave…Waarom ziet het op een S4 er beter uit dan op Ipad, dat bedoel ik maar…als je dat vergelijk maakt moet je 3 evenwaardige toestellen vergelijken. Zeker in een column met slogan ‘stevige testen, kritische reviews’…
    Ik rapporteer alleen wat ik lees.

    • Dat is gewoon niet waar, je hebt ongelijk. Op iPad wordt gestreamed via quicktime, op Android en PC via Adobe Flash of Microsoft Silverlight. Dat op zich maakt al een verschil. De schermen en hardware verschillen uiteraard ook, maar bv. op pc testten we met een 24-inch monitor van de hoogste kwaliteit, veel beter dan wat een iPad kan weergeven. Toch was de iPad weergave beter, door een betere streaming en mogelijk betere app-code.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.