Ultraklein Linux-computertje verbaast als mediaspeler

0
213
De lang verwachte Raspberry Pi Model B is eindelijk (iets) beter leverbaar. Het kleinood is een volwaardige Linux-computer ter grootte van een kredietkaart en moet jongeren ertoe aanzetten om een technische opleiding te volgen. Gelukkig kan iedereen een exemplaar aanschaffen en net als wij ermee experimenteren. Wij hebben de Raspberry Pi grondig getest.

Ondanks de zeer grote vraag naar de Raspberry Pi verloopt de levering van Model B niet van een leien dakje. Door een productiefout werden de eerste 10.000 exemplaren voorzien van een verkeerde netwerkpoort. Dit en allerlei andere problemen zorgde voor een fikse vertraging. Zelf hebben we enkele maanden geduld moeten uitoefenen om een exemplaar te bemachtigen. Ook nu wachten wellicht nog duizenden mensen op hun exemplaar.

Raspberry Pi Model B

Raspberry Pi Model B (© ; licentie: )

 
Model B

De Raspberry Pi Model B is uitgerust met een 700 MHz Broadcom BCM2835 System on a chip (SoC). De grafische videoversnellingschip (GPU) kan 1080p Full HD video weergeven op een compatibele tv via HDMI. Het systeem is voorzien van 256 MB SDRAM en een SD-kaartslot. Het Linux-besturingssysteem draait immers vanaf een SD-kaartje. De Raspberry Pi Foundation biedt via haar website Debian ‘squeeze’, Arch Linux ARM en QtonPi images aan ter download. Het systeem zou prima geschikt zijn voor kantoorgebruik en als ultragoedkope mediaspeler.

Rijkelijk voorzien van alle noodzakelijke aansluitingen

Rijkelijk voorzien van alle noodzakelijke aansluitingen (© ; licentie: )

 
Aansluitingen

Hoewel het hobbycomputertje spotgoedkoop is, werd het voorzien van alle noodzakelijke aansluitingen. Zo werd niet alleen een composiet video-uitgang, maar ook een HDMI-poort voorzien. Verder vinden we op het moederbordje ook een 3,5 mm audio-uitgang, twee USB-poorten (USB 2.0) en een RJ-45 Ethernet-poort. Voor opslag doet de Raspberry Pi beroep op een SD-kaart. Tot slot wordt het geheel gevoed via de microUSB-aansluiting. Een erg compleet geheel dus.

De Raspberry Pi kan alleen booten vanaf een SD-kaart met een vooraf geladen besturingssysteem

De Raspberry Pi kan alleen booten vanaf een SD-kaart met een vooraf geladen besturingssysteem (© ; licentie: )

 
Boodschappenlijstje

De Raspberry Pi kan alleen booten vanaf een SD-kaart met een vooraf geladen besturingssysteem. Via de website van de Raspberry Pi Foundation kan je verschillende Linux-images voor de Raspberry Pi downloaden. Ontwikkelaars en starters gebruiken best het Debian ‘squeeze’ image dat ondersteuning biedt voor Python, gcc en een heleboel tools bevat. De aangepaste Fedora distributie gaf blijkbaar teveel problemen en werd daarom tijdelijk van de download-pagina verwijderd.

De vereisten voor het SD-kaartje zijn minimaal. De ontwikkelaars raden aan om een Class 4 kaartje van minimaal vier gigabyte te gebruiken. Om het computertje te voeden moet je een micro USB-adapter gebruiken die minimaal 700 mA op 5V kan leveren.

Je mag het systeem geenszins voeden via een pc of USB-hub. Verder heb je ook nog een USB-toetsenbord en -muis en een HDMI-kabel nodig alsook een compatibele tv of monitor. Daarnaast leg je best ook een Ethernetkabel klaar als je het systeem wil verbinden met het internet. Volgende onderdelen hebben wij aangeschaft:

Raspberry Pi Model B  39,57 euro
Sandisk SDHC Card 16GB Cl.4 24,49 euro
HTC TC E150 µUSB-lade 12,99 euro
Totaal 77,05 euro 

 

 

 

Zoals je ziet hebben we dus geen rekening gehouden met een toetsenbord, muis, HDMI-kabel, monitor en een LAN-kabel. Hou er rekening mee dat je deze onderdelen eventueel nog los moet aanschaffen!

Je mag het image-bestand niet zomaar naar de geheugenkaart slepen of kopiëren!

Je mag het image-bestand niet zomaar naar de geheugenkaart slepen of kopiëren! (© ; licentie: )

 
Besturingssysteem inladen

We downloaden en unzippen het aanbevolen Debian ‘squeeze’ image. Vervolgens moet je het image wegschrijven naar een SD-kaart met behulp van de UNIX tool dd. Windows gebruikers moeten het gratis hulpprogramma Win32DiskImager gebruiken.

Je mag het image-bestand niet zomaar naar de geheugenkaart slepen of kopiëren! We starten Win32DiskImager en selecteren het Debian image-bestand. De tool had tijdens onze test zelf reeds de juiste schijfletter (J) gekozen. Desgewenst geeft Win32DiskImager ook de MD5 hash-waarde weer van het bestand. Dit is een unieke, berekende waarde voor een bestand, zodat je het later kan identificeren. Vervolgens klikken we op ‘Write’ en na ongeveer vijf minuten was het schrijfproces voltooid.

 
Opstarten

Het image is klaar voor gebruik en dus is het de hoogste tijd om onze Raspberry Pi voor de het eerst op te starten. Allereerst schuiven we de SD-kaart in het daarvoor voorzien slot op de Raspberry Pi. Daarna sluiten we een USB-toetsenbord en -muis aan en verbinden het kleinood met onze tv via een HDMI-kabel. Natuurlijk sluiten we ook een netwerkkabel aan op de Ethernet-poort van de Raspberry Pi. Tot slot voorzien we het geheel van stroom via een microUSB-voedingsadapter.

Een wonder geschiedt, het Raspberry Pi logo verschijnt en het systeem initialiseert. Korte tijd later zien we op de command prompt ‘raspberrypi login:’ verschijnen. We loggen in met gebruiker ‘pi’ en het standaard wachtwoord ‘raspberry’.

Opgelet: tijdens onze test maakte de Raspberry Pi standaard gebruik van een qwerty toetsenbordindeling! Als we ingelogd zijn, verschijnt… een command prompt. Gelukkig kan je met het commando ‘startx’ de grafische schil van Debian inladen.

 
Grafische schil

Debian beschikt gelukkig over een grafische gebruikersinterface (GUI). Zeker voor beginnende gebruikers is dat geen overbodige luxe. De Debian-distributie gebruikt standaard de LXDE GUI.

Voordat we de grafische schil inladen, voeren we eerst een wachtwoord voor de administrator (root) in. We gebruiken daarvoor het commando ‘sudo passwd root’ en geven tweemaal een nieuw wachtwoord in. Vervolgens typen we het commando ‘startx’ om de grafische schil op te starten.

Wat we te zien krijgen lijkt wel een uitgeklede versie van een besturingssysteem en eigenlijk is het dat ook. De omgeving is geoptimaliseerd voor softwareontwikkelaars en enige kennis van Linux en bijbehorende commando’s is toch noodzakelijk.

Software installeren onder Debian doe je met behulp van APT, een command line package manager of een grafische package manager. Standaard heeft deze Debian-distributie onder andere een muziekspeler, verschillende programmeertools en accessoires aan boord. Toch is de Midori browser niet echt geschikt voor het hedendaagse wereldwijde web. De Midori browser ondersteunt immers geen Java, Flash en HTML5; websites als YouTube kan je dus niet gebruiken! De Raspberry Pi is bovendien vrij traag en daardoor reageert Debian nogal sloom.

Laat ons het er dus op houden dat de Rapsberry Pi in combinatie met Debian ‘squeeze’ prima geschikt is voor ‘techkiddies’ en enthousiastelingen, maar niet voor Jan Modaal.

OpenELEC

OpenELEC (© ; licentie: )

 
XBMC Mediacenter

XBMC ofwel Xbox Media Center is een open source mediacenter dat ondersteuning biedt voor talloze bestandsformaten. De ontwikkelaars hebben XMBX ook “geport” (overgezet) naar de Raspberry Pi. Daardoor wordt de ultragoedkope Pi plots een volwaardig mediacenter dat 1080p Full HD video kan weergeven.

Maar voordat je kan genieten van deze software moet je het systeem eerst aan de praat krijgen natuurlijk. Voor onze test gebruiken we OpenELEC for Raspberry Pi. Je kan ervoor kiezen om zelf een OpenELEC image te maken voor de Raspberry Pi. Dit is echter een vrij cryptisch proces en zeker niet bedoeld voor beginners. Gelukkig zijn grote communities ontstaan rond de Raspberry Pi en XBMC. Veel vrijwilligers hebben gecompileerde images online staan die je met behulp van Win32DiskImager naar een SD-kaartje kan schrijven.

Wij gebruikten zelf een image (r11286) van de Nederlander Bastiaan Steinmeier, maar er zijn wellicht nog meer mensen die images op hun blog plaatsen. Google is your friend! Eenmaal het image was weggeschreven naar ons SD-kaartje was het tijd om XBMC voor het eerst op te starten. Het booten gaat met ongeveer 38 seconden redelijk snel. Wat verschijnt, is een frisse, moderne interface.

Xbox Media Center is een open source mediacenter

Xbox Media Center is een open source mediacenter (© ; licentie: )

 
Media afspelen

De interface van XMBC is dus overzichtelijk en modern. De navigatiebalk in het midden geeft toegang tot ‘Weather’, ‘Pictures’, ‘Videos’, ‘Music’, ‘Programs’ en ‘System’. Alles staat standaard ingesteld op de Engelse taal, maar via de instellingen kan je het systeem in enkele seconden omzetten in het Nederlands. De interface is zeer doordacht en laat zich vlot bedienen op de Raspberry Pi met een toetsenbord en muis.

Eigenlijk is de Raspberry Pi in combinatie met XBMC superieur aan veel duurdere, commerciële mediaspelers. Tijdens onze test konden we zonder haperingen Full HD video- en audiobestanden afspelen vanaf het netwerk. De speler slikte moeiteloos verscheidene videobestandsindelingen, zoals MP4, AVCHD, AVC, DIVX en XVID bestanden. Audiobestanden vormen eveneens geen probleem voor XBMC op de Raspberry Pi. Toch konden we geen Flac-bestanden afspelen tijdens onze test. Vreemd, want officieel zou XBMC wel Flac-bestanden ondersteunen. Bovendien krijgen we de lay-out van het toetsenbord niet ingesteld op een Belgische indeling. Als je in de instellingen de lay-out ‘be’ kiest en vervolgens herstart, blijft het standaard qwerty-toetsenbord actief. Veel gebruikers rapporteerden dit en wellicht zal dit probleem binnenkort dan ook opgelost zijn.

De verwachte levertermijn bedraagt momenteel 64 dagen

De verwachte levertermijn bedraagt momenteel 64 dagen (© ; licentie: )

 
Beschikbaarheid

De Raspberry Pi Model B is verkrijgbaar via Farnell en RS Components en dit voor zowel bedrijven als particulieren. Bij Farnell kan je de Raspberry Pi bestellen voor 32,70 euro, exclusief BTW. De verwachte levertermijn bedraagt momenteel 64 dagen.

 
Specificaties

• SoC Broadcom BCM2835 (CPU, GPU, DSP, and SDRAM)
• CPU: 700 MHz ARM1176JZF-S core (ARM11 family)
• GPU: Broadcom VideoCore IV, OpenGL ES 2.0, 1080p30 h.264/MPEG-4 AVC high-profile decoder
• Memory (SDRAM): 256 Megabytes (MiB)
• Video outputs: Composite RCA, HDMI
• Audio outputs: 3.5 mm jack, HDMI
• Onboard storage: SD, MMC, SDIO card slot
• 10/100 Ethernet RJ45 onboard network
• Storage via SD/ MMC/ SDIO card slot

 
Verbruik

De Raspberry Pi is logischerwijs velen malen zuiniger dan de huidige generatie pc’s en mediaspelers. Bij normaal gebruik onder XBMC verbruikte onze Raspberry Pi tussen 3,1 tot 3,8 watt. Het maximale verbruik liep op tot 4,4 watt.

Conclusie
De Raspberry Pi heeft oneindig veel potentieel, maar de hardware is de beperkende factor. Het systeem is rijkelijk uitgerust met allerlei aansluitingen, maar beschikt over te weinig processorkracht en ram-geheugen voor gebruik als conventionele pc. Het Debian besturingssysteem reageert daardoor immers erg sloom en de Midori browser is niet geschikt voor multimediagebruik.
Als mediaspeler in combinatie met XBMC voelt de Raspberry Pi zich wél kiplekker. Het systeem is volgens ons superieur aan heel wat duurdere, commerciële mediaspelers.
Rond de Raspberry Pi en XBMC ontstond een hele community. Dat geeft ons het vertrouwen dat de kleine, softwarematige minpuntjes binnen afzienbare tijd opgelost zullen worden. Dankzij het ongeziene succes zal de Raspberry Pi wellicht ook hardwarematig blijven evolueren. Als computerhobbyist of (aspirant-)informaticastudent kun je in elk geval veel plezier beleven aan de Raspberry Pi. En dat voor heel erg weinig geld…

(90/100)

Adviesprijs
€ 32,70 exclusief BTW

www.raspberrypi.org

Vorig artikelBoerin brengt goedkoop breedbandinternet naar Britse platteland
Volgend artikelAll-in-one desktop-pc met multitouch Full HD beeldscherm

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.