Krachtpatser zonder compromissen bij Aldi Nederland

27
Net als vorig jaar brengt Aldi Nederland in de aanloop van de eindejaarsfeesten iets bijzonders: vanaf woensdag 12 december 2012 is er een desktop-pc te koop die maar liefst 799 euro kost! Daarvoor krijg je natuurlijk wel één en ander in ruil…

Alleen het prijskaartje verraadt dat dit een topmodel is, want uiterlijk ziet deze Medion Akoya MD 8819 (P5360 D) er precies hetzelfde uit als de instap-pc die precies de helft kostte. Dezelfde blinkend zwarte kast dus van 18 x 39 x 39 cm, met bovenaan de “docking bay” voor een Medion HDDrive2Go externe harde schijf.

Wel even opletten: in dezelfde periode (vanaf 12 december 2012) is er ook een USB externe harde schijf te koop bij Aldi, maar dat is geen Medion HDDrive2Go en die past dus niet in de docking bay van deze computer!

Medion Akoya MD 8819 (P5360 D)

Medion Akoya MD 8819 (P5360 D) (© ; licentie: )

 
Processor

Laat de reclamefolder maar beweren dat er in deze computer een Intel Core i7-3370 zit, die bestaat niet. Dat is een drukfout natuurlijk: er zit een Intel Core i7-3770 in. Die staat mee aan de top van de huidige Ivy Bridge-generatie processoren.

Het is een quad core cpu en de Intel Hyper-Threading Technology zorgt er voor dat elk van die vier kernen twee taken tegelijkertijd kan uitoefenen. Deze octopus werkt normaal aan 3,4 GHz maar de Intel Turbo Boost Technology kan dat opdrijven tot 3,9 GHz. Samen met 8 MB level 3 cache staat dat borg voor een kranige jongen.

Voor het geval je je mocht afvragen waarom deze Akoya MD 8819 (P5360 D) 800 euro kost: alleen al voor de Intel Core i7-3770 processor ga je in de gewone computerwinkel zo’n 300 euro betalen!

Een processor uit de topreeks van Intel

Een processor uit de topreeks van Intel (© ; licentie: )

 
Grafisch

Ook op grafisch gebied word je verwend. Hoewel de Intel Core i7-3770 processor met de Intel HD Graphics 4000 een zeer degelijke grafische component heeft, wordt hierover in de reclame met geen woord gerept. Hij wordt immers overklast door de NVidia GeForce GTX 650 grafische kaart.

Deze kaart zijn we al eerder tegengekomen in de Medion Akoya MD 8816 (P5220D) desktop (28 november 2012, zowel in België als in Nederland) en precies omwille deze grafische kaart kreeg de bespreking van deze desktop toen de titel “Medion desktop-pc bij Aldi ook geschikt voor gamers”. Dat predicaat kunnen we dus ook aan de actueel aangeboden Medion Akoya MD 8819 (P5360 D) toekennen.

Met deze grafische kaart kom je als spelletjesfanaat al een heel eind ver

Met deze grafische kaart kom je als spelletjesfanaat al een heel eind ver (© ; licentie: )

Je kunt er probleemloos HD-spelletjes op spelen. Omdat het toch wel een belangrijk aspect van deze computer is, publiceren we opnieuw de grafiek met enkele recente spelletjes en de behaalde framerate (aantal beelden per seconde) (Bron: website van Geforce). De tekst boven de grafiek vermeldt “Medium Quality Settings or Better”.

De technische fiche van de NVidia GeForce GTX 650 zoals opgesteld door NVidia vind je hier als PDF-bestand.

 
Geheugen en opslag

Inzake geheugen en opslagcapaciteit is al evenmin sprake van compromissen, Medion gaat voluit voor 8 GB DDR3 SDRAM / 1600 MHz werkgeheugen. De grafische kaart GeForce GTX 650 voegt daar nog eens 1024 MB GDDR5-videogeheugen aan toe.

De capaciteit van de harde schijf bedraagt 2 TB. Bovendien stak Medion daar nog een SSD (Solid State Drive) van 64 GB bij wat de snelheid en de soepelheid van deze computer nog doet toenemen. Wil je nog meer opslagruimte of wil je op een eenvoudige manier back-ups maken van je harde schijf, dan kan je boven in de docking-bay van de computer nog eens een externe HDDrive2go plaatsen.

Ruim voorzien van aansluitingen

Ruim voorzien van aansluitingen (© ; licentie: )

 
Aansluitingen

Deze pc heeft acht USB aansluitingen, waarvan drie van het snellere USB 3.0-type (één vooraan en twee achteraan). Monitor en/of televisie sluit je aan via de HDMI-, DVI-D- of VGA-plug. Achteraan vind je aansluitingen voor 6-kanaals High-Definition audio, vooraan plug je een hoofdtelefoon en microfoon in. Verbinding met je thuisnetwerk en het internet maak je ofwel draadloos volgens de 802.11n-standaard ofwel met een kabel voorzien van de gebruikelijke RJ-45-plug. De twee PS/2-poorten en één eSATA-poort maken het rijtje compleet.

 
Verdere uitrusting

De Medion Akoya MD 8819 (P5360 D) heeft vooraan achter een klepje nog een multi-kaartlezer en daarboven een CD/DVD-brander met DVD-RAM- en dual layerondersteuning. Blu-ray ontbreekt; evenmin vinden iets terug over Bluetooth. We zullen maar denken dat Medion iets tegen blauw heeft.

Meegeleverde software

Meegeleverde software (© ; licentie: )

 
Software

Op het gebied van de meegeleverde software is het “business as usual”: een pakket van Microsoft, eentje van CyberLink en eentje van Ashampoo.

• Van Microsoft krijg je uiteraard Windows 8 – 64 bit en Office 2010 Starter. Mocht je beslissen te upgraden van Office Starter naar een ander Office 2010 pakket, dan krijg je er later gratis Office 2013 bovenop.
• Van CyberLink zijn Power2Go, MediaEspresso, PowerDVD en PhotoDirector vooraf geïnstalleerd.
• In het zogenaamde Medion MediaPack vind je Burning Studio 2, Photo Commander, Photo Optimizer en Snap van Ashampoo.
• We zouden het bijna nog vergeten: een 90 dagen proefpakket van Kaspersky Internet Security 2013.

Conclusie
Soms maken we wel eens de denkoefening hoe onze droom-pc er dient uit te zien. Het resultaat is dan iets wat sterk op deze Medion Akoya MD 8819 (P5360 D) lijkt. Kan het dan niet beter? O jawel, je kunt er een Core i7 Extreme processor insteken en er één of andere exotische watergekoelde videokaart in crossfire-configuratie in monteren. Alleen is het prijskaartje dan wel een veelvoud van 799 euro. Er is voor ons Belgen wel één groot nadeel aan dit toestel: het wordt alleen in de Nederlandse Aldi-vestigingen te koop aangeboden.

De technische fiche van de Medion Akoya MD 8819 (P5360 D) in PDF formaat vind je hier.

Adviesprijs
€ 799
Foto van Aldi Nederland
Website: Aldi Nederland
Categorieën: Distributeurs, Nederland
Naar begin pagina.
Vorig artikelUpgrade voor LaCie d2 externe harde schijf
Volgend artikelHTC breidt One-series Android smartphones uit met de One SV
René Paulus is medewerker van Diskidee.

27 REACTIES

 1. Jozef, dank voor je reactie. Ik gebruik Pinnacle 17 en meen al e.e.a. naar D weg te schrijven, maar zal e.e.a. nog eens goed bestuderen. Het is wel erg vervelend hoor, dat die SSD schijf zo snel vol loopt! Ik zou niet weten hoe je dat kunt voorkomen of verhelpen. Bij mijn vorige Medion PC heb ik nooit problemen gehad. Heeft het met de combi SSD – Windows 8.1 te maken? Voor een leek, die graag wil dat de PC het zonder kunstgrepen ‘gewoon’ doet, is dit een fikse tegenvaller.

 • Kijk hier al eens: weliswaar Engelstalige tutorial over het beheer van tijdelijke bestanden in Pinnacle. Alle tijdelijke bestanden van alle programma’s worden in Windows standaard op de c:-schijf weggeschreven. Als de c niet erg groot is, geeft dat problemen, zeker als je ook nog eens al je programma’s standaard op c installeert. Niet alle tijdelijke bestanden zijn direct zichtbaar voor verwijdering. Meer hierover in deze Nederlandstalige tutorial. En deze tutorial geeft meer informatie over hoe je de problemen van een te kleine ssd tegenover grote gewone hdd kunt verhelpen.

 • Beste meneer René Paulus,
  als u even naar beneden scrolt, komt u mij begin 2013 tegen. Ik heb n.a.v. uw geweldig positieve beschrijving indertijd de krachtpatser Medion Akoya P5360D gekocht. Vooral voor HD videobewerking. Helaas, helaas…ook bij mij loopt voortdurend de C schijf vol. Alle filmopnames, foto’s, muziek e.d. en bewerkingen schrijf ik naar d D of een externe schijf. De programma’s op C neslaan slechts 6 GB of zoiets. En als Googelend merk ik dat ik niet de enige ben die dit C-schijf (of SDD probleem) tegenkom. Ja, en dan ben je volslagen leek, dus met alle tips van bovenstaande mensen kom ik niet verder. Maar ik baal er behoorlijk van. Ben bezig met een filmbewerking, en ik kan nu NIETS meer…0 bytes van 57,9 GB beschikbaar, is de voortdurende melding. Wat moet ik doen????? Ook een extra SDD laten installeren???

  • Sonja, welk programma gebruik je? Dat programma schrijft tijdelijke bestanden weg op “c”, maar die ssd heeft bijna geen ruimte. Je moet je videobewerkingsprogramma instellen zodat het zijn tijdelijke bestanden op “d” schrijft. Dat kan via instellingen, maar hoe het juist moet hangt af van het gebruikte programma.

 • Ook bij mij werd de C drive te klein. Ik heb een Samsung SSD EVO 250Gb gekocht (139,00 euro). De desktop opengemaakt en de DVD drive losgekoppeld en vervangen door de Samsung SSD (gewoon los laten hangen) De bijgeleverde software van Samsung gebruikt om het operating system over te zetten (clone) van de Micron C400v naar de Samsung. Fluitje van een cent! Iedereen kan dat! Toen hij klaar was de Micron verwijderd en vervangen door de Samsung. De DVD aansluitingen weer hersteld. Computer opstarten. Klaar.

  • Bedankt voor de positieve feedback. Maar als je oude systeem in de loop der jaren ‘vervuild” is geraakt, of erger nog: met een virus besmet, ga je dan met clonen die vervuiling niet meenemen naar het nieuwe systeem? Of heeft die software van Samsung die je gebruikte ook een opruimfunctie aan boord?

   • Beste René
    Het programma maakt een exacte kopie van je oude ssd schijf. Er wordt wel een tweede programma meegeleverd: Samsung Magician die de nieuwe schijf nauwkeurig controleert

 • Geachte heer Paulus,

  Ik heb hier zo’n Medion PC staan op mijn bureau en stel nu vast : als je een configuratiewijzing aanbrengt, door bv. de harde schijf er eventjes uit te halen, of een bijkomende kaart in de PC te plaatsen, start deze niet meer op. Er komt nog alleen een reeks pieptonen uit : lang-kort-kort Daarna mag je hem opnieuw origineel maken maar het helpt helemaal niet. Zelfs de jumper Erase CMOS helpt niet. Na het contacteren van Medion Support krijg je dan te horen : configuratie gewijzigd! dus de waarborg vervalt, het staat duidelijk in het contract.
  Wat doen we dan met z’n kapotte PC zonder waarborg? Naar het stort? Daar moeten we nu ook al voor betalen, dus beter in de rivier dumpen en u snel uit de voeten maken

  • Die piepjes hebben in dit geval helemaal niets te maken met een gewijzigde configuratie, maar zijn een code van het moederbord. Lang-kort-kort wil zeggen dat er een probleem is met de videokaart. Die is ofwel defect, ofwel – meest waarschijnlijk scenario – is ze bij het openen van de pc een beetje verschoven en zit ze niet helemaal goed meer op zijn plaats. Vijs het bevestigingsschroefje eens los, neem de kaart er voorzichtig uit, plaats ze terug en schroef terug vast. Normaal gezien helpt Medion je in noodgevallen wel verder, misschien wel tegen betaling wegens het vervallen van de waarborg. Maar alleen eens opendoen en kijken zou niet voldoende reden mogen zijn om de waarborg te laten vervallen.

 • Hallo,
  Ik heb deze pc ook.
  De C-schijf loopt vol. De D-schijf is enorm groot, maar standaard wordt alles op de C-schijf gezet.
  Foto’s, videobetsanden etc. heb ik allemaal niet, dus daar kan het niet van komen. Ik internet alleen maar een beetje en speel af en toe een spelletje.
  Toch loopt de C-schij vol.
  Hoe kan ik dit oplossen? Volgens mij kan ik de C-schijf niet
  vergroten.
  Of moet ik het ebsturingssysteem Windows 8 op de D-schijf zetten?
  bij voorbaat dank voor reacties.

  • Dat kan inderdaad aan spelletjes liggen, sommige spellen hebben de vervelende eigenschap zich altijd en ongevraagd op de C te zetten.
   Ga een naar Start – Computer. Klik rechts op C-schijf, kies in het menu dat dan verschijnt “Eigenschappen”. Dan weet je al hoeveel er al verbruikt is. Klik daarna links op C-schijf. In het rechterpaneel zie je alle mappen die op de C staan. Herhaal nu dat rechts klikken en “Eigenschappen”, zo kom je te weten welk map(pen) en daarmee verbonden welke programma’s de boosdoeners zijn. Eventueel kan je die wissen/de-installeren.
   Je kunt ook de C vergroten, daarover bestaat een handleiding – ik zoek ze even op.

   • Hoi René, Robert;

    Vergroten van de C zal niet of nauwelijks lukken, daar hoef je geen moeite voor te doen. Want dat is gewoon de hele SSD bij deze PC, minus een beetje extra herstelruimte.

    Robert kan het beste eens googlen op ssd optimaliseren (en dergelijke); er zijn veel artikelen en adviezen over hoe om te gaan met de beperkte ruimte op een SSD, bijv deze http://www.schoonepc.nl/instal/instellingen-ssd-schijf.html.
    Een ervan is, ook beschreven via die link, om mappen van programma’s te verplaatsen van de SSD naar de harddisk.
    Je moet dat wel met beleid doen: een voordeel van een SSD zijn nu juist de snelle lees en schrijfacties, ook als een programma dat tijdens zijn werk zou doen (maar veel gaat natuurlijk via het ruime werkgeheugen).

    Ga je schuiven met de mappen, zorg dan dat je van te voren herstelpunten hebt aangemaakt (genoeg info op internet). En persoonlijk zou ik zorgen dat je de hele C: hebt ge-imaged naar een externe HDD. Gaat er dan iets fout met Windows, dan weet je zeker dat je de toestand kunt herstellen door het image terug te zetten (René raadde mij dat eerder zelf ook aan…). Maak er ook de hersteldvd van je imageprogramma bij, zodat je geheel zonder windows je image kunt terugzetten!!!! Ook hierover genoeg info via google te vinden. Zelf heb ik DiscWizard opgehaald van de Seagate site. Dat is hetzelfde als Acronis True Image (free). Je kunt hem alleen al gebruiken omdat de HDD in deze PC van Seagate is!!

    Misschien nog een tip: bij mij leek de C-schijf in het begin vol te lopen door een log filetje in de windows directory logs. Ik meen cbs.log. De automatische windowsupdate lukte telkens niet helemaal en dat leidde per dag tot een of meer gigabyte aan logregels met fouten. Die cbsxxxx.log bestanden werden om een of andere reden ook nog eens niet gearchiveerd tot veel kleinere *.cab bestanden, zoals wel de bedoeling is. Ik heb dat toen uiteindelijk opgelost gekregen door windowsupdate achter elkaar steeds opnieuw te blijven herhalen….

    En nog een tip -een beetje los van Roberts probleem: mocht je meer partities op je HDD willen gaan maken, dan niet meer dan 4 (nu zijn het er 2, dus niet meer dan 2 primaire erbij). De reden zie elders in dit draadje. Ik weet namelijk niet op W8 door een of andere update inmiddels, naast de 4 primaire, ook secundaire, logische partities aan kan.

    groet en succes.

 • Hallo Renè ik heb ook zo`n P5360D gekocht, en hij is nu amper 2maanden ingebruik en hij start nu niet meer op, terwijl ik al mijn bestanden op de D schijf op slaat, en de C schijf op 9G na vol is, dus er moet ruimte genoeg over zijn. hij geeft nu een piep geluid __ _ _ enzofoort.is dit bekend? en wat kan ik hier aan doen.

  • Even vooruitlopend op een antwoord van René alvast het volgende:
   -ik ga ervan uit dat de herstel opties, waaronder opstarten met de recovery schijf niet werken. Als je opstarten met de recovery schijf (of die andere, van medion) nog niet geprobeerd hebt, kun je dat alsnog doen. Waarschijnlijk moet je dan eerst in de BIOS (deleteknop indrukken terwijl je opstart) omzetten dat hij opstart vanaf het dvd station. DAt doe je echter door het te installeren OS te veranderen, ik meen onder advanced of zoiets. Vrij boven aan staat …..OS. Cursor hierop en return. Vervolgens krijg je 2 opties, ….windows 8 en een andere (windows7 en andere os geloof ik). Die moet je kiezen, dan opslaan etc. Vervolgens restart, vervolgens vraagt de pc vanaf welk station, daar moet je de dvd kiezen (begint met een t).

   Probeer dan of het daarmee lukt op te starten. Zoniet is er wschl een hardware probleem. Ga hoe dan ook niet te snel over op compleet herinstalleren van windows, omdat je de oorzaak niet weet, en al je programma’s opnieuw moet gaan installeren. Maar misschien kun je na opstart vanaf de medion schijf wel terug naar vorig herstelpunt.

   Als je al je data op de D hebt staan, zou ik die (eventueel met een andere pc, eerst veilig stellen. Als je een complete recovery gaat doen, zou ik de harddisk eerst loskoppelen. Een recovery image staat weliswaar op de HDD (e-partitie), maar ook op de dvdrom, dus daarvandaan zou het moeten lukken.

   Als het piepje blijft, zou ik Medion bellen, zij kunnen waarschijnlijk verklaren wat welk piepje betekent.
   Graag wil ik je op het hart drukken om niet zondermeer je pc op te sturen, ook al stellen ze dat voor. Leg hun voor dat je niet voor de kosten wilt opdraaien als het een windows 8 probleem blijkt te zijn, en dus absoluut zeker wilt weten dat je het niet zelf kunt oplossen met hun helpdesk. Stel eventueel voor om alleen de SSD op te sturen als een w8 herinstallatie de oplossing moet leveren. Als de piepjes volgens hun een hardware fout aangeven die je niet kunt oplossen ligt het natuurlijk anders!

   Eigenlijk had ik het eerste moeten verwijzen naar de rest van dit draadje, en naar mijn link naar een draadje op het windows community forum. Verderop in die draad wordt ook een piep geluid genoemd, met opstartprobleem, veroorzaakt door een videokaart/driver.

   Succes!

  • Het moederbord deelt je met die piepjes mee dat er iets grondig mis is. Ze bevatten een code, klopt het dat het lang – kort – kort is? In dat geval is er iets mis met de videokaart. De ervaring leert me dat vaak een slecht geplaatste (of losgekomen) videokaart de oorzaak is. Oplossing: neem ze er even uit en plaats ze terug – uiteraard schakel je eerst de pc uit! Helpt dat niet, dan rest je nog één oplossing: terugsturen naar Medion.

 • Ik ben een leek w.b. PC’s en hun techniek, maar stond op het punt, mede op grond van de preview van dhr Paulys, de laatste Medion Akoya 8819 (P5360 D) die in onze Aldi staat, mee te nemen. M.n. voor videobewerking in Full HD. Nu lees ik de reacties/correspondentie hierboven over problemen waar ik niets van begrijp (en ook niets aan zou kunnen doen). Onmiddellijk twijfel ik of het wel slim is hier 799 euro aan te besteden. Meneer Paulus, handhaaft u uw zeer positieve beoordeling van deze PC na kennisname van de problemen van Markant? Ik wil alleen een PC kopen waarbij ik erop kan vertrouwen dat alles ‘gewoon’ werkt. Graag uw reactie!

  • Ik krijg die toestellen nooit in handen, Sonja, dus ik beoordeel ze aan de hand van wat ik terugvind op (meestal buitenlandse) websites over de gebruikte componenten. Als er echt iets mis is met een compleet lot, dan merken we dat wel aan de reacties. Ik denk hierbij aan de “stofzuiger” desktop enkele jaren geleden die verschrikkelijk veel lawaai maakte, en, vrij recent, aan een laptop waarvan de 2de batterij het liet afweten. Dat is hier niet het geval, ik vrees dat dhr (of mevr) Markant gewoon pech had. Het zou natuurlijk niet mogen gebeuren, maar bij elk groot lot computers (of auto’s) zit er wel eens een slecht exemplaar.

  • Beste René, Sonja.
   Ik was van plan nog even terug te komen met een follow-up, maar wilde eigenlijk nog even een resultaat afwachten. Zag nu deze post.
   -Ik heb de PC terug gekregen en hij functioneert goed. Dwz, ik heb nog niets veranderd ten opzichte van de fabrieksinstallatie, omdat ik eerst een image-backup hiervan terug wilde hebben. Die heb ik afgelopen vrijdag eindelijk gemaakt, met Paragon, na afweging van een hoop alternatieven, gratis of betaald. Die zijn overigens allemaal bruikbaar, naar verluidt, voor simpele voorzorg-images van de schijf met besturingssysteem. (Maar ja, je wilt zeker weten dat het werkt als je het nodig hebt, en ik ga het natuurlijk niet even uitproberen of terugzetten lukt als er niets aan de hand is.

   Medion heeft mij de kosten van het terugzetten van de fabrieksinstellingen uiteindelijk niet in rekening gebracht. Zoals René al aangaf hebben ze waarschijnlijk ook niet anders gedaan dan opnieuw een image vanaf en master teruggezet.
   Men gaf toe dat het inderdaad een vergissing was dat ik het zou moeten betalen, vooral omdat ik na overleg met en advies van hun eigen helpdesk mijn PC had teruggestuurd.
   Mijn conclusie over Medion:
   helpdeskmedewerkers zijn vriendelijk en ok; laten je wel zaken drie keer vertellen om te concluderen dat het inderdaad ook al zo in hun database stond, en sturen mailtjes naar de verkeerde afdeling voor akkoord dat zij niet zelf mogen geven. Maar goed, allemaal excuses voor gehad.
   Reparatiedienst of althans administratie daarvan: abominabel,gebruik van voorgedrukte formulieren waardoor allerlei reparaties en opmerkingen vermeld zijn die niet van toepassing zijn (apparaat beschadigd, accu defect die niet binnen garantie valt). Zodat je dat allemaal weer moet uitleggen aan een duurdere helpdesk voor buiten garantie-gevallen. Totaal 25 euro verspijkerd hiermee, dat dus niet teruggehad….
   Maar goed, op internet lees je vergelijkbare stories over de concurrentie (o.a. HP, ACER).

   Uiteindelijk heeft Medion de boel dus teruggezet, maar geen idee gegeven van de oorzaak.
   Uit allerlei fora blijkt echter dat dat dus uiteindelijk Windows 8 is. Ook voor allerlei andere merken PC’s (wat niet betekent dat een Medion of HP vrijuit gaat).
   Een onnoemelijk aantal mensen (vanaf de introductie van de eindversie in oktober, misschien ook al wel daarvoor bij de beta’s e.d.) heeft vergelijkbare verschijnselen als ik gemeld. Zoek maar eens onder automatisch herstel (voorbereiden), automatic repair loop e.d. En Microsoft heeft tot nog toe nog geen fatsoenlijke oplossing aangegeven. Bij een heel groot aantal mensen lijkt het probleem te zitten in een aangesloten externe USB harddisk. Die verstoort mogelijk de schijfnummering waardoor de herstelfuncties van W8 (inclusief restores en volledig terugzetten naar fabrieksinstellingen) verkeerd gaan zoeken en het spoor bijster raken, met name als er een update is gedaan en daarvoor een automatische herstart plaatsvindt, of als de pc met de startknop is uitgezet (omdat een programma vastzat of per ongeluk). De automatisch herstel is zoiets als het vroegere checkdisk onder oudere windows, alleen krijg je geen gelegenheid meer om die wel of niet te bevestigen. Altijd afkoppelen van de externe harddisk bij een update of zo’n start incident zou het risico beperken. Iemand heeft gemeld dat dit probleem verholpen zou zijn met een recente update, maar er komen nmog steeds meldingen van.
   In mijn geval was geen externe HDD aangesloten…. Maar: iemand heeft uitgevonden dat W8 een probleem heeft zodra er een tweede (!) harddisk is aangesloten (intern of extern) met daarop een extended partitie en (dus?) logische partities!
   Bingo, in mijn geval had ik inderdaad op mijn HDD een extended partitie bijgemaakt, omdat je maar maximaal 4 primaire kon maken (en dus, naast mijn recovery partitie en aanwezige data partitie, nog maar 2 erbij voor in totaal 2 TB). Ik had gezorgd dat de recovery partitie niet werd aangetast en de schijfletter gelijk bleef. Herpartitioneren is ook een heel normale zaak. Maar W8 kan er dus niet mee omgaan als de 2e HDD een logische partitie bevat. Vandaar mogelijk ook de problemen van anderen met een externe HDD aangesloten. Zij konden die uittrekken -> probleem weg. Maar bij mij was hij dus intern…

   Maar hoezo, 2e hdd, ik had er toch maar één? Nee, want de SSD met daarop het systeem ziet hij ook als harddisk, de eerste dus…..
   Ik had nog even willen wachten met deze reactie totdat ik mijn HDD weer had gepartioneerd, nu dan alleen maar met primaire partities, en programma’s had geinstalleerd (wil ik zoveel mogelijk op de HDD doen, want de SSD is erg klein). Als dan alles goed ging zou ik het melden.

   Maar hierbij dus alvast. Mijn advies aan Sonja:
   – ik heb vooralsnog geen reden om te denken dat Medion, al dan niet via Aldi, minder goed is dan een ander merk. Mijn probleem kwam voort uit Windows 8, en andere merken hebben hetzelfde probleem (en dus ook niet beter vooraf gecheckt of alles goed werkt en normaal gebruik probleemloos kan).
   – de service van Medion: zie boven; hoop voor alle merken maar dat je ze nooit nodig hebt.
   – Windows 8: aan de nieuwe vormgeving wen je wel snel, hoewel ik het voor een desktop pc complete nonsens vind en zeker niet handiger dan de oudere versies, zoals W7. Tot nog toe moet ik nog steeds veel meer bewegingen maken dan in die oudere versies, en dat was toch altijd het muisarm-probleem?”
   Advies: als je W8 nog even kunt ontlopen, doe dat dan, tenminste tot een eerste servicepack de ergste kinderziektes heeft verholpen.
   EN: zorg dat je zo snel mogelijk een image-backup maakt van je PC, al vóórdat je iets gaat instellen, dus niet pas nadat je er je eigen programma’s op hebt gezet etc.

   Bovenstaand is een lang verhaal, deels misschien wat technisch, maar ik wilde graag zowel Sonja als René een follow up geven van mijn ervaringen.

   • Beste heren Paulus en Markant,
    ik heb vanmorgen de laatste Medion Akoya 8819 (P5360 D) die nog in onze Aldi in Ommen tekoop stond, gekocht. Ik heb de indruk dat ik er veel plezier aan ga beleven! Met Windows 8 zal ik nog overweg moeten leren gaan, dus of dat problemen oplevert…? ik hoop van niet. Verder ben ik wat techniek betreft een leek, dus ik zal zelf niets aan deze PC veranderen. Hoe ik een image-backup moet maken….? Geen idee. In elk geval: heel hartelijk dank voor alle info/reacties!


    <Markant:
    EN: zorg dat je zo snel mogelijk een image-backup maakt van je PC, al vóórdat je iets gaat instellen, dus niet pas nadat je er je eigen programma’s op hebt gezet etc.

 • Inmiddels kreeg ik een prijsopgave waarbij ik de kosten van het herstel in de aankooptoestand zou moeten betalen, want dat had ik met behulp van de handleiding ook zelf kunnen doen(!) Er was verder geen gebrek geconstateerd…
  Er wordt nav mijn reactie daarop dat ik hem na herstelpogingen samen met hun helpdesk op diens verzoek had opgestuurd, en dat hij het herstel juist niet afrondde, nog overlegd of e.e.a. de terechte gang van zaken is. Dus dat wacht ik even af zonder verder commentaar.

  Maar ik vraag me nu wel af: zou het kunnen dat het probleem voortkomt uit de meegeleverde recovery dvd en niet uit de configuratie op de pc zelf? Die DVD heb ik niet mee teruggestuurd want ik moest uitdrukkelijk alleen de pc en niets anders terugsturen.

  Ik kreeg overigens geen melding die wees op een defect van die schijf. Maar als info voor de recovery daarop niet klopt kan dat misschien de boel in de war hebben gestuurd? Iemand ervaring mee hoe het dan loopt en hoe ik dat dan eventueel kan controleren? Anders heb ik het probleem, als ik hem terugkrijg, gelijk opnieuw bij de eerstvolgende keer dat iets misgaat (bijv bij een automatische herstart na een programma installatie of update, wat een andere koper van dit apparaat had ondervonden)! Want als ze nu niets hebben kunnen vinden hebben ze dus ook een eventuele fout in de software niet hersteld.

  groet

  • Ik heb ook het hele relaas gelezen op de answers.microsoft site. Wat mij het meeste intrigeert is de mededeling dat er onvoldoende plaats op de HD is – onlogisch voor een schijf van 2 TB, wél mogelijk op een schijf van 64 GB (alhoewel – Win 8 vraagt normaal maar 20 GB). Dat geeft mij het gevoel dat bij de herstelprocedures de pc op een gegeven ogenblik niet door heeft dat die SSD alleen maar een cache is, en niet de primaire actieve partitie. Dat zou ook kunnen verklaren waarom achteraf bepaalde stukken van Win 8 niet gevonden worden. Het systeem om een SSD als cache te gebruiken wordt gestuurd via Intel Smart Response, iets zegt me dat het probleem in die richting dient gezocht. Anderzijds vraag ik me dan wel af waarom slechts enkelen dat probleem hebben, de software op die Medion PC’s wordt immers in bulk geladen dus zijn ze allemaal identiek.

   • Dank, René, voor je reactie.
    Ik vroeg me dus ook af of het iets met die SSD (of althans het erop installeren / vinden van dingen te maken kon hebben. Hoe dat werkt met de cache begrijp ik niet helemaal; wordt het besturingssysteem of wat daarvan nodig is dan telkens (of in stapjes) van de HDD naar de SSD gezet bij opstarten? Ik meen wel gezien te hebben (toen hij het nog deed) dat de eerste drive in het lijstje de SSD was (aan de grootte) en dat daar ook windows- en programma-bestanden op stonden. Maar dat sluit dat gebruik als cache misschien niet uit. Ik zal daar eens over lezen….

    Inmiddels vraag ik me ook af of er binnenin een kaartje of stekkertje los kan zitten (schijnt bekende bron van onregelmatig optredende problemen te zijn) waardoor dingen bij mij niet goed werkten en bij Medion weer wel… Inderdaad, omdat kennelijk maar enkelen er last van hebben terwijl zo’n installatie voor veel pc’s gelijk zal zijn.
    Als ze aangeven dat ze niks bijzonders gevonden hebben en dat zij het wel volgens de standaardprocedure konden terugzetten is van alles mogelijk… En kan het dus zo weer mis gaan… Geen leuk vooruitzicht…

   • Ik weet niet precies hoe ze bij Medion de pc terug in “fabriekstoestand” brengen. Ik verwacht niet dat ze dat zoals wij met een recovery-dvd doen, maar dat ze de HD eruit nemen, die clonen vanaf een master en klaar is kees. Zo omzeilen ze natuurlijk de tussenstappen die jij wel moet nemen. Ik zou je zeker aanbevelen voor welke actie dan ook een image van je HD te nemen – zo kan je zelf ten alle tijde terugkeren naar die begintoestand.

    • Dank René;
     Daar had ik nog niet eens aan gedacht dat ze het waarschijnlijk zo gedaan hebben, ligt inderdaad voor de hand, lekker makkelijk. In dat geval zou het wel vér gaan als ze gewoon lukraak bewéren dat ik het ook zelf had kunnen doen via de recovery procedure. En is dus herhaling vrijwel verzekerd.
     Je raad om een image te maken neem ik ter harte. Dat zal nog niet meevallen met 2TB (partitioneren denk ik, en dan een image van deel met uitgepakte windows en van het recovery-deel), en hoe dan in samenhang met de SSD… maar daar verdiep ik me dan wel in!
     Dat geldt zowel als ik dit apparaat terugkrijg en houdt, als voor een ander. Want misschien moet ik maar alsnog aandringen op omruil of geldteruggave door Aldi, het vertrouwen krijg ik toch niet gauw terug, zeker niet in dit exemplaar.

 • Ik heb dit apparaat op 12/12/2012 gekocht. Leek een mooi systeem, maar na 5 dagen problemen bij automatisch herstel. Dit werkte kennelijk niet goed en vervolgens bleek geen enkele herstel/recovery procedure (eenvoudig of volledig) van Windows 8 (een OEM versie) te werken, ook niet onder begeleiding van Medion Helpdesk. Dus op verzoek van Medion op 18 december retourgestuurd voor reparatie. Daar ingeboekt 27 december, verwacht terug uiterlijk 21 januari (opgave Medion). Waarschijnlijk een domme fout van mij, want ik had hem misschien moeten teruggeven aan Aldi (teruggave/omruil binnen 31 dagen na aankoop, die zijn dus ruim om als ik hem terugkrijg). Dus niks mooie nieuwe pc met de feestdagen.

  Inmiddels zijn er op windows community een of 2 andere personen met ditzelfde probleem met deze zelfde aldi pc (daarnaast heb ik er zelf gepost). http://answers.microsoft.com/nl-nl/windows/forum/windows_8-system/automatisch-herstel-voorbereiden/2598a4f0-ef16-4c17-8a05-6e2b267fbf13

  Ik vraag me af of er kans is dat dit maar een eenvoudig foutje is in de voorinstallatie door Medion, dat na herstel verholpen is? Of blijft dit doormodderen met een half uitontwikkeld systeem, waarvan componenten niet door één deur kunnen, zodat ik er na terugontvangst zo snel mogelijk vanaf moet? Of moet ik er beter zelf een volledige windows op installeren (8 of 7)? Ik heb hem gekocht omdat ik qua onderdelen voor die prijs niet zelf een systeem kon opbouwen (ook geen ervaring mee), dus zou een eigen windows er nog wel bij kunnen…

  Tevens ben ik nieuwsgierig of er meer mensen met deze aldi pc problemen hebben. Dan is het misschien relevant om gezamenlijk de urgentie bij Medion of Aldi wat meer onder de aandacht te brengen.
  Per slot van rekening kunnen we een gloednieuwe pc een maand lang niet gebruiken; verstrijkt de omruil/teruggave termijn en ook kleinere tijdelijke aankoopvoordeeltjes als een 90 dagen Kaspersky en dergelijke tikken af.

 • LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Schrijf je reactie!
  Vul hier je naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.