Innovatieve multifunctionele printer met doorzichtige scannerklep

1
202
Printers, hoe geavanceerd ook, zijn meestal nogal klassiek qua design. Een aantal fabrikanten, waaronder HP, proberen daar verandering in te brengen. HP introduceert met de Envy 120 e-All-in-One een compacte, stijlvolle multifunctionele printer voor thuisgebruikers. Het toestel is PVC vrij, beschikt over een doorzichtige scannerklep en automatische papierinvoer- en uitvoerlades. Wij zette de Envy 120 op onze testbank.

Hoe kies je een geschikte (multifunctionele) printer? De keuze wordt bepaald aan de hand van een aantal factoren zoals het volume dat je maandelijks wil afdrukken en de gewenste functies. De meeste gezinnen kiezen voor een inkjetprinter en willen er ook mee kunnen kopiëren en scannen. Bovendien is het design van groot belang voor thuisgebruikers, omdat het toestel meestal een plaats krijgt in de woonkamer of kleine bureauruimte.

 
In de doos

Wanneer de HP Envy 120 e-All-in-One wordt geleverd in ons testlab, valt meteen op dat het toestel behoorlijk zwaar weegt. We pakken de Envy 120 uit en vinden naast het toestel zelf ook nog een aantal accessoires in de doos. HP levert de volgende toebehoren mee: een HP 300 zwarte inktcartridge, een HP 300 drie-kleuren inktcartridge, een software-cd, een meertalige snelstartgids en een netsnoer.

HP Envy 120 e-All-in-One printer

HP Envy 120 e-All-in-One printer (© ; licentie: )

De documentatie is tevens uitgevoerd in het Nederlands. Een USB-kabel moet je nog apart aanschaffen, maar dat is niet perse noodzakelijk aangezien je de multifuctional ook via wifi kan verbinden met je draadloze thuisnetwerk.

 
Design

De HP Envy 120 e-All-in-One herdefinieert het printerontwerp radicaal, net zoals zijn eerder door DiskIdee getestte voorganger de Envy 110. De Envy 120 is uitgevoerd in een combinatie van glanzend en mat zwart. Wanneer je het toestel van bovenaf bekijkt, lijkt er een stuk te ontbreken. Gelukkig is dat niet het geval. Het scannerdeksel is immers transparant, zodat je vooraf kan controleren of het document recht onder de scanner ligt. Je legt het te scannen document bovendien niet meer op de glasplaat, maar eronder en met de tekst naar boven. De scannereenheid zit ingewerkt in het deksel, meteen onder de glazen bovenplaat.

Wanneer je het toestel inschakelt, kantelt het gemotoriseerde voorpaneel naar boven, zodat het vlot toegankelijk is. Op het bedieningspaneel zien we drie aanraakgevoelige toetsen waarmee je respectievelijk het toestel kan in- en uitschakelen, het netwerk configureren en de papierlade openen. Rechts naast deze toetsen voorzag HP een 4,33-inch (11 cm) aanraakscherm met eveneens vier aanraakgevoelige toetsen: home, terug, help en annuleren.

Wanneer je het toestel inschakelt, kantelt het gemotoriseerde voorpaneel naar boven

Wanneer je het toestel inschakelt, kantelt het gemotoriseerde voorpaneel naar boven (© ; licentie: )

Rechts naast het gemotoriseerde voorpaneel is een kleiner paneeltje dat handmatig geopend kan worden. Dit paneel biedt plaats aan een USB-poort en een SD,MMC,MS-DUO kaartlezer. De papierlade is net als het voorpaneel gemotoriseerd en schuift vrijwel geruisloos uit de printer via een druk op de eject-knop. Ook de uitvoerlade voor de afgedrukte pagina’s werkt volautomatisch.

Wanneer de printer een afdruktaak krijgt, wordt de uitvoerslede automatisch uitgeschoven. Nadat je het papier uit de printer hebt genomen, schuift deze automatisch terug in. Dat is niet alleen ruimtebesparend, maar ook zeer ordelijk. Bovendien loop je minder risico op een beschadigde uitvoerlade door ertegenaan te lopen.

De invoerlade biedt plaats aan maximaal 80 vellen standaardpapier. De uitvoerlade kan slechts 25 vellen standaardpapier bevatten. Zowel de in- als uitvoerlade zijn dus vrij krap bemeten. Met een gewicht van 7,98 kilo is de Envy 120 niet direct een lichtgewicht. Het toestel meet maximaal 432 x 495 x 337 mm. Tot slot vinden we op de achterzijde de voedingsingang en de USB-poort om het toestel te verbinden met een computer.

Met de HP Envy 120 e-All-in-One kan je niet alleen afdrukken, maar ook scannen en kopiëren

Met de HP Envy 120 e-All-in-One kan je niet alleen afdrukken, maar ook scannen en kopiëren (© ; licentie: )

 
Technisch

Met de HP Envy 120 e-All-in-One kan je niet alleen afdrukken, maar ook scannen en kopiëren. Het toestel maakt gebruik van HP’s thermische inkjettechnologie en biedt een resolutie tot 4800 x 1200 dpi in kleur en tot 1200 dpi in zwart. De Envy 120 is geschikt voor printvolumes tot 1000 A4-pagina’s per maand, maar het aanbevolen aantal pagina’s ligt tussen 400 en 500 pagina’s. Zoals je ziet, is het toestel dus niet geschikt voor zakelijk gebruik.

De fabrikant geeft een ISO-printsnelheid op van 7 ppm in het zwart en tot 4 ppm in kleur voor A4-pagina’s. HP rustte deze AIO uit met slechts twee inktpatronen: een zwart en een driekleurenpatroon. De Envy 120 beschikt over 512 MB ram-geheugen dat helaas niet uitbreidbaar is. Voorts is het toestel uitgerust met een 11 cm (4,33-inch) grafisch kleurenaanraakscherm. Tot slot beschikt de Envy 120 over wifi 802.11 b/g/n en een USB 2.0-aansluiting. Om het milieu te sparen werd de printer volledig PVC-vrij gebouwd en kan deze automatisch dubbelzijdig printen.

We kiezen voor een draadloze installatie op ons thuisnetwerk

We kiezen voor een draadloze installatie op ons thuisnetwerk (© ; licentie: )

 
Ingebruikname

We kiezen een gewenste plaats voor de Envy 120 en voorzien de All-in-One van stroom. De inktpatronen werden door HP reeds in ons testtoestel geplaatst waardoor de printer meteen klaar is voor installatie op ons netwerk. Daartoe voeren we de meegeleverde cd-rom uit. De wizard die vervolgens opstart, verwijst ons naar de website van HP, maar je kan ook kiezen voor installatie vanaf de cd-rom.

We kiezen voor de online installatie en worden meteen naar een registratiepagina van het HP ePrintCenter omgeleid. We klikken hier voorlopig op “doorgaan zonder account” en downloaden de laatste installatiewizard voor de HP Envy 120 e-All-in-One. We voeren het net binnengehaalde bestand uit en krijgen even later de kans om de gewenste software voor installatie te kiezen.

Ten behoeve van onze test zullen we HP Update, de helpbestanden en HP Photo Creations installeren. In een volgende stap gaan we akkoord met de licentievoorwaarden en –instellingen. Meteen daarna start de eigenlijke installatie. Vervolgens wil de wizard weten hoe we de printer willen verbinden. We kiezen voor een draadloze installatie op ons thuisnetwerk en klikken op “volgende”.

Een bevestiging dat de printer met succes via het netwerk werd geïnstalleerd

Een bevestiging dat de printer met succes via het netwerk werd geïnstalleerd (© ; licentie: )

De wizard controleert nu de netwerkomgeving en verwijst ons met duidelijke instructies naar de HP Envy 120 zelf. We voeren op de printer de ‘Wizard draadloze installatie’ uit en even later is de HP Envy 120 verbonden met ons thuisnetwerk. We bevestigen in de installatiewizard dat het blauwe lampje continu brandt en klikken opnieuw op “volgende”. Een volgend venster geeft meteen de printer weer die we nu kunnen selecteren voor installatie op onze test-pc.

De wizard voert de installatie op ons Windows 7 Professional systeem uit en geeft een bevestiging dat de printer met succes via het netwerk werd geïnstalleerd. Voorts wil HP graag weten of inktmeldingen direct moeten weergegeven worden of alleen tijdens het afdrukken en vraagt het bedrijf dat je bijdraagt aan het milieu door onder andere dubbelzijdig af te drukken. Tot slot vraagt HP hoe we de printer willen gebruiken en worden de webservices op de printer geactiveerd. De printer drukt tevens een bevestiging hiervan af.

HP Envy 120 WebInterface

HP Envy 120 WebInterface (© ; licentie: )

 
Webinterface

Via het ip-adres van de printer (in ons geval 192.168.1.111) kan je eenvoudig de webinterface bereiken. De webinterface van de HP Envy 120 e-All-in-One komt ons erg bekend voor. Deze lijkt namelijk als twee druppels water op die van de eerder besproken HP Photosmart 7520 e-All-in-One printer. Aangezien de Envy 120 geen fax aan boord heeft, ontbreekt uiteraard wel het tabblad “Fax”.

Net als de HP Photosmart 7520 e-All-in-One is ook de Envy 120 compatibel met HP ePrint en kan je dus afdrukken vanaf mobiele apparaten als tablets en smartphones. Ook afdrukken via internet naar de Envy 120 is mogelijk. Al deze mogelijkheden hebben we reeds uitgebreid getest en ons relaas hierover kan je nalezen in de review van de HP Photosmart 7520 e-All-in-One printer.

HP Envy 120 Printer Help

HP Envy 120 Printer Help (© ; licentie: )

 
Performance

Om de prestaties van de HP Envy 120 e-All-in-One te beoordelen hebben we verschillende snelheidsmetingen uitgevoerd op het toestel. Tijdens het afdrukken van een standaard, zakelijke brief met zwart-wit logo behaalde de Envy 120 e-All-in-One een gemiddelde snelheid van 5,1 pagina’s per minuut op standaard A4-kantoorpapier.

Een foto afdrukken op 13 x 18 formaat nam 1 minuut en 18 seconden in beslag vanaf het moment dat we de afdruktaak gaven tot de foto op de printer lag.

In de hoogste afdrukkwaliteit kunnen we spreken van fotostudiokwaliteit

In de hoogste afdrukkwaliteit kunnen we spreken van fotostudiokwaliteit (© ; licentie: )

Voor de kwaliteitstest hebben we eerst een foto in ‘normale’ kwaliteit afgedrukt op het door HP meegeleverde Advanced Photo Paper 13 x 18 cm. Het resultaat was zeer goed met nauwelijks waarneembare strepen, maar de kwaliteit gaat nog sterk omhoog als je afdrukt op de maximale dpi-waarde. In de hoogste afdrukkwaliteit kunnen we spreken van fotostudiokwaliteit.

De HP Envy 120 e-All-in-One heeft voor dezelfde foto op A4-formaat en in normale kwaliteit 45 seconden nodig. Ook deze afdruk is zeer goed. Deze multifunctional kan dus inderdaad foto’s afdrukken in fotostudiokwaliteit zoals HP claimt.

Een afgedrukte A4-pagina kost volgens onze berekeningen 30 eurocent en dat bij gemiddeld 5% bedekking. Onze berekening houdt rekening met alle kosten, ook de aanschafkost van de MFC zelf. We hebben onze berekening gebaseerd op de originele 300XL cartridges van HP. Het toestel is dus een stuk duurder in verbruik dan de eerder besproken HP Photosmart 7520 e-All-in-One.

 
Verbruik

Volgens HP verbruikt de Envy 120 e-All-in-One maximaal 26 watt. Tijdens het afdrukken zou het verbruik rond 23 watt liggen. In standby verbruikt het toestel 7,1 watt en in slaapstand nog slechts 3,5 watt. Wanneer het toestel is uitgeschakeld, verbruikt het volgens de fabrikant nog 0,53 watt. Volgens onze metingen, lijken de waardes die HP opgeeft te kloppen en soms zelfs iets lager te liggen.

 
Beschikbaarheid

De adviesprijs van de HP Envy 120 e-All-in-One ligt vast op 279 euro, inclusief BTW. Je geniet van twee jaar garantie op dit toestel. Daarnaast kan je uiteraard ook extra garantie aanschaffen via HP. Het HP 3 jaar Service Plan met ophaling op de volgende werkdag kost 48 euro inclusief BTW. Het HP 3 jaar Service Plan met standaard ophaling kost 36 euro, inclusief BTW.

Conclusie
De HP Envy 120 e-All-in-One is in vele opzichten innovatief. Vooral het doorzichtige scannerdeksel is gedurfd, net als de automatische papierlades en het bedieningspaneel. Het toestel maakt zeer mooie afdrukken in standaard kwaliteit, maar is wel zeer duur in gebruik. Het grote voordeel voor natuurbewuste gebruikers is uiteraard de automatische duplexmodule, zodat je probleemloos dubbelzijdige afdrukken kan maken. Tot slot is de Envy 120 – net als de HP Photosmart 7520 e-All-in-One – helemaal klaar voor de toekomst dankzij de HP ePrint services.
Adviesprijs
€ 279
Foto van HP
Website: Visit Website Website: Visit Website Website: Visit Website
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelCompacte systeemcamera van Panasonic met WiFi en NFC
Volgend artikelGoogle’s muziekstreamingdienst nu ook beschikbaar in België

1 REACTIE

  1. Mijn Envy 120 series printer is de slechtst werkende printer die ik ooit gekocht heb. En dat voor € 249,-!! Om met wifi te werken moet je een erg sterk signaal hebben. Waar mijn telefoon, iPad en laptop allemaal nog prima werken, geeft de Envy aan dat er geen verbinding is. Ik gebruik de printer relatief weinig (gemiddeld ca. 20 standaardprintjes per week en af en toe een paar scans). Toch is de printkwaliteit na ±2 jaar al slechter geworden (met nieuwe originele HP-cartridges) en de scanfunctie werkt op dit moment helemaal niet meer. Voor mij geen dure HP-printer meer!
    Een Canon van rond de €100 werkt beter, langer en betrouwbaarder.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.