Aldi Medion Akoya MD 8825 (P5225 D) desktop-pc preview

Krachtige, moderne en goedkope desktop-pc bij Aldi Nederland

16
Terwijl je bij Aldi België op woensdag 20 februari 2013 een laptop kunt vinden, biedt Aldi Nederland zijn klanten die dag een desktop-pc aan: de Medion Akoya MD 8825 (P5225 D). Voor 549 euro mag je hem meenemen.

Deze desktop-pc lijkt als twee druppels water op de Medion Akoya MD 8816 (P5220D) die eind november zowel in België als in Nederland te koop was.

Aldi Medion Akoya MD8825 (P5225 D)

Aldi Medion Akoya MD8825 (P5225 D) (© ; licentie: )

We hebben het dan niet alleen over het uitzicht – alle Aldi computers lijken immers op elkaar, met hun typische zwarte kast van 18 x 39 x 39 cm voorzien van zilveren accenten, een gewicht van ongeveer 9 kg en bovenaan een docking bay voor een externe Medion HDDrive2go super speed harde schijf – maar vooral inwendig zijn ze (bijna) identiek.

 
Processor

De nu bij Aldi Nederland aangeboden Medion Akoya MD 8825 (P5225 D) heeft dezelfde CPU als zijn voorganger: een Intel Core i5-3350P processor. Hij heeft 6 MB Intel Smart Cache, werkt normaal aan 3,10 GHz maar de Turbo Boost-technologie kan zo nodig die snelheid lichtjes opdrijven tot 3,30 GHz. De Hyper-Threading technologie waardoor elke kern meerdere taken tegelijk kan uitvoeren zit er evenwel niet in.

Intel i3_3350P processor, gemonteerd

Intel i3_3350P processor, gemonteerd (© ; licentie: )

En net als bij zijn voorganger moet deze toch wel krachtige processor het stellen met slechts 4 GB DDR3 SDRAM (1600 MHz) werkgeheugen. Jammer, deze computer vraagt gewoon om 8 GB. Dubbel jammer omdat deze Akoya MD 8825 (P5225 D) hoogstwaarschijnlijk net als zijn voorganger geen vrije geheugenbanken meer heeft, zodat je het geheugen niet kunt aanvullen, maar alles moet vervangen als je het wil uitbreiden tot 8 GB.

Een PDF-bestand met de technische fiche van deze processor vind je hier.

 
Grafisch

Niet alleen de processor van de Akoya MD 8825 (P5225 D) is dezelfde als die van het november model, Medion monteerde er ook dezelfde grafische kaart in: een NVidia GeForce GTX 650 DirectX11. Het is een moderne, krachtige kaart waar best mee te gamen valt. Ze heeft bovendien 1024 MB GDDR5 videogeheugen aan boord en heeft zowel een HDMI audio-/video-uitgang, een DVI- als een D-Sub VGA-aansluiting.

Zowel een HDMI, een DVI- als een D-Sub VGA-aansluiting

Zowel een HDMI, een DVI- als een D-Sub VGA-aansluiting (© ; licentie: )

De technische fiche van de NVidia GeForce GTX 650 zoals opgesteld door NVidia vind je hier als PDF-bestand.

 
Harde schijf

Is er dan geen enkel verschil tussen deze Medion Akoya MD 8825 (P5225 D) en de in november vorig jaar aangeboden MD 8816 (P5220D)? Toch wel, de harde schijf. In het vorige model zat een schijf van 2 TB, in de nu aangeboden computer zit slechts 1 TB. De Akoya MD 8825 (P5225 D) is dan ook 50 euro goedkoper.

Deze externe harde schijf past niet in het docking bay bovenaan de computer

Deze externa harde schijf past niet in het docking bay bovenaan de computer (© ; licentie: )

Opmerking:
In dezelfde Aldi-folder zal je een externe harde schijf terugvinden van maar liefst 3 TB (USB 3.0, 7200 RPM, 64 MB cache) aan 109 euro. Dat is goedkoop voor zo’n grote schijf, maar let wel: het is GEEN Medion HDDrive2go super speed. Uiteraard kan je die harde schijf wel aansluiten op de hier besproken desktop, maar ze past NIET in de docking bay bovenaan de computerkast.

Een uitgebreide technische fiche van de Medion Akoya MD 8825 (P5225 D) in PDF-formaat vind je hier.

De meegeleverde software

De meegeleverde software (© ; licentie: )

 
Software

Uiteraard koos Medion voor Windows 8 als besturings-systeem. Samen met Windows 8 krijg je dan automatisch de nieuwe Internet Explorer 10 als browser en Windows Defender als anti-virusprogramma en ter bescherming tegen malware, spyware en andere ongewenste software. Het proefpakket van Kaspersky Internet Security 2013 is eigenlijk overbodig.

Aansluitingen achteraan

Aansluitingen achteraan (© ; licentie: )

Verder krijg je van Microsoft ook nog een proefpakket van Office 2010. Wil je toch upgraden naar een volledige versie dan moet je wel een “sleutel” kopen (minimum 100 euro en verder afhankelijk van de gekozen versie), maar je krijgt dan wel tijdelijk de garantie dat je nadien gratis kan upgraden naar Office 2013.

Verder krijg je bij de Medion Akoya MD 8825 (P5225D) nog Power2Go, MediaEspresso, PowerDVD en PhotoDirector van CyberLink. In het Medion MediaPack vind je Burning Studio, Photo Commander, Photo Optimizer en Snap van Ashampoo. Het geheel wordt afgerond met een heleboel Windows 8 Apps en Games.

Conclusie
Noemden we het november-model “waar voor zijn geld”, dan geldt dat zeker voor de huidige aanbieding. Deze computer is nog 50 euro goedkoper met als enige verschil: een harde schijf van “slechts” 1 TB. Op zich is dat geen slechte zaak. Misschien kom jij in eerste instantie wel toe met 1 TB? Dan steek je mooi 50 euro in je zak. Wil je later meer? Plaats genoeg voor een extra harde schijf waarvan jij dan bepaalt hoe groot ze moet zijn. Of misschien opteer je voor een snelle SSD? De Medion Akoya MD 8825 (P5225D) is naar onze mening een krachtige computer samengesteld uit actuele componenten die je gemakkelijk langere tijd up-to-date kunt houden.
Adviesprijs
€ 549
Foto van Aldi Nederland
Website: Aldi Nederland
Categorieën: Distributeurs, Nederland
Naar begin pagina.

16 REACTIES

 1. umm ik heb deze computer dan al een tijdje en wil graag nu een betere videokaart. Alleen moet ik dus weten wat de voeding is want ik heb een aantal kaarten in gedachte

 2. Vorige week deze computer aangeschaft bij de Aldi voor 400 euro. Wat een toppertje. Mijn vraag aan meneer Paulus: Kan ik
  de videokaart(nvidia geforce gtx 650 1gb) vervangen voor een nvidia geforce gtx 660 ti 2 gb? Kan namelijk voor een leuk prijsje deze van een vriend overneme
  Gr. Bas

  • Er zijn 2 dingen die je parten kunnen spelen, Bas:
   1. De GTX 650 is een single slot, de GTX 660ti een dual slot. Dat wil dus zeggen dat er voldoende plaats in de kast is: 2 vrije sloten naast elkaar en niets dat er boven in de weg staat – bij Medion wil de “toeter” die op de CPU zit om de warmte naar buiten te sturen wel eens in de weg zitten. Desnoods kan je de toeter er af laten, maar dan moet je de kast wel open laten.
   2. De voeding moet zwaar genoeg zijn. Een GTX 650 verbruikt maximum 65 Watt en vereist een voedingsblok van minimum 400 Watt. Een GTX 660ti verbruikt maximum 150 Watt en vereist een voedingsblok dat minimum 450 Watt kan leveren. Ze heeft ook 2 voeding-aansluitingen maar dat is bij Medion normaal geen probleem.
   Dus Bass: open de kast, kijk de voeding na, kijk of er fysisch genoeg plaats is en als dat alles OK blijkt: go for it!

  • Op heel wat moederborden vind je 4 ligplaatsen (banken) voor geheugenlatjes. Zit er 4 GB RAM in de computer, dan zal je in 2 banken een latje van 2 GB zien zitten. Wil je de pc upgraden naar 8 GB, dan koop je 2 x 2 GB bij en je steekt die in ligplaats 3 en 4.
   Op het moederbord van deze pc zijn er slechts 2 geheugenbanken, in elk steekt al 2 GB. Wil je upgraden naar 8 GB, dan kun je die 2 GB latjes niet meer gebruiken en moet je 2 x 4 GB kopen (en die zijn uiteraard duurder dan die van 2 GB). Die steek je dan in de plaats van de 2 GB latjes.
   In principe maakt het merk geheugenlatjes niet zoveel uit. Ik zou je aanraden eerst de 2 GB latjes uit de pc te halen (ze moeten er nadien toch uit) en ze mee te nemen naar de computerwinkel als model zodat je zeker het juiste type koopt. Let er wel op dat je de contacten van die latjes niet met de blote handen aanraakt!

 3. “De Hyper-Threading technologie waardoor elke kern meerdere taken tegelijk kan uitvoeren zit er evenwel niet in.”

  “En net als bij zijn voorganger moet deze toch wel krachtige processor het stellen met slechts 4 GB DDR3 SDRAM (1600 MHz) werkgeheugen. Jammer, deze computer vraagt gewoon om 8 GB.”

  Wat betekenen deze twee punten? Voor een leek…

  Wanneer heb je 8GB aan werkgeheugen nodig? Is dit van belang wanneer je zware programma’s draait, games speelt, of ook wanneer je internet en lichtere games speelt? Waar moet ik hierbij aan denken?
  En wat kost zou het gaan kosten wanneer je de 4GB vervangt voor 8GB aan werkgeheugen?

  Ik hoor graag of u hier de antwoorden op hebt. Hier zou u me heel erg mee helpen.

  • Ik denk dat ik je wel wat verder kan helpen.
   De 8GB aan geheugen heb je inderdaad nodig wanneer je zware programma’s of nieuwe spellen in een hoge kwaliteit gaat spelen. Voor gewoon internet gebruik of spellen op normale kwaliteit is de 4GB wel genoeg.
   Het is meer dat de processor relatief snel is en je hier het maximale uit kunt halen als er 8GB in zou zitten, vandaar “deze computer vraagt gewoon om 8 GB” Je kunt de pc in de toekomst dus nog sneller maken.
   8GB (=2x4GB) kost ongeveer tussen de 50 en 80 euro (kan altijd duurder natuurlijk).
   Of het Hyper-Threading heel belangrijk is weet ik ook niet precies maar dit is volgens mij ook meer voor de zware programma’s.
   Ook al ga ik de pc wel voor een ‘teken’progamma wat echt al zwaarder is dan bijv Word of internet explorer gebruiken, toch moet het volgens mij lukken en anders doe ik dan alsnog 8GB erin.
   Als je de andere recensie, link bovenin over MD1816, leest wat eigenlijk dezelfde pc is dan blijkt dat je nieuwe spellen op medium, wat ik prima vind, kunt spelen.

  • Bedankt, Wijnand, je uitleg klopt wel hoor. Om jullie toch een idee te geven over hyper-threading e.d. schets ik volgend sterk vereenvoudigde situatie.
   Je pc is iets aan het wegschrijven op de HD. De processor moet die domme HD niet alleen zeggen WAT hij moet wegschrijven, maar ook WAAR en HOE. Bovendien moet hij een lijstje bijhouden waar wat staat om het later terug te vinden. Tegelijkertijd beweeg je de muis. Op het scherm wordt een pijl gegenereerd die overeenkomstig moet bewegen. Nog tegelijk luister je naar muziek. Die data moeten dus ergens uitgelezen worden en vertaald naar een luidsprekersignaal. Zo kan je verder gaan, ik wil alleen maar zeggen dat die processor met ongelooflijk veel dingen tegelijkertijd bezig is.
   Hoe kan je een pc nu versnellen?
   Ten eerste door de frequentie te verhogen. 3,1 GHZ, de turbo boost versnelt de processor naar 3,3 GHz. Net zoals een mens die hard werkt zijn warmte moet afleiden door te zweten, moet de processor dan extra gekoeld worden en daar zijn limieten aan.
   Ten tweede kan je je pc versnellen door een tweede processor te monteren die een deel van de taken op zich neemt. Men steekt dan een tweede kern in hetzelfde huis (dual core) of zoals hier, 4 kernen (quad core).
   Hoe raar het ook klinkt, een groot deel van hun tijd zijn die processors bezig met… wachten. Wachten tot het gegeven bevel uitgevoerd en bevestigd is. Hier doet nu Intel’s Hyper-Threading zijn intrede. In die dode tijd gaat het de processor(kern) al iets anders laten doen. Het doet dat door de computer de illusie te geven dat er dubbel zo veel (hier zou dat dus 8 zijn) processorkernen zijn. De concurrent van Intel, AMD, countert dat door effectief 8 kernen in een processor te steken. De resultaten zijn vrij gelijklopend.
   Tegenwoordig worden heel wat zware programma’s (ook spelletjes) speciaal geschreven om gebruik te kunnen maken van multi-core processors. Die profiteren dan van de 2, 4 of 8 kernen in de computer.

 4. Beste heer Paulus,
  Ik zit eraan te denken deze pc morgen bij de aldi te halen maar twijfel toch nog. Eigenlijk stelde ik mijn pcs altijd zelf samen en upgrade ik eea later, de laatste keer is alleen lang geleden dus ik ben een beetje uit de technische details om dit nu weer te doen. Mijn huidige XP pc P4 2800, 4gb, 256grafisch is de laatste en die begint het zwaar te krijgen, met reclames op websites en met autocad 2009 (wat het wel doet) ik wil nu ook autodesk Revit gebruiken en dat wordt mogelijk te gek.
  Ik heb ook uw recensie en de reacties van de P5220D gelezen en vroeg me de volgende dingen af:
  Win 8 is niet handig, ik moet tekenen, niet leren met win 8 te werken of problemen oplossen, ik wil er win 7 op zetten, HD formatteren (of win 8 partitie verbergen maar ben bang dat ze elkaar toch zien) maar lukt dit ivm drivers? Moet eigenlijk geen probleem zijn maar normaal krijg je losse cds met de drivers nu zit dit denk ik op de recovery cds die ik misschien niet kan/moet gebruiken.
  Voor als ik ooit terug wil naar het origineel zou ik dan de medion cds kunnen gebruiken of toch eerst een image van de HD maken? Win 7 naast win 8 installeren gaat vast voor gedoe zorgen.
  Maar is mijn plan te adviseren?
  Verder lees ik dat ik beter 8 gb erin kan zetten en dat de cpu geen hyperthreading heeft, dat merk IK vast niet ivm nu P4 maar is dit op den duur jammer ivm mijn werk: autocad en revit. De systeem vereisen op de autodesk site zijn redelijk laag maar dat zegt niet altijd even veel. Heeft u een idee of hypertreading nodig kan worden en of ik anders de cpu tzt voor een ander kan upgraden, volgens mij kan i7 dan niet.
  Voorheen speelde ik games, dat gaat met mijn P4 niet echt meer, met deze P5225D gaat dat wel weer goed zonder een hele dure pc aan te schaffen. De pc was dan ook prima geschikt voor autocad.
  Mogelijk kunt u helpen een keuze te maken of ik morgen voor de aldi ga bivakkeren en aan de gang kan, of toch beter even kan doorploeteren met de P4 en me weer ga inlezen in reviewsites om mijn kennis bij te werken.

  • K had altijd horen zeggen dat je win8 als win7 kunt gebruiken…zelfs de startknop kan je mits een programma terugtoveren….dus waarom zou je win8 moeten leren of win7 erop zetten?
   Als je een image kunt maken van in het begin, waarom zou je dat dan niet doen?
   8gb bijzetten is computer openmaken = mogelijk garantie kwijt…dus niet echt aan te raden.

   • Ha bedankt, ik had me niet bedacht dat je win8 als 7 kon gebruiken maar nu je het zegt.. Het probleem was dat ik veel hoor dat het win 8 ‘buroblad’ leuk is met een touchscreen maar verder onhandig blijkt te zijn.
    Verder is het vaak zo dat de nieuwe windows versies vol fouten etc zitten, daar heb ik geen zin in, ik wacht vaak een jaar tot ik de overstap probeer.
    En garantie, tja dat is waar, maar meestal los ik software problemen toch wel zelf op, behalve als iets echt hardware matig stuk is, wat meestal de uitzondering is (hopelijk). Dus als de pc het na 1/2 jaar nog doet gaat het vaak niet meer stuk. En als ik een oude HD wil toevoegen om data naar de nieuwe te kopieren moet ie toch open..
    Toch zeker bedankt swa, mogelijk is win8 niet zo’n probleem. Maar ff nazoeken.

    • Voor wie me wijzer zou kunnen maken:
     Het schijnt dat je Windows 8 Pro moet hebben om echt te kunnen downgraden naar win 7. Dit werkt niet met Windows 8 ‘zonder pro’ mogelijk de versie die op deze pc staat. Er zijn wel tools voor om het start menu terug te krijgen en zover ik lees is de win 8 interface niet heel handig, al zijn er ook die het wel goed vinden. Toch vervelend dat het kopen van een nieuwe pc straks hangt om de win versie ipv de hardware 😀

  • Ik meen uit je artikel te kunnen afleiden dat je momenteel met Win XP werkt. Dat is dus sowieso aanpassen, of het nu naar Win7 of Win8 is. Trouwens, Win8 is echt niet zo excentriek, juist dat openingsscherm met zijn tegels is wat raar maar je kunt dan onmiddellijk terug naar de Win7 desktop. En die weggemoffelde startknop, dat went vlug hoor!
   Mijn advies: probeer zeker niet Win7 naast Win8 te zetten, ik voorspel je problemen. HD herformateren en Win7 er op zal waarschijnlijk wel lukken, maar zoek toch geen problemen waar ze niet nodig zijn! Laat Win8 staan en bijt even door. XP is nu aan het uitbollen en wordt niet meer ondersteund door Microsoft. XP is – tel even mee: XP – Vista – Win7 – Win8 dus 4 stappen terug. Als je nu met Win7 begint, start je al op stap -1.
   Swa heeft in zijn reactie natuurlijk gelijk dat je de PC moet open maken om de 4 GB te vervangen door 8 GB geheugen. Bij mijn weten doen ze daar bij Medion niet moeilijk over ivm. de garantie omdat je niets wezenlijks verandert aan de configuratie. Ze zullen bvb. wel moeilijk doen als je begint te sleutelen aan de partities – wat nodig zou zijn als je Win7 én Win8 naast elkaar tracht te zetten. De recovery DVD’s werken dan (meestal) ook niet meer.

   • Het klopt dat ik nog op XP zit. Ik heb win 7 wel bij anderen gezien en daarna geprobeerd maar mijn hardware is te oud waardoor er geen goede drivers voor waren (en ik heb behoorlijk gezocht) en ik opeens geen breedbeeldresolutie en 5.1 geluid meer had, dus weer terug naar XP.
    Bedankt voor het advies ivm win7 naast win8, dat vermoeden had ik al en wat betreft de garantie (voor zover bekend) ook mooi en begrijpelijk als je de schijf verbouwd.
    Feitelijk heb je wel gelijk, ooit zal ik afscheid moeten nemen van mijn opgebouwde kennis van XP en opnieuw moeten beginnen met wat Microsoft nu aanbied. Ben ik weer een keer de eerste binnen de vriendenkring ipv de laatste met XP 😉
    Op naar de aldi dus morgenochtend, nogmaals bedankt voor de adviezen.

    • wat ik niet begrijp:
     als je windows7 erop zet, dan kun je toch ook met 4GIEG werkgeheugen werken! Waarom moet je dat vervangen?

     Houd de harddisk intact door hem eruit te halen, ivm garantie en zet een lege losse andere harddisk erin en installeer windows 7, en test het uit zou ik zeggen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.