Aldi Medion Akoya MD 99095 (P7818) laptop preview

Pittig begin van het nieuwe jaar bij Aldi België

48
Aldi België begint het nieuwe jaar met een flinke knaap, zowel qua afmetingen als op het gebied van de prijs: vanaf 2 januari 2013 kan je er een Medion Akoya MD 99095 (P7818) kopen, een laptop met een 17,3 duim (44 cm) scherm voor 699 euro.

Een laptop met een schermdiameter van 17,3 duim (44 cm) wordt vaak een desktopvervanger genoemd. Medion geeft als afmetingen 421 x 35-43 x 280 mm op en een gewicht van 3 kilo. Tel daar nog de lader bij, een muis en een stevige draagtas en je bent slecht bezig wanneer je luchtvaartmaatschappij slechts 5 kilo handbagage toelaat. De Medion Akoya MD 99095 (P7818) voelt zich veel beter thuis op de achterbank of in de koffer van je auto.

Medion Akoya MD 99095 (P7818)

Medion Akoya MD 99095 (P7818) (© ; licentie: )

 
HD plezier

Het ontspiegeld beeldscherm van 17,3 duim scherm maakt (uiteraard) gebruik van LED backlight en heeft een resolutie van 1600 x 900 pixels. Dat is nogal duidelijk een 16:9 verhouding, prima dus voor film. Het is nog altijd geen “Full-HD” – daarvoor heb je verticaal minstens 1080 pixels nodig – maar wel “HD-ready”.

Niet getreurd, je kunt je laptop aansluiten op een extern scherm of televisietoestel dat wèl volledig HD is met een HDMI kabel of draadloos, via WiDi (Wireless Display).

Nu schrijft Aldi/Medion in de online reclame over deze WiDi-aansluiting, wij citeren: “…Widi… zorgt ervoor dat je persoonlijke content, online TV-programma’s, Blu-ray-films, video’s en nog veel meer in maximaal 1080p kunt bekijken”. Op zich is dat als theorie wel juist, maar die Blu-ray mag je wel vergeten met de Akoya MD 99095 (P7818).

Het wordt stilaan tijd ook aan een Blu-ray-brander te denken, Medion!

Het wordt stilaan tijd ook aan een Blu-ray-brander te denken, Medion! (© ; licentie: )

De ingebouwde brander ondersteunt namelijk geen Blu-ray. Vroeger waren die branders ontzettend duur, maar intussen zijn de prijzen flink gedaald zodat we stilaan van een gemiste kans kunnen spreken, zeker bij een topmodel zoals deze Medion Akoya MD 99095 (P7818).

 
Processor

De term “desktop-vervanger” vereist wel een krachtbron met pit. Daarvoor zorgt de Intel Core i5-3210M, een dual core-processor van de derde generatie (de Ivy Bridge serie). Hij werkt normaal aan 2,50 GHz, de Turbo Boost-technologie kan de snelheid zo nodig opdrijven tot 3,10 GHz. Twee kernen dus, maar dank zij de Intel Hyper-Threading-technologie kan de i5-3210M toch vier taken tegelijkertijd aan. Zeer terecht gaf Medion de Akoya MD 99095 (P7818) een werkgeheugen van 8 GB DDR3 SDRAM mee.

De multi-formaat kaartlezer

De multi-formaat kaartlezer (© ; licentie: )

Dezelfde CPU gecombineerd met 8 GB werkgeheugen monteerde Medion eerder al in de Akoya MD 99044 (P6816), in september 2012 te koop bij Aldi Nederland. Uit de reacties onder het artikel kan je afleiden dat de lezers erg tevreden zijn over deze krachtbron.

De technische fiche van de Intel Core i5-3210M vind je hier in PDF formaat (bron: Intel).

 
Grafisch

Zoals tegenwoordig wel vaker het geval is, zitten er in de Medion Akoya MD 99095 (P7818) twee grafische componenten. Afhankelijk van de toepassing, gebruikt de NVidia Optimus-technologie ofwel de meer energiezuinige Intel HD Graphics 4000, ofwel de krachtige NVidia GeForce GT 730M DirectX 11-videokaart. Die eerste zal je wellicht herkennen want de HD Graphics 4000 zitten mee ingebakken bij alle Mobile Intel i3, i5 en i7 processors van de Ivy Bridge generatie.

Draadloos verbinden met je TV-toestel met WiDi

Draadloos verbinden met je TV-toestel met WiDi (© ; licentie: )

De “echte” grafische kaart, de krachtige NVidia GeForce GT 730M, stelt ons wel voor een probleem. De reclame op het Internet noemt ze “de nieuwste NVidia videokaart…” en dat klopt. Ze is zo nieuw dat ze (nog) niet vermeld wordt op de website van NVidia. Sterker nog, je vindt gewoon niets over de GeForce GT 700 reeks.

De geruchtenmolen stelt dat NVidia begin 2013 wil uitpakken met de 700-reeks en dat daarom een aantal modellen uit de actuele 600 reeks een nieuw etiket opgeplakt kregen. “Re-branding” noemen ze dat, van oude wijn in nieuwe zakken gesproken. Dit terzijde, maar daarmee weten we natuurlijk niet wat voor een videokaart er nou precies in de Medion Akoya MD 99095 (P7818) zit.

Dezelfde geruchtenmolen beweert dat het een GT 640M of zelfs een GT 650M zou zijn, zodanig dat de “nieuwe” GT 730M net iets beter is dan de oude GT 630M. Daar zit een zekere logica in. In dat geval is de GeForce GT 730M een uitstekende mid-range videokaart, zodat je de Medion Akoya MD 99095 (P7818) niet alleen als desktopvervanger kunt gebruiken – hiervoor kom je eerlijk gezegd al ruimschoots toe met de HD Graphics 4000 – maar ook om te gamen!

Dit zijn cijfers die we graag lezen!

Dit zijn cijfers die we graag lezen! (© ; licentie: )

 
Opslag

Het woordje “reusachtig” dat Medion bij de 750 GB S-ATA harde schijf zet is zeker overdreven – het gaat tenslotte over een desktop-vervanger – maar 750 GB is in eerste instantie wel voldoende. Een externe harde schijf en oplossingen “in the cloud” zijn inmiddels gemeengoed geworden.

Interessanter is de 32 GB mSATA SSD (Solid State Drive), die in combinatie met de Intel Smart Response-technologie eigenlijk als cache voor je gewone harde schijf fungeert. De gegevens van en naar de “echte” harde schijf transiteren dan via de SSD zodat de lees- en schrijfbewegingen veel sneller verlopen.

 USB 3.0 is intussen gemeengoed geworden

USB 3.0 is intussen gemeengoed geworden (© ; licentie: )

 
Verdere hardware

Zoals gewoonlijk is de verdere uitrusting erg volledig: kaartlezer, webcam en microfoon, bedraad en draadloos internet, USB 3.0 en Bluetooth 4.0, … de technische fiche van de Medion Akoya MD 99095 (P7818) vind je hier.

 
Software

Er staat weer veel, volgens sommigen té veel software op deze laptop.
Naast Windows 8 levert Microsoft je nog Office 2010 Starter, Windows Essentials 2012 en een stapel Windows 8 Apps en Games.

De meegeleverde software

De meegeleverde software (© ; licentie: )

Cyberlink levert PowerDirector, MediaEspresso, PowerDVD, PhotoDirector, Power2Go en YouCam. In het Medion MediaPack zitten Burning Studio 2, Photo Commander, Photo Optimizer en Snap van Ashampoo.

Tot slot krijg je nog een 90 dagen proefpakket van Kaspersky Internet Security 2013, een pakket dat je meteen kunt verwijderen omdat samen met Windows 8 ook Windows Defender geïnstalleerd is, een gratis programma met gelijkaardige anti-virus en andere anti-stoffen als het te betalen Kaspersky.

Conclusie
Als desktop-vervanger kreeg de Medion Akoya MD 99095 (P7818) de nodige power en een heerlijk groot scherm mee; als ons vermoeden in verband met de grafische kaart correct is, zullen ook spelletjesfanaten met deze laptop aan hun trekken komen. Zij krijgen voor net geen 700 euro “waar voor hun geld”. Het had zelfs nog enkele euro’s méér mogen zijn hadden ze er een Blu-ray-brander in gemonteerd, want die beginnen we intussen toch wel te missen in een laptop anno 2013. Ben je daarentegen op zoek naar een trouwe metgezel om altijd en overal mee naar toe te nemen, dan zouden we je toch een kleiner model laptop aanbevelen.
Adviesprijs
€ 699
Foto van Aldi België
Website: Aldi België
Categorieën: België, Distributeurs
Naar begin pagina.

48 REACTIES

 1. Na wat uren zoeken uiteindelijk de NVIDIA grafische kaart ook aan de praat gekregen met windows 7 64 bits.
  Het komt er op neer dat Akoya de pci id van de Nvidia kaart heeft gewijzigd. Hierdoor herkend een driver gedownload van de Nvidia website de kaart niet, en weigert te installeren.
  Heb met een trukje de drivers toch kunnen laten installeren.
  Nu eens kijken hoe hij het doet met 3D spelletjes.
  Zonder deze drivers werkt de laptop ook, maar alleen met de intel grafische kaart, die minder krachtig is.

  Edwin

   • Ik heb de driver installatie aangepast, zodat hij wel de kaart herkent.
    Maar ik wil gerust deze aangepaste driver ergens plaatsen zodat hij voor ieder beschikbaar is, als iemand mij wat server ruimte beschikbaar stelt (kleine 300mb).
    Voor mensen die werken met de 64 bits versie van windows 7, moeten ze hun windows opstarten terwijl ze tokkelen op F8. Uit het menu kiezen ze dan: Disable driver signature inforcement.
    Anders wil windows deze ongetekende versie niet installeren.
    Zodra men windows herstart staat dit trouwens terug normaal.

    Edwin

  • Hey Edwin,

   Enige kans dat je de chipset driver (windows 7 versie) voor deze Medion nog staan hebt op je computer? Dit is de enige driver die ik tekort kom.

   Dank!
   Esa

   • Ik zal eens zoeken, en als ik hem terug vind zet ik hem op mijn publieke dropbox.
    Het leuke is dat éénmaal deze driver werkt, hij ook alle updates binnen haalt van Nvidea. Je krijgt dus auto altijd de nieuwste driver.
    Ik vermoed toch dat het deze driver is die je wil : Nvidea video driver voor de beeldscherm adapter ?

    Edwin

    • Ik denk dat het deze is : link op dropbox

     Ik kan het zelf niet testen, omdat ik dan eerst mijn huidige drivers zou moeten verwijderen.
     Momenteel heb ik het te druk, om hier mijn tijd in te steken. Laat iets weten als het werkt aub.
     Dan weet ik welke van mijn testversies ik moet bewaren. 🙂

     Edwin

     • Beste Edwin,

      Hartelijk dank voor de Dropbox link. Ik heb hem gedownload en geinstalleerd. Werkt perfect.

      Inmiddels is er weer een update van NVidia, die niet installeert.

      Kan je mij / ons enige aanwijzingen geven hoe we die PCI ID zelf kunnen aanpassen?
      Of verwijzen naar een website waar ik het kan opzoeken?

      Met vriendelijke groet,

      Henk

     • Waar google niet goed voor is. Hier: ( http://forums.guru3d.com/showthread.php?t=377158 ) heel eenvoudig en helder uitgelegd. Hiermee heb ik de laatste NVidia driver INF aangepast.
      Ik had geen idee welk INF ik nodig had, maar uiteindelijk zag ik aan de hand van de drivers van Edwin, welk INF bestand ik moest hebben. Kort een overzicht:

      Het INF bestand is: nvamn.inf

      in sectie [Strings] plaats je:
      NVIDIA_DEV.0FE1 = “NVIDIA GeForce GT 730M”

      in sectie NTamd64.6.1 (ik gebruik windows 7)
      %NVIDIA_DEV.0FE1% = Section103, PCI\VEN_10DE&DEV_0FE1

      Opslaan, opstarten met F8 en unsigned-drivers accepteren, daarna setup en het werkt.

      Groet

 2. ik kocht dus de ze laptop en na een paar maanden nu dus plots
  geen internet meer automatisch herstel voorbereiden geen windows 8 te bespeuren en dan !! er is een probleem en verder geraakt ie NIET en steeds weer terug al een halve dag weet iemand raad ! ???

 3. Ik zoek de windows7 64 bit drivers. Heb er nu al tal geprobeert van nvidea zelf, en deze voor andere laptops, maar geen enkele die werkt. De intel 4000 video drivers was geen probleem.

  Groetjes Edwin

  • Ik heb de videodrivers van windows 7 wel, maar vraag me af welk, de 32 bit of de 64 bit.
   raid driver heb ik niet, dit omdat ik er een Msata SSD erin heb gezet, het werkt een stuk sneller, Deze schijf zit naast de HD schijf, is net een wifi kaartje,
   Ik hoor het wel,

 4. Ik vind de nvidea video drivers nergens, en deze van nvidea.com zegt dat mijn hardware niet compatibel is.
  Enige suggestie ?

  • Normaal gezien vind je bij Medion de drivers:
   1. op de meegeleverde herstel-DVD
   2. op de D schijf van je computer in de map Drivers.

 5. Deze medion laptop heeft een probleem met het afsluiten, heb alle windows vesies al geprobeerd, maar niets helpt, ik moet de aan/uit knop 5 sec ingedruk houden wil die afsluiten, medion servers wil de reparatie niet in behandeling nemen, omdat er andere software op zit, nl windows 7 home premium officieel, dus medion maakt voor mijn er voor mijn gevoel misbruik, ze geven de software de schuld, verder werkt de laptop uitstekend, en heb geen problemen om windows te gebruiken, daarom heb ik de Msata ssd 32 Gb vervangen door een MSATA SSD 128 Gb, en daar windows vanaf te laten draaien, windows start nu in 14 sec op, en is nu veel sneller dan toen windows 8 erop stond, ben heel erg tevreden nu, alleen het afsluiten blijft een probleem, en de servers van medion is in dit geval een ramp.

   • Het was al met de officiele windows 8 versie die er al op zat, er is iets met de relais schakeling (Hardware) wat niet goed is, daar begon het mee. Toen heb ik geprobeert windows 7 erop te kijgen, dat bleek hetzelfde te zijn. O en de snelkoppeling (shutdown -st 01) kan ook.
    Mt andere woorden, het ligt niet aan de software die erop zit, maar de hardware.

    • Inderdaad ook mijn P7818 heeft een soort probleem met de aan/uit-knop. Ik moet de knop op een eigenaardige manier aan de voorzijde indrukken om het toestel te starten.

     • Ik heb het zelfde probleem met aanzetten. Moet de knop aan beide weerszijden indrukken wil hij opstarten.

  • zelfde probleem. niet “afsluiten” nemen maar “terug opnieuw opstarten” nemen en dan blijft hij uit bij mij. raar maar waar

   • Moest Microsoft auto’s bouwen, zouden die dan versnellen wanneer je op de rem duwt en stoppen als je het gaspedaal intrapt?

    • Grappig, dit is dus inderdaad precies wat mij ook gebeurde. Medion verklaart doodleuk dat ik de laptop in de fabrieksinstellingen moet zetten, want het probleem zit hem in een softwarematig conflict, veelal de videodrivers. Verder wilde Medion mijn klacht dus niet in behandeling nemen. Meer ook, omdat ik zo stom was om de reparatieschijf te gebruiken van Medion. En wat doet die reparatieschijf? Hij wist alle partities, inclusief waarop de herstelbestanden staan om de laptop weer in de fabrieksinstellingen terug te zetten. Dus Medion levert een slecht product af, geeft mij een reparatieschijf om de fabrieksinstellingen terug te zetten, wist mijn partities en herstelbestanden en Medion verklaart vervolgens, “ja sorry, zonder de herstelbestanden kunt u de laptop niet terug zetten naar de fabrieksinstellingen en kunnen we u niet helpen. U kunt wel alsnog de fabrieksinstellingen door ONS laten terugzetten. Kost u € 100.” WTF?!

     • Niet dat ik blij ben met dit bericht voor u, maar wel het bewijs dat deze laptop met afsluiten een probleem heeft,, dat heeft te maken met de hardware, en in geen geval met de software, ik heb inmiddels Medion afgesworen, De service van medion is bere slecht. Als er wat mee is zeggen ze gewoon altijd standdaard, (het ligt aan de spoftware), en je moet het terug zetten naar de orgionele staat. Nee ik geen Medion meer. Meneer Renee paulus moet maar eens komen met zinnige antwoorden, ipv als je gas geeft remt die

 6. Heeft iemand hier misschien een idee hoe je een 5.1 speakerset op deze laptop kan aansluiten? Ik heb wel eens met zo’n splitterkabeltje geprobeerd maar dat werkt niet te best. Thx

 7. @Arnold:

  Windows 7 installeren is geen enkel probleem, je moet alleen een versie hebben met sp1 al op de DVD dan werkt het prima. Het enige waar ik nu nog tegen aan loop zijn de USB3.0 drivers. Deze zijn niet te vinden op de website van medion

  • Windows 7 installeren op deze machine is wel een probleen, dit komt hoofdzakelijk doordat de schijven in GPT partion gepartioneerd zijn, en daar wil win 7 niet op installeren. ook niet als SP1 op de dvd van win 7 zijn geslipstreamd, die ik nl ook heb, het kan alleen als je in de BIOS RAID op ACHI of IDE zet, en de GPT van de HDD afhaald. Ik nl alles geprobeerd, en niets werkte, Dus heb ik het laatste maar gedaan, en staat win 7 er wel op, OOk de 32 GB SSD schijf kan ik weer gewoon gbruiken.

   • Heb hier ook windows 7 draaien incl. de ssd in raid configuratie. De helpdesk van medion geeft geen ondersteuning wanneer je een ander besturingssyteem installeert, ook niet op het gebied van drivers. Gisteren heb ik echter een vergelijkbare laptop opgezocht waar wel win 7 op draaide. Van deze laptop heb ik vervolgens de usb3 drivers gedownload en deze werken perfect!

    • Zou je me kunnen vertellen hoe die SSD schijf ingedeeld is, zodat ik deze weer in RAID kan configureren ??
     Dat is het enige wat ik vergeten ben !
     Bedankt alvast voor je medewerking

     • Eerst heb ik alle partities verwijderd in ide configuratie, ook van de ssd. Vervolgens heb ik de controller omgezet naar raid. Toen win7 met sp1 !!! (Anders werkt het niet, ook niet met drivers) geinstalleerd op de normale hd.

      Na de installatie heb ik de intel drivers en software geinstalleerd. In deze software kun je aangeven dat de ssd de hd moet versnellen, klaar is kees!

     • Met welke software doe je dit dan Hoe heet die software waar je dit kunt aanvinken welke schijf dat er selecteerd moet worden, dan zal ik er morgen eens mee bezig.

  • Je kan voor Windows 7 64 Bit USB 3.0 update downloaden bij http://www.medion.com.
   Toets je nummer van de medion in, en ga dan naar zoeken en toets USB 3.0 in. staat dsn onderaan de lijst die je kunt downloaden, en wella, hij doet het, heb ik ook gedaan, en het werkt perfect.

  • Het antwoord van Arnold lijkt me id. het beste: als je het lief vraagt op een rustig moment aan de gerant van je Aldi zal die misschien navraag willen doen bij collega’s.

  • @Constance De Leeuw: ik weet uiteraard niet precies waar je woont, maar als het niet te ver van de Nederlandse grens is: op woensdag 27 februari komt hij terug te koop in de Nederlandse Aldi’s!

 8. ik heb de laptop vorige week gekocht, over de snelheid van de laptop ben ik zeer te spreken, echt supper’, maar als je liever windows 7 erop wil hebben, kom je bedrogen uit, die ziet nl de hdd schijven niet, daar zitten nl de drivers in. Je zit dus aan win 8 vast.
  De schijven zijn ook niet goed opgedeeld. daar heb ik weer de dvd-rom van medion voor gebruikt.
  De schijven zijn groot genoeg voor opslagd, het beeldscherm is wel 17″ maar heeft niet een geweldige kijkhoek, daar is dus op bezuinigd, wat ik erg jammer vind. maar al met al ia dit wel een mooie laptop voor eeb goede prijs.

 9. Hoe zit de schijvenstructuur feitelijk ineen op dit toestel ?
  Disk Management heeft een lijn die zegt Disk 0 / Hibernation partition / 10 GB, en de lijn daaronder zegt Disk 1 / 700 GB.
  Voor beide wordt Intel Raid 0 gerapporteerd.
  Maar is die 10 GB dan de SSD drive, dewelke nochtans 30 GB groot zou zijn – of waar zijn de overige 20 GB dan ?
  Is dit allemaal in BIOS geconfigureerd misschien ? Of met welke optie of software kan ik dit beter bekijken ?
  Alle verduidelijkingen welkom !

  • In feite gebruik je de SSD (of een deel ervan) als cache, vergelijk dat met de L2 cache van een processor. Wat weggeschreven moet worden wordt eerst in de veel snellere cache gezet en pas daarna naar de HD, terwijl het systeem ook raadt welke data je nog nodig gaat hebben en die al op voorhand van de HD in de cache klaar zet. Dat wordt aangestuurd door de Intel Smart Response Technology, waarover je hier een interessant artikel van Intel vindt. Meer details vind je op deze website van Intel, maar dat is nogal technisch.

 10. Ik heb deze computer vanmorgen gaan afhalen in de dichtbijzijnde aldi winkel. Eventjes verschieten in de winkel : deze computer stond niet uitgestald, je moet er om vragen bij de kassa. Waarschijnlijk zo gedaan om te voorkomen dat de dozen beschadigd worden.
  Opstarten ging vlot, alles was duidelijk. Vanavond ga ik wat verder experimenteren met windows 8, het eerste probleem is het uitschakelen van de pc 🙂
  Ik heb deze pc gekocht als vervanger van een desktop pc, hopelijk vult hij de verwachtingen in !

  • Update : Gisteren heb ik één van de laatste games even getest (Call of duty: black ops II). Klein negatief puntje : bij het installeren van de DVD lan je welliswaar gemakkelijk multitasken, maar ik vond dat de disk drive geweldig de computer doet trillen waardoor het net iets onaangenamer werkt.
   De game zelf loopt zeer vlot, zelfs op hoge instellingen. Je voelt (letterlijk en figuurlijk) dat hier die nieuwe videokaart tot zijn recht komt (tests tonen aan dat deze GT730M veel meer is dan een rebranding van de GT630M). Je voelt wel dat de computer redelijk warm loopt na een uurtje gamen.
   Nadien terug gewoon internet toepassingen => de temperatuursverhoging verdwijnt als sneeuw voor de zon (waarschijnlijk neemt nu de HD 4000 GPU over).
   Kortom ik vind het zeker zijn geld waard.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.