Instap-laptop met krachtige grafische kaart bij Aldi België

0
297
Op woensdag 20 februari 2013 vinden de Nederlanders een desktop-pc in hun Aldi (de Medion Akoya MD 8825 P5225D), de Belgen daarentegen krijgen een laptop voorgeschoteld. Voor slechts 499 euro! Zonder op de conclusie vooruit te lopen: dat is goedkoop…

De Medion Akoya MD 99170 (P6638) is een middelgrote laptop met een breedbeeldscherm van 39,6 cm (15,6-inch) met LED-backlight en een resolutie van 1366 x 768 pixels. Dit is weliswaar een 16:9 verhouding, maar geen Full HD resolutie. Wil je je film toch in Full HD bekijken zal je een extern scherm of tv moeten aansluiten. Dat kan met een kabel op de HDMI-uitgang of draadloos via WiDi.

Vanaf 20 februari 2013: de Akoya MD 99170 (P6638)

Vanaf 20 februari 2013: de Akoya MD 99170 (P6638) (© ; licentie: )

Sinds enige tijd zijn alle beeldschermen van de Aldi-Medion laptops ontspiegeld, maar bij deze Akoya MD 99170 (P6638) is dat niet het geval. Dat mag dan wel een beter contrast opleveren, je gaat terug moeten zoeken naar een plaatsje zonder reflectie van lampen, vensters of andere lichtbronnen die je kijkplezier vergallen.

Deze laptop werd overigens al eerder verkocht in de Duitse Aldi’s, uit commentaren in de pers (waaronder Computerbild) blijkt dat de kleurweergave niet echt goed is en de kijkhoek eerder klein.

 
Processor

Het hart van deze laptop is een dual core Intel i3-3120M Processor. In de reclame kan je dan lezen over de “Ongelooflijke prestatiekracht en spetterende visuals” van deze processor. Niet dus, het is een absoluut instapmodel van de mobile processors van Intel.

Hij werkt aan 2,5 GHz, heeft geen turbo boost mogelijkheden maar wel hypertrading technologie, zodat hij met zijn twee kernen toch vier taken tegelijkertijd aankan. De i3-3120M kan beroep doen op 4 GB DDR3 SDRAM werkgeheugen, niet denderend veel, maar wel passend bij deze categorie processors.

De technische fiche van deze Intel i3-3120M Processor vind je hier (bron: Intel).

Met een sterke grafische kaart: NVidia GeForce GT 635M

Met een sterke grafische kaart: NVidia GeForce GT 635M (© ; licentie: )

 
Grafisch

De Intel i3-3120M Processor heeft zoals de meeste Intel processors van de derde generatie ook een ingebouwde grafische component, de Intel HD Graphics 4000. Energiezuinig en toch vrij krachtig, moeten heel wat goedkope laptops het hiermee stellen. Maar niet zo bij deze Akoya MD 99170 (P6638): Medion monteerde er nog een extra grafische kaart in: een NVidia GeForce GT 635M DirectX 11.

Dit is een al wat oudere videokaart (december 2011) en was toen al in essentie een GeForce GT 555M met een nieuw etiket opgeplakt. Dit verklaart mogelijk het (relatief) hoog verbruik. Desondanks behoort ze nog altijd tot de “Mid-Range Graphics Cards”. Bij deze indeling behoort als definitie: “met deze GPU’s kan je vlot moderne en veeleisende games spelen in HD resolutie maar wel met de details op Medium ingesteld”.

Aldi Medion Akoya MD 99170 (P6638)

Aldi Medion Akoya MD 99170 (P6638) (© ; licentie: )


Volgens Computerbild klopt dat helemaal voor DirectX 10 spelletjes, maar voor de laatste Direct X 11 spelletjes is de framerate (aantal beelden per seconde) toch te laag om nog echt vloeiend te zijn.

De technische fiche van deze NVidia GeForce GT 635M DirectX 11 vind je hier (bron: NVidia).

 
Harde schijf

Op de harde schijf werd niet bezuinigd: er steekt een exemplaar met een capaciteit van1 TB in, wat veel is – zeker bij een laptop van minder dan 500 euro. Computerbild vermeldt nog een interessant weetje, vrij vertaald: “Onderaan de MD 99170 bevindt zich een ligplaats om de pc uit te rusten met een SSD met Mini-PCI-Express aansluiting”. De (Duitstalige) handleiding vermeldt hier evenwel niets over.

De aansluitingen links en rechts

De aansluitingen links en rechts (© ; licentie: )

 
Verdere hardware uitrusting

Hier vinden we geen echte verrassingen, de Medion Akoya MD 99170 (P6638) is zoals we al wel gewoon zijn van Medion, erg compleet. Kaartlezer, microfoon en webcam, Bluetooth 4.0, USB 3.0, Wifi en WiDi, een multistandaard DVD-/CD-brander weliswaar met DVD-RAM- en Dual Layer-ondersteuning maar geen Blu-ray – wat we nu ook niet verwachten in deze prijscategorie.

Minder gelukkig zijn we met de batterij. Er zit een Li-ionaccu in met 6 cellen, volgens de Medion reclame goed voor een “lange accuduur” maar volgens Computerbild is dat beperkt tot 2,5 uur. Iedereen weet intussen dat dat na verloop van tijd nog vermindert, zodat je al vlug met een laptop zit die het geen twee uur uithoudt.

Een volledige technische fiche van deze Medion Akoya MD 99170 (P6638) vind je hier.

De meegeleverde software

De meegeleverde software (© ; licentie: )

 
Software

De meegeleverde software biedt ook al geen verrassingen:
• Microsoft levert Windows 8 en Office 2010 en Windows Essentials.
• Cyberlink geeft je zowat alles wat je nodig zou kunnen hebben met MediaEspresso, PhotoDirector, Power2Go, PowerDirector, PowerDVD en YouCam.
• Producten met zowat dezelfde mogelijkheden krijg je dan nog eens meegeleverd van Ashampoo: Burning Studio, Photo Commander, Photo Optimizer en Snap.
• Kaspersky levert het (overbodige) proefpakket Internet Security 2013.
• Tot slot wordt nog een aantal “Windows 8 apps en games” voorgeïnstalleerd.

Conclusie
Voor 499 euro krijg je wel erg veel hardware, en toch geeft de Medion Akoya MD 99170 (P6638) ons een vreemd gevoel. Een mooie grafische combinatie van een HD Graphics 4000 en een NVidia GeForce GT 635M gekoppeld aan een instap-CPU i3-3120M lijkt ons onevenwichtig. Ook de terugkeer van de blinkend zwarte beeldschermen is bezwaarlijk toe te juichen. Als je echt dringend aan een nieuwe, goedkope laptop toe bent, dan zal deze Medion Akoya MD 99170 (P6638) zijn ding wel doen, anders zouden we aanraden nog even te wachten. Want hoe fier Medion in de reclame de CPU “van de derde generatie” bejubelt, binnen enkele weken doet de volgende generatie (de Haswell) zijn intrede. Medion kennende zijn die er altijd als de kippen bij om nieuwe componenten in hun producten te verwerken, en de Haswells zijn uiteraard weer sneller, krachtiger, energiezuiniger en zo voort.
Adviesprijs
€ 499
Foto van Aldi België
Website: Aldi België
Categorieën: België, Distributeurs
Naar begin pagina.
Vorig artikelKrachtige, moderne en goedkope desktop-pc bij Aldi Nederland
Volgend artikelMicrosoft lanceert definitieve versie van Outlook.com
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.