DECT-handset met extra functies

2
AVM introduceert de FRITZ!Fon M2, een nieuwe DECT-telefoon met allerlei extra functies, waaronder de mogelijkheid om naar internetradio en podcasts te luisteren. Het is een goedkopere uitvoering van de FRITZ!Fon MT-F die we vorig jaar testten. Wij hebben deze nieuwe handset getest.

Net zoals de eerder geteste FRITZ!Fon MT-F is de nieuwe AVM FRITZ!Fon M2 meer dan een gewone DECT-telefoon, hoewel je hem met alle DECT-basisstations kunt gebruiken. Maar in combinatie met een AVM Fritz!-router met ingebouwd DECT-basisstation, zoals de door ons eerder geteste 7360 en 7390, biedt deze handset verschillende extra functies:  meerdere interne of externe antwoordapparaten, alarmen, telefoonboeken, baby monitor en ontvangst van e-mail, rss-feeds, podcasts en internetradiostations. Je kunt tot zes van deze handsets op één AVM DECT-modemrouter aansluiten.

 
Design en menusysteem

De goedkopere M2 is dikker en zwaarder dan zijn voorganger (113 gram). Hij heeft geen aansluiting voor 3,5mm-oortjes op de zijkant. Het belangrijkste verschil betreft evenwel het scherm: dat is monochroom in plaats van in kleur. De lay-out van de toetsen is exact dezelfde als bij zijn voorganger, maar de toetsen zijn dikker en liggen ook wat verder uit elkaar: er is meer ruimte op de voorkant omwille van het kleinere monochrome scherm.

De menu’s werken eveneens zoals bij het duurdere model. De menugestuurde bediening is eenvoudig en vanzelfsprekend. Helaas heeft ook de MT2 geen Nederlandstalige menu’s aan boord: toch wel een belangrijk gemis in ons land en iets wat AVM denken wij vrij eenvoudig zou moeten kunnen toevoegen. Op de verpakking staat trouwens wél Nederlandstalige tekst afgedrukt. De meegeleverde handleiding is dan weer eentalig Engels.

 
Ingebruikname

Registreren van de handset met de DECT-router kan niet eenvoudiger: zodra je de batterij insteekt, begint hij te zoeken naar een basisstation. Op de router hoef je dan alleen nog maar de DECT-knop ingedrukt te houden tot beide toestellen met elkaar verbonden zijn.

Gebruik je de handset met een andere DECT-server dan moet je uiteraard de instructies van die server volgen. Het registratiemenu van de MT2-handset is eenvoudig te vinden en te bedienen.

 
DECT-functies

De M2 ondersteunt de DECT-standaarden zoals DECT-GAP (= compatibiliteit met apparatuur van andere fabrikanten), CAT-iq (= hogere geluidskwaliteit bij internettelefonie via DECT) en DECT Eco. Die laatste functie schakelt  het DECT-radionetwerk uit als de handset (of alle handsets indien er meerdere zijn) in slaapstand gaan. Dit vermindert de straling in huis. Wel moeten alle op het basisstation aangesloten handsets zonder uitzondering de Eco-modus ondersteunen; anders blijft het radionetwerk permanent in de lucht.

 
Andere functies

De M2 heeft een gewoon scherm. Je kunt er dus niet zoals bij de MT-F een eigen foto op zetten. Voor het overige biedt deze DECT-telefoon dezelfde functies als zijn grote broer. Je kunt er  e-mail, rss-feeds, podcasts en internetradio’s mee bekijken of beluisteren. De inhoud configureer je in het DECT-menu van je FRITZ-router.

E-mail kun je opvragen via POP3. Je kunt als je wil zelfs e-mails beantwoorden via de headset, al is het natuurlijk lastig typen op het cijfertoetsenbord. Je kunt ook een extra pincode instellen zodat alleen bevoegden toegang hebben tot de e-mail. Je kunt ook kiezen naar welke aangesloten headsets de e-mails verstuurd mogen worden. Het is evenwel niet mogelijk om meerdere e-mailaccounts op die manier te configureren.

In tegenstelling tot de MT-F toont de M2 geen afbeeldingen in rss-feeds. Internetradio’s of podcasts moeten uitzenden in de formaten pls, m3u of mp3 als je ze wil beluisteren op de M2. Je kunt maar op één handset tegelijk naar een podcast of radio luisteren. Het luidsprekertje van de M2 klinkt luider dan dat van de MT-F, maar de geluidskwaliteit is ook duidelijk minder (blikkerig geluid, ruis).

AVM FRITZFon M2 in lader

AVM FRITZFon M2 in lader (© ; licentie: )

Je kunt de WiFi-functie van je AVM-router bedienen met deze headset en bijvoorbeeld draadloze internettoegang voor gasten inschakelen. Ook is het mogelijk nummers door te schakelen naar een ander nummer, of een conferentiegesprek met maximaal drie deelnemers te houden (2 interne en een externe of een interne en twee externe bellers).

Verder kun je twee handsets als wekker en als babymonitor gebruiken (een die het geluid opneemt en een andere waarmee je luistert). Daarbij kun je drie gevoeligheidsniveaus voor de luisterheadset instellen. De luisterhandset zal dan naar de andere handset bellen zodra hij een geluid opvangt. Je kunt de andere telefoon ondertussen dus gewoon blijven gebruiken.

Ten slotte kun je ook de ingebouwde of externe antwoordapparaten van de FRITZ!Box bedienen via de handset.

 
Autonomie

Wellicht mede dankzij zijn monochrome scherm en iets grotere 750 mAh batterij (vandaar ook het iets hogere gewicht) biedt de M2 een wat langere autonomie dan de MT-F. Hij houdt het volgens AVM tot tien dagen uit in standby en je kunt er tot 15 uur aan een stuk mee bellen. De batterij volledig opladen duurt zes uur.

Conclusie
De AVM Fritz! FRITZ!Fon MT2 heeft geen kleurenscherm maar biedt verder grotendeels dezelfde functies als de MT-F voor een lager prijskaartje. De geluidskwaliteit is wel iets minder dan die van de duurdere MT-F. Samen met een FRITZ!Box is dit een interessante DECT-handset die omwille van de extra mogelijkheden zijn prijs van rond de 55 euro waard is. Alleen jammer dat de MT2 geen Nederlands spreekt.
Straatprijs
€ 49 à 65.
Foto van AVM
Website: AVM Duitsland Website: AVM België Website: AVM Nederland
Categorieën: Hardware, Producenten
Naar begin pagina.

2 REACTIES

  1. Stel dat je een bestaand DECT basisstation gebruikt, hoe zit het dan met het telefoonboek? Waarschijnlijk moet elke handset zijn eigen telefoonboek aanmaken en onderhouden. Hoe hou je het telefoonboek van 4 handsets up to date? En als je met de Fritzbox een DECT netwerk opzet, is het dan ook zo dat het telefoonboek niet centraal staat (op de box) maar wel op de handset? En hoe hou je dan de telefoonboeken up to date? Het belangrijkste voor mij voor een DECT handset is telefoneren en dus het telefoonboek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.