Hersengevolgen als muzieknotatie

Hersengolven omgezet in muziek klinkt als jazz

0
Wetenschappers van een Chinese universiteit hebben de hersengolven van mensen omgezet in muziek en het resultaat klinkt als een pianist die free jazz aan het spelen is.

Eerder al vertaalden neurowetenschappers van China’s University of Electronic Science and Technology hersengolven naar muzieknotatie via een EEG-machine die de elektrische activiteit van de hersenen registreert via elektroden op de hoofdhuid, maar dat resulteerde niet in een vorm van muziek die door mensen lijkt gemaakt.

Door ook de doorbloeding van de hersenen te meten met een fMRI (Functionele MRI)-machine slaagden ze beter in hun opzet om hersengolven te laten klinken als door de mens gecomponeerde muziek. Bij Functionele MRI wordt de activiteit van de hersenen door middel van een computer zichtbaar gemaakt in een driedimensionaal beeld.

Hersenenmuziek van een 31-jarige vrouw

Hersenenmuziek van een 31-jarige vrouw (© ; licentie: )

Door beide technologieën te combineren konden ze zowel toonhoogte, duur als volume onafhankelijk laten werken waardoor ze een muziekpartituur konden genereren om af te spelen. De wetenschappers namen met de methode de hersenen op van een 31-jarige vrouw en een 14-jarig meisje. Ze werden afgedrukt met het muzieknotatieprogramma Sibelius 4.0.

Beluister de mp3 van de vrouw en de mp3 van het meisje.

De wetenschappers hopen door meer onderzoek te doen de techniek te kunnen verfijnen en betere muziekpartituren te kunnen registeren zodat luisteren naar de ‘muziek’ van de hersenen kan helpen bij het stellen van diagnoses en het verbeteren van behandelingen. Je kan de volledige studie hier nalezen in het Engels.

De gehanteerde compositieregels

De gehanteerde compositieregelsDe compositieregels (© ; licentie: )

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.