“The Burren” time-lapsevideo by David Hunt

Door Raspberry Pi aangestuurde cameradolly voor time-lapsevideo’s

0
Om mooiere time-lapsevideo’s te draaien gebruikte de Ier David Hunt een Raspberry Pi computertje dat een zelfgebouwde gemotoriseerde rail aanstuurt waarop een Canon DSL-R camera kan bewegen bij het fotograferen.

David Hunt is naast Linux software-ingenieur ook fotograaf in zijn vrije tijd. Omdat de commercieel verkrijgbare ‘dolly’s’ – de verrijdbaar onderstellen voor een film- of videocamera – te duur in aanschaf waren, besloot David Hunt zelf een gemotoriseerde rail voor zijn Canon camera’s te bouwen.

Raspberry Pi dolly © David Hunt
Raspberry Pi dolly © David Hunt

Hij gebruikte voor zijn DIY project materiaal uit lokale hardwarewinkels en een Raspberry Pi mini-computer die hij in een doorschijnend plastic doosje stopte voor bescherming. De Pi wordt aangedreven door een 8 x AA batterijpack onder de dolly, dat ook dient als accu voor de motor van de dolly. De mini-computer stuurt niet alleen de dolly aan, maar ook de sluiter van de spiegelreflexcamera. Het systeem kan zelfs de lens verwarmen zodat ze niet met damp beslaat tijdens het fotograferen.

Op zijn website heeft David Hunt de bouw van de gemotoriseerd Dolly gedocumenteerd. Je kan er nalezen hoe je deze DIY cameradolly zelf kan bouwen, met inbegrip van diagrammen en Python programmeercode. Hunt is niet aan zijn proefstuk toe, want vorig jaar bouwde hij een Raspberry Pi bordje in in de batterijgreep van een Canon camera.

Met zijn installatie maakte Hunt in de Burren, een uniek karstlandschap in het noordwesten van het graafschap Clare in Ierland, opnames voor een time-lapsevideo. Het resultaat mag er zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.