Groene Thecus NAS voor kleine bedrijven presteert goed

0
192
Thecus introduceert met de N4800Eco een zuinige NAS-server die draait op een Intel Atom-processor. Enige tijd geleden bespraken we van dezelfde fabrikant reeds de TopTower N8850 die extreem goed presteerde. Onze verwachtingen zijn dan ook gespannen. Een test.

Thecus is gespecialiseerd in NAS-servers voor KMO’s/MKB’s en grote bedrijven. Het bedrijf werd opgericht in 2004 en is dus nog relatief jong. De hoofdzetel van Thecus is gevestigd in Taiwan, maar de Europese zetel bevindt zich in Venlo, Nederland.

 
In de doos

Ondanks zijn compacte afmetingen, weegt de doos van de Thecus N4800Eco behoorlijk zwaar. Wanneer we het toestel uitpakken, valt meteen op dat we opnieuw met een high-end NAS-server te maken hebben. Zonder harde schijven weegt de N4800Eco maar liefst 4335 gram.

Naast de NAS-server zelf vinden we in de doos ook nog een stroomsnoer, een stroomadapter, een cat.5e netwerkkabel, vier sleuteltjes en een zakje met schroefjes voor montage van de harde schijven.

Verder vinden we in de doos ook nog een software cd-rom, een cd-rom met Twonky Media v7.0.8 (Server x64) en een cd-rom met Acronis True Image Personal 2010.

Tot slot levert Thecus ook een meertalige snelstartgids mee, maar deze is helaas niet uitgevoerd in het Nederlands.

Thecus N4800Eco NAS

Thecus N4800Eco NAS (© ; licentie: )

 
Design

Zoals we van Thecus gewoon zijn, is ook de N4800Eco opgebouwd uit een erg robuuste, metalen toren. Het toestel is uitgevoerd in een combinatie van mat en glanzend zwart.

Op het voorpaneel treffen we maar liefst twee LCD-schermen aan. Het primaire OLED-scherm is 2,8 inch groot en geeft systeeminformatie en statusberichten weer. Net onder dit scherm werden vier knoppen voorzien: ‘omhoog’, ‘omlaag’, ‘bevestigen’ en ‘annuleren’. Rechts naast de rij knoppen zien we de opdruk ‘Eco’ die aangeeft dat het om een energiezuinige NAS-server gaat.

Meteen onder de rij knoppen zien we een metalen deurtje dat toegang geeft tot de vier harde schijf sleuven. Alle sleuven zijn vergrendelbaar via de meegeleverde sleuteltjes.

Links naast de deur voorzag Thecus een tweede LCD-scherm dat via pictogrammen de status aangeeft van de harde schijven, het netwerk en de USB-poorten. Onder dit scherm vinden we ook nog twee USB 3.0-poorten en de aan/uit-knop.

De Thecus N4800Eco meet 192 x 172 x 250 mm en biedt plaats aan vier 3,5-inch of 2,5-inch harde schijven.

Aansluitingen achteraan

Aansluitingen achteraan (© ; licentie: )

 
Connectiviteit

Ook qua aansluitingen geen gebrek bij de Thecus N4800Eco. Het grootste deel van de beschikbare ruimte achteraan wordt in beslag genomen door de grote (9 x 9 cm) ventilator die de schijven moet koelen.

Rechts naast de ventilator vinden we een groot aantal aansluitingen terug. We zien een 19V DC-voedingsingang, een 3,5 mm lijnuitgang, een 15 polige VGA-poort, een HDMI-poort, twee USB 2.0 poorten, een eSata-poort en twee RJ-45 LAN-poorten. Zelfs een aanhechtpunt voor een Kensington-beveiligingsslot werd voorzien.

Een opening voor een uitbreidingskaart verraadt dat misschien uitbreidingen mogelijk zijn. Wanneer we de behuizing openmaken, vinden we inderdaad een Pci Express x1 uitbreidingssleuf die mogelijk gebruikt kan worden voor toekomstige upgrades.

 
Technische kenmerken

De Thecus N4800Eco heeft een Intel Atom processor en 2 GB DDR3 ram-geheugen. Thecus koos bewust voor een Intel Atom processor, omdat deze energiezuiniger zijn en gebruikt kunnen worden zonder actieve koeling.

Deze NAS ondersteunt verschillende RAID-modi: 0, 1, 5, 6, 10 en daarnaast ook Just a Bunch Of Disks (JBOD). Deze laatste is eigenlijk geen RAID-modus, maar een aaneenkoppeling van verschillende harde schijven. Het gebruik van RAID-0 en JBOD raden we in elke zakelijke omgeving sterk af wegens te onveilig.

De meest aangewezen opstelling is een RAID-5 waarbij pariteitsgegevens verdeeld worden over de verschillende harde schijven in de array. RAID-5 biedt bescherming tegen uitval van één harde schijf. De Thecus N4800Eco biedt tevens ondersteuning voor een “hot spare drive” (een reserverschijf die actief wordt als een schijf in de RAID uitvalt) en het automatisch opnieuw opbouwen van de array.

De Thecus N4800Eco werd uitgerust met een Intel Atom processor en 2 GB DDR3 ram-geheugen

De Thecus N4800Eco werd uitgerust met een Intel Atom processor en 2 GB DDR3 ram-geheugen (© ; licentie: )

De fabrikant voorzag twee RJ-45 10/100/1000 LAN-poorten. Dankzij deze twee poorten ondersteunt de Thecus N4800Eco tevens 802.3ad link aggregation. Je kiest zelf of je deze poorten wil gebruiken voor load balance, failover, Balance-XOR, Balance-TLB of Balance-ALB.

Deze NAS-server kan overweg met volgende protocollen: SMB/CIFS, HTTP/HTTPS, FTP, NFS v4 en AFP.

Voorts heeft de Thecus N4800Eco uiteraard een (secure) FTP-server, een printserver, een iTunes-server, een foto-server en een download manager aan boord. Ook een webserver is beschikbaar via een module.

In tegenstelling tot de eerder besproken Thecus TopTower N8850 ondersteunt de N4800Eco geen 10 , maar slechts vijf IP-camera’s. Het systeem is in elk geval bruikbaar als videobewakingsserver voor kleine bedrijven en privé-doeleinden.

Tot slot biedt het systeem ook ondersteuning voor iSCSI, VMWare en Citrix.

De Thecus N4800Eco draait op ThecusOS 5.0 dat ingebed is op een 1 GB grote, sata “Disk on Module” (DOM).

De Thecus Setup Wizard

De Thecus Setup Wizard (© ; licentie: )

 
Ingebruikname

Voordat we de Thecus N4800Eco in gebruik nemen, kiezen we een geschikte plaats voor het toestel. Vervolgens trekken we drie van de vier harde-schijfsledes uit het toestel. We monteren hierin drie SATA-3 SSD’s van 240 GB elk. Daarna schuiven we de sledes terug op hun plaats en vergrendelen ze met behulp van de meegeleverde sleutels.

Nu de schijven geïnstalleerd zijn, zullen we het toestel aansluiten op ons netwerk. Hiertoe pluggen we een netwerkkabel in de WAN/LAN1 poort op de achterzijde van het toestel. Deze kabel sluiten we vervolgens aan op onze Gigabit switch. Uiteraard voorzien we het apparaat meteen ook van stroom via de meegeleverde adapter. Daarna schakelen we de Thecus N4800Eco in.

Het systeem start meteen het initialisatieproces dat je kan volgen op het primaire OLED-scherm. We zien o.a. ‘Loading driver’ en ‘Start network’ voorbij flitsen evenals de Hostname ‘N48000Eco’ en het standaard IP-adres 192.168.1.100. Het standaard wachtwoord van de beheerder is ‘admin’.

Na de installatie van de hardware, voeren we de meegeleverde cd-rom uit. Thecus levert dezelfde cd-rom mee voor twee modellen en dus moet je zelf klikken op de knop ‘N4800 Series’. Een volgend venster geeft toegang tot de gebruikshandleiding, de snelle installatiegids en de software. We klikken op ‘Setup Wizard’ en voeren de installer uit.

Vervolgens start dezelfde installatiewizard (2.0.4) die we reeds kennen van de Thecus TopTower N8850. Nadat we de wizard hebben voltooid, kunnen we inloggen via de webinterface van de Thecus N4800Eco.

De webinterface

De webinterface (© ; licentie: )

 
NAS-server configureren

De webinterface opent in standaardmodus. Thecus voorzag op het beginscherm twee basispictogrammen: ‘Admin’ en ‘Module’. Wie het liever wat blitser ziet, kan in de linkerbenedenhoek klikken op ‘Flash’ waarna de welkomstpagina wordt geopend in Flash. We klikken op het pictogram ‘Admin’ en loggen in met het door ons gekozen beheerderswachtwoord.

In tegenstelling tot bij de Thecus TopTower N8850 start er nu geen ‘System Initialisation Setup Wizard’. We krijgen alleen het homescherm te zien met de belangrijkste modules erop afgebeeld. Uiteraard is het verstandig om eerst de gegevens van je smtp-server in te stellen, zodat het systeem waarschuwingsmails kan verzenden bij problemen. Daarna kies je in principe eerst het gewenste RAID-niveau.

RAID management

RAID management (© ; licentie: )

We kiezen op het startscherm voor ‘RAID management’ en klikken vervolgens op ‘Create’. We selecteren drie harde schijven en klikken op ‘Next’. We kiezen voor een RAID-5 opstelling en klikken op ‘Next’. Een volgend venster geeft o.a. de mogelijkheid om het RAID-volume te encrypteren en het opbouwen van de RAID-array te versnellen. Encryptie vertraagt het systeem en voor thuisgebruik zien we geen noodzaak om dat te doen, dus klikken we wederom op ‘Next’.

Thecus geeft de gebruiker de mogelijkheid om de Stripe-grootte en het bestandssysteem te bepalen. De meeste gebruikers behouden echter best de standaardinstellingen. Daarna geeft het systeem nog een overzicht van de gekozen instellingen voordat je deze bevestigt. We klikken op ‘Submit’ en gaan akkoord met de waarschuwing. Om te starten met het opbouwen van de RAID-array klikken we op ‘Finish’.

De NAS-server start meteen het opbouwen van de array. Dit proces kan verschillende uren in beslag nemen, afhankelijk van de gekozen instellingen en harde schijven. Wanneer het proces voltooid is, verschijnt in de webinterface ‘Healthy’ bij het RAID-management.

ThecusOS Dashboard

ThecusOS Dashboard (© ; licentie: )

 
Webinterface

Thecus leverde ons de N4800Eco met de laatste versie van ThecusOS (v2.03.08) voorgeïnstalleerd. Deze nieuwe (sub)versie verschilt uiterlijk weinig of niets van de voorgaande versie die we bespraken in onze review van de Thecus TopTower N8850. We houden het dus bij onze vorige conclusie dat Thecus zeker niet moet onderdoen voor het DSM-besturingssysteem van Synology qua mogelijkheden en gebruiksvriendelijkheid. Jammer genoeg stellen we wel vast dat de interface nog steeds niet naar het Nederlands werd vertaald.

 
Prestaties

We hebben de Thecus N4800Eco met drie in RAID-5 geconfigureerde enterprise-klasse SSD-schijven onderworpen aan de NAS performance tester 1.4 benchmark. Deze benchmark meet de schrijf- en leessnelheid tussen de NAS en cliëntcomputer aan de hand van tijdelijke bestanden van willekeurige grootte.

Resultaten NAS performance tester 1.4 benchmark

Resultaten NAS performance tester 1.4 benchmark (© ; licentie: )

We voerden de NAS performance tester 1.4 vijf maal uit in ‘batch run’ met een bestandsgrootte van 400 MB. Daarin behaalde de Thecus N4800Eco een gemiddelde schrijfsnelheid van 107,14 MB/sec en een gemiddelde leessnelheid van 105,10 MB/sec. Erg mooie scores dus. Deze benchmark is bovendien zo geschreven dat tijdens de leestest caching op netwerkschijven wordt vermeden. We gebruikten SSD’s voor de tests zodat we de hoogst mogelijke prestaties uit het systeem kunnen puren. Met gewone harde schijven kunnen de eigenlijke prestaties natuurlijk wel lager liggen.

 
Verbruik

Thecus meent dat de N4800Eco een energiezuinige NAS-server is. Met behulp van onze energiemeter hebben we dit getest. Bij normaal gebruik maten we een verbruik tussen 19,2 en 24,7 watt. Het maximale verbruik bedroeg 26 watt. Uitgeschakeld verbruikt deze NAS-server nog 2,5 watt wat eigenlijk teveel is.

 
Beschikbaarheid

De Thecus N4800Eco is online verkrijgbaar voor 470,25 euro, exclusief BTW. Uiteraard moet je de harde schijven nog afzonderlijk aanschaffen en zijn deze niet inbegrepen in de prijs.

Conclusie
De Thecus N4800Eco is een compacte, goed presterende NAS-server die, net als de TopTower N8850, werd gebouwd met degelijke hardware. Het systeem kan tot vier harde schijven bevatten en ondersteunt de meest courante RAID-niveaus. Wij zijn nog steeds zeer tevreden over het ThecusOS dat werd ontworpen voor zakelijke klanten. Het DSM-besturingssysteem van Synology is weliswaar iets gelikter, maar ThecusOS is goed doordacht en biedt alle mogelijkheden die je mag verwachten op een hedendaagse NAS-server. 
Adviesprijs
€ 470,25 exclusief BTW (en excl. harde schijven)
Foto van Thecus
Categorieën: Hardware, Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelPiano-achtig muziekinstrument met drukgevoelige toetsen
Volgend artikelKaart toont cyberaanvallen in echte tijd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.