HP ElitePad 900 G1 Windows 8 Pro tablet review

Zakelijke Windows-tablet met slimme uitbreidingen van HP

2
Met de ElitePad 900 introduceert HP een tablet bedoeld voor de zakelijke gebruiker. Een aantal accessoires of Smart Jackets zoals HP ze aanduidt, moeten helpen om de ElitePad geschikt te maken voor diverse professionele werksituaties. We hebben deze Windows 8 tablet getest.

De HP ElitePad 900 G1 is een 10,1-inch tablet met Windows 8 Pro als besturingssysteem en een Intel x86-processor. Dit is dus – net als de eerder door ons geteste Dell Latitude 10 – geen WindowsRT-tablet met ARM-processor, maar draait de volledige versie van Windows 8.

HP ontwikkelde een Smart Jacket ecosysteem. Met deze ElitePad Jackets en Adapters kan je de tablet op verschillende manieren uitrusten om zo de ElitePad 900 in diverse zakelijke omstandigheden te gebruiken. We gaan hier verder op in tijdens onze test.

 
In de doos

Naast de HP ElitePad 900 tablet vinden we in de verpakking nog een HP ElitePad Expansian Jacket, een stroomadapter en een HP ElitePad USB Adapter. In een tweede doos treffen we nog een HP ElitePad Docking Station aan met een stroomadapter.

HP ElitePad 900 G1
HP ElitePad 900 G1
 
Design

De HP ElitePad 900 G1 is een degelijk gebouwde tablet die klasse uitstraalt met een achterzijde die grotendeels uit aluminium is vervaardig. Het 10,1-inch (25,6-cm) scherm met 16:10 beeldverhouding wordt beschermd door Gorilla Glass. Het capacitief multi-touch scherm biedt een resolutie van 1280 x 800 pixels.

Achteraan heeft de ElitePad 900 een 8 megapixel camera. Aan de voorzijde is een 1080p camera voor videochatten geïntegreerd. Het geluidsvolume kan je aanpassen met een toets op de achterzijde. Achteraan zit er ook nog een klepje, dat je ouderwets verwijdert met een pinnetje of paperclip. Hier kan je een microSD-kaart in kwijt en de sim-kaart bij de modellen die mobiel breedband ondersteunen.

HP ElitePad Docking Station
HP ElitePad Docking Station

Er zitten maar twee knoppen op de ElitePad 900: de aan/uit-knop en een schuifknop waarmee je het automatisch roteren van het beeld kunt aan- en uitzetten. Midden onderaan het scherm is er nog de Windows-toets. Onderaan de tablet zitten twee luidsprekers en een aansluiting om de stroomkabel aan te sluiten of de tablet met het docking station te verbinden. Ook kan je hier de verschillende ElitePad-adapters mee gebruiken.

In het bij ons testexemplaar meegeleverde, maar apart verkochte docking station staat de ElitePad stevig op je bureau. Niet alleen kan je de tablet opladen in het dockingstation, je kunt de ElitePad 900 op deze manier gebruiken als desktop-pc, zij het voor eenvoudige kantoortaken. De dock beschikt over vier USB 2.0-poorten, een LAN-, HDMI- en VGA-poort, evenals een line in- en line out-aansluiting. Je kan er een toetsenbord en muis op aansluiten en ook een externe monitor.

HP ElitePad 900 gedockt
HP ElitePad 900 gedockt
 
Technische kenmerken

Net als de Acer Iconia W510 en de Dell Latitude 10 draait de HP ElitePad 900 G1 op Intels “Clover Trail” Atom Z2760 SoC (“System on a Chip”).

Gemeenschappelijke kenmerken van “Clover Trail” Windows-tablets zijn een dualcore Atom-processor met 32 nm (nanometer) x86-technologie, 1,8 GHz kloksnelheid, ondersteuning voor hypterthreading, een PowerVR SGX 545 grafische chip met een kloksnelheid van 533 MHz en ondersteuning voor 6,4 GB/sec dualchannel geheugen.

De ElitePad is verkrijgbaar met 32 GB of 64 GB ssd als opslagmedium. Van beide versies zijn er modellen met en zonder HSPA+ mobiel breedband met ondersteuning van gps. HP biedt ook nog een vijfde model met 64 GB ssd, HSPA waarbij ook het docking station, het Expansion Jacket en een tweede batterij worden meegeleverd.

HP ElitePad Expansion Jacket met extra batterij
HP ElitePad Expansion Jacket met extra batterij
 
Smart Jackets

De HP ElitePad 900 heeft geen aansluitmogelijkheden op het tablet zelf. HP ontwikkelde een systeem waarbij de enige connector op de ElitePad dient om de tablet zowel op te laden of te docken als uit te rusten met uitbreidingsaccessoires en -adapters. Zo is er het ElitePad Expansion Jacket dat is uitgerust met een HDMI-poort, microSD-kaartlezer en twee USB 2.0-aansluitingen.

Dit Jacket is zo ontworpen dat er ook een ElitePad Jacket Battery in past (je dient wel vier schroeven los te draaien om de batterij te bevestigen). Met de extra batterij verleng je volgens HP de batterijtijd tot 20 uur.

Voordeel van het Jacket systeem is dat HP een slanke tablet kon ontwerpen. Ze meet 177,3 x 260,2 x 9,2 mm. Ter vergelijking: de Dell Latitude 10 meet 176,6 x 274,0 x 10,5 mm. Beide tablets wegen nagenoeg evenveel: 630 gram voor de HP Elitepad 900 en 658 gram voor de Dell Latitude 10.

HP_ElitePad 900 Adapters
HP_ElitePad 900 Adapters

Nadeel is dat als je het ElitePad Jacket gebruikt de tablet 260 gram zwaarder wordt en met de extra batterij gemonteerd nog eens 190 gram. Dan zit je al met een tablet van meer dan een kilo in je handen, wat het toch een stuk minder ‘mobiel’ maakt.

Maar HP voorziet ook een aantal ElitePad-adapters zodat je desgewenst zonder het ElitePad Jacket kan. Naast een HP ELitePad USB Adapter kan je optioneel ook nog de HP ElitePad HDMI & VGA Adapter, de ElitePad Serial Adapter, de ElitePad SD Card Reader en de ElitePad Ethernet Adapter kopen.

Andere accessoires voor het HP ElitePad systeem zijn een Slim Bluetooth Keyboard, een Comfort Grip draadloze muis en een Executive Tablet-pen. Er zou ook nog een HP ElitePad Productivity Jacket beschikbaar komen dat een geïntegreerd toetsenbord heeft naast de diverse aansluitmogelijkheden, evenals een ElitePad Rugged Jacket om de tablet extra te beveiligen.

Draadloos toetsenbord en muis
Draadloos toetsenbord en muis
 
Prestaties

Inzake Windows-prestaties mag je ongeveer de prestaties verwachten van een basislaptop of een netbook. De Windows Experience Index (WEI) score bedraagt 3,3 en dat is een typische WEI-score voor dit soort tablets, waarbij vooral het grafische gedeelte de algemene prestaties naar omlaag haalt.

In de grafische benchmark 3D Mark Professional 1.0 scoort de HP ElitePad 900 G1 met 3517 punten wel beter dan de de Dell Latitude 10 die 2430 punten optekende. Op PC Mark 7 scoort de HP tablet met 1422 punten wel min of meer vergelijkbaar met de Dell (1405 punten).

HP ElitePad 900
HP ElitePad 900

In de webbenchmark Futuremark Peacekeeper scoort hij 422 punten – de Dell 418 -, wat iets minder is dan bijvoorbeeld de iPad mini (500 punten), maar méér dan de Microsoft Surface RT tablet (355 punten). Net als de Dell start de HP tablet op in slechts dertien seconden (de iPad heeft er 28 seconden voor nodig). Uit de slaapstand is hij binnen de seconde wakker.

De standaardbatterij houdt het in onze “worst case” test (gemeten met Peacekeeper) 395 minuten uit. De autonomie met de extra batterij in het Jacket bedraagt 13 u 12 m – dat is ook een “worst case” autonomie. De Dell haalde in deze test bijna 17 uur. Of je echt 20 uur haalt, zoals HP opgeeft, blijft de vraag, maar het zal toch dicht in de buurt komen. Een en ander hangt natuurlijk ook af van welke taken je uitvoert en van de instellingen.

De HP Elitepad verbruikt 16 watt bij normaal gebruik.

Conclusie
HP heeft met de ElitePad 900 G1 een stijlvolle tablet ontwikkeld die professionele gebruikers naar hun hand kunnen zetten door de diverse Jackets en adapters die HP biedt, waarvoor ze wel extra dienen te betalen. Zonder het Expansion Jacket heeft deze tablet trouwens geen enkele USB-aansluiting en ook geen HDMI-poort. In de testen scoort deze tablet lichtjes beter dan de eerder door ons geteste Dell Latitude 10. Die laatste biedt wel een grotere autonomie met de extra batterij. De HP ElitePad 900 wordt met extra batterij gemonteerd in het Expansion Jacket trouwens een erg zware tablet.
Adviesprijs excl. BTW
HP ElitePad 900 G1 32 GB ssd (D4T15AA): € 649
HP ElitePad 900 G1 64 GB ssd (D4T09AW): € 705
HP ElitePad 900 G1 32 GB ssd + HSPA (D4T16AA): € 769
HP ElitePad 900 G1 64 GB ssd + HSPA (D4T10AW): € 825
HP ElitePad 900 G1 64 GB ssd + HSPA + Dock + Expansion Jacket + tweede batterij (H5E93EA): € 869

De prijzen van de diverse accessoires vind je via deze pagina onder “Accessoires en services”.

Foto van HP
Website: Visit Website Website: Visit Website Website: Visit Website
Categorieën Producenten
Naar begin pagina.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.