Piano-achtig muziekinstrument met drukgevoelige toetsen

0
58
De Seaboard is een nieuw muziekinstrument met de toetsenlay-out van een traditionele piano, maar met drukgevoelige toetsen die controle geven over toonhoogte, volume en klankkleur van elke noot.

Het muziekinstrument is een ontwerp van de Britse start-up Roli. De Seaboard overbrugt de kloof tussen akoestisch en digitale muziek en geeft uitvoerders real-time controle over alle belangrijke kenmerken van het geluid: het volume, de toonhoogte en de klankkleur. Wie piano kan spelen kan ook de Seaboard bespelen, want het toetsenbord heeft dezelfde lay-out, maar elke toets, gemaakt van zacht en flexibel materiaal, is drukgevoelig. Het nieuwe muziekinstrument opent een nieuwe wereld van expressieve mogelijkheden.

ROLI Seaboard Grand © Lambde Ltd.

ROLI Seaboard Grand © Lambde Ltd. (© ; licentie: )

De Seaboard gebruikt gepatenteerde SEA Interface sensortechnologie ontwikkeld door Roli. SEA staat voor Sensorisch, Elastisch en Adaptief. SEA Interfaces zijn zeer nauwkeurig, informatierijk en drukgevoelig. Ze kunnen in elke vormfactor worden gebouwd, bijvoorbeeld als toetsenbord voor een computer of tablet. Roli ontwikkelt momenteel toepassingen voor muziek, personal computing, robotica, medische apparatuur, gaming en machinebesturing.

Roli bouwt een limited edition van 88 Seaboard Grands die in april 2013 wereldwijd beschikbaar zullen zijn in voorbestelling. Elke Seaboard Grand wordt met de hand geassembleerd en krijgt een unieke naam volgens de noten op een pianotoetsenbord, van A0 tot C8.

Vorig artikelStijlvolle hoofdtelefoon zorgt voor stevige bassen
Volgend artikelGroene Thecus NAS voor kleine bedrijven presteert goed
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.