Home Audio / Video

Bladmuziekscanner laat partituren weerklinken

2
50
De Gocen is een draagbare handscanner die bladmuziek  in real time kan afspelen terwijl het toestel de notenbalken van een partituur scant.

Onderzoekers van de Tokyo Metropolitan University ontwikkelde de Gocen handscanner die gebruikt maakt van OCR om bladmuziek af te spelen. Niet alleen kan de Gocen de noten op een notenbalk herkennen, hij kan op een al dan niet handgeschreven partituur ook woorden aflezen als “piano” of “gitaar” zodat hij het juiste instrument kan kiezen. Bovendien herkent hij ook de toonsoort: als de partituur in f klein (f-mineur) staat zal hij vier mollen toevoegen.

Gocen bladmuziekscanner

Gocen bladmuziekscanner (© ; licentie: )

De scansoftware is ook in staat om te onderscheiden hoe luid een noot gespeeld moet worden op basis van hoe groot die is weergegeven. Bovendien kan de scanner akkoorden herkennen en laten weerklinken. Veel mensen componeren tegenwoordig muziek met de computer. Maar volgens de onderzoekers is bij het componeren in het beginstadium het werken op papier handig om de compositie en melodie vorm te geven. Hierbij kan de Gocen bladmuziekscanner volgens hen een effectief hulpmiddel zijn. Ook kan het scansysteem kinderen en beginnende muzikanten helpen muzieknotatie te begrijpen. Een Engelstalige video geeft meer uitleg:

2 REACTIES

  1. Howdy! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out
    and tell you I truly enjoy reading through your blog posts.
    Can you recommend any other blogs/websites/forums that deal with the same subjects?

    Thank you!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.