Een en De Bleekweide, zelfmoord en sociale media

3
64
De reportages over De Bleekweide op een moeten stoppen, en wel meteen. Niet na deze reeks, maar meteen. Aflevering twee brengt immers een minderjarige van wie de zus zelfmoord pleegde na pesterijen op Facebook. Waar is hier het gezond verstand?

De discussie en opiniestukken over het al dan niet uitzenden van reportages met kinderen en minderjarigen over hun therapie bij hun grote levensproblemen, heb ik met aandacht gevolgd, voor en tegen, zonder dat ik de uitzending gezien had. Gelukkig is er Net Gemist en heb ik de reportage nu wel gezien.

Ik laat me niet uit over de therapie en de aanpak van de therapeuten. Niet mijn domein, niet mijn expertise. Ik ben er na het zien van de reportage wel nog meer van overtuigd dat het moreel en deontologisch niet juist en niet rechtvaardig is de kinderen voluit in beeld te brengen. In enkele opiniestukken daar deze week zijn argumenten voor aangedragen, de beste in “Kinderen zijn geen illustratiemateriaal” van Stefaan Van Mulders, administrateur-generaal van het Agentschap Jongerenwelzijn van de Vlaamse overheid, met daarin het centrale le droit à l’oubli – het recht om vergeten te worden.

Moderne media en zeker de digitale media hebben een oncontroleerbaar en hardnekkig geheugen waaraan iedereen kan uit putten en aan kan toevoegen wat hij wil.

Pesten, zelfmoord en weer naar Facebook

Wat mij nog meer verontrustte, was de trailer voor de aflevering die later deze week zal worden uitgezonden. Dat wordt een aflevering over een tiener die in therapie is over de zelfmoord van zijn zus, die tot die daad overging na aanhoudende pesterijen op sociale media, lees Facebook.

Grote verbazing: deze tiener zal ruim een half uur niet alleen illustratiemateriaal zijn, maar ook onderwerp voor nieuwe… Facebookreacties. Niet veel kansberekening nodig om te weten dat deze jongen over de kling gaat, en niet weet wat hem zal achtervolgen, hoe lang en wanneer, tot heel ver in de toekomst. Mijn expertise in online media gaat ver genoeg om tenminste dat te weten.

Dat programmamakers altijd nieuwe grenzen opzoeken en daarbij wetten en deontologische codes tarten en negeren – je kan nog zeggen, dat is wat ze doen. Dat ouders toestemming geven, doet mij vragen hoe ruim zij ingelicht zijn. Dat therapeuten – professionele hulpverleners – eraan meewerken om hun patiënten, minderjarige in dit geval, tentoon te stellen, dat doet mij huiveren.

Media en privéleven: het is geen goede combinatie. Dat het een-programma De Bleekweide nog maar het risico neemt de minderjarige broer van een slachtoffer van Facebook-pesterijen zelf weer aan de digitale media prijs te geven, is ronduit shockerend.

De Bleekweide op een moet daarom onmiddellijk worden stopgezet. Vind ik. Een urgent geval van jeugdbescherming.

Over Toon Lowette
De internetgebruiker is niet koning, hij is dictator. Online diensten zijn succesvol als ze zich ondubbelzinnig richten op de taak waarmee de bezoeker naar een site gaat. Sinds 1982 is Toon Lowette ondubbelzinnig bezig met nuttigheid en taakgerichtheid in online diensten, als consultant en als uitgever.

Volg de commentaren van Toon Lowette
Volg Toon Lowette op Twitter

Vorig artikelSupersnelle converteerbare Ultrabook met Windows 8
Volgend artikelBelgacom lanceert nieuw gamma producten voor thuisbewaking

3 REACTIES

  1. Ik ben het volledig eens met Frans, laat staan dat sommige medie bronnen er een ” scheppeke ” bovenop doen.Of alles niet schrijven of vertellen. Door een alerte lotgenoot ben ik aan de weet gekomen over … en dit in een Duiste reactie op internet over … Sorry , ik moet voorzichtig zijn over wat het hier gaat want anders ben ik de zwarte piet.
    Groeten van iemand die graag de volledige ‘ waarheid ‘ wil weten over …

  2. Men maakt geen programmas meer, men zoekt sensatie in de hoop dat dit kijkcijfers omhoog haalt. Gewone mensen worden er gewoon ingeluisd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.