Aldi Medion Akoya MD 99080 (S4216) preview

Het Medion Ultrabook-verhaal: tweede poging bij Aldi Nederland

8
Vanaf zaterdag 8 december 2012 kan je bij Aldi Nederland weer een kleine laptop kopen, een Ultrabook die weinig weegt. Wel eentje die je letterlijk 599 euro lichter maakt. Een preview.

Onze Nederlandse lezers weten intussen al wel wat een Ultrabook is: eind september dit jaar konden ze bij Aldi voor dezelfde prijs (599 euro) al de Medion Akoya MD 99055 (S4214) kopen. Dat was geen onverdeeld succes, te oordelen naar de talrijke negatieve reacties op DiskIdee. Heel wat reacties hebben te maken met het niet functioneren van een extra batterij, maar er zijn ook klachten over het weinig stabiele scherm, het doorbuigende klavier en een slecht werkende touchpad. Overigens: Ultrabook is een beschermde merknaam van Intel, vandaar de hoofdletter.

Medion Akoya MD 99080 (S4216)

Medion Akoya MD 99080 (S4216) (© ; licentie: )

Natuurlijk is een Ultrabook minder stabiel dan een ‘echte’ laptop; de definitie van een Ultrabook is nu eenmaal ultra-dun en ultra-licht. Dus wordt metaal in de behuizing vervangen door plastic en de verstevigingen worden dunner gemaakt tot op de limiet van het toelaatbare. Dat heeft uiteraard zo zijn gevolgen op de stevigheid van het geheel, maar mag nog altijd geen excuus zijn voor minderwaardige kwaliteit.

 
Design

Medion Nederland maakt het ons niet echt gemakkelijk, want tot dinsdagavond 4 december werd nergens het typenummer vermeld. Ook ontbrak de link naar een promotiefilmpje dat standaard bij de reclame hoort. Dat het een Medion was kon je alleen maar aflezen op de foto in het reclameblad. Ook nu staat er in de Aldi online folder nergens vermeld dat het hier over de Akoya MD 99080 (S4216) gaat – daarvoor moet je eerst klikken op “Voor meer informatie klik hier” in de reclame.

Vederlicht, mooi voorgesteld

Vederlicht, mooi voorgesteld (© ; licentie: )

Uiterlijk lijkt deze Ultrabook Akoya MD 99080 (S4216) als twee druppels water op zijn voorganger, de Akoya MD 99055 (S4214). Ze hebben beide dezelfde afmetingen (33,8 x 24,2 x 2,2 cm), hetzelfde mat breedbeeldscherm van 14 inch (35 cm) met 1366 x 768 pixels, aangestuurd door dezelfde grafische component (Intel HD Graphics 4000, ingebouwd in CPU). Wie dus de bouwkwaliteit van de vorige Ultrabook maar niks vond, hoeft zaterdag niet speciaal vroeg uit de veren om tijdig in de Aldi te staan. Ook de prijs is dezelfde: 599 euro. Toch zijn er belangrijke verschillen.

 
Processor

Waarschijnlijk het meest in het oog springende verschil is de processor. In de vorige Aldi Ultrabook stak nog een Intel Core i5-3317U Processor, in het zaterdag aangeboden model zit ‘slechts’ een Intel Core i3-3217U. Natuurlijk, de Core i3-reeks van Intel herbergt de instapmodellen van hun processors, de Core i5-reeks is de middenmoot. Toch loont het de moeite op het bijgevoegde PDF-bestand (bron: Intel) de verschillen tussen die twee processors te bekijken.

Aansluitingen vooraan, links en rechts

Aansluitingen vooraan, links en rechts (© ; licentie: )

Ze zijn quasi identiek, de i3 is in normaal bedrijf zelfs iets hoger geklokt dan de i5 (1,8 GHz tegenover 1,7 GHz). Alleen mist de Core i3 de Turbo Boost-functie zodat die niet het spreekwoordelijke ‘tandje bij’ kan steken. Of dat belangrijk is hangt af van jouw bedoelingen met deze Ultrabook.

De in de CPU ingebouwde grafische component Intel HD Graphics 4000 is prima voor dagelijks gebruik, maar spelletjesfanaten weten al wel dat ze hiermee niet echt aan hun trekken komen. En voor het zware werk is zo’n Ultrabook nu ook niet het ideale model. Ultrabooks moeten het hebben van hun extreme draagbaarheid en hun veelzijdigheid.

Een SSD van 32 GB voor een snelle computer

Een SSD van 32 GB voor een snelle computer (© ; licentie: )

 
Extra troeven

Eenzelfde computer verkopen aan dezelfde prijs als zijn voorganger, maar met lager ingeschaalde componenten is natuurlijk geen echt aantrekkelijk idee. Maar deze Medion Akoya MD 99080 (S4216) heeft een andere troef: een harde schijf van maar liefst 1 TB, een verdubbeling tegenover het vorige model. 1 TB is veel voor een ultrabook. De extra Solid State Drive (SSD) van 32 GB bleef behouden, wat de snelheid van de computer ten goede komt.

Veelzijdig is deze Akoya MD 99080 (S4216) zeker. Hij is uitgerust met een CD/DVD-brander, een multikaartlezer, webcam, voorzieningen voor snel draadloos en bedraad internet, USB 3.0 en een HDMI-aansluiting zodat je hem gemakkelijk aan een extern scherm of televisietoestel kunt aansluiten.

Bij het vorige model werden veel problemen gemeld met de tweede batterij

Bij het vorige model werden veel problemen gemeld met de tweede batterij (© ; licentie: )

 
Vraagtekens

Toch blijven wij met enkele vraagtekens zitten. Je kon in het begin van dit artikel al lezen dat er heel wat problemen waren met het vorige model, de Akoya MD 99055 (S4214). Je kon daar de CD/DVD-brander vervangen door de meegeleverde extra batterij om aldus de autonomie te verlengen. Dat was toch de theorie, want bij het omschakelen liep het vaak mis.

Ook nu wordt er weer zo’n extra batterij meegeleverd. Je vindt daar weinig of niets over terug in de online Aldi-reclamefolder (het wordt pas vermeld in de Medion folder achter de link), wat toch wel vreemd is want dat is wel een belangrijke meerwaarde – op voorwaarde dat het werkt natuurlijk.

De meegeleverde software

De meegeleverde software (© ; licentie: )

 
Software

De lijst met meegeleverde software is quasi dezelfde als bij het vorige model, uiteraard is het besturingssysteem nu Windows 8 geworden. Voor de volledigheid:

• Microsoft levert Windows 8 en Office 2010 Starter. Op de website staat ook nog “Windows Essentials” maar wat dat precies is, is ons niet duidelijk. Waarschijnlijk verwijst dat naar Microsoft Security Essentials, maar dat wordt vanaf Windows 8 meegeleverd met het besturingssysteem onder de naam Windows Defender.
• Cyberlink geeft je zowat alles wat je nodig zou kunnen hebben met MediaEspresso, PhotoDirector, Power2Go, PowerDirector, PowerDVD en YouCam.
• Gelijkaardige software krijg je dan nog eens meegeleverd van Ashampoo: Burning Studio, Photo Commander, Photo Optimizer en Snap.
• Kaspersky levert het (overbodige) proefpakket Internet Security 2013.
• Tot slot worden nog een aantal “Windows 8 apps en games” voorgeïnstalleerd.

Conclusie
(We gaan er in deze conclusie maar van uit dat de miserie met de slecht werkende extra batterij voltooid verleden tijd is – we lezen graag jullie bevindingen in de reacties onder het artikel).
Enerzijds blijft 599 euro veel geld voor een laptop met een Intel Core i3 als processor. Anderzijds is hij wel super uitgerust: zeer ruime harde schijf, snelle start-SSD, een CD/DVD-brander die je bij veel concurrenten moet missen, kaartlezer, webcam, extra lange autonomie. Als je resoluut gaat voor een superlichte en superslanke Ultrabook en je kunt leven met de eraan verbonden nadelen dan is deze Akoya MD 99080 (S4216) het overwegen waard.

De volledige techniche fiche van de Medion Akoya MD 99080 (S4216) in PDF formaat vind je hier.

Adviesprijs
€ 599
Foto van Aldi Nederland
Website: Aldi Nederland
Categorieën: Distributeurs, Nederland
Naar begin pagina.

8 REACTIES

 1. Ultrabook Akoya MD 99080 (S4216).
  Nu een halfjaar oud laden van de 1e batterij pack doet hij niet meer.
  Nieuwe batterij pack gekocht bij Medion maar helaas deze laad hij ook niet maar zegt, dat hij hem wel aan het laden is.
  Maar blijft op 0% staan en als de stekkertje er uit gaat is de laptop ook uit.
  zeer vervelend nu moet hij terug naar de winkel.

  • De product key van Windows 8 staat op een sticker die onderaan het ultrabook kleeft. Laptopje gewoon omdraaien…

 2. De MD 99080 gekocht in Januari 2013. Mooi notebook, maar het duurt lang voordat hij was opgeladen. In het begin even bestudeerd en vervolgens opzij gezt voor gebruik in het nieuwe schooljaar. Nu in Juni opnieuw gebruikt. Problemen na Januari zijn nu: Kan 1ste en 2de accu niet vinden, dus er wordt niets opgeladen. Ook na een crash wordt er geprobeerd het notebook weer opnieuw op te starten. Echter blijft hangen op Medion opstartscherm. Via win8 cd gereboot, lukt soms wel en dan weer niet. krijg laptop nu helemaal niet meer aan de praat, sluit na een paar seconden zich zelf af. Ik had meer verwacht van Medion.

  Nu mij aangemeld bij Medion voor reparatie. met 3 jaar garantie mag je dit toch wel verwachten.

 3. Ook bij deze ultrabook werkt de 2e batterij niet. Hij wordt wel herkend, maar als de 1e batterij leeg is wordt de pc gewoon afgesloten

 4. Ook hier ging de laptop na zo’n vier weken kaduuk. Hij start niet meer op en blijft hangen op de Medion scherm. Gezocht op internet naar mogelijke oorzaken. Niets kunnen vinden; dan maar retour naar de winkel.

  • Dat blijven hangen op Medion scherm… hoe ging dat? Heb je nog een herstelpoging gedaan voordat je hem naar de aldi terugbracht of niet?

   Ik ben nieuwsgierig, omdat ik en een aantal andere mensen problemen heb(ben) dat de herstel niet lukt als er iets gebeurt zoals stroomuitval, automatische herstart. In mijn geval een desktop, zie draadje over ‘Krachtpatser... Maar ook iemand in de topic over de ultrabook 1e ronde lijkt zoiets gehad te hebben met die ultrabook.

 5. Net als zijn voorganger is deze laptop geen aanrader. Nadat de laptop het na 5 dagen begaf kreeg ik ‘m weer even aan de praat, maar vanaf dat moment was de geluidskaart kapot. Verder komt de netwerkverbinding moeilijk en meestal zelfs helemaal niet tot stand. Teruggebracht, dus.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.